Hoe kunnen we leven in vrede en welk bestuursvorm hoort daarbij?


Publicatie datum:

Ondanks dat de mens steeds slimmer wordt lijkt vrede onmogelijk, hoe komt dat en is er een staatsvorm die waarbij wel wereldvrede mogelijk is.

Gesponsorde koppelingen

John Lennon Imagine

Naar aanleiding van het conflict in Syrië heb ik mij, op zoek naar een oplossing voor dit conflict,  verdiept in de historie van Syrië. Ik las dat Syrië achtereenvolgens veroverd en bestuurd werd door de Perzische Achaemeniden, de Seleuciden,  de Romeinen, de Arabieren, de Abbasiden, de Turkse Seltsjoeken, de tot de islam bekeerde Mongolen, de Egyptische Mamelukken, de Ottomanen. Hierna was Syrië gedurende een korte tijd een onafhankelijk koninkrijk maar werd het al snel een mandaatgebied van de Fransen die Syrië bezetten en de afsplitsing van Libanon bewerkstelligden. De Fransen bleven in Syrië tot 1946 waarna Syrië in 1961 weer een onafhankelijke republiek werd onder leiding van de seculiere (dus niet op geloof gebaseerde) Arabische Socialistische Ba'ath-partij. Ook het huidige Syrië dreigt echter weer uit een te vallen door toedoen van de aloude religieuze en etnische bevolkingsgroepen. Hoe kan Syrië, en de rest van de wereld, wel in vrede bestuurd worden.

Stel je voor :
John Lennon zong op 11 oktober 1971, het jaar dat Hafiz al-Assad president werd van Syrië,  voor het eerst het lied “Imagine”  waarin hij een aantal voorwaarden opsomt die nodig zijn om in vrede te kunnen leven. De inhoud van dit lied is als volgt; “Stel je voor dat er geen hemel is. Het is simpel als je het probeert. Geen hel onder ons en boven ons alleen maar lucht. Stel je voor dat alle mensen leven voor vandaag. Stel je voor dat er geen landen zijn. Het is niet moeilijk te doen. Niets om voor te doden of te sterven, ook geen geloof. Stel je voor dat alle mensen samenleven in vrede. Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben maar ik ben niet de enige. Ik hoop dat je je op een dag bij ons aansluit en de wereld een eenheid zal zijn. Stel je voor dat er  geen bezittingen zijn, ik vraag me af of jij dat kunt. Geen lust naar hebzucht of honger maar een gemeenschap van mensen. Stel je voor dat alle mensen de wereld samen delen. Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben maar ik ben niet de enige. Ik hoop dat je je op een dag bij ons aansluit en de wereld een eenheid zal zijn”.

Is John Lennon zijn droom uitvoerbaar?
Aan John Lennon’s eerste voorwaardes voor vrede, “stel je voor dat er geen hemel en geen hel zijn en we alleen dit aardse leven hebben”, kan iedereen makkelijk voldoen. Het daaropvolgende punt “stel je voor dat er geen landen zijn” blijkt in de praktijk echter praktisch gezien niet uitvoerbaar. De daaropvolgende punten  “stel je voor dat er geen geloven, geen bezittingen, geen hebzucht of honger zijn en we alles samen zouden delen” zijn, als iedereen dat zou willen, wel weer uitvoerbaar.

Hoe kunnen landen in vrede samenleven?
Om als landen in vrede te kunnen leven zouden er, zoals John Lennon al zei, geen geloven, geen bezittingen, geen hebzucht of honger moeten zijn en moeten we alles samen delen. Het enige wat John Lennon is vergeten te vermelden is dat er ook geen etniciteit moet zijn.

Welke bestuursvorm hoort bij vrede:
De beste bestuursvorm voor een land die aan de hierboven gestelde vredes voorwaarden voldoet is volgens mij een parlementaire democratie.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

Passief meeroken

Gevolgen van passief meeroken

Waarom gaan jongeren steeds jonger met elkaar naar bed.

Verkering betekent tegenwoordig meteen met elkaar naar bed gaan.

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

De rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

de rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

De mooiste Vaderdag cadeaus

Ieder jaar met Vaderdag is daar weer die vraag, wat geven we vader. Daarom ging ik op zoek naar de mooiste Vaderdag cadeaus.

Hans Christian Andersen

Over de sprookjesschrijver, Hans Christian Andersen.

Verliefde Paus Jorge Mario Bergoglio, Verliefde paus Franciscus

Paus Jorge Mario Bergoglio, eindelijk een paus die wel van een vrouw houdt?

Pesten? Wat een onzin!

Pesten? Wat een onzin!

Nominaties op Facebook

Inflatie van het woord 'nomineren'

Stichting Stadshout Amsterdam

Dit is een weergave van het gedachtegoed van Crisow von Schulz, oprichter van Stichting Stadshout

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

Skinheads the spirit of '69

Een artikel over de herkomst van skinheads en over alle vooroordelen die er bestaan ten opzichte van deze groep.

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

The Great Chain of Knowing: De intelligentie van baby's

In dit artikel wordt het idee van The Great Chain of Knowing besproken. Er wordt ingegaan op het tabula rasa-idee van John Locke en de ontdekking dat baby's wel degelijk intelligentie bezitten.

Gedwongen prostitutie, illegale vrouwenhandel.

Van een mooie vrouw tot gedwongen prostitutie voor geld.

De opkomst van de FBI

Het ontstaan van het beruchte elitecorps van de Amerikaanse overheid.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

De Nederlandse grondwet als symbool voor nationale eenheid in Nederland

in dit artikel wordt ingegaan op de discussie of de nederlandse grondwet een goed symbool is voor de nederlandse eenheid.

Bijgeloof over en met kerstmis

beschrijving van bijgeloof over de kerst

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht

Goedkoop wonen kan, gratis wonen niet

Veel mensen moeten gedwongen goedkoop wonen want gratis wonen is verboden.

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

Valentijnsdag

Een beetje uitleg over Valentijnsdag

Communiceren met een groep kinderen, het geven van instructies.

Altijd al willen weten hoe je een groep kinderen op de juiste manier aan het werk krijgt?