Blijven lezen met een leesbeperking!


Publicatie datum:

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

Gesponsorde koppelingen

Lezen doen we allemaal. Niet alleen boeken en kranten, maar ook recepten, brieven en tijdschriften. Lezen biedt ons meer dan alleen vermaak. Het geeft ons kennis en inspiratie en verbindt met de wereld om ons heen. Mensen met een visuele beperking missen dan ook veel! Gelukkig zijn er veel oplossingen, die een uitkomst kunnen bieden.  

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

Groot letter boeken

Voor mensen met een visuele beperking zijn er groot letterboeken beschikbaar. Er is een groot aanbod aan groot letterboeken te koop in de boekhandels of te lenen bij elke bibliotheek. De meeste groot letterboeken zijn romans of verhalende boeken, maar er zijn ook informatieve boeken, die als groot letter boek worden uitgegeven.

Brailleboeken

Brailleboeken zijn boeken in brailleschrift. Deze boeken worden gelezen door met de vingers de brailletekens te voelen. In elk genre zijn er brailleboeken te vinden. Brailleboeken zijn nauwelijks verkrijgbaar in reguliere boekhandels of in de bibliotheek. Er zijn wel een aantal gespecialiseerde bibliotheken, die brailleboeken aanbieden. 

Leesloep

De leesloep is eigenlijk een sterk vergrootglas. Alle tekst die door de leesloep worden bekeken zullen worden vergroot. Hiermee biedt de leesloep een uitkomst voor mensen met een visuele beperking die gewone lectuur willen blijven lezen. Naast boeken is de leesloep natuurlijk ook geschikt voor het lezen van de post of een tijdschrift. Daarnaast biedt de leesloep een uitkomst aan mensen, voor wie een groot letterboek niet meer voldoende is. De leesloep is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, variërend van 1,5x vergroten tot 12,5x vergroten. Er zijn zelfs leesloepen met ingebouwde verlichting verkrijgbaar.

Leeslineaal

Voor mensen die moeite hebben om hun ogen op de juiste tekstregel te richten is er de leeslineaal. Deze leeslineaal is doorzichtig en legt u over de tekst heen. Door de lijn die in de leeslineaal ziet wordt het lezen van de juiste tekstregel vergemakkelijkt. Leeslinealen zijn ook verkrijgbaar met een ingebouwde loep, waardoor de tekstregel niet alleen duidelijk zichtmaar, maar ook nog eens vergroot wordt.

Meeleesboek

Een meeleesboek is bedoeld voor mensen die graag zelf de tekst willen blijven lezen, maar daar moeite mee hebvoor wie dat moeilijk is. Het meeleesboek biedt dan een uitkomst. Een meeleesboek is een gesproken boek in combinatie met tekst. De lezer van het boek leest de tekst zelf uit het boek en wordt bij het lezen ondersteund door het beluisteren van het gesproken boek. Het meeleesboek kent dan ook een langzaam voorleestempo met korte stiltes bij punten en komma's en een wat langere stilte voor het bekijken van een illustratie. Het omslaan van de bladzijde wordt aangegeven door een geluidssignaal. Vaak wordt er aan het begin van een nieuw hoofdstuk een samenvatting voorgelezen als geheugensteuntje.

Luisterboeken

Een luisterboek is een gesproken boek, opgenomen op één of meerdere cd's. Deze boeken worden letterlijk voorgelezen en ondersteund met geluidseffecten. Luisterboeken zijn geschikt voor mensen die blind zijn of mensen met een visuele beperking voor wie het lezen te vermoeiend is. Ook de luisterboeken zijn vandaag de dag in de boekhandel te koop en in veel bibliotheken te lenen.

Daisy-rom

Een daisy-rom is een speciale vorm van een luisterboek. Het woord Daisy komt van Digital Accessible Information System. Het gesproken boek wordt dan ook opgeslagen op een zogenaamde daisy-rom. Deze kan worden afgespeeld op sommige nieuwe computers, maar de meeste mensen gebruiken een zogeneemde daisy-speler om de boeken af te luisteren. Het grote voordeel is dat het hele boek op één daisy-rom staat en dat er dus geen cd's gewisseld hoeven te worden. Ook kent de daisy-rom een duidelijke menu, waardoor het (in vergelijking met een gewoon luisterboek) makkelijk navigeren is naar het juiste hoofdstuk of de juiste alinea.

