Waarom moet de consument steeds meer verleid worden? (ten koste van het milieu)


Publicatie datum:

Steeds meer milieuvriendelijk producten wijken voor meer vervuilende producten die de consument meer verleiden.

Gesponsorde koppelingen

verpakte ham

Ik begin me steeds meer te ergeren aan de afvalberg die ik produceer door goedkoop te moeten* consumeren. Het valt mij vooral op bij voedingsproducten. Dat komt omdat ik daar dagelijks mee wordt geconfronteerd omdat ik degene ben die na het koken alle verpakkingsmaterialen naar de plastic verzamelzak, het oud papier, de groene rolcontainer en de grijze rolcontainer breng. Deze grote hoeveelheden verpakkingsmaterialen worden veroorzaakt door een aantal zaken. Ik weet niet alle oorzaken maar een paar kan ik er wel bedenken namelijk de hoge loonkosten in Nederland en de moordende concurrentie in de winkels.

*voedingsproducten bij de ambachtelijke speciaalzaak kan ik me niet veroorloven.

Meer kosten verpakkingsmaterialen door hoge loonkosten:
Ik herinner mij nog dat ik als kind met mijn moeder mee ging naar de slager. Mijn moeder had een groot gezin dus ze moest op de kleintjes letten maar toch kocht ze al het vlees bij de slager. De slager slachtte zelf en sneed al naar gelang de wens van zijn klanten het vlees op maat of in plakjes. De vers gesneden plakjes vlees deed hij op een rechthoekig schaaltje van karton en om de paar plakjes deed hij er een dun papiertje tussen. De gevulde bakjes deed hij vervolgens in een papieren zak. De grote stukken vlees deed hij rechtstreeks in een papieren zak. Deze ambachtelijke manier van vlees verkopen is nog steeds het beste voor het milieu en de leefomgeving of zoals de Engelsen het zo mooi in één woord kunnen zeggen voor “the environment” maar is tegenwoordig door de hoge loonkosten veel duurder geworden. Dit heeft er toe geleid dat de supermarkten steeds meer vlees zijn gaan verkopen. Zij laten het vee namelijk in centrale slachterijen door laag betaalde slachters slachten en aan de lopende band door laag betaalde inpakkers inpakken. Omdat het vlees niet direct verkocht wordt moet het allemaal in plastic verpakt worden. Door deze fabrieksmatige manier van vlees verwerking kunnen ze het goedkoper in de winkel aanbieden dan de ambachtelijke slager. Maar doordat het vlees allemaal op stevige kunststof schaaltjes ingeseald moet worden voor het transport en voor de verkooppresentatie in, veelal open, gekoelde supermarktvitrines zijn de kosten van de gebruikte verpakkingsmaterialen per eenheid vlees hoger dan bij de ambachtelijke slager.

Smart kauwgom

Meer kosten verpakkingsmaterialen door concurrentie:
Zoals ik al aangegeven heb ben ik een kostenbewuste consument. Ik koop daarom ook altijd de goedkoopste suikervrije kauwgom van het merk Smart. Deze kauwgom was zo goedkoop omdat hij , in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld Sportlife, eenvoudig verpakt zat in alleen een doordruk verpakking. Ik zeg was omdat een paar weken geleden ook deze suikervrije kauwgom van het merk Smart net zoals die van de duurdere merken als Sportlife, opeens in een dure verpakking zit. De 36 kauwgom pastilles zitten nu in plaats van in alleen een doordrukverpakking in drie doordrukverpakkingen à 12 met per doordrukverpakking een kartonnen bedrukte huls en deze drie kartonnen hulzen zitten in een bedrukte plastic zak. De suikervrije kauwgom van het merk Smart is hierdoor duurder geworden maar nog steeds de goedkoopste dus koop ik het nog maar ik erger me iedere dag aan de onnodige hoeveelheid afval die produceer door het eten van een paar suikervrije kauwgompjes. De reden voor het veranderen van de verpakking van suikervrije kauwgom van het merk Smart is dat het moet concurreren met de door de reclame veel populairdere suikervrije kauwgom van het merk Sportlife. Door de suikervrije kauwgom van het merk Smart net zo te verpakken als die van het merk Sportlife hoopt de fabrikant meer consumenten te verleiden tot de aankoop van suikervrije kauwgom van het merk Smart. Uiteindelijk betaal ik dus meer voor goedkope kauwgom omdat het moet concurreren met dure kauwgom en wordt ik bovendien ook nog gedwongen om het milieu meer te belasten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Van nozem tot punker – een geschiedenis van jongerensubculturen

Een korte geschiedenis (jaren '50 tot nu) van subculturen onder jongeren.

Virtuele schandpalen

Een essay over de verticale en horizontale bescherming van de burger tegen zijn mogelijke vogelvrijverklaring door internet

Lichtwerkers Deel 2: Op weg naar een nieuwe wereld

De wereld door de ogen van een lichtwerker

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

Kwetsbaar opstellen

Waarom je kwetsbaar opstellen juist iets moois is.

Het plan van de overheid om vettaks in te voeren

Een betoog over het vettaks-plan van de overheid

God sterft uit

De invloeden van het christendom nemen af. Steeds minder jongeren voelen zich nog aangetrokken tot de kerk.

Fillipijnse werkster geen goedkope Filippijnse

Niet alle goedkope Fillipijnse werksters in Saoedi-Arabië worden misbruikt als seksslavin.

Kinderhuwelijk

Onze cultuur kent dit verschijnsel niet, maar in veel culturen wordt dit als normaal beschouwd

De wetgever(s)

bestaat er een wetgever? Zo ja, wie en wat is onze wetgever?

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Pleegzorg, wanneer het thuis misloopt!

pleegzorg : pleegouders die de armen kinderen een nieuwe thuis geven.

Hoe ver zijn we met het klonen van mensen?

Het klonen van dieren wordt al een aantal jaren gedaan, gaan we binnenkort ook mensen klonen en wat ze de voor- en nadelen daarvan?

Hoeveel vluchtelingen en asielzoekers kunnen we opnemen in Nederland?

De discussie over vluchtelingen en asielzoekers is in volle gang, de meest gehoorde vraag is; hoeveel vluchtelingen en asielzoekers kan Nederland opnemen?

Verander jou impact op het klimaat/Samenleving!

Het veranderen van jou omgeving

Totem

De spirituele benaming is Totemism

Elkaar een handje helpen!

Via Facebook elkaar helpen, wat een fijn idee

Eindhoven Airport blijft groeien

Het vliegveld in Eindhoven wordt steeds populairder. Kunnen we Eindhoven Airport al het tweede Schiphol noemen?

Kinderen en spelen, waarom eigenlijk?

Kinderen spelen er op los, maar waarom?

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Discriminatie: een maatschappelijk probleem

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

Opgroeien met verschillende levensfases

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

Mijn koninkrijk

Google als nieuwe leerschool

De advocaat en zijn functie

Wat doet een advocaat en hoe gaat dat in z'n werk?