Bijgeloof over en met kerstmis


Publicatie datum:

beschrijving van bijgeloof over de kerst

Gesponsorde koppelingen

Kerstmis wordt gevierd vanuit religieuze overtuiging namelijk de geboorte van Jesus. Maar veel tradities hebben een heidense oorsprong.Rondom de kerst hangt veel bijgeloof en religieuze overtuigingen die gebruikt worden voor waarzeggerij en toekomstvoorspellingen.Veel dingen worden gecalssificeerd als goede of slechte voortekenen voor het komende jaar.

Hieronder een aantal van de bijgeloven waarvan u misschien het bestaan niet eens afwist.

Gesponsorde koppelingen

Kerstcake

Als je een kerstcake bakt horen er een aantal ingredienten standaard in: een geluksmuntje, een vingerhoed voor welvaart, een ring voor het huwelijk en een knoop voor de vrijgezel. Het spreekt natuurlijk vanzelf als je deze in je cake vindt op kerstdag dat dat je dit jaar te wachten zal staan.

Kerstdecoratie

 • Huizen worden aan de buitenkant versierd om de woede van de geesten af te houden
 • Met kerst moet je de drempel vegen, zo veeg je de problemen weg voor het volgende jaar.
 • Vrouwelijke bezoekers op kerstavond verdienen de voorkeur maar als er een roodharige man op visite komt betekend dat het komende jaar heel veel pech.

Kerstdiner

 • Aan het kerstdiner moeten een even aantal mensen deelnemen, als er een oneven aantal aan tafel zit brengt dit ongeluk het komende jaar.
 • De poten van de kersttafel dienen te worden verbonden met touwtjes om het huis te beschermen tegen inbrekers het komende jaar.
 • Onder de kersttafel hoort een kom met knoflook te staan voor kracht en bescherming het komende jaar.
 • Een pot honing hoort op de kersttafel te staan als bescherming tegen het kwaad.

Waarzeggerij

Op kerstavond wordt na het kerstdiner een spel gespeeld waarbij er een kom water wordt gebruikt, iedereen krijgt een halve walnoot schelp en daar zit een brandende kaars in. Degene wiens walnootbootje met de kaars nog brandend aan de overkant komt is gezegend met voorspoed komend jaar, als een boot niet aan de overkant komt of de kaars gaat uit of de walnoot slaat om ben je verzekerd van pech komend jaar.

Jonge ongehuwde meisjes zetten een takje gesneden uit de kerstboom op 4 december in het water, als dit takje op kerstavond nog groen en fris is zal ze komend jaar trouwen.

Kerstgroen

 • Als de hulst van het gekregen kerststukje glad is aan de randen zal de vrouw dit jaar heersen over het gezin
 • Als de hulst van het gekregen kerststukje dit jaar stekelig is zal de man heersen over het gezin
 • Als beiden hulstsoorten zijn verwerkt in het kerststukje zal het gezin een harmonieus jaar in gaan
 • Hulst in kerststukjes wordt gebruikt als bescherming tegen heksen en donder.

Maretak

 • Zij die onder de maretak kussen zullen voorspoed krijgen komend jaar, degene die het kussen onder de maretak vermijden zullen pech krijgen komend jaar.
 • Als de maretak naar beneden komt voordat de kerst voorbij is moet je hem terughangen en mag je hem niet eerder verwisselen dan met de volgende kerst, als je dat niet doet ben je verzekerd van ongeluk komend jaar

Schoenen

 • Door oude schoenen te verbranden met kerst wordt ongeluk voorkomen in het komend jaar.
 • Als je tijdens je leven niet een keer een nieuw paar schoenen geeft aan een arm persoon zul je in je volgende leven blootvoets door het leven gaan, een reden dus om met kerst een arm iemand een paar schoenen cadeau te doen.

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De Ku Klux Klan tussen 1944 en 1950

Hoe de Ku Klux Klan werd bestreden tegen het eind van Wereld Oorlog II en de periode daarna

Moet Nederland uit de Europese Unie stappen?

Vandaag presenteerde Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma met als speerpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Laat alcohol vrij onder de 18

De jeugd gaat niet kapot aan de alcohol maar aan de betutteling.

Bestaan er nog echte Samurai vrouwen?

Bestaan er nog steeds echte Japanse vrouwelijke krijgers of Samurai vrouwen?