Leve Prinses Beatrix!


Publicatie datum:

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.

Gesponsorde koppelingen

Nu is het zover, eindelijk weer een koning aan het roer in Nederland. Onze laatste koningin was koningin Beatrix. Wat was haar invloed op onze samenleving?

Het begin.

Prinses Beatrix is op 31 januari 1938 geboren in Baarn. In Baarn staat paleis Soestdijk, wat op dat moment bewoont werd door haar ouders Koningin Juliana en Prins Bernard. Prinses Beatrix is het eerste kind en wordt dus automatisch de volgende troonopvolgster. Later kreeg zij nog eens drie zussen, namelijk Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Christina.

 

De oorlog.

In 1940 werd snel en pijnlijk duidelijk dat Nederland niet opgewassen was tegen het grote Duitsland. De koninklijke familie moest daarom uitwijken naar veilig gebied in Engeland. Dit om te voorkomen dat ze gevangen genomen werden door de Duitsers. In tijd van oorlog is dit normaal om te doen, anders loopt Nederland het risico dat er geen troonopvolger meer is en dat zou een groot drama voor Nederland zijn. Daarom verbleef de koninklijke familie voor korte tijd in Engeland. Maar na een maand bleek dat het ook in Engeland te gevaarlijk werd. Duitse bommenwerpers voerden steeds vaker aanvallen op Engelse steden uit. Koningin Wilhelmina besloot om te blijven, maar verplichtte haar dochter Juliana om samen met Beatrix naar Canada te gaan. Prins Bernard besloot om in Engeland te blijven om Koningin Wilhelmina te adviseren in deze tijd van oorlog.
Gelukkig was het in augustus 1945 weer veilig genoeg voor de Koninklijke familie om weer terug te keren naar Nederland. Ook voor de Nederlandse bevolking was dit een dag waarop ze weer vertrouwen kregen in de opbouw van het land.

De bekroning.

Na jaren van studie aan het Baarns Lyceum en de Rijksuniversiteit in Leiden, trouwde ze met Prins Claus. Haar trouwdag was op 10 maart 1966. In de jaren die volgen krijgen ze drie zonen, namelijk Prins Willem-Alexander, Prins Friso en Prins Constantijn. Ze kreeg de tijd om te genieten van dit gezinsleven en de kinderen goed op te voeden. Toch werd 30 april 1980 de dag waarop Prinses Beatrix werd bekroond tot Koningin. Deze dag is de verjaardag van Prinses Juliana en dus ook de dag waarop ze afstand nam van de troon. 

koningin

Beatrix als Koningin.

Vanaf 1980 was Koningin Beatrix dus de belangrijkste vrouw van Nederland. Ze is nu verantwoordelijk voor veel contacten met het buitenland. Ze maakt veel staatsbezoeken en zorgt ervoor dat mensen weer respect krijgen voor het koninklijk huis. Waar haar moeder, Prinses Juliana, de regels zodanig had aangepast om te zorgen dat de omgang met het hof wat informeler werd, was het Koningin Beatrix die juist de regels weer veranderde. Ze wilde benadrukken dat het belangrijk is dat de Koningin dicht bij het volk staat, maar voor deze functie mag wel respect getoond worden. Dit blijkt vooral uit de manier waarop de hofhouding en bezoekers haar moeten aanspreken. Raar is dit niet, omdat dit al generaties lang zo gedaan is. 

In 2012 blijven continu de geruchten terugkomen dat de koningin nu toch echt wel af gaat treden. Ze is de langst zittende vorstin ooit, maar kan de taak nog goed aan. Ze gunt ook haar zoon een zo groot mogelijk periode waarin hij van zijn gezin kan genieten. Zij weet immers hoeveel werk en tijd het kost om de taak van vorst(in) goed uit te kunnen voeren. Dus misschien zal het ook dit jaar nog niet gaan gebeuren, maar Prins Willem-Alexander wordt al wel klaargestoomd voor zijn toekomstige taak. Daarom dat hij en zijn vrouw Prinses Maxima al vaak Nederland vertegenwoordigen tijdens de staatsbezoeken. Voorlopig zal Koningin Beatrix nog even Koningin blijven en moet ze nog even wachten totdat ze zich meer kan storten op haar taak als grootmoeder zijnde....

