Kinderen en echtscheiding


Publicatie datum:

Tips voor ouders bij een (echt)scheiding. Waar kun je op letten om het voor kinderen zo draaglijk mogelijk te maken?

Gesponsorde koppelingen

In veel gevallen is er bij een echtscheiding sprake van kinderen, die te maken zullen hebben met de gevolgen hiervan. Behalve het verdriet om het verlies van het gezinsleven zoals de kinderen dat voorheen kenden, speelt vaak de onzekerheid over wat komen gaat. Ook voor de ouders zelf is dit meestal het geval. Hieronder enkele tips om deze moeilijke periode voor kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Ouders zijn tegenwoordig bij een echtscheiding verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maken beide ouders hele concrete afspraken over de verdeling van de zorg. Als er sprake is van een niet verzorgende ouder, moet er in de meeste gevallen een omgangsregeling worden opgesteld. De niet verzorgende ouder heeft recht op informatie over zijn/haar kind. Tegenwoordig is een veel voorkomende vorm het co-ouderschap. Bij het co-ouderschap is de zorg en zijn de kosten verdeeld over beide ouders en wonen de kinderen afwisselend bij een van de ouders. Co-ouderschap kan uiteraard alleen worden toegepast als beide ouders dit ook willen.

JPG

  •  Het is te overwegen om tijdens de scheiding een scheidingsmakelaar of mediator in te zetten. Dit is een neutrale tussenpersoon die bemiddelt tussen beide partijen. Vanwege emoties die hoe dan ook meespelen, is het belangrijk om tijdens de gesprekken over alle te regelen zaken (zoals bijv. alimentatie, omgangsregeling, verdeling van de zorg etc.) zoveel mogelijk het belang van de kinderen als uitgangspunt te hanteren.
  •  Wees duidelijknaar de kinderen. Hou kinderen niet voor de gek. Als het definitief is dat de ouders gaan scheiden heeft het geen zin om hier doekjes om te winden om het op die manier zogenaamd draaglijker te maken. Als kinderen wordt voorgehouden dat papa (of mama) een tijdje op reis gaat verwachten ze dat hij of zij weer terugkeert. Als dit vervolgens niet gebeurt kunnen kinderen denken dat zij zelf iets fout hebben gedaan of dat papa of mama niet genoeg van hen houdt. Het is daarom belangrijk om duidelijk te maken dat papa en mama niet meer genoeg van elkaar houden om bij elkaar te blijven, maar dat zij allebei nog evenveel van de kinderen houden en dat de kinderen altijd belangrijk zullen blijven voor hen. Met behulp van dit leuk en voor kinderen heel begrijpelijk geschreven boekje met plaatjes over een schildpaddenfamilie krijgen met name jonge kinderen een beeld van wat een scheiding betekent: 
  • Kinderen willen weten wat de consequenties zullen zijn voor henzelf. “Waar ga ik wonen? Bij wie mag de hond komen wonen? Kan ik nog wel naar voetbal? Met wie ga ik dan op vakantie?” Deze vragen komen voort uit ongerustheid en onzekerheid over hoe het in de toekomst zal gaan. Op sommige vragen kunnen de ouders misschien een duidelijk antwoord geven, maar als dit niet het geval is, is het belangrijk om de kinderen gerust te stellen en duidelijk te maken dat overal een oplossing voor wordt gevonden. Ook al zullen veel zaken voor de ouder zelf ook nog onzeker zijn.
  • Benoem gevoelens. Bij een scheiding komen veel emoties kijken. Kinderen zullen ongetwijfeld merken dat vader of moeder boos of verdrietig is. Ook kinderen zelf zullen deze gevoelens hebben. Als ouder is het belangrijk om deze gevoelens te erkennen. Zowel bij zichzelf als bij de kinderen. De kinderen moeten de kans krijgen om zich te uiten. Als ouder kun je hierbij helpen door de gevoelens te benoemen. 'Ik zie dat je boos bent en verdrietig. Dat snap ik best.' Als kinderen echt in de knoop komen met zichzelf kan zich dat uiten door gedrag- of concentratieproblemen op school. Blijf daarom alert. Vraag bijvoorbeeld aan de leerkracht hoe het met het kind op school gaat en laat de leerkracht ook weten wat er speelt. In sommige gevallen hebben kinderen wat therapie (bijv. speltherapie) nodig om de scheiding te kunnen verwerken.
  • Straal vertrouwen uit. Als kinderen zien dat vader of moeder zelf bang en onzeker is, worden zij dat meestal ook. Het is daarom belangrijk dat beide ouders het vertrouwen hebben dat hun leven misschien veranderd, maar zeker niet voorbij is. Een scheiding is ook een nieuwe kans. Om dit vertrouwen te ervaren is het raadzaam mensen te ontmoeten die in vergelijkbare situatie gezeten hebben. Zij kunnen altijd helpen met praktische tips en de ouder in scheiding tot steun zijn. Al is het alleen maar doordat deze met eigen ogen kan zien, dat het leven nog niet voorbij hoeft te zijn na een scheiding!

