Project X, woord van het jaar 2012


Publicatie datum:

Wat is een project X-feest?

Gesponsorde koppelingen

Woord van het jaar

Op 18 december 2012 werd ‘Project X’ door Van Dale, de bekende uitgever van woordenboeken, uitgeroepen tot het nieuwe favoriete woord van dat jaar. Het woord kreeg 17 % van de 22.000 ingebrachte stemmen. Waar komt het woord ‘Project X’ vandaan? En wat wordt er precies mee bedoeld?

Project X, de film

Het woord 'Project X' is afkomstig van de gelijknamige film onder regie van Nima Nourizadeh. Deze komedie was tevens het debuut van de regisseur.  'Project X' is gebaseerd op een verhaal van Michael Bacal en Matt Drake en geproduceerd door Todd Philips. Hierin komen 3 vrienden (Thomas, Costa en J.B.) op het idee hun populariteit te vergroten door het organiseren van een feest. Dit escaleert echter volledig en de drie vrienden verliezen alle controle over dit feest volledig , waardoor alles uit de hand loopt.

In eerste instantie was 'Project X' de werktitel van deze film tot een definitieve titel gevonden zou worden. Maar de belangstelling voor de film die juist groeide door het gebruik van de geheimzinnige titel 'Project X' heeft ervoor gezorgd dat dit uiteindelijk de definitieve titel werd.

Inmiddels wordt het woord over de hele wereld gebruikt voor feesten die door jongeren worden georganiseerd en die volledig uit de hand lopen doordat er heel veel gasten komen, die zijn uitgenodigd via social media zoals Facebook, Hyves en Twitter.

Haren, 21 september 2012

Het meest bekende voorbeeld in Nederland is het 'Project X –feest' in Haren. Een 16-jarig meisje had haar vrienden en vriendinnen via Facebook uitgenodigd voor haar verjaardagsfeestje op 21 september 2012, maar was vergeten aan te geven dat het om een privé-feestje ging. Het meisje had het feestje per ongeluk de status 'openbaar' gegeven waardoor iedereen met een Facebook-account de uitnodiging kon accepteren en doorsturen naar anderen. Toen zij hierachter kwam en het 'evenement verwijderde was het kwaad al geschied. Een waar sneeuwbaleffect zorgde ervoor dat na een week al 24.000 mensen waren uitgenodigd. Twee dagen voor haar verjaardag, op 19 september, was dit aantal al gegroeid naar 250.0000 mensen.  Zo’n 30.000 mensen hadden aangegeven dat ze zouden komen.

Uiteindelijk ontaardde dit  'feest' in rellen, plunderingen en vernielingen waarbij 36 omstanders/relschoppers en 15 politieagenten gewond zijn geraakt. In totaal is er 500 man politie ingezet, waarvan 250 van de Mobiele Eenheid. De gebeurtenis kreeg behalve in Nederland ook veel aandacht van de media in de rest van de wereld.

 

Hamburg 2011

Toch staat dit Project X-feest in Haren niet op zichzelf. In 2011 liep in Duitsland een soortgelijke oproep van een jarig meisje uit Hamburg ook volledig uit de hand. Er kwamen honderden aangeschoten jongeren naar haar straat die een enorme ravage aanrichtten en met de politie op de vuist gingen.

Onderzoek naar nieuw fenomeen

Er zijn na de gebeurtenissen in Haren  meerdere ''project X'-oproepen gedaan via social media. De politie heeft een aantal aanhoudingen verricht wegens opruiing. Ook is aangekondigd dat er een onderzoek zal worden verricht door een speciaal hiervoor in het leven geroepen commissie, waarvan oud PVDA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen de voorzitter is. Het onderzoek heeft onder andere tot doel meer inzicht te krijgen in dit fenomeen en hoe men deze uit de hand gelopen ‘feesten’ kan voorkomen.

Zie ook http://artikelen.foobie.nl/computers/de-invloed-van-social-media-op-onze-maatschappij/

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De menselijke factor in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

P.P.P. staat voor People, Planet en Profit in het M.V.O. Wat betekend M.V.O. voor People of te wel, voor mensen.

Tot waar zijn wij verantwoordelijk voor vluchtelingen?

De afgelopen decennia heeft Nederland veel vluchtelingen opgevangen, tot waar zijn wij verantwoordelijk voor al deze vluchtelingen?

Kinderen en spelen, waarom eigenlijk?

Kinderen spelen er op los, maar waarom?

Drama Apeldoorn op koningendag

Drama Apeldoorn op koningendag

Werkloosheid: wie kampt er niet mee?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die werkloos is. Is de werkloosheid inderdaad zo erg?

zwanger willen worden? en niet veel te besteden?

tips voor vrouwen die zwanger willen worden, of voor zwangeren die niet veel geld hebben te besteden.

Hells Angels

Hells Angels Rides the Harley Davidson

De geschiedenis van Walt Disney

Iedereen kent wel een of meerdere films van Disney. Maar wie was nou de man achter deze films?

Waarom plegen jonge Eskimo’s steeds vaker euthanasie?

Vroeger kozen alleen oude Eskimo’s voor euthanasie door bevriezing, waarom kiezen tegenwoordig jonge Eskimo’s steeds vaker voor euthanasie?

Laat alcohol vrij onder de 18

De jeugd gaat niet kapot aan de alcohol maar aan de betutteling.

Blijven lezen met een leesbeperking!

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

Gratis internet, gratis beltegoed, gratis smartphone

Iedere moderne puber wil graag gratis internet, gratis beltegoed en een gratis smartphone krijgen.

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

Katten van Groot tot Klein

Katten zijn vrijwel gelijk in structuur en in het gedrag.

Telepathie

In het Oude Grieks betekend dit Afstandelijke Communicatie

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Top van het bedrijfsleven

VNO voorzitter Wientjes denkt dat er meer topmensen in de politiek nodig zijn.

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

Staatshervorming

Een samenvatting van de laaste staatshervorming.

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

Wie maakt de daklozenkrant en hoe werkt de daklozenkrant?

Af en toe staat ergens een dakloze die je een daklozenkrant probeert te verkopen, wie maakt die en waar gaat het geld naartoe?

Soorten organisaties, bijvoorbeeld het Museum van het Universum?

Wat voor soorten organisaties zijn er? Wat is het interessantste van een organisatie als het Museum van het Universum?