De geschiedenis van de Kerstman


Publicatie datum:

Hoe en waar is de figuur 'Kerstman' ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen in Nederland kent wel de Kerstman. Vooral in Amerikaanse kerstfilms, welke elk jaar keer op keer bij ons op de tv vertoond worden, speelt hij een grote rol. Zoals wij Nederlanders in Sinterklaas geloven, droomt ieder kind in Amerika van de Kerstman. Hoewel het christelijke kerstfeest al eeuwen bestaat, heeft de geschiedenis van de Kerstman een iets ander pad belopen. Desalniettemin heeft deze figuur een duidelijke stempel op onze Europese beleving van het feest gedrukt.

Van Sinterklaas naar Santa Claus

In de 1611 stichtte Nederland, in het tegenwoordige Noord-Amerika, de provincie Nieuw-Nederland met de versterkte nederzetting Nieuw-Amsterdam. Bij de Europese koloniseringen zijn vele gebruiken over zee gebracht, waaronder de figuur Sinterklaas, welke weer gebaseerd was op de Griekse, katholieke bisschop Nicolaas van Myra (thans gelegen in Turkije). De kolonist die veel heeft bijgedragen aan het beeld van de gezellige kerstman was een Nederlandse professor die een gedicht aan zijn kinderen schreef. Hij schetste het beeld van de Sint-Nicolaas als oud mannetje met rode neus, rode wangen en een lange witte baard. De Sint werd later zelfs de beschermheilige van de stad. De Amerikaanse naam Santa Claus is dan ook één van de Nederlandse leenwoorden die via Nieuw-Amsterdam in het Amerikaanse engels terecht is gekomen. Nederland heeft de vestiging niet lang gehad en heeft het voor een appel en een ei doorverkocht aan Groot-Brittannië.

 Verscheidende invloeden

De Britten gaven de stad Nieuw-Amsterdam de naam New-York, waar in die tijd al vele verschillende culturen door elkaar leefden, wat de eclectische gebruiken van de huidige kerstman kan doen verklaren. Er bestaan vele verschillende mythen en gebruiken van uiteenlopende culturen die een bron voor verscheidende eigenschappen van de kerstman kunnen zijn geweest. Zo is bijvoorbeeld de Oud-Noorse god Thor (de god van de donder, bescherming, gezondheid en landbouw) een bejaarde man met een witte baard, zijn element is vuur en zijn kleur rood. De Scandinavische open haarden waren aan hem gewijd, waar hij via de schoorschenen in afdaalde. Hij is joviaal en vriendelijk, hij zou in een wagen rijden en in noordelijke streken wonen.

Verder zouden figuren zoals de Duitse Weihnachtsmann en de Scandinavische Joulupukki (Fins) of julbocken (Zweeds) invloed op de huidige figuur van Santa Claus kunnen hebben gehad. Tegenwoordig zijn vele gewoonten van Santa Claus op de Scandinavische kerstmannen overgegaan. Toch blijven er enkele verschillen bestaan. Zijn werkplaats bevindt zich niet op de Noordpool of in Groenland, maar op de berg Korvatunturi in Fins Lapland. Ook kruipt hij niet door de schoorsteen maar klopt hij op kerstavond op de voordeur, waarbij hij vraagt: 'Zijn er hier brave kinderen?'

De commerciële Cola-Kerstman

De geïmporteerde Santa Claus heeft in Amerika zijn eigen vorm gekregen, zo leek hij steeds minder op onze Sinterklaas. Vanaf 1773 verscheen hij in de media waar hij langzaamaan verschillende elementen kreeg toegewezen zoals de arrenslee, de rendieren en zijn hulpjes. Hij kreeg ook al snel een muts in plaats van een mijter, en de kromstaf verdween. De kinderen in Amerika zetten niet hun schoenen bij de open haard, maar hangen speciale sokken aan de schoorsteenmantel.

