Artsen Zonder Grenzen


Publicatie datum:

De geschiedenis en activiteiten van Artsen Zonder Grenzen

Gesponsorde koppelingen

Artsen Zonder Grenzen, de internationale humanitaire organisatie die medische hulp biedt aan slachtoffers van oorlogsconflicten, hongersnood, epidemieën en natuurrampen. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Brussel. De afdeling van de VS is gevestigd in New York City en die van Nederland ligt in Amsterdam.

Geschiedenis

Artsen Zonder Grenzen werd opgericht in 1971 door een kleine groep Franse artsen, van wie de meesten voor het Rode Kruis in de hulpverlening hadden gewerkt tijdens de late jaren 60. Deze artsen vonden dat de bestaande hulporganisaties te weinig medische hulp aanboden en vaak niet snel genoeg ingrepen. De groep van de eerste missie ging naar Nicaragua als reactie op een aardbeving in 1972. In de jaren 70 gaf de organisatie medische zorg in Vietnam en behandelde Vietnamese en Cambodjaanse vluchtelingen in Thailand. In de jaren 80 lanceerde AZG een aantal van de hulpmissies in Afrika, waarbij ze voedsel verstrekten aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Oeganda en de hongersnood in Ethiopië en Soedan. In 1990 opende Artsen Zonder Grenzen voor het eerst een kantoor buiten Europa, namelijk in New York. In 1999 werd AZG bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse Nobelcomité haalde “baanbrekend humanitair werk” aan en ook de naleving van “het fundamentele beginsel dat alle slachtoffers van een ramp, of de ramp nou van natuurlijke of menselijke oorsprong is, het recht hebben op professionele hulp, die zo snel en efficiënt mogelijk moet zijn”.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Elk jaar geven meer dan 2000 vrijwilligers van Artsen Zonder Grenzen medische hulp in meer dan 80 landen. Als onderdeel van de missie, heeft Artsen Zonder Grenzen ook tot doel de publieke aandacht te vestigen op de slechte toestand van mensen die lijden over de hele wereld. Ook spreken ze zich uit tegen schendingen van de mensenrechten.

Hoe komt Artsen Zonder Grenzen aan zijn geld? De organisatie krijgt meer dan de helft van de financiering van particuliere giften. Andere donoren zijn onder andere de Europese Unie, de VN en de nationale regering. Artsen Zonder Grenzen is echter niet verbonden aan een regering.

De organisatie werft artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidsmedewerkers om vrijwilligerswerk te doen en daarbij af te reizen naar verschillende landen om projecten te doen die enkele maanden tot een jaar kunnen duren. De vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding en hoeven de kosten van levensonderhoud niet zelf te betalen. Dat doen Artsen Zonder Grenzen. De vrijwilligers teams werken in ziekenhuizen, vluchtelingenkampen, rampgebieden en steden en dorpen waar medische zorg ontbreekt. Ze bieden opvang en eerste hulp, voeren operaties uit, geven vaccinaties, verbeteren medische voorzieningen en zorgen voor watervoorziening en sanitaire voorzieningen. Ook zijn vrijwilligers in sommige gevallen bezig met het bouwen van ziekenhuizen en gezondheidscentra, het trainen van de lokale medische staf en het werken met de lokale gezondheidsautoriteiten. AZG-vrijwilligers reizen dus vaak naar gebieden waar politieke instabiliteit heerst.


Foobie gebruiker juliavani

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

De opkomst van de FBI

Het ontstaan van het beruchte elitecorps van de Amerikaanse overheid.

Werkloosheid: wie kampt er niet mee?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die werkloos is. Is de werkloosheid inderdaad zo erg?

Levenslang in de Gevangenis

Levenslange Straf, Levenslange Opsluiting, Life Sentence, Life Imprisonment, Lifelong Incarceration of Life Incarceration

Sinterklaasgedichten voorbeelden en schrijven

Een artikel over het schrijven van de leukste Sinterklaasgedichten met voorbeelden. In dit artikel leer je hoe je op een eenvoudige manier een pakkend Sinterklaasgedicht kunt schrijven.

Waarom worden de meeste verkrachtingen niet gerapporteerd bij de politie.

Op een foto zag ik vandaag dat maar 5% van alle verkrachtingen wordt gerapporteerd bij de politie.

Prioritering morele principes

Er zijn meerdere morele principes, wat is de juiste prioritering?

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

Klap van de Molen

Duurzaam bezig zijn, is hot! Maar is alles wel zo duurzaam als wordt geclaimd?

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel I

Depressie als een voornamelijke oorzaak van diverse verslavingen

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Over gummen en potloden

We zijn vertrouwd met gummen en potloden, maar waar komen ze vandaan?

Nominaties op Facebook

Inflatie van het woord 'nomineren'

Populisme als ziekteverschijnsel parlementaire democratie.

“Het moderne populisme is een ziekteverschijnsel van de parlementaire democratie.”

Kinderhuwelijk

Onze cultuur kent dit verschijnsel niet, maar in veel culturen wordt dit als normaal beschouwd

Waarom kost een vluchteling ons niets maar verdienen we er geld aan?

Heel veel mensen mopperen dat vluchtelingen ons alleen maar geldkosten maar dit is niet zo, ze kosten ons niets en we verdienen er zelfs geld aan.

Stefanus

Over de heilige Stefanus in vergelijking met Jezus Christus en de wonderen die hij verrichtte

De Kijk op Geert Wilders in het Buitenland.

Dit artikel gaat er over of, en hoe Geert Wilders de Nederlandse betrekkingen met het buitenland beïnvloed

Elkaar een handje helpen!

Via Facebook elkaar helpen, wat een fijn idee

Het onstaan en geschiedenis van Valentijnsdag

onstaan en geschiedenis van valentijnsdag

Rare feestdagen

vreemde feestdagen op de VS

Gratis basis internet voor iedereen met Free Basics Platform van Internet.org

Facebook oprichter promoot Free Basics Platform voor gratis basis internet voor iedereen.