Criminaliteit

Hoe het zit met criminaliteit in Nederland

Gesponsorde koppelingen

Tv-programma's zoals ‘Opsporing Verzocht' en ‘Ter Plaatse' besteden hier veel aandacht aan. Door beelden te laten zien van criminelen en misdadigers aan de kijkers kunnen ze de politie een zaak op te lossen, klein of groot. Hoe zit het eigenlijk met de criminaliteit in Nederland?

Hier zijn een paar voorbeelden van criminele zaken om een paar op te noemen: moordzaak, beroving, overval, aanranding, fraude en oplichterij. Door onze gemoderniseerde wereld worden videobeelden en camera's gebruikt om spullen te bewaken en mensen in de gaten te houden in het geval van een criminele daad. Het klinkt wel als een inbreuk op onze privacy maar deze middelen hebben al veel opgeleverd wat betreft het oplossen van criminele zaken.

Uit onderzoek blijkt dat de wijk waarin een kind woont gedeeltelijk bepaalt of dat kind het criminele pad op gaat. Een kind krijgt de indruk dat een omgeving met veel criminaliteit en drugsgebruik een normaal verschijnsel is. Het werd ook aangetoond dat vriendengroep van het individu en schooluitval ook factoren zijn voor crimineel gedrag bij de jongeren. Het werd eerder gedacht dat etniciteit een relatief grote rol speelt, uit onderzoek blijkt dat het ongekeerde het geval is. Het lijkt wel alsof allochtone kinderen vaker crimineel gedrag vertonen maar dat komt omdat ze vaak in de slechtste wijken onder erbarmelijke omstandigheden. Het is ook aangetoond dat kinderen uit probleemwijken vaker in jeugdbendes zitten en dat jongeren vaak in groepsverband een delict plegen.

Gemeenten proberen alles aan te doen om de criminaliteit terug te dringen. Oplossingsrichtingen hiervoor zijn: een gemengde bevolkingssamenstelling van een probleemwijk waarbij minder werkloosheid heerst en waarbij levendig bedrijven zich bevinden, meer aandacht aan openbare veiligheid zoals een toename aan videobewakingen en meer patrouilles en fouilleringen, strengere leerplicht en het terugdringen van het gebruik van alcohol.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie

Naam: rajan3
Geschreven artikelen: 72
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Oude Reacties

Hieronder staan de oude Foobie reacties, indien beschikbaar.