Kinderen en echtscheiding


Publicatie datum:

Tips voor ouders bij een (echt)scheiding. Waar kun je op letten om het voor kinderen zo draaglijk mogelijk te maken?

Gesponsorde koppelingen

In veel gevallen is er bij een echtscheiding sprake van kinderen, die te maken zullen hebben met de gevolgen hiervan. Behalve het verdriet om het verlies van het gezinsleven zoals de kinderen dat voorheen kenden, speelt vaak de onzekerheid over wat komen gaat. Ook voor de ouders zelf is dit meestal het geval. Hieronder enkele tips om deze moeilijke periode voor kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Ouders zijn tegenwoordig bij een echtscheiding verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maken beide ouders hele concrete afspraken over de verdeling van de zorg. Als er sprake is van een niet verzorgende ouder, moet er in de meeste gevallen een omgangsregeling worden opgesteld. De niet verzorgende ouder heeft recht op informatie over zijn/haar kind. Tegenwoordig is een veel voorkomende vorm het co-ouderschap. Bij het co-ouderschap is de zorg en zijn de kosten verdeeld over beide ouders en wonen de kinderen afwisselend bij een van de ouders. Co-ouderschap kan uiteraard alleen worden toegepast als beide ouders dit ook willen.

JPG

  •  Het is te overwegen om tijdens de scheiding een scheidingsmakelaar of mediator in te zetten. Dit is een neutrale tussenpersoon die bemiddelt tussen beide partijen. Vanwege emoties die hoe dan ook meespelen, is het belangrijk om tijdens de gesprekken over alle te regelen zaken (zoals bijv. alimentatie, omgangsregeling, verdeling van de zorg etc.) zoveel mogelijk het belang van de kinderen als uitgangspunt te hanteren.
  •  Wees duidelijknaar de kinderen. Hou kinderen niet voor de gek. Als het definitief is dat de ouders gaan scheiden heeft het geen zin om hier doekjes om te winden om het op die manier zogenaamd draaglijker te maken. Als kinderen wordt voorgehouden dat papa (of mama) een tijdje op reis gaat verwachten ze dat hij of zij weer terugkeert. Als dit vervolgens niet gebeurt kunnen kinderen denken dat zij zelf iets fout hebben gedaan of dat papa of mama niet genoeg van hen houdt. Het is daarom belangrijk om duidelijk te maken dat papa en mama niet meer genoeg van elkaar houden om bij elkaar te blijven, maar dat zij allebei nog evenveel van de kinderen houden en dat de kinderen altijd belangrijk zullen blijven voor hen. Met behulp van dit leuk en voor kinderen heel begrijpelijk geschreven boekje met plaatjes over een schildpaddenfamilie krijgen met name jonge kinderen een beeld van wat een scheiding betekent: 
  • Kinderen willen weten wat de consequenties zullen zijn voor henzelf. “Waar ga ik wonen? Bij wie mag de hond komen wonen? Kan ik nog wel naar voetbal? Met wie ga ik dan op vakantie?” Deze vragen komen voort uit ongerustheid en onzekerheid over hoe het in de toekomst zal gaan. Op sommige vragen kunnen de ouders misschien een duidelijk antwoord geven, maar als dit niet het geval is, is het belangrijk om de kinderen gerust te stellen en duidelijk te maken dat overal een oplossing voor wordt gevonden. Ook al zullen veel zaken voor de ouder zelf ook nog onzeker zijn.
  • Benoem gevoelens. Bij een scheiding komen veel emoties kijken. Kinderen zullen ongetwijfeld merken dat vader of moeder boos of verdrietig is. Ook kinderen zelf zullen deze gevoelens hebben. Als ouder is het belangrijk om deze gevoelens te erkennen. Zowel bij zichzelf als bij de kinderen. De kinderen moeten de kans krijgen om zich te uiten. Als ouder kun je hierbij helpen door de gevoelens te benoemen. 'Ik zie dat je boos bent en verdrietig. Dat snap ik best.' Als kinderen echt in de knoop komen met zichzelf kan zich dat uiten door gedrag- of concentratieproblemen op school. Blijf daarom alert. Vraag bijvoorbeeld aan de leerkracht hoe het met het kind op school gaat en laat de leerkracht ook weten wat er speelt. In sommige gevallen hebben kinderen wat therapie (bijv. speltherapie) nodig om de scheiding te kunnen verwerken.
  • Straal vertrouwen uit. Als kinderen zien dat vader of moeder zelf bang en onzeker is, worden zij dat meestal ook. Het is daarom belangrijk dat beide ouders het vertrouwen hebben dat hun leven misschien veranderd, maar zeker niet voorbij is. Een scheiding is ook een nieuwe kans. Om dit vertrouwen te ervaren is het raadzaam mensen te ontmoeten die in vergelijkbare situatie gezeten hebben. Zij kunnen altijd helpen met praktische tips en de ouder in scheiding tot steun zijn. Al is het alleen maar doordat deze met eigen ogen kan zien, dat het leven nog niet voorbij hoeft te zijn na een scheiding!

