Leve Prinses Beatrix!


Publicatie datum:

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.

Gesponsorde koppelingen

Nu is het zover, eindelijk weer een koning aan het roer in Nederland. Onze laatste koningin was koningin Beatrix. Wat was haar invloed op onze samenleving?

Het begin.

Prinses Beatrix is op 31 januari 1938 geboren in Baarn. In Baarn staat paleis Soestdijk, wat op dat moment bewoont werd door haar ouders Koningin Juliana en Prins Bernard. Prinses Beatrix is het eerste kind en wordt dus automatisch de volgende troonopvolgster. Later kreeg zij nog eens drie zussen, namelijk Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Christina.

 

De oorlog.

In 1940 werd snel en pijnlijk duidelijk dat Nederland niet opgewassen was tegen het grote Duitsland. De koninklijke familie moest daarom uitwijken naar veilig gebied in Engeland. Dit om te voorkomen dat ze gevangen genomen werden door de Duitsers. In tijd van oorlog is dit normaal om te doen, anders loopt Nederland het risico dat er geen troonopvolger meer is en dat zou een groot drama voor Nederland zijn. Daarom verbleef de koninklijke familie voor korte tijd in Engeland. Maar na een maand bleek dat het ook in Engeland te gevaarlijk werd. Duitse bommenwerpers voerden steeds vaker aanvallen op Engelse steden uit. Koningin Wilhelmina besloot om te blijven, maar verplichtte haar dochter Juliana om samen met Beatrix naar Canada te gaan. Prins Bernard besloot om in Engeland te blijven om Koningin Wilhelmina te adviseren in deze tijd van oorlog.
Gelukkig was het in augustus 1945 weer veilig genoeg voor de Koninklijke familie om weer terug te keren naar Nederland. Ook voor de Nederlandse bevolking was dit een dag waarop ze weer vertrouwen kregen in de opbouw van het land.

De bekroning.

Na jaren van studie aan het Baarns Lyceum en de Rijksuniversiteit in Leiden, trouwde ze met Prins Claus. Haar trouwdag was op 10 maart 1966. In de jaren die volgen krijgen ze drie zonen, namelijk Prins Willem-Alexander, Prins Friso en Prins Constantijn. Ze kreeg de tijd om te genieten van dit gezinsleven en de kinderen goed op te voeden. Toch werd 30 april 1980 de dag waarop Prinses Beatrix werd bekroond tot Koningin. Deze dag is de verjaardag van Prinses Juliana en dus ook de dag waarop ze afstand nam van de troon. 

koningin

Beatrix als Koningin.

Vanaf 1980 was Koningin Beatrix dus de belangrijkste vrouw van Nederland. Ze is nu verantwoordelijk voor veel contacten met het buitenland. Ze maakt veel staatsbezoeken en zorgt ervoor dat mensen weer respect krijgen voor het koninklijk huis. Waar haar moeder, Prinses Juliana, de regels zodanig had aangepast om te zorgen dat de omgang met het hof wat informeler werd, was het Koningin Beatrix die juist de regels weer veranderde. Ze wilde benadrukken dat het belangrijk is dat de Koningin dicht bij het volk staat, maar voor deze functie mag wel respect getoond worden. Dit blijkt vooral uit de manier waarop de hofhouding en bezoekers haar moeten aanspreken. Raar is dit niet, omdat dit al generaties lang zo gedaan is. 

In 2012 blijven continu de geruchten terugkomen dat de koningin nu toch echt wel af gaat treden. Ze is de langst zittende vorstin ooit, maar kan de taak nog goed aan. Ze gunt ook haar zoon een zo groot mogelijk periode waarin hij van zijn gezin kan genieten. Zij weet immers hoeveel werk en tijd het kost om de taak van vorst(in) goed uit te kunnen voeren. Dus misschien zal het ook dit jaar nog niet gaan gebeuren, maar Prins Willem-Alexander wordt al wel klaargestoomd voor zijn toekomstige taak. Daarom dat hij en zijn vrouw Prinses Maxima al vaak Nederland vertegenwoordigen tijdens de staatsbezoeken. Voorlopig zal Koningin Beatrix nog even Koningin blijven en moet ze nog even wachten totdat ze zich meer kan storten op haar taak als grootmoeder zijnde....

