Discriminatie: een maatschappelijk probleem


Publicatie datum:

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

Gesponsorde koppelingen

 Een voorbeeld hiervan is bij jonge vrouwen die geen baan kunnen krijgen omdat ze een hoofddoek dragen. Discriminatie komt wereldwijd voor. Het woord ‘discriminatie' betekent letterlijk ‘het maken van onderscheid'.

 Verschillende vormen van discriminatie

Er zijn verschillende vormen van discriminatie. De voornaamste vormen zijn discriminatie op basis van ras, huidskleur, geloof, seksuele geaardheid, nationaliteit, subcultuur, leeftijd, handicap enzovoort. Vooral discriminatie op basis van ras, huidskleur en seksuele geaardheid komen heel vaak voor. De gevolgen van discriminatie is groter wanneer een gezag of een autoriteit ergens invloed heeft en wanneer een groep een enkeling discrimineert.

Discriminatie als maatschappelijk probleem

De rijsoverheid vindt dat discriminatie in Nederland een dringend maatschappelijk probleem is. Op lokaal niveau zijn juist de impact van discriminatie en ongelijke behandeling zichbaar. Het is dus een zaak van de gemeente als het om lokaal niveau gaat. Een onderzoek in 2007 wijst uit dat in maar liefst 92% van de gemeenten de aanpak van discriminatie niet in het collegeprogramma is opgenomen. Het wekt de indruk op alsof de gemeente daar lage prioriteiten stelt. De Nederlandse wet stelt dat discriminatie verboden is. Artikel 1 in de Nederlandse Grondwet stelt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'

Anti-discriminatie

Er zijn natuurlijk wel lokale (belangen)organisaties en lokale antidiscriminatiebureaus (ADB's) die discriminatie proberen te bestrijden. Daar kunnen dus ook mensen terecht als ze een klacht willen indienen of als ze een melding willen doen van discriminatie. Er zijn natuurlijk wel cijfers die aangeven hoeveel gevallen van discriminatie er op een bepaald moment hebben plaatsgevonden, alleen dat zijn geen absolute waardes omdat het zoals bij misdaden het geval is, lang niet alle gevallen gemeld worden. Het probleem is ook dat er geen landelijk netwerk is die al deze ADB's koppelen.

Gedrag

Het is moeilijk precies te zeggen waarom mensen discrimineren. Het is ook moeilijk te onderzoeken waarom de één iemand vaker discrimineert dan een ander. Mensen kunnen verschillende redenen hebben, bewust of onbewust. Verschillende redenen waarom mensen geneigd zijn anderen te discrimineren zijn: onzekerheid, angst voor het onbekende, bedreigde gevoel, jaloezie, verzet tegen andere groepen, schuld geven aan een groep waar die persoon al een negatief beeld had over dat bepaalde groep.

Wat te doen bij discriminatie

Je kunt op verschillende manieren iets doen tegen discriminatie: reageren en melden. Reageren is het meest direct vorm. Wanneer je een getuige bent van een discriminatie, moet je er iets over zeggen. Vaak gaan mensen er niks over zeggen waardoor die ander dan denkt zijn eigen gang te kunnen gaan. Zo krijgt die persoon die gediscrimineerd is ook het gevoel dat ze niet alleen staat. Melden is ook iets wat mensen vaker moeten doen. Je moet er niet mee blijven rondlopen met je problemen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

Werkloosheid: wie kampt er niet mee?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die werkloos is. Is de werkloosheid inderdaad zo erg?

Bestaan er nog echte Samurai vrouwen?

Bestaan er nog steeds echte Japanse vrouwelijke krijgers of Samurai vrouwen?

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

Wat staat er vandaag op mijn Facebook pagina d.d. 2014-12-27?

Facebook is het belangrijkste communicatiekanaal van deze tijd, wat staat er vandaag op mijn Facebook pagina.

Waarom wordt ons leven steeds complexer en moet je alle tijd doden?

Wordt ons leven zelf complexer of maken we het zelf steeds complexer?

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

Recht en rechtvaardigheid voor eenieder, toevoegingen, rechtsbijstandverzekeringen, buitengerechtelijke kostenregeling en nog klassejustitie?

Goedbedoelde wetgevende initiatieven, echter waartoe leiden ze? Bieden ze een voldoende tegemoetkoming aan onvermogenden of toch no cure no pay als alternatief?

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.

Morele ontwikkeling bij autisme

Men denkt dat mensen met autisme een beperking hebben in het ontwikkeling van theory of mind. Hoe beperkt dit de ontwikkeling van het geweten?

Provinciale Staten Verkiezingen

korte uitleg over wat de provinciale verkiezingen zijn

Gedwongen prostitutie, illegale vrouwenhandel.

Van een mooie vrouw tot gedwongen prostitutie voor geld.

Makkelijk geld verdienen met octrooien op de natuur.

Verdien ook eenvoudig veel geld met octrooien op “uitvindingen” van de natuur.

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Communiceren met een groep kinderen, het geven van instructies.

Altijd al willen weten hoe je een groep kinderen op de juiste manier aan het werk krijgt?

Nederland als het Israël van het Westen

Nederland als uitverkoren natie

Profilers

Het werk van een profiler,overgewaaid uit de VS, is meer een kunst dan een vak

Hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Er zijn heel veel families waar familieleden ruzie hebben met elkaar, hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

Zomerse zon

Zomerhitte

Nationalisme een begripsbepaling

Een uitleg van de verschillen tussen nationalisme, nationaal besef, nationaal gevoel, objectief en subjectief nationalisme en oosters en westers nationalisme

Hoe los je goedkoop gedragsproblemen op?

Gedragsproblemen kun je goedkoop oplossen met behulp van de piramide van Maslow en Pavlov.

God sterft uit

De invloeden van het christendom nemen af. Steeds minder jongeren voelen zich nog aangetrokken tot de kerk.

Waarom plegen steeds meer jongeren zelfmoord?

Zelfdoding wordt doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren, waarom plegen steeds meer jongeren zelfmoord?