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Waarom kiezen voor de subcultuur hiphop?

Dit is het laatste artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel vertelt ik iets over de principes binnen deze subcultuur, waarom je voor deze subcultuur kunt kiezen en eventuele risico's.

Passief meeroken

Gevolgen van passief meeroken

Wat zijn de voor en nadelen van ritueel slachten?

Weet u net als ik niets van ritueel slachten lees dan deze uitgebreide objectieve uitleg.

De beperkendheid van het huidige regeer akkoord.

In deze paper zal ik weerleggen waarom de regeer akkoorden die tegenwoordig worden geschreven de invloed van het parlement teveel beperken.

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Sperma van fokpaarden is het witte goud , wordt mensensperma ook miljoenen waard?

Wordt binnenkort na paarden- en koeienzaad nu ook mensenzaad goud waard?

Liefdesverdriet - een andere kijk

Dit artikel geeft een andere kijk op liefdesverdriet.

De Ku Klux Klan tussen 1944 en 1950

Hoe de Ku Klux Klan werd bestreden tegen het eind van Wereld Oorlog II en de periode daarna

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

Waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Iedereen kent wel een grote eikel maar waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

Pleegouder worden, lees eerst dit!!

Hoe is het in de praktijk om pleegouder te zijn

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

De perfecte wereld

Wat zou onze maatschappij verbeteren?

Engelse leenwoorden in het Nederlands

Neemt het aantal Engelse leenwoorden echt toe of lijkt dit alleen zo?

Soorten organisaties, bijvoorbeeld het Museum van het Universum?

Wat voor soorten organisaties zijn er? Wat is het interessantste van een organisatie als het Museum van het Universum?

Gratis daten, succesvol daten, de beste datingsites

Een pagina met tips voor gegarandeerd succesvolle daten op de beste datingsites.

Hoe kun je gehandicapte weeskinderen in India helpen?

Door de armoede in India zijn ouders soms genoodzaakt om hun gehandicapte kind ten vondeling te leggen. Hoe kun je deze gehandicapte weeskinderen helpen?

Korte geschiedenis van de hiphopmuziek

Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel iets over de geschiedenis van hiphopmuziek.

Bestaan er nog echte Samurai vrouwen?

Bestaan er nog steeds echte Japanse vrouwelijke krijgers of Samurai vrouwen?

Wat is er mis met het communisme?

Als je de westerse media moet geloven zijn communisten allemaal boeven, wat is er mis met het communisme?

Goedkoop wonen kan, gratis wonen niet

Veel mensen moeten gedwongen goedkoop wonen want gratis wonen is verboden.

Opgroeien met verschillende levensfases

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

De nadelen van vrijheid van internet uitingen

Het recht van vrijheid van internet uitingen is bij ons bijna heilig, toch kleven er steeds vaker nadelen aan.

Is de nationaal sociale politiek het beste voor het Nederlandse volk?

In deze onzekere tijden rijst bij veel mensen de vraag, of de nationaal sociale politiek het beste is voor het Nederlandse volk?