Het eenbod van daisy-roms is uitgebreider dan het aanbod van luisterboeken. Naast verhalende boeken zijn er ook enkele studieboeken en tijdschriften die worden uitgegeven als daisy-rom.

Voorleesapparaat of spraaksoftware

Met een voorleesapparaat of spraaksoftware wordt gedrukte tekst omgezet in spraak. Voorleessystemen zijn ontworpen voor mensen, die bijvoorbeeld als gevolg van een verslechterd gezichtsvermogen, niet meer zelfstandig kunnen lezen. Deze systemen zijn zowel op de markt voor gepubliceerde teksten (voorleesapparaat) als voor digitale teksten (spraaksoftware).


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 88

Meer uit de categorie samenleving

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

Hoogbegaafdheid: Vermoedelijk Hoogbegaafd, wat nu?

Hoe bevestig je je vermoeden dat iemand hoogbegaafd is.

Dag Koningin Beatrix, Hallo Koning Willem Alexander

Koningin Beatrix doet na 33 jaar op 30 april 2013 door ondertekening van akte van abdicatie afstand van de troon.

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

Kinderhuwelijk

Onze cultuur kent dit verschijnsel niet, maar in veel culturen wordt dit als normaal beschouwd

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Kinderen en echtscheiding

Tips voor ouders bij een (echt)scheiding. Waar kun je op letten om het voor kinderen zo draaglijk mogelijk te maken?

De economische crisis van 2008

In dit artikel beschrijf ik de economische crisis van 2008.

Skinheads the spirit of '69

Een artikel over de herkomst van skinheads en over alle vooroordelen die er bestaan ten opzichte van deze groep.

Sociale isolement: hoe krijg je sociaal contact

Hoe kun je snel sociaal contact krijgen met andere mensen? Wat zijn de mogelijkheden om een sociaal isolement te doorbreken?

Ancient aliens theorie

Er zijn mensen die geloven dat onze beschaving is opgezet door buitenaards leven. Wat geloven zij nu precies

Horror huizen in India, als jeugd opvanghuizen exploitatie centrums worden.

De opvang van weeskinderen, gehandicapte en gemarginaliseerde kinderen in India is momenteel nog één grote puinhoop.

Multiproblemgezinnen

De invloed van risico- en protectieve factoren op het gezin: risicocumulatie en multiproblemgezinnen.

Oorlog in het midden-oosten

De mogelijke gevolgen van een oorlog in het midden-oosten voor Nederland.

Is een clown eigenlijk nog wel grappig?

In een Parijs woedt een ware clown terreur, maar ook hier zijn clowns niet allemaal meer om te lachen.

Communicatie

Wat is communicatie

Reuze ballenbad

Reuzen ballenbad of iets meer verontrustend

Verloedering

Langzamerhand worden we een maatschappij waarin mensen leven die gewoon lekker doen en laten wat ze willen

Fair Trade verkoop in opmars

Het begrip Fairtrade gaat over handel met boeren in Ontwikkelingslanden met bepaalde voorwaarden

Richtlijnen van een BHV verbanddoos

Ben je op zoek naar een geschikte BHV verbanddoos? Wat moet hier eigenlijk in zitten en wat wordt verplicht door de overheid?

Hechte vriendschap

Tekst over hechte vriendschap en de bijhorende liefde

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

Hoe kunnen we leven in vrede en welk bestuursvorm hoort daarbij?

Ondanks dat de mens steeds slimmer wordt lijkt vrede onmogelijk, hoe komt dat en is er een staatsvorm die waarbij wel wereldvrede mogelijk is.

Peuters en eten, de ramp en de tips.

Waarom eten peuters niet altijd goed en wat kun je er aan doen?