Leve Prinses Beatrix!


Publicatie datum:

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.

Gesponsorde koppelingen

Nu is het zover, eindelijk weer een koning aan het roer in Nederland. Onze laatste koningin was koningin Beatrix. Wat was haar invloed op onze samenleving?

Het begin.

Prinses Beatrix is op 31 januari 1938 geboren in Baarn. In Baarn staat paleis Soestdijk, wat op dat moment bewoont werd door haar ouders Koningin Juliana en Prins Bernard. Prinses Beatrix is het eerste kind en wordt dus automatisch de volgende troonopvolgster. Later kreeg zij nog eens drie zussen, namelijk Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Christina.

 

De oorlog.

In 1940 werd snel en pijnlijk duidelijk dat Nederland niet opgewassen was tegen het grote Duitsland. De koninklijke familie moest daarom uitwijken naar veilig gebied in Engeland. Dit om te voorkomen dat ze gevangen genomen werden door de Duitsers. In tijd van oorlog is dit normaal om te doen, anders loopt Nederland het risico dat er geen troonopvolger meer is en dat zou een groot drama voor Nederland zijn. Daarom verbleef de koninklijke familie voor korte tijd in Engeland. Maar na een maand bleek dat het ook in Engeland te gevaarlijk werd. Duitse bommenwerpers voerden steeds vaker aanvallen op Engelse steden uit. Koningin Wilhelmina besloot om te blijven, maar verplichtte haar dochter Juliana om samen met Beatrix naar Canada te gaan. Prins Bernard besloot om in Engeland te blijven om Koningin Wilhelmina te adviseren in deze tijd van oorlog.
Gelukkig was het in augustus 1945 weer veilig genoeg voor de Koninklijke familie om weer terug te keren naar Nederland. Ook voor de Nederlandse bevolking was dit een dag waarop ze weer vertrouwen kregen in de opbouw van het land.

De bekroning.

Na jaren van studie aan het Baarns Lyceum en de Rijksuniversiteit in Leiden, trouwde ze met Prins Claus. Haar trouwdag was op 10 maart 1966. In de jaren die volgen krijgen ze drie zonen, namelijk Prins Willem-Alexander, Prins Friso en Prins Constantijn. Ze kreeg de tijd om te genieten van dit gezinsleven en de kinderen goed op te voeden. Toch werd 30 april 1980 de dag waarop Prinses Beatrix werd bekroond tot Koningin. Deze dag is de verjaardag van Prinses Juliana en dus ook de dag waarop ze afstand nam van de troon. 

koningin

Beatrix als Koningin.

Vanaf 1980 was Koningin Beatrix dus de belangrijkste vrouw van Nederland. Ze is nu verantwoordelijk voor veel contacten met het buitenland. Ze maakt veel staatsbezoeken en zorgt ervoor dat mensen weer respect krijgen voor het koninklijk huis. Waar haar moeder, Prinses Juliana, de regels zodanig had aangepast om te zorgen dat de omgang met het hof wat informeler werd, was het Koningin Beatrix die juist de regels weer veranderde. Ze wilde benadrukken dat het belangrijk is dat de Koningin dicht bij het volk staat, maar voor deze functie mag wel respect getoond worden. Dit blijkt vooral uit de manier waarop de hofhouding en bezoekers haar moeten aanspreken. Raar is dit niet, omdat dit al generaties lang zo gedaan is. 

In 2012 blijven continu de geruchten terugkomen dat de koningin nu toch echt wel af gaat treden. Ze is de langst zittende vorstin ooit, maar kan de taak nog goed aan. Ze gunt ook haar zoon een zo groot mogelijk periode waarin hij van zijn gezin kan genieten. Zij weet immers hoeveel werk en tijd het kost om de taak van vorst(in) goed uit te kunnen voeren. Dus misschien zal het ook dit jaar nog niet gaan gebeuren, maar Prins Willem-Alexander wordt al wel klaargestoomd voor zijn toekomstige taak. Daarom dat hij en zijn vrouw Prinses Maxima al vaak Nederland vertegenwoordigen tijdens de staatsbezoeken. Voorlopig zal Koningin Beatrix nog even Koningin blijven en moet ze nog even wachten totdat ze zich meer kan storten op haar taak als grootmoeder zijnde....

