Artsen Zonder Grenzen


Publicatie datum:

De geschiedenis en activiteiten van Artsen Zonder Grenzen

Gesponsorde koppelingen

Artsen Zonder Grenzen, de internationale humanitaire organisatie die medische hulp biedt aan slachtoffers van oorlogsconflicten, hongersnood, epidemieën en natuurrampen. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Brussel. De afdeling van de VS is gevestigd in New York City en die van Nederland ligt in Amsterdam.

Geschiedenis

Artsen Zonder Grenzen werd opgericht in 1971 door een kleine groep Franse artsen, van wie de meesten voor het Rode Kruis in de hulpverlening hadden gewerkt tijdens de late jaren 60. Deze artsen vonden dat de bestaande hulporganisaties te weinig medische hulp aanboden en vaak niet snel genoeg ingrepen. De groep van de eerste missie ging naar Nicaragua als reactie op een aardbeving in 1972. In de jaren 70 gaf de organisatie medische zorg in Vietnam en behandelde Vietnamese en Cambodjaanse vluchtelingen in Thailand. In de jaren 80 lanceerde AZG een aantal van de hulpmissies in Afrika, waarbij ze voedsel verstrekten aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Oeganda en de hongersnood in Ethiopië en Soedan. In 1990 opende Artsen Zonder Grenzen voor het eerst een kantoor buiten Europa, namelijk in New York. In 1999 werd AZG bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse Nobelcomité haalde “baanbrekend humanitair werk” aan en ook de naleving van “het fundamentele beginsel dat alle slachtoffers van een ramp, of de ramp nou van natuurlijke of menselijke oorsprong is, het recht hebben op professionele hulp, die zo snel en efficiënt mogelijk moet zijn”.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Elk jaar geven meer dan 2000 vrijwilligers van Artsen Zonder Grenzen medische hulp in meer dan 80 landen. Als onderdeel van de missie, heeft Artsen Zonder Grenzen ook tot doel de publieke aandacht te vestigen op de slechte toestand van mensen die lijden over de hele wereld. Ook spreken ze zich uit tegen schendingen van de mensenrechten.

Hoe komt Artsen Zonder Grenzen aan zijn geld? De organisatie krijgt meer dan de helft van de financiering van particuliere giften. Andere donoren zijn onder andere de Europese Unie, de VN en de nationale regering. Artsen Zonder Grenzen is echter niet verbonden aan een regering.

De organisatie werft artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidsmedewerkers om vrijwilligerswerk te doen en daarbij af te reizen naar verschillende landen om projecten te doen die enkele maanden tot een jaar kunnen duren. De vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding en hoeven de kosten van levensonderhoud niet zelf te betalen. Dat doen Artsen Zonder Grenzen. De vrijwilligers teams werken in ziekenhuizen, vluchtelingenkampen, rampgebieden en steden en dorpen waar medische zorg ontbreekt. Ze bieden opvang en eerste hulp, voeren operaties uit, geven vaccinaties, verbeteren medische voorzieningen en zorgen voor watervoorziening en sanitaire voorzieningen. Ook zijn vrijwilligers in sommige gevallen bezig met het bouwen van ziekenhuizen en gezondheidscentra, het trainen van de lokale medische staf en het werken met de lokale gezondheidsautoriteiten. AZG-vrijwilligers reizen dus vaak naar gebieden waar politieke instabiliteit heerst.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker juliavani

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Richtlijnen van een BHV verbanddoos

Ben je op zoek naar een geschikte BHV verbanddoos? Wat moet hier eigenlijk in zitten en wat wordt verplicht door de overheid?

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika

De geschiedenis van de Kerstman

Hoe en waar is de figuur 'Kerstman' ontstaan?

De perfecte samenleving is maakbaar maar alleen op kleine schaal

Er is een samenleving mogelijk waarin iedereen gelijk, gezond en gelukkig is.

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Hoe versier je een mooie vrouw?

Je ziet een mooie vrouw en je wilt haar versieren, hoe pak je dat aan?

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Marktwerking in de zorg

betoog over marktwerking zorg

De geschiedenis van McDonald's en Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

Het meest populaire fastfoodketen ter wereld

Groepsprocessen.

De fases die een groep doorloopt wanneer men voor het eerst bij elkaar is.

Ost Deutschland

Oost Duitsland is hernoemd als; Het Voormalig Oostelijk Grond-Gebied van Duitsland

Hoezo is de claimcultuur slecht? en oma tegen Ajax, normaal?

Over megaschadeclaims, hun punitieve bedoeling en het no cure no pay systeem.

Minder alcoholische drankjes

Redenen om minder alcoholische drankjes te drinken

Sociale isolement: hoe krijg je sociaal contact

Hoe kun je snel sociaal contact krijgen met andere mensen? Wat zijn de mogelijkheden om een sociaal isolement te doorbreken?

Is het streven naar autarkie, autarkisch wonen en qua energie autarkisch zijn goed?

Texel wil in 2030 op het gebied van energie in 2030 volledig autarkisch zijn, is dat goed?

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

De Nederlandse grondwet als symbool voor nationale eenheid in Nederland

in dit artikel wordt ingegaan op de discussie of de nederlandse grondwet een goed symbool is voor de nederlandse eenheid.

Mens en mobieltje

Wat doet het mobieltje met mens en samenleving?

Virtuele schandpalen

Een essay over de verticale en horizontale bescherming van de burger tegen zijn mogelijke vogelvrijverklaring door internet

Ancient aliens theorie

Er zijn mensen die geloven dat onze beschaving is opgezet door buitenaards leven. Wat geloven zij nu precies

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

De Ku Klux Klan tussen 1944 en 1950

Hoe de Ku Klux Klan werd bestreden tegen het eind van Wereld Oorlog II en de periode daarna

Waar maak je de mooiste fotokalender?

In veel huizen heeft de kalender een prominente plaats gekregen. Je hebt allerlei soorten. Verjaardagen van familie, vrienden en kennissen, je vindt ze terug op je verjaardagskalender.