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Laat alcohol vrij onder de 18

De jeugd gaat niet kapot aan de alcohol maar aan de betutteling.

Is een clown eigenlijk nog wel grappig?

In een Parijs woedt een ware clown terreur, maar ook hier zijn clowns niet allemaal meer om te lachen.

Belgische straatverlichting

België zie je vanuit de ruimte beter dan alle andere landen. Het land is enorm verlicht. Hoe is het toch zo ver kunnen komen ?

Elkaar een handje helpen!

Via Facebook elkaar helpen, wat een fijn idee

Trendverslag

Dit artikel gaat over de trends van nu in het interieur.

Hoogbegaafdheid: Hoe herken je het?

Kenmerken en informatie over het herkennen van hoogbegaafdheid

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

Hoe versier je een mooie vrouw?

Je ziet een mooie vrouw en je wilt haar versieren, hoe pak je dat aan?

Verloedering

Langzamerhand worden we een maatschappij waarin mensen leven die gewoon lekker doen en laten wat ze willen

Virtuele schandpalen

Een essay over de verticale en horizontale bescherming van de burger tegen zijn mogelijke vogelvrijverklaring door internet

Kindermishandeling

Globale informatie over kindermishandeling

Cursus hoe creëer je mooie gewillige vrouwen.

Hoe kun je een mooie vrouw of een mooi meisje zo manipuleren dat ze alles voor je wil doen.

Waarom een Dag van Eenheid?

Internationale beweging Humanity's Team vraagt de VN een Dag van Eenheid uit te roepen

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

De beperkendheid van het huidige regeer akkoord.

In deze paper zal ik weerleggen waarom de regeer akkoorden die tegenwoordig worden geschreven de invloed van het parlement teveel beperken.

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Waarom plegen jonge Eskimo’s steeds vaker euthanasie?

Vroeger kozen alleen oude Eskimo’s voor euthanasie door bevriezing, waarom kiezen tegenwoordig jonge Eskimo’s steeds vaker voor euthanasie?

Pesten? Wat een onzin!

Pesten? Wat een onzin!

Multiproblemgezinnen

De invloed van risico- en protectieve factoren op het gezin: risicocumulatie en multiproblemgezinnen.

Wat is de Holebifoon nu precies en met welke vragen kan je er terecht?

De Holebifoon is een vrijwillige organisatie die mensen helpt met vragen rond seksualiteit.

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

De 21e eeuwse bankhanger

Is bankhangen nou echt zo slecht?

Rangen bij de Koninklijke Luchtmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse luchtmacht en hoe kan je deze herkennen?

De opkomst van de FBI

Het ontstaan van het beruchte elitecorps van de Amerikaanse overheid.