Grootmoeder

 

Update 30 april 2013

Vandaag is het dan zover. Beatrix zal voortaan als prinses door het leven gaan en Willem Alexander neemt de troon over. Bijna 7 miljoen mensen kijken naar de eedaflegging die op meerdere zenders live wordt uitgezonden. De verwachting is dat Koning Willem-Aleander een modernerre invulling aan zijn taak als koning gaat geven. Zijn taken zullen waarschijnlijk door de regering steeds beperkter gemaakt gaan worden, maar hij en zijn vrouw Koningin Maxima zijn wel het boegbeeld voor Nederland. Ze blijven ons land vertegenwoordigen op zakenreizen, waarbij ze Nederlandse bedrijven de kans geven nieuwe handelsrelaties op te bouwen.

Via deze weg wens ik Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima heel veel succes en wijsheid toe om hun taak zo goed mogelijk in te vullen. En chapau voor jullie enthousiasme tijdens de olympische spelen in Sochi!

Alexander en Maxima


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Koude oorlog

stukje geschiedenis van de koude oorlog

Hoogbegaafdheid

Wat is Hoogbegaafdheid? Een definitie, omschrijving en enkele kenmerken.

Liefdesverdriet - een andere kijk

Dit artikel geeft een andere kijk op liefdesverdriet.

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Transportbedrijven geraakt door de crisis

De transportsector wordt hard geraakt door de economische crisis: weinig werk, winstdalingen en faillisementen.

Leon de Winter

De bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent

Wat is er mis met het communisme?

Als je de westerse media moet geloven zijn communisten allemaal boeven, wat is er mis met het communisme?

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

Tot waar zijn wij verantwoordelijk voor vluchtelingen?

De afgelopen decennia heeft Nederland veel vluchtelingen opgevangen, tot waar zijn wij verantwoordelijk voor al deze vluchtelingen?

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Hoe wordt economie met ecologie de economie van de toekomst?

Is economische groei ook mogelijk met de ecologie als grondslag?

De vergrijzing, de oplossing voor de werkeloze vijftiger

De vergrijzing is de mogelijke oplossing voor werkelozen boven de 50 jaar

Makkelijk geld verdienen met octrooien op de natuur.

Verdien ook eenvoudig veel geld met octrooien op “uitvindingen” van de natuur.

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

Geothermische energie

Geschiedenis van geothermische enrgie

Waar maak je de mooiste fotokalender?

In veel huizen heeft de kalender een prominente plaats gekregen. Je hebt allerlei soorten. Verjaardagen van familie, vrienden en kennissen, je vindt ze terug op je verjaardagskalender.

De invloed van televisie op de taalontwikkeling

Onderzoek naar de invloed van televisie op de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

Het huidige communisme is besmet door hebzucht en corruptie, het kapitalisme heeft echter ook gefaald. Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

Ouderafhankelijkheid versus kinderafhankelijkheid.

Kinderen zijn vanzelfsprekend afhankelijk van hun ouders, ouders worden langzaamaan weer afhankelijk van hun kinderen.

Charlie Hebdo en hoe heilig is de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk?

Naar aanleiding van de vreselijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo roepen alle Fransen dat de vrijheid van meningsuiting heilig is in Frankrijk, maar is dat ook zo?

Reuze ballenbad

Reuzen ballenbad of iets meer verontrustend

Nationalisme een begripsbepaling

Een uitleg van de verschillen tussen nationalisme, nationaal besef, nationaal gevoel, objectief en subjectief nationalisme en oosters en westers nationalisme

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?