Omgaan met boosheid en andere emoties van uw kind


Publicatie datum:

Hoe u het beste kan omgaan met de emoties van uw kind.

Gesponsorde koppelingen

Kinderen leren rond de peuterleeftijd dat ze een persoon zijn met een eigen wil, behoeftes en wensen. Daarom proberen ze te ontdekken waar hun grenzen liggen en kunnen ze af en toe erg hun eigen zin doordrijven. Dit kan gepaard gaan met driftbuien, omdat kinderen vaak moeite hebben met het uiten van hun emoties.

Gelukkig horen deze driftbuien bij deze periode en gaan ze dus meestal vanzelf weer over. Er is daarom meestal geen reden om ernstige zorgen te maken. Dat betekent niet dat het voor ouders, maar ook voor de kinderen zelf, erg moeilijk kan zijn om hiermee om te gaan. Daarom is het voor ouders erg belangrijk om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij het omgaan met emoties, waardoor de driftbuien vanzelf over gaan en niet uit de hand lopen. In dit artikel worden een aantal methoden besproken die effectief zijn, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Hoe het probleem aangepakt kan worden

Een goede begeleiding houdt in dat ouders de emoties van het kind onderkennen, erop reageren, erover praten, en duidelijk aangeven welk gedrag als reactie op de emotie wel geaccepteerd wordt en welk gedrag niet. Dit betekent dat ouders wel streng mogen zijn als kinderen bepaalde ongewenst gedrag vertonen, maar dat de ouders de emoties zelf accepteren.

Als een kind last heeft van een driftbui, hoeft een ouder dit niet meteen af te straffen als er geen ongewenst gedrag bij komt kijken. Het is juist goed dat het kind zijn emoties toont en deze niet oppropt. Het is het beste om het kind tijdens een driftbui op een veilige plek te laten uitrazen. Meestal raakt het kind dan erg opgelucht.
Als het kind bij een driftbui echter wel zo vervelend is dat boos worden en schreeuwen de enige oplossing lijkt, is het het verstandigste om even afstand te nemen en het kind te negeren. Het is namelijk zo dat als u zelf boos wordt, het kind leert dat het normaal is om boos te zijn en te schreeuwen. En dat is natuurlijk iets wat geen ouder aan zijn kinderen wilt meegeven. Daarom kan een ouder het beste rustig aan het kind uitleggen dat boos, verdrietig of teleurgesteld zijn best mag, maar dat het kind daarbij niet mag schoppen, slaan en gillen. Het is dus belangrijk om als het kind boos wordt, rustig te blijven, begrip te tonen voor de boosheid, maar niet toe te geven. Daarvoor moet consequent gehandeld worden, ook als het kind boos blijft of zelfs nog bozer wordt. Daardoor leert het kind dat het niet de zin krijgt door driftig te worden.

Een veelvoorkomende situatie waarin kinderen driftig kunnen worden, is als ze iets niet krijgen in de winkel. Ouders schamen zich meestal voor zulke situaties en geven daarom maar toe. Maar hierdoor weet het kind dat de goede manier om iets te krijgen, schreeuwen, gillen en boos worden is. Als een ouder echter niet toegeeft en consequent blijft, leert het kind al snel dat driftig worden geen zin heeft en zullen de driftbuien daarom afnemen. Vooral het negeren van een kind werkt erg goed, omdat het kind dan helemaal geen aandacht krijgt, zelfs geen negatieve aandacht! Kinderen willen namelijk heel graag aandacht van hun ouders krijgen, zelfs als het negatieve aandacht is. Door deze aandacht niet te geven stopt het kind al gauw met het gedrag.

Na een driftbui wilt het kind meestal getroost worden, omdat het zelf ook schrik van zijn eigen boosheid. Door ze daarom te troosten leert het kind dat het niet erg is om boos te zijn. Het kind kan er zelf namelijk niets aan doen dat het nog niet goed met deze emoties kan omgaan, maar dat leert het kind vanzelf.

Wanneer een kind bij een bepaalde emotie het juiste gedrag vertoont en dus niet gaan schoppen, gillen of slaan, kan het kind hiervoor gecomplimenteerd worden. Dit kan het beste gedaan worden nadat het kind weer rustig is en er kan bijvoorbeeld gezegd worden dat het heel goed is dat het kind niet ging schoppen, slaan of gillen.Hierdoor leert een kind dat het positieve aandacht krijgt als het zich goed gedraagt, waardoor het gewenste gedrag ook vaker voorkomt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Globalisering

Wat is het verschijnsel globalisering?

Wat is de zin van het menselijk leven.

Een bijzonder experiment in de zoektocht naar de zin van het menselijke leven.

De nadelen van vrijheid van internet uitingen

Het recht van vrijheid van internet uitingen is bij ons bijna heilig, toch kleven er steeds vaker nadelen aan.

Overbevolking

Beschrijving van overbevolking, de evolutie, gevolgen, problematiek en oplossingen.

Sperma van fokpaarden is het witte goud , wordt mensensperma ook miljoenen waard?

Wordt binnenkort na paarden- en koeienzaad nu ook mensenzaad goud waard?

Zelfmoordvideo op facebook door cyberpesten

Hoe komt het dat er op Facebook een video circuleert van een meisje dat zelfmoord pleegt voor haar webcam?

Gelukkig worden, een gelukkig toeval, domme pech of geluk door menselijk toedoen

Op deze pagina een uitleg over het verschil tussen gelukkig toeval, domme pech en menselijk toedoen.

Dag Koningin Beatrix, Hallo Koning Willem Alexander

Koningin Beatrix doet na 33 jaar op 30 april 2013 door ondertekening van akte van abdicatie afstand van de troon.

Tracking voor Eten

Tracking is het Volgen Van .....

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Het heerlijk avondje is gekomen, Sinterklaas gaat digitaal.

Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas. De digitalisering en de macht van Sinterklaas.

Mensenrechten en het ontstaan van het Klassiek liberalisme

De mensenrechten ontleedt.

De bewuste keuze van afgelopen verkiezingen bleek zo bewust nog niet

Tot hoeverre zijn we bewust van onze eigen keuze en wat is de rol van het brein daarbij?

Gratis daten, succesvol daten, de beste datingsites

Een pagina met tips voor gegarandeerd succesvolle daten op de beste datingsites.

De achtergrond van hiphop

Eerste artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel kort de achtergrond en de basis van de subcultuur hiphop.

Betoog: Pesten moet strafbaar worden gesteld

Een betoog waarin argumenten worden gegeven om het samenlevingsprobleem genaamd pesten strafbaar te maken

Loverboys op de moderne manier van werken

Loverboys en de moderne stijl van werken.

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Kinderhuwelijk

Onze cultuur kent dit verschijnsel niet, maar in veel culturen wordt dit als normaal beschouwd

Rechten van de vrouw

verhoudingen tussen man en vrouw in de geschiedenis

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Werkloosheid: wie kampt er niet mee?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die werkloos is. Is de werkloosheid inderdaad zo erg?

Help! Mijn vriendin is Koreaanse!

Koreaanse traditie en trouwen met een 'Westerling'

Schoefiti

Mysterie en fenomeen.

Ouderafhankelijkheid versus kinderafhankelijkheid.

Kinderen zijn vanzelfsprekend afhankelijk van hun ouders, ouders worden langzaamaan weer afhankelijk van hun kinderen.