Help, de helikopterouder rukt op!


Publicatie datum:

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

Gesponsorde koppelingen

Steeds vaker duiken ze op: de goedbedoelende überbewust opvoedende ouders. Ofwel, de helikopter-ouders. Ze weten precies wat het beste is voor hun kind en gunnen hem geen kans om zijn neus te stoten. Ze rennen achter hun kroost aan door de speeltuin, bang voor alle aanwezige gevaren.  Ze bepalen welke sport hun kind moet beoefenen,  met wie hij wel of niet mag omgaan en later welke studie hij gaat doen.  Ze zweven als het ware altijd als een wentelwiek boven hun kind. Zelfs op afstand probeert de ouder, wiens bemoeizucht geen grenzen kent,  zoveel mogelijk te sturen. De crecheleiding wordt duidelijk op het hart gedrukt wat het kind allemaal wel en vooral niet mag eten, drinken, doen.  Opa en oma krijgen een waslijst met instructies mee die nauwgezet gevolgd dient te worden als zij een dagje komen oppassen. En dit alles in de volle overtuiging dat, dankzij de fanatieke manier waarop deze helikopterouders zich op het  ''project opvoeden''’ hebben gestort, het beste wordt bereikt voor hun kind. Helaas is precies het tegenovergestelde het geval…

Loslaten

Al vanaf dat een kind geboren wordt begint het proces van loslaten. Iets wat voor elke ouder moeilijk is, omdat ieder zijn kind voor alles en iedereen wil beschermen. Toch is het nodig om het kind de ruimte te geven te kunnen groeien. Om te leren wat je leuk vindt, wat je wel en wat je niet goed kan, hoe je problemen oplost, pijn en verdriet overwint, waar je grenzen liggen en hoe je die aan anderen aangeeft, wat de consequenties kunnen zijn van fouten maken en hoe je die weer oplost…al deze dingen kan een mens alleen leren door ervaring. Door vallen en opstaan. Een ouder die zijn kind teveel beknot doet hem tekort. Hoe leert een kind tot hoe hoe hoog hij kan klimmen als hij nooit de kans krijgt om te vallen? Niet alleen in letterlijke, maar ook in figuurlijke zin!

kind in boom

 

Ik kan het!

Angst en vertrouwen

Helikopterouders zijn niet aan het opvoeden. Ze zijn vooral bezig hun eigen angst weg te nemen. Door alle touwtjes in handen te houden hopen ze rustig te kunnen slapen. Maar intussen geven ze hun kind de boodschap mee dat ze niks kunnen zonder hun alom aanwezige moeder of vader. In plaats van hun kind het vertrouwen te geven (''Het komt goed, jij kunt dat wel zelf'') creëren helikopterouders uiteindelijk ook angstige kinderen. Het is uit onderzoek gebleken dat er een duidelijke correlatie is tussen bemoeizuchtige ouders en angstige kinderen.  Kinderen die niks durven en overal gevaren zien en niet durven ontdekken en onderzoeken. Kinderen die niet weten wat ze moeten doen als er niet iemand is die hen dat vertelt. Kinderen die niet weten hoe ze moeten vallen en opstaan.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de helikopterouder geweldig bezig is.  Zijn kind wordt vaak bedolven onder aandacht, bewust gekozen  sport- en spelactiviteiten, speelgoed en kleding. Er zijn zelfs ouders die zich schuldig voelen als zij zichzelf vergelijken met de helikopterouder. Niet doen! Want niks is beter voor een kind dan een ouder die hem de ruimt geeft om te groeien. Zelfvertrouwen ontstaat alleen als een kind  voelt dat hij dat vertrouwen ook krijgt van zijn opvoeders.  

