Haast- of huisvrouw?


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

De vrouw van nu claimt het allemaal te kunnen. Absoluut niet veroordelend bedoeld want ik denk ook regelmatig aan dit Super-woman-prototype te kunnen voldoen maar waar doen we het eigenlijk allemaal voor en worden we er zelf en ons gezin welk gelukkiger van?

Vroeger was het normaal dat de vrouw gezellig thuis bleef om het huishouden te runnen en zorg te dragen voor een gedegen opvoeding van de koters. Het gehele dag ritueel stond in het teken van het managen van de huishouding en het ontzorgen van manlief wanneer hij na een dag zwoegen eindelijk thuis kwam. Schoenen uit, pantoffeltjes aan en hoppa aanschuiven aan tafel waar hij kon genieten van een bord piepers met vlees en groenten.

Toen kwam er een periode dat het normaal was dat vrouw enkele dagen in de week een “baantje” nam om onder de mensen te blijven en tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan de samenleving in de vorm van vrijwilligerswerk. De kerk, de stichting voor kansarme kinderen of de plaatselijke knutselclub waren gezegend door het feit dat manlief toch maar wat graag tegen zijn vrienden kon opscheppen over wat voor een fantastische vrouw hij had. Niet alleen deed zij het gehele huishouden, was ze verantwoordelijk voor de opvoeding van de kids en het ontzorgen van hem. Nee, nee zijn vrouw deed meer. Ze zette zich ook nog eens kosteloos in om de samenleving naar een hoger niveau te tillen.

Vandaag de dag is de geëmancipeerde vrouw druk bezig om haar topcarrière te combineren met een huishouden, sport, opvoeding van de kids (en vaak toch ook nog manlief), een sociaal leven en een huwelijk. Niet alleen geboren uit luxe maar gezien de economische situatie en de must om aan de verwachtingen van de buurt en vrienden te kunnen voldoen, ook steeds meer een pure noodzaak. Probeer maar eens een leuk huis te wonen, twee auto’s te rijden, twee schoolgaande kids te financieren en minimaal drie keer per jaar op vakantie te gaan? Tja, dan heb je wel degelijk twee salarissen nodig. Niet vreemd dan toch dat steeds meer huwelijken deze snelkookpan niet overleven? Relaties gaan kapot doordat we mee worden gezogen in de dagelijkse stroomversnelling. We communiceren tegen elkaar maar niet met elkaar wat tot gevolg heeft dat je als partners uit elkaar groeit. Door de immense groei in het takenpakket als vrouw en het feit dat we dit drukke leven eigenlijk perfect managen voelt de man zich steeds vaker nutteloos of van ondergeschikt belang. Ik heb dit fenomeen laatst een titel gegeven namelijk het “help-mijn-vrouw-heeft-ECHT-een-eigen-leven-syndroom”. Zijn reactie daarop? Inderdaad hij zoekt zijn heil ergens anders. Zoals mijn moeder laatst zo mooi zei “lieverd, geen één vent beëindigt zijn relatie voordat hij een ander gespreid bedje heeft gevonden” en ze heeft gelijk. Wanneer de beëindiging van de relatie aan de kant van de man ligt kon ik me maar één praktijkvoorbeeld bedenken waar de man geen ander had, eng toch?

Kennelijk is de man nog steeds op zoek naar de ultieme vervangster van zijn eigen mammie terwijl wij juist ZO ons best doen om alles tot in de engste perfectie voor elkaar te hebben. 24-uur per dag loopt ons koppie over om het iedereen binnen het gezin het naar de zin te maken, onze vriendinnen niet te verwaarlozen, de laatste grote order nog even te scoren, er  geweldig uit te zien enzovoort. De grote vraag is echter; worden we er zelf eigenlijk wel gelukkig van? Als ik heel eerlijk ben is het antwoord een keiharde NEE. Het lijkt me heerlijk om gewoon thuis te blijven bij de kinderen en me niet de gehele dag tegenover iedereen te hoeven bewijzen, gewoon onbezorgd genieten zonder stress maar ja moeten we ons dan weer gaan aanpassen aan het leven van manlief? Terug naar de huisvrouw? Ik ben er nog niet uit maar als ik de komende maanden ergens de tijd kan vinden om erover na te denken laat ik het je zeker even weten…


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Inburgeren: Een kans of een barrière?

Een essay over inburgeren in Nederland

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Kinderhuwelijk

Onze cultuur kent dit verschijnsel niet, maar in veel culturen wordt dit als normaal beschouwd

Richtlijnen van een BHV verbanddoos

Ben je op zoek naar een geschikte BHV verbanddoos? Wat moet hier eigenlijk in zitten en wat wordt verplicht door de overheid?

Mijn koninkrijk

Google als nieuwe leerschool

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Pleegouder worden, lees eerst dit!!

Hoe is het in de praktijk om pleegouder te zijn

Minder alcoholische drankjes

Redenen om minder alcoholische drankjes te drinken

Passief meeroken

Gevolgen van passief meeroken

Telepathie

In het Oude Grieks betekend dit Afstandelijke Communicatie

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Eerder stoppen met werken, pre pensioen

Eerder stoppen met werken kan nog steeds, lees hier hoe.

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?

Je financiën weer op orde.

Je financiënen weer op orde brengen met hulp van een budgetcoach.

The Green Man

Hij is de spirituele indentiteit van deze uitgestrekte wouden: een voorstelling in half-menselijke gedaante van de duurzame Boom-energie. Ook onderwees hij onze voorouders in de levensgeheimen.

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

Wat is Democratie

Democratie bestaat uit demos(=volk) en crator(=regeren/macht). Democratie betekent dus het volk regeert.

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Wat is er mis met het communisme?

Als je de westerse media moet geloven zijn communisten allemaal boeven, wat is er mis met het communisme?

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel I

Depressie als een voornamelijke oorzaak van diverse verslavingen

Gevolgen van illegale onder(ver)huur.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur voor de huurder.

De perfecte wereld

Wat zou onze maatschappij verbeteren?

Koude oorlog

stukje geschiedenis van de koude oorlog

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

Jongerenwerk deel I

de zichtbaarheid van het jongerenwerk, voldoende of voor verbetering vatbaar?