De echte werkelijkheid


Publicatie datum:

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Gesponsorde koppelingen

Plato was een Grieks filosoof en schrijver. Hij was de leerling van Socrates, en de leraar van Aristoteles. Hij wordt door vele mensen gezien als een van de meest invloedrijke denkers in de westerse filosofie. Plato schreef veel en maakte Socrates tot de hoofdpersoon in zijn filosofische werken. In tegenstelling tot Socrates, stelde Plato niet alleen vragen maar zocht hij ook naar antwoorden. Mijn artikel gaat over een van de beroemdste werken van Plato, namelijk de Allegorie van de grot.

De Allegorie van de grot gaat over een aantal gevangen die in een grot zaten. Terwijl ze in de grot zaten, brandde er buiten een vuur. Tussen de grot en het vuur liep een weg waarlangs een muur was aangelegd. Op deze weg liepen er mensen voorbij die voorwerpen droegen, die boven het muurtje uitstaken. Ze droegen ook beelden van mensen en dieren. De gevangen hadden nooit iets anders gezien omdat ze met hun hoofd vast geketend waren, en dus niet konden bewegen. De echo's die stemmen van de voorbijgangers weerkaatsten was het enige wat ze ooit gehoord hebben. Als een gevangene van zijn ketens werd bevrijd en naar het licht kon kijken, zou hij verblind raken en aan het licht moeten wennen. Als iemand hem vertelde dat alles wat hij tot nu toe gezien heeft nep was. En dat dit de echte werkelijkheid was, dan zou de man dat niet geloven, en denken dat wat hij in de grot had gezien, veel echter was.

 Deze theorie kan op veel manieren worden uitgelegd. De eerste vraag die ik mezelf stel is, of de wereld waarin ik leef wel de echte werkelijkheid is? Ik denk dat als 20 mensen deze vraag zouden beantwoorden, er 20 verschillende antwoorden uit zouden komen. Een goed antwoord op deze vraag, is ook niet mogelijk. Ik denk dat iedereen zijn eigen werkelijkheid heeft. De werkelijkheid is een gedachte, een idee. De dingen die je zintuigen waarnemen, zul jij als echt beschouwen. Als jij een keer een ufo hebt gezien, zul jij denken dat ufo's echt bestaan, ook al zullen de meeste mensen je niet geloven. Dit is denk ik ook de kern van de Allegorie van de grot. Dat de dingen jij waarneemt, slechts een afspiegeling is van een echtere werkelijkheid. En over wat de echte werkelijkheid is, zal nooit overeenstemming komen, omdat iedereen anders waarneemt en interpreteert.

 Ik denk dat de werkelijkheid ook beïnvloedt kan worden. Als je een kind, dag na dag vertelt dat wereld over 15 jaar vergaat. En als dit zelfde kind, vervolgens op school in al zijn boeken hetzelfde leest. En als hij op straat aan iemand vraagt of de wereld over 15 jaar zal vergaan en de persoon aan wie hij de vraag stelt met ja antwoord. Dan is het logisch dat het kind dit zal geloven en dat dit zijn leven ook zal beïnvloedden. Hiermee wil ik duidelijk maken, dat de werkelijkheid voor iedereen anders is, en met een beetje moeite, kan je iemand beïnvloedden in de vorming van zijn eigen werkelijkheid. In een andere vorm werd de werkelijkheid en de manier van denken ook beïnvloedt in de tweede wereldoorlog d.m.v. indoctrinatie. De mensen werd systematisch duidelijk gemaakt dat het joodse volk slecht is, en na een tijdje geloofden de meeste mensen dit dan ook. Dit laat weer zien, dat de werkelijkheid geen vaststaand feit is.