 

ouders om een glijbaan

 Peleton helikopterouders rond een glijbaan

 

Grenzen aangeven

Let wel! Een kind heeft natuurlijk wel behoefte aan grenzen. Als er geen grenzen zijn en een kind alles mag, voelt een kind zich niet veilig. Een kind kan niet altijd voor zichzelf bepalen hoe laat hij naar bed moet, dat groenten gezond en ook lekker kunnen zijn, 3 uur tv kijken echt teveel is en op een drukke verkeersweg gaan voetballen misschien niet zo’n goed idee is. Hij voelt zich veilig als hij weet dat er iemand is die af en toe over zijn schouder meekijkt en hem behoedt voor grote gevaren. Maar hij moet niet verstikt worden door ouderlijke zorg. Helikopterouders zouden wat vaker hun eigen angsten en driften moeten beteugelen in plaats van hun kinderen te willen beheersen en belemmeren. Grenzen aangeven die het kind ruimte bieden. En vooral, zelf iets leuks gaan doen!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Groepen, hoe werkt het theoretisch gezien

Groepsdynamica in de theorie

Hoe gaan oplichters te werk?

Steeds meer mensen worden slachtoffer van oplichters maar hoe gaan oplichters te werk?

Oorlog in het midden-oosten

De mogelijke gevolgen van een oorlog in het midden-oosten voor Nederland.

Hoe verminder je het aantal bejaarde mensen en is dit de oplossing voor het bejaardenprobleem?

Er komen steeds meer bejaarde mensen bij in Nederland, hoe verminder je het aantal bejaarde mensen?

Bezwaarschrift voor mijn boete

Bezwaarschrift schrijven voor mijn boete

Dissociative Identity Disorder DID ook genaamd Multiple Personality Disorder MPD

Schakelen tussen een Normaal Bewustzijn en een Slaap-Wandelaar Toestand

Loverboys op de moderne manier van werken

Loverboys en de moderne stijl van werken.

Wat zijn de oorzaken en de ontwikkeling van de Globalisering?

Heeft de globalisering invloed op het gebied van handel, financiën, technologie, communicatie en macro-economische coördinatie.

Mens en Maatschappij

Overvloed aan Informatie

Wat militairvrouwen niet willen horen

Een stukje met humoristische ondertoon over de opmerkingen die militairvrouwen regelmatig te horen krijgen.

Wie is de nieuwe Messias of de nieuwe verlosser

De nieuwe Messias is eindelijk op aarde gekomen, hij stuit echter op tal van problemen.

Bestaan er nog echte Samurai vrouwen?

Bestaan er nog steeds echte Japanse vrouwelijke krijgers of Samurai vrouwen?

Waarom plegen jonge Eskimo’s steeds vaker euthanasie?

Vroeger kozen alleen oude Eskimo’s voor euthanasie door bevriezing, waarom kiezen tegenwoordig jonge Eskimo’s steeds vaker voor euthanasie?

Waarom gaan jongeren steeds jonger met elkaar naar bed.

Verkering betekent tegenwoordig meteen met elkaar naar bed gaan.

De wetgever(s)

bestaat er een wetgever? Zo ja, wie en wat is onze wetgever?

Nederlandse jongeren kunnen niet spellen

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Kunnen we alle vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Alleen al uit Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië, Soedan en Congo vluchten in 2013 meer dan 6 miljoen mensen, kunnen we al deze vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Morele ontwikkeling bij autisme

Men denkt dat mensen met autisme een beperking hebben in het ontwikkeling van theory of mind. Hoe beperkt dit de ontwikkeling van het geweten?

Wat is de Holebifoon nu precies en met welke vragen kan je er terecht?

De Holebifoon is een vrijwillige organisatie die mensen helpt met vragen rond seksualiteit.

Pesten en wat de gevolgen kunnen zijn

Pesten kan grote gevolgen hebben,

Liefde als een vogelvlucht

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt.

Is een clown eigenlijk nog wel grappig?

In een Parijs woedt een ware clown terreur, maar ook hier zijn clowns niet allemaal meer om te lachen.

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

Mijn koninkrijk

Google als nieuwe leerschool