Grootmoeder

 

Update 30 april 2013

Vandaag is het dan zover. Beatrix zal voortaan als prinses door het leven gaan en Willem Alexander neemt de troon over. Bijna 7 miljoen mensen kijken naar de eedaflegging die op meerdere zenders live wordt uitgezonden. De verwachting is dat Koning Willem-Aleander een modernerre invulling aan zijn taak als koning gaat geven. Zijn taken zullen waarschijnlijk door de regering steeds beperkter gemaakt gaan worden, maar hij en zijn vrouw Koningin Maxima zijn wel het boegbeeld voor Nederland. Ze blijven ons land vertegenwoordigen op zakenreizen, waarbij ze Nederlandse bedrijven de kans geven nieuwe handelsrelaties op te bouwen.

Via deze weg wens ik Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima heel veel succes en wijsheid toe om hun taak zo goed mogelijk in te vullen. En chapau voor jullie enthousiasme tijdens de olympische spelen in Sochi!

Alexander en Maxima

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Amazone

Van de naam Amazon wordt gezegd, dat de benaming het gevolg is van een Oorlog waarin Francisco de Orellana heeft gevochten, samen met een Stam van Tapuyas en diverse andere Stammen uit Zuid Amerika.

Kun je ontslagen worden door een privébericht op Facebook?

Je zet uit frustratie een negatief privé bericht over een collega op je afgesloten Facebook account, kan dit je ontslag tot gevolg hebben?

Verloedering

Langzamerhand worden we een maatschappij waarin mensen leven die gewoon lekker doen en laten wat ze willen

Ouderafhankelijkheid versus kinderafhankelijkheid.

Kinderen zijn vanzelfsprekend afhankelijk van hun ouders, ouders worden langzaamaan weer afhankelijk van hun kinderen.

Hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Er zijn heel veel families waar familieleden ruzie hebben met elkaar, hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Wie is de weigerambtenaar?

In dit artikel wordt gekeken wat en wie een weigerambtenaar is. Mag hij zomaar een gedeelte van zijn werk weigeren te doen?

Pleegzorg, wanneer het thuis misloopt!

pleegzorg : pleegouders die de armen kinderen een nieuwe thuis geven.

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Skinheads the spirit of '69

Een artikel over de herkomst van skinheads en over alle vooroordelen die er bestaan ten opzichte van deze groep.

Waarom rampenfilms me zo fascineren.

Rampenfilms fascineren me al mijn hele leven, maar toen na 11 september 2001 en andere rampen in de wereld de fictie werkelijkheid leek te zijn geworden voelde dit behoorlijk bizar.

Hans Christian Andersen

Over de sprookjesschrijver, Hans Christian Andersen.

Blijven lezen met een leesbeperking!

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

Carnaval de oorsprong van een volksfeest

Waar komt het feest dat we tegenwoordig vol enthousiasme vieren eigenlijk vandaan?

Homohuwelijk ja of nee, mogen homo’s trouwen.

Er is veel te doen om het homo huwelijk, hier de feiten en de voorwaarden.

Nationale Feestdagen

Nationale Feestdagen van Nederland in 2010

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

Crowdsourcing

Is er een kracht van de massa of kan het ook anders zijn?

Globalisering

Wat is het verschijnsel globalisering?

Schipperen tussen opvattingen en praktijken over opvoeding

Verschillen in opvattingen en praktijken tussen Westerse en niet-Westerse culturen.

Wat is vrijheid van meningsuiting?

Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in en wat is het vervolg ervan?

De impact van muziek op jongeren en adolescenten.

Steeds meer jongeren kunnen geen moment meer zonder muziek, hoe groot is de impact van muziek op adolescenten?

De geschiedenis van de Kerstman

Hoe en waar is de figuur 'Kerstman' ontstaan?

Help we krijgen een gezinsvoogd

wat houdt het hebben van een gezinsvoogd in

Minder voedselverspilling, minder honger!

Betoog. Wij moeten zuiniger met ons voedsel omgaan en de vrijheid om het voedsel weg te gooien of te vernietigen moet beperkt worden.