 Mensen maken hun eigen werkelijkheid en vormen hun eigen kennis. Andere mensen proberen je altijd te beïnvloedden in dit proces. Ze denken dat hun kennis en werkelijkheid als enigste kloppen, en ze proberen je te overtuigen van hun ideeën. Je moet altijd proberen om zelf na te denken, en kijken of het wel klopt wat de persoon die voor je staat aan je verteld. Als mensen dit niet doen, zijn ze te makkelijk beïnvloedbaar. En in het ergste geval komt er een dictatuur tot stand.

 Ik heb veel geleerd over de werkelijkheid en kennis. Ik kan maar tot een conclusie komen. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid, en die werkelijkheid wordt gevormd door de dingen die jij waarneemt en hoe jij die dingen interpreteert. Wat jij waarneemt is dus maar een afspiegeling van een echtere werkelijkheid. De werkelijkheid kan dus ook beïnvloedt worden. En dit kan leidden tot gevaarlijke situaties. Het belangrijkste is dus om altijd zelf na te denken. En je zelf vragen blijven stellen. Om zomaar iets aan te nemen van een ander is nooit goed.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Charlie Hebdo en hoe heilig is de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk?

Naar aanleiding van de vreselijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo roepen alle Fransen dat de vrijheid van meningsuiting heilig is in Frankrijk, maar is dat ook zo?

Wie is de weigerambtenaar?

In dit artikel wordt gekeken wat en wie een weigerambtenaar is. Mag hij zomaar een gedeelte van zijn werk weigeren te doen?

Ontstaan en ontwikkeling van jeugddelinquentie

De theorieën van Moffitt en van Loeber & Hay over het ontstaan en verloop van jeugddelinquentie.

Makkelijk scheiden, goedkoop scheiden

In dit artikel vindt je de beste tips voor een snelle en goedkope scheiding.

Gelukkig worden, een gelukkig toeval, domme pech of geluk door menselijk toedoen

Op deze pagina een uitleg over het verschil tussen gelukkig toeval, domme pech en menselijk toedoen.

Communiceren met een groep kinderen, het geven van instructies.

Altijd al willen weten hoe je een groep kinderen op de juiste manier aan het werk krijgt?

Eindhoven Airport blijft groeien

Het vliegveld in Eindhoven wordt steeds populairder. Kunnen we Eindhoven Airport al het tweede Schiphol noemen?

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

De democratische wereld

De wereld van technologie, vrijheid en democratie. De wereld die ongemerkt totalitarisme creeert.

Wat maakt ontwikkelingshulp zo moeilijk?

Geld ophalen voor ontwikkelingshulp blijkt heel makkelijk te zijn maar het vervolgens goed besteden is heel moeilijk. Wat maakt ontwikkelingshulp zo moeilijk?

Cursus hoe creëer je mooie gewillige vrouwen.

Hoe kun je een mooie vrouw of een mooi meisje zo manipuleren dat ze alles voor je wil doen.

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Waarom roken mensen?

Redenen waarom mensen roken

Sinterklaasgedichten voorbeelden en schrijven

Een artikel over het schrijven van de leukste Sinterklaasgedichten met voorbeelden. In dit artikel leer je hoe je op een eenvoudige manier een pakkend Sinterklaasgedicht kunt schrijven.

Wintertijd en zomertijd

Het hoe en waarom van het verzetten van de klok.

Schipperen tussen opvattingen en praktijken over opvoeding

Verschillen in opvattingen en praktijken tussen Westerse en niet-Westerse culturen.

Horror huizen in India, als jeugd opvanghuizen exploitatie centrums worden.

De opvang van weeskinderen, gehandicapte en gemarginaliseerde kinderen in India is momenteel nog één grote puinhoop.

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

Artsen Zonder Grenzen

De geschiedenis en activiteiten van Artsen Zonder Grenzen

Tips voor toekomstige pleegouders

Pleegouder zijn is uitdagend werk

Waarom Afrika het kan

Ontwikkelingsproblemen zijn op te lossen.

De geschiedenis van McDonald's en Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

Het meest populaire fastfoodketen ter wereld

Zomerse zon

Zomerhitte