Grootmoeder

 

Update 30 april 2013

Vandaag is het dan zover. Beatrix zal voortaan als prinses door het leven gaan en Willem Alexander neemt de troon over. Bijna 7 miljoen mensen kijken naar de eedaflegging die op meerdere zenders live wordt uitgezonden. De verwachting is dat Koning Willem-Aleander een modernerre invulling aan zijn taak als koning gaat geven. Zijn taken zullen waarschijnlijk door de regering steeds beperkter gemaakt gaan worden, maar hij en zijn vrouw Koningin Maxima zijn wel het boegbeeld voor Nederland. Ze blijven ons land vertegenwoordigen op zakenreizen, waarbij ze Nederlandse bedrijven de kans geven nieuwe handelsrelaties op te bouwen.

Via deze weg wens ik Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima heel veel succes en wijsheid toe om hun taak zo goed mogelijk in te vullen. En chapau voor jullie enthousiasme tijdens de olympische spelen in Sochi!

Alexander en Maxima


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Meditatie en gezondheid

Meditatie in het algemeen

De geschiedenis van Walt Disney

Iedereen kent wel een of meerdere films van Disney. Maar wie was nou de man achter deze films?

Kwetsbaar opstellen

Waarom je kwetsbaar opstellen juist iets moois is.

Rechten van de vrouw

verhoudingen tussen man en vrouw in de geschiedenis

Haast- of huisvrouw?

Verstrikt in je wortels

Een beschrijving over het mogelijke handelen van maatschappelijk werkers als zij worden geconfronteert met een pleegkind dat een loyaliteitsconflict doormaakt.

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Kunnen we eenvoudig alle asielzoekers weren?

Iedereen staat op zijn achterste benen als iemand zegt dat we geen asielzoekers meer moeten toelaten maar kunnen we alle asielzoekers weren?

Tips om op een positieve manier uw ergernissen te uiten en op te lossen.

Op een positieve manier kritiek uiten.

Verliefd worden is zo gebeurt, maar hoe blijf je verliefd? (deel 3)

De vonk van de liefde zet je makkelijk in lichter laaien maar hoe hou je het liefdesvuur brandend?

Gevolgen van illegale onder(ver)huur.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur voor de huurder.

Het gilet is helemaal terug en hipper dan ooit, vandaar deze tips.

Hoe is het gilet eigenlijk ontstaan en waar moet je op letten tijdens het dragen. Na het lezen van dit artikel kom jij altijd goed voor de dag.

zwanger willen worden? en niet veel te besteden?

tips voor vrouwen die zwanger willen worden, of voor zwangeren die niet veel geld hebben te besteden.

Vaccinatie, van twee kanten belicht

De rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

de rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

Barack Obama, YES WE CAN !

Nuttige en beknopte informatie over Barack Obama.

Wat is er mis met het communisme?

Als je de westerse media moet geloven zijn communisten allemaal boeven, wat is er mis met het communisme?

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag is een nationale feestdag tot eer van vaders en het vaderschap. Op deze dag worden vaders in het zonnetje gezet.

Hoe los je goedkoop gedragsproblemen op?

Gedragsproblemen kun je goedkoop oplossen met behulp van de piramide van Maslow en Pavlov.

De theologische lente

De Arabische lente is een voorbode van de theologische lente.

Moonshine, Bootleggers en Baptists

Bootleggers Verkopen Illegaal Alcohol

Werkstuk zinloos geweld en agressie

Iedere week vindt er wel een geval van zinloos geweld plaats, waar komt die agressie vandaan?

Waarom rampenfilms me zo fascineren.

Rampenfilms fascineren me al mijn hele leven, maar toen na 11 september 2001 en andere rampen in de wereld de fictie werkelijkheid leek te zijn geworden voelde dit behoorlijk bizar.