Waarom is de ene verslaving legaal en de andere verslaving illegaal?


Publicatie datum:

Schrijfverslaving zorgt voor tijdelijke afleiding voor verslaafden en verminderd dus het gebruik van verslavende middelen en zou dus gesubsidieerd moeten worden.

Gesponsorde koppelingen

Verslaafd aan schrijven

Het leven gaat maar door en niemand weet waarvoor. Om die tijd toch enigszins zinvol te vullen schrijf ik mijn zoveelste artikel. Niet met een bedoeling, of ja, toch wel met de bedoeling dat de ledigheid van mijn bezigheden toch nog wat geld genereerd om die ledigheid te financieren. Ik schrijf tegenwoordig met de sinds kort door mij ontdekte Hemingway methode. (zie mijn vorige artikel schrijven-volgens-de-hemingway-methodei ). Of je er wat wijzer van wordt weet ik niet maar het dwingt je wel om door te gaan en het zorgt ervoor dat je je gedachten zo direct mogelijk op schrift stelt. Wat ik waarneem om mij heen is dat het meeste geld door mensen wordt uitgegeven om even de ledigheid van hun leven te vergeten. Het meest destructieve voorbeeld daarvan zijn drugs en alcohol die er voor zorgen dat je gedurende een paar uur even niet geconfronteerd wordt met de voortdurende leegheid van het menselijke bestaan. De wat plezierigere voorbeelden zijn dingen als een film in de bioscoop of een vakantie naar een ander land. Eigenlijk is een film kijken in een bioscoop niet zo veel anders als drugs of alcohol gebruiken. Als ik er over nadenk verklaard het ook waarom er zo ontzettend veel films illegaal gedownload worden. Het kijken naar films is volgens mij dus ook verslavend maar is het een verslaving die niet direct schadelijk is voor het leven. Het zorgt er echter wel voor dat, net als bij drugs en alcohol, het leven tussen de films in steeds saaier wordt en de drang om steeds vaker een film te kijken steeds sterker wordt. Dit geld ook voor vakantie.

Vakantie verslaving:
In Nederland heb je als werkende recht op 5 weken doorbetaald vakantie verlof waarvan 3 weken achter elkaar volgens de meeste Cao’s moeten kunnen worden opgenomen. Daarnaast hebben de meeste werknemers 2 dagen per week, waarvan de meeste in het weekend, vrij. Die twee dagen per week zijn voor de meeste mensen net te kort om volledig te resetten van hun werk en dus leven heel veel mensen ieder jaar heel lang van te voren al naar hun vakantie toe. Pas in hun vakantie zijn ze vervolgens in staat om het leven te leven zoals ze dat eigenlijk willen leven. De meeste mensen moeten hiervoor wel weg van huis omdat ze anders nog het gevoel hebben dat ze aan allerlei verplichtingen onderhevig zijn. Ver op vakantie in een vreemd land zonder direct contact met het thuisfront is hierbij de meest verslavende vorm van vakantie. Je staat ’s morgens op en je hoeft niets. Het ontslaat je ook van die dwingende verplichtingen als, de telefoon, familiebezoek, condoleances, verenigingsactiviteiten, het dagelijkse nieuws etcetera. Sterker nog, voor veel mensen is het feit dat je alle verplichtingen buiten je werk om voor een paar weken kwijt bent vaak nog rustgevender als het niet hoeven werken zelf. In veel gevallen is werken namelijk rustgevender als vakantie. Een drukke baan ontslaat je ook van het moeten beantwoorden van je privé telefoon, familiebezoek, condoleances, verenigingsactiviteiten, het dagelijkse nieuws etcetera. Het nog rustgevender kunnen zijn van een drukke baan als vakantie is het feit dat je, in tegenstelling tot als je op vakantie bent, je niet hoeft te bedenken wat je die dag allemaal moet ondernemen om je dag zo optimaal mogelijk te benutten.

