De achtergrond van hiphop


Publicatie datum:

Eerste artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel kort de achtergrond en de basis van de subcultuur hiphop.

Gesponsorde koppelingen

Dit is het eerste artikel in een reeks van 4 artikelen over de subcultuur hiphop.

In dit artikel schets ik de achtergrond van de subcultuur en de basis.

In artikel 2 ga ik in op de geschiedenis van de hiphopmuziek.

In artikel 3 vertel ik iets over de taal en kleding van de subcultuur.

In artikel 4, het laatste artikel, vertel ik iets over de principes van de subcultuur en waarom je voor deze subcultuur kunt kiezen, maar ook waar je voor op moet letten.

Gesponsorde koppelingen

Waar komt hiphop vandaan?

Hip Hop is van oorsprong een zwarte danscultuur, afkomstig en begonnen in The Bronx in New York. Dit begon rond het midden van de jaren ´70. In de ghetto’s ontwikkelden zich een grote beweging die onder andere het gevoel voor ritme en de beats met elkaar gemeen hadden. In deze ghetto’s was veel criminaliteit, de hiphoppers hadden echter een andere manier om dingen uit te vechtten.

Deze gevechten worden ook wel battles genoemd, deze vonden plaats tussen verschillende crews, oftewel een groep mensen met leider die samen een team vormen. In zo’n battle laten de crewleden zien wat ze kunnen en het publiek bepaald wie de winnaar is.
In het begin had het Hip Hop gebeuren nog geen naam. Daar kwam verandering in op 12 november 1974, toen Dj Afrika Bambaataa het Hiphop noemde. Dat is de meest geaccepteerde geboortedag van hip hop.

Hip Hop is eigenlijk het verzamel woord voor: rappen, breakdancen, DJ-en en graffiti. Dit worden ook wel de vier pijlers van hiphop genoemd.

De 4 pijlers


Rappen is iets zeggen op het ritme van de muziek. In eerste instantie was er sprake van een MC (Master of Ceromony) die het publiek opzweepte voor de DJ, later is dit uitgebreid tot rappen en is dit los komen te staan van elkaar. Vaak word er bij het rappen gebruik gemaakt van rijm, dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn maar om het lekker te laten lopen is het heel erg handig. Rappen gaat meestal over wat er om je heen gebeurd.

DJ-en is muziek maken door het draaien van platen door elkaar en het bewegen van platen zodat deze rare geluiden maakt. De basistechnieken zijn cutten en scratchen, later kwamen hier meerdere technieken bij zoals samplen en mixen. DJ-s zoeken hierbij naar breaks, dit zijn de stukken die het beste klinken en waarop men kan breakdancen.

Breakdancen is een stijl waarbij je het dansen combineert met een soort acrobatische stijl. De oorsprong van breakdance komt van de Afrikaanse vechtvorm Martial-arts. Niemand weet precies wie de echte eerste breakdancer was. Er zijn ook aparte namen voor breakdancers, namelijk B-boy is een mannelijke breakdancer en Fly-girl een vrouwelijke breakdancer.
Bij deze dansstijl zijn er heel erg veel verschillende moves zoals: de freeze, de airflare, de headspin, de windmill en de float.

 

Graffiti is ontstaan in de begin jaren 70, omdat de jongeren in New York zich wilde uiten naar de regering toe. Dit deden ze dus door teksten op muren, bussen en in de metro’s te schrijven. Het is ook een kunstuiting maar helaas word het door de regering en bep
aalde groepen gezien als vandalisme.
Vanuit die illegaliteit onstonden ook de tags, hierdoor bleef je anoniem voor buitenstaanders, maar binnen de hiphopscene wisten ze wie je was. Iets uitgebreider zijn de throw-ups, deze tags zijn groter en hierbij wordt niet maar één kleur gebruikt, maar twee. De echte kunstenaars maken pieces, dit zijn grote gekleurde tekeningen of stripverhalen.

Dit was het eerste artikel van deze reeks, het volgende artikel gaat over de geschiedenis van de hiphopmuziek.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Is het streven naar autarkie, autarkisch wonen en qua energie autarkisch zijn goed?

Texel wil in 2030 op het gebied van energie in 2030 volledig autarkisch zijn, is dat goed?

Wat is Democratie

Democratie bestaat uit demos(=volk) en crator(=regeren/macht). Democratie betekent dus het volk regeert.

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Loverboys op de moderne manier van werken

Loverboys en de moderne stijl van werken.

Waarom komt er steeds meer ziekte, ellende en rampspoed voor in mijn directe omgeving?

Hoe is het te verklaren dat er iedere dag meer ziekte, ellende en rampspoed voorkomt in mijn directe omgeving?