Het gilet is helemaal terug en hipper dan ooit, vandaar deze tips.


Publicatie datum:

Hoe is het gilet eigenlijk ontstaan en waar moet je op letten tijdens het dragen. Na het lezen van dit artikel kom jij altijd goed voor de dag.

Gesponsorde koppelingen

Een gilet bestaat al eeuwen lang in ongeveer dezelfde vorm en is eigenlijk een soort vest zonder mouwen. Een gilet is een chique en stijlvolle toevoeging aan een pak. Uiteraard kan een gilet ook zonder pak gedragen worden, minder formele gilets kunnen gemakkelijk gedragen worden in de vrije tijd over bijvoorbeeld een shirtje of polo. Voor een feestje kun je natuurlijk ook met een gilet prima en snel een nette uitstraling creeeren, zonder dat je helemaal in pak hoeft te gaan.

Gesponsorde koppelingen

De oorsprong en de kenmerken van een hedendaags gilet

Van het gilet van vrij zeker te zeggen dat het stamt uit de zeventiende eeuw rond 1650. Rond dit jaar is het gilet bedacht door de toenmalige koning van Engeland. Het gilet werd toen in allerlei uitbundige kleuren en versieringen gedragen door de adel en dan voornamelijk de mannen. Nadat het gilet de rest van Europa had veroverd begon het steeds meer te veranderen om uiteindelijk te eindigen al ingetogen kledingstuk onder een jasje.


Waren gilets vroeger voornamelijk uitgevoerd in een chique Double Breasted zijn ze tegenwoordig vrijwel altijd Single Breasted. Tegenwoordig wordt de Double Breasted gilet gebruikt voor een klassieke look, hierbij wordt de buitenste rij knopen gebruikt om het gilet dicht te knopen. Het is maar heel soms dat je een double breasted gilet ziet in het dagelijke modebeeld. Een gilet heeft meestal een of twee zakken aan de buitenzijde en een eventuele binnenzak voor bijvoorbeeld een telefoon of portemonnee. Stop die zakken niet te vol, officieel kun je ze gebruiken voor bijvoorbeeld een entreekaartje of uitnodiging of wat briefgeld.

Aandachtspunten tijdens het dragen

Aan het dragen van een gilet zitten nog een aantal aandachtspunten die opgevolgd dienen te worden. Een van de opvallendste is uiteraard de kleur, veel mensen stemmen deze af op de kleur van het pak. Officieel hoort het gilet de kleur van de stropdas of vlinderdas te hebben, zeker in een smoking of rokkostuum is dit verplicht. Voor een van deze outfits zijn ook speciale gilets te verkrijgen, deze zijn dieper uitgesneden, hebben een omgevouwen revers en hebben geen achterkant. Deze zijn echter niet verplicht maar worden wel aanbevolen.


In een zakelijk outfit dekt de gilet alle kledingstukken en accessoires af, draag het gilet dus altijd als laatste onder het jasje. De stropdas, bretels of riem en overhemd blijven dus ten alle tijden onder het gilet. Je kunt dus kiezen of je een riem of bretels wilt dragen, de stijlregels gelden minder omdat de kleuren en accessoires niet zichtbaar zijn. Draag het gilet nooit open onder een colbert, wanneer er een informele sfeer hangt kan het jasje uit en het gilet eventueel open gemaakt worden. In andere situaties blijft het gilet altijd dicht. Draag ook nooit een cumberband in combinatie met een gilet of andersom, deze twee hebben hetzelfde doel, daarom maakt de een de ander overbodig.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Dag Koningin Beatrix, Hallo Koning Willem Alexander

Koningin Beatrix doet na 33 jaar op 30 april 2013 door ondertekening van akte van abdicatie afstand van de troon.

Minder alcoholische drankjes

Redenen om minder alcoholische drankjes te drinken

Betoog: Pesten moet strafbaar worden gesteld

Een betoog waarin argumenten worden gegeven om het samenlevingsprobleem genaamd pesten strafbaar te maken

De achtergrond van hiphop

Eerste artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel kort de achtergrond en de basis van de subcultuur hiphop.

De rol van plagen in de ontwikkeling

Plagen blijkt een positieve invloed te hebben in de ontwikkeling van het kind.