Waarom wordt ons leven steeds complexer en moet je alle tijd doden?


Publicatie datum:

Wordt ons leven zelf complexer of maken we het zelf steeds complexer?

Gesponsorde koppelingen

de maatschappelijke boot niet missen

Steeds meer mensen missen, maatschappelijk gezien, de boot  omdat ons leven steeds complexer wordt. Tenminste dat hoor ik heel veel mensen om me heen steeds zeggen. Volgens mij wordt het leven echter niet uit zichzelf complexer maar zorgen wij er zelf voor dat ons leven steeds complexer wordt.

Wat is maatschappelijk de boot missen?
Als iemand het heeft over mensen die maatschappelijk de boot missen begrijpen we allemaal wat hij bedoeld. Tenminste, dat denken we. Pas als je het begrip ` maatschappelijk de boot missen` precies wilt definiëren blijkt dat maatschappelijk de boot missen niet zo makkelijk te definiëren is. Bij maatschappelijk de boot missen denkt men over het algemeen aan werklozen, arbeidsongeschikten, bijstandsmoeders en hun kinderen, AOW’ers zonder aanvullend pensioen en andere mensen die niet in staat zijn om zelf de kost te verdienen. Volgens deze denkwijze heeft iedereen die niet in staat is om  zelf de kost te verdienen maatschappelijk de boot gemist.

Maar heeft een werkloze met een riante ww. uitkering en alle tijd om de dingen te doen die hij leuk vindt maatschappelijk de boot gemist en heeft een arbeidsongeschikte die zich financieel prima redden kan  en alle tijd om de dingen te doen die hij leuk vindt maatschappelijk de boot gemist en heeft een bijstandsmoeder die haar kinderen met behulp van instanties en behulpzame mensen een goed leven kan bieden maatschappelijk de boot gemist en hebben alle andere mensen in Nederland die zelf de kost niet kunnen verdienen maar evengoed eten, drinken, een huis, verwarming, een televisie, recht op goede medische zorg enzovoorts hebben, de maatschappelijke de boot gemist?

Het is maar net wat je onder de maatschappelijke boot verstaat. Volgens mij zitten we allemaal, ongeacht of we zelf de kost kunnen verdienen, in dezelfde maatschappelijke boot en kan niemand hem dus missen.

Hoe kun je maatschappelijk de boot halen?
Iemand die in Nederland geboren wordt zit meteen na zijn geboorte al in de Nederlandse  maatschappelijke boot. Iemand uit het buitenland moet daar iets meer voor doen. Er is daarbij wel een groot onderscheid tussen mensen die geboren worden in de Europese Gemeenschap en mensen die buiten de Europese Gemeenschap worden geboren. De eerste groep mag zich hier vrij vestigen en kan door zich in te schrijven in een gemeente zonder verdere prestaties te hoeven leveren op den duur een echte Nederlander worden en in de Nederlandse maatschappelijke boot belanden. Als je van buiten de Europese Gemeenschap komt kun je of door een bijzondere prestatie die een bijdrage levert aan onze maatschappelijke boot of door een reële doodsdreiging in het land waar je vandaan komt in onze maatschappelijke boot terecht komen.

Waarom wordt ons leven steeds complexer?
Zoals je ziet wordt een, op het eerste gezicht eenvoudig begrip als de maatschappelijke boot, heel ingewikkeld als je er dieper over na gaat denken. Zo is het ook met ons leven. Ons leven is niet complexer geworden maar door er over na te denken wordt het steeds complexer. In feite is ons leven niet anders als dat van onze voorvaderen in de oertijd. We moeten ademen, drinken, eten en ons voortplanten en de rest van onze tijd zien te doden. Kon je voor het doden van die tijd vroeger volstaan met een zalig nietsdoen, tegenwoordig is dat zonde van je tijd en moet je allerlei dingen ondernemen om de, voor de basisbehoeften van het leven overbodige, tijd te doden door bijvoorbeeld artikelen te lezen die gaan over het doden van je overtollige tijd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De Wet Mulder, theoretisch een bedenkelijke wet, in de praktijk een monsterlijk systeem.

De Wet Mulder is theoretisch al een wet met een tekort aan rechtswaarborgen, zoals ze wordt toegepast is ze nog meer een aantijging tegen de menselijkheid alhoewel de wet zelf haar uitvoerders niet verbiedt om ze netjes toe te passen.

Charlie Hebdo en hoe heilig is de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk?

Naar aanleiding van de vreselijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo roepen alle Fransen dat de vrijheid van meningsuiting heilig is in Frankrijk, maar is dat ook zo?

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

Sociale isolement: hoe krijg je sociaal contact

Hoe kun je snel sociaal contact krijgen met andere mensen? Wat zijn de mogelijkheden om een sociaal isolement te doorbreken?

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Wintertijd en zomertijd

Het hoe en waarom van het verzetten van de klok.

Leve Prinses Beatrix!

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.

Verliefd worden is zo gebeurt, maar hoe blijf je verliefd? (deel 3)

De vonk van de liefde zet je makkelijk in lichter laaien maar hoe hou je het liefdesvuur brandend?

Wie maakt de daklozenkrant en hoe werkt de daklozenkrant?

Af en toe staat ergens een dakloze die je een daklozenkrant probeert te verkopen, wie maakt die en waar gaat het geld naartoe?

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Wat is de Holebifoon nu precies en met welke vragen kan je er terecht?

De Holebifoon is een vrijwillige organisatie die mensen helpt met vragen rond seksualiteit.

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

De invloed van televisie op de taalontwikkeling

Onderzoek naar de invloed van televisie op de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

Provinciale Staten Verkiezingen

korte uitleg over wat de provinciale verkiezingen zijn

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

The Elixir of Immortality

Geschreven in een Twaalf Leder gebonden Papyrus Codices

De kerstboom

Een van de tradities van Nederlanders met kerst is het opzetten van een kerstboom, maar dit is oorspronkelijk geen Nederlandse traditie.

De geschiedenis van McDonald's en Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

Het meest populaire fastfoodketen ter wereld

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Recht en rechtvaardigheid voor eenieder, toevoegingen, rechtsbijstandverzekeringen, buitengerechtelijke kostenregeling en nog klassejustitie?

Goedbedoelde wetgevende initiatieven, echter waartoe leiden ze? Bieden ze een voldoende tegemoetkoming aan onvermogenden of toch no cure no pay als alternatief?