Door de jaren heen veranderde het uiterlijk van de figuur, tot 1931. De filma Coca-Cola liet door de Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom een advertentie ontwerpen waarin de kerstman zijn hedendaags uiterlijk kreeg; de rode, bolle en vrolijke man die vrijgevig cadeautjes uitdeelt. In die tijd was Coca-Cola een zomerdrankje, de opdracht voor de tekenaar was om -door middel van een gezellige dikke man met een baard- Coca-Cola in de winter te promoten. Sundblom tekende zijn buurman Prentice na, welke aardig aan het gevraagde karakter voldeed. Ook zijn lach: ‘Yo-ho-ho' heeft Sundblom gebruikt in de campagne. In de jaren dertig gaven de Coca-Cola reclames de Kerstman zijn huidige grote bekendheid en won zo ook in Europa enorme populariteit. De commercieel aantrekkelijke Amerikaanse versie verdrong de Europese varianten. Maar in Nederland ondervind de Kerstman aardig wat weerstand aangezien Sinterklaas de rol als kindervriend al vervuld. Niet iedereen vindt een tweede nodig.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Wie maakt de daklozenkrant en hoe werkt de daklozenkrant?

Af en toe staat ergens een dakloze die je een daklozenkrant probeert te verkopen, wie maakt die en waar gaat het geld naartoe?

Koninginnedag

De geschiedenis van koninginnedag tot aan vandaag

De grondslagen van de Joodse traditie

Hier kunt u in beknopte versie de grondslagen of geloofsbeginselen van het jodendom lezen.

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Mermaids

Mermaids is vertaald in het Nederlands Zeemeerminnen

Brand in Moedrijk zal vertrouwen in de overheid schaden

De ervaring leert dat de gevolgen van de brand in Moedrijk vooral het vertrouwen in de overheid zal schaden.

Jongeren en jeugddelinquentie

Er zijn twee soorten van jeugddelinquentie waar jongeren te maken mee kunnen krijgen; de tijdelijke en de langdurige. Daarnaast zijn er jongeren die niet te maken krijgen met jeugddelinquentie.

De Ku Klux Klan tussen 1944 en 1950

Hoe de Ku Klux Klan werd bestreden tegen het eind van Wereld Oorlog II en de periode daarna

Waar houden vrouwen van, wat wil een vrouw voor haar verjaardag?

Praktische cadeau tips voor mannen die niet weten wat ze voor hun vriendin of vrouw kopen moeten.

Rechtsvorming door de rechter

Het is van belang te beseffen dat rechtsvorming iets anders is dan interpretatie en rechtsontwikkeling. De Hoge Raad gaat hier nader op in.

Van nozem tot punker – een geschiedenis van jongerensubculturen

Een korte geschiedenis (jaren '50 tot nu) van subculturen onder jongeren.

Hoezo trouw?

De trouw verdwijnt uit onze maatschappij. Is dat wel zo goed?

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

Een scheiding een normale zaak maar geen gemakkelijke zaak!

Bij een scheiding moeten er allerlei zaken geregeld worden.

De impact van muziek op jongeren en adolescenten.

Steeds meer jongeren kunnen geen moment meer zonder muziek, hoe groot is de impact van muziek op adolescenten?

Pubers: Hoe ga je met ze om? (Of: Hoe gaan ze met jou om?)

Puberperikelen

Waarom een Dag van Eenheid?

Internationale beweging Humanity's Team vraagt de VN een Dag van Eenheid uit te roepen

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

Gedoogbeleid softdrugs moet weg!

Een artikel over het softdrugsbeleid in Nederland

Gilles de la Tourette

Wat is Gilles de la Tourette?

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel II

Oplossingsrichtingen verslaving en depressie

Moeilijkheden in bestrijding mensenhandel

Hoe wetgeving de bestrijding van mensenhandel in de weg ligt

De advocaat en zijn functie

Wat doet een advocaat en hoe gaat dat in z'n werk?

Waarden en normen leren

Leren van waarden en normen