Waarom is de ene verslaving strafbaar en de andere verslaving niet?
Op de keeper beschouwd is bijna alles wat we doen om onze tijd om te krijgen een vorm van verslaving. Het gekke is dat de ene verslaving als een probleem gezien wordt en de andere verslaving niet. Een goed voorbeeld hiervan is het verschil tussen een sportverslaving en een seksverslaving. Beide verslavingen berusten op een tijdelijke uitschakeling van je dagelijkse gedachten door een lichamelijke inspanning die een geestelijke ontspanning tot gevolg heeft. Het verschil zit hem erin dat veel seksverslaafden op den duur een steeds grotere prikkel moeten hebben om nog tot een lichamelijke ontspanning te komen en hierbij de grenzen van het toelaatbare uit het oog verliezen en door hun verslaving andere mensen schade berokkenen. Vanaf het moment dat een seksverslaving leidt tot het beschadigen van andere mensen is het strafbaar.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Totem

De spirituele benaming is Totemism

Hoe staan we vandaag de dag tegenover seksualiteit in onze samenleving.

De seksuele revolutie begon in de jaren 60 van de vorige eeuw, hoe staan we nu tegenover seksualiteit?

Hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Er zijn heel veel families waar familieleden ruzie hebben met elkaar, hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

De religieuze bril

Kijken door een religieuze bril als atheist zijnde.

Wilders oorzaak val kabinet

Geert Wilders heeft het zijn eigen kabinet laten vallen. Waarom heeft hij Nederland in een tijd van crisis laten vallen? Is dit een strategisch slimme zet?

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

Verliefde Paus Jorge Mario Bergoglio, Verliefde paus Franciscus

Paus Jorge Mario Bergoglio, eindelijk een paus die wel van een vrouw houdt?

Pesten en wat de gevolgen kunnen zijn

Pesten kan grote gevolgen hebben,

Wie maakt de daklozenkrant en hoe werkt de daklozenkrant?

Af en toe staat ergens een dakloze die je een daklozenkrant probeert te verkopen, wie maakt die en waar gaat het geld naartoe?

Wat is cultuur

Wat houdt cultuur nou eigenlijk in?

Groen licht en groene lampen rukken op

Op bouwplaatsen en daarbuiten rukt de groene schijnwerper en andere verlichting met groene lampen steeds verder op

Met je vinger in je neus

Waar komen etiketten eigenlijk vandaan en hoe ontwikkelen deze zich?

Met hangjongeren naar de top, met hangjeugd naar de top

Lees hier de beste manier om met hangjongeren aan de top te komen.

Gelukkig worden, een gelukkig toeval, domme pech of geluk door menselijk toedoen

Op deze pagina een uitleg over het verschil tussen gelukkig toeval, domme pech en menselijk toedoen.

Lichtwerkers Deel 2: Op weg naar een nieuwe wereld

De wereld door de ogen van een lichtwerker

Meer dan Beatlemania

Het breukkarakter van de jaren zastig ten opzichte van de jaren vijftig

Opzegging van een arbeidsovereenkomst.

De regels over opzegging van een arbeidsovereenkomst.

Over gummen en potloden

We zijn vertrouwd met gummen en potloden, maar waar komen ze vandaan?

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel IV

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

De echte werkelijkheid

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Homohuwelijk ja of nee, mogen homo’s trouwen.

Er is veel te doen om het homo huwelijk, hier de feiten en de voorwaarden.

Selectiviteit in de Strafrechtspleging

Selectiviteit in de Strafrechtspleging

De beperkendheid van het huidige regeer akkoord.

In deze paper zal ik weerleggen waarom de regeer akkoorden die tegenwoordig worden geschreven de invloed van het parlement teveel beperken.

Sociale isolement: hoe krijg je sociaal contact

Hoe kun je snel sociaal contact krijgen met andere mensen? Wat zijn de mogelijkheden om een sociaal isolement te doorbreken?