De geschiedenis van het joodse volk in vogelvlucht.


Publicatie datum:

Het allereerste begin...lees alles over Abraham, Jakob, Jozef en Mozes

Gesponsorde koppelingen

Meer dan enige andere godsdienstige traditie wordt het jodendom gestempeld door zijn geografische oorsprong en daarmee verbonden geschiedenis.
Als je een jood bent, behoor je primair tot een bepaald volk, ongeacht de vraag of je wel of niet gelooft in God.
Maar wat is nou eigenlijk de geschiedenis van het joodse volk? 

Abraham wordt gezien als de stamvader van Israël. Abraham krijgt de opdracht van God zijn woonplaats Haran (huidig Irak) te verlaten om op weg te gaan naar het beloofde land Kanaan (huidig Israël). God sluit met Abraham een verbond en zegt hem toe, dat hij de vader van vele volkeren zal worden.
Abraham krijgt twee zonen. De eerste bij slavin Hagar, Ismaël, en de tweede bij zijn vrouw Sara, Isaak.
Hagar en Ismaël worden de woestijn in gestuurd, maar zij krijgen Gods hulp en de belofte dat ook Ismaël de vader van een groot volk zal worden. De Arabieren worden later gezien als de afstammelingen van Ismaël.
Isaak krijgt ook twee zonen. Jakob en Esau.
Jakob krijgt twaalf zonen. De lievelingszoon is Jozef. Hij wordt hierom gehaat door zijn broers en die willen hem vermoorden. Ruben, de oudste broer, houdt dit tegen en ze gooien Jozef in een put, om hem later te verkopen aan kooplui die met een karavaan op weg zijn naar Egypte.
Door de uitleg van dromen werkt Jozef zich uiteindelijk op tot onderkoning /grootvizier en redt zo zijn familie van de hongersdood door hen in Gosen in Egypte te laten wonen, nadat zijn broers waren gekomen om graan te kopen.
Het nageslacht van de kinderen van Jakob worden in het gebied Gosen twaalf stammen en zij heten samen het volk der Israëlieten. Zij verenigen in een verbond onder leiding van Jakob, die vanaf dat moment Israël heet.

De Egyptenaren dwongen het snel vermenigvuldigende volk tot slavendienst en dwongen uiteindelijk alle pasgeboren jongetjes te doden, omdat ze bang waren overvleugeld te raken.
Hier begint het verhaal van Mozes.

Om het leven van haar zoontje te redden legt de moeder van Mozes haar zoontje te vondeling. Hij wordt gevonden door een dochter van de farao en groeit op aan het Egyptische hof. Wanneer Mozes op latere leeftijd erachter komt dat hij eigenlijk tot een ander volk behoort en er tevens achter komt dat dit volk wordt onderdrukt, wordt hij boos. Hij vermoord een slavendrijver en vlucht, om zijn eigen leven te redden, de woestijn in. In de woestijn roept God hem vanuit een brandende doornstruik, waarbij de struik niet door de vlammen verbrand. Mozes hoort dat hij zijn volk moet uitleiden uit de slavernij.
Wanneer hij de farao vraagt of hij zijn volk mee mag nemen de woestijn is, weigert hij. Na tien plagen over het Egyptische volk, waarbij bij de tiende plaag alle eerstgeborenen van Egyptische gezinnen komen te overlijden, laat de farao het volk gaan.
Mozes trekt met zijn volk de woestijn in en komt bij de Rietzee. Met Gods hulp laat hij het water verdrijven en loop naar de overkant. De farao die met een legermacht was gevolgd deed dit ook, maar het water bleef voor hen niet aan de kant en velen verdronken.
40 jaar trekt Mozes met zijn volk door de Sinaï woestijn en krijgt daar de tien geboden van God. Uiteindelijk komen ze in Kanaaan en veroveren dit land onder leiding van Mozes’ dienaar Jozua. Mozes wordt gezien als de schrijver de van Thora.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Marktplaats nl, Marktplaats auto.

Marktplaats.nl is de bekendste plek om nieuwe en tweedehands spullen te kopen en verkopen.

Verloedering

Langzamerhand worden we een maatschappij waarin mensen leven die gewoon lekker doen en laten wat ze willen

De geschiedenis van het joodse volk in vogelvlucht.

Het allereerste begin...lees alles over Abraham, Jakob, Jozef en Mozes

Makkelijk geld verdienen met octrooien op de natuur.

Verdien ook eenvoudig veel geld met octrooien op “uitvindingen” van de natuur.

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Zelfmoord trend of zelfmoord hype.

Zelfmoord onder jongeren neemt epidemische vormen aan, wat is de verklaring voor dit fenomeen.

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

De invloed van televisie op de taalontwikkeling

Onderzoek naar de invloed van televisie op de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Hoe wordt economie met ecologie de economie van de toekomst?

Is economische groei ook mogelijk met de ecologie als grondslag?

Bezwaarschrift voor mijn boete

Bezwaarschrift schrijven voor mijn boete

Sinterklaasgedichten voorbeelden en schrijven

Een artikel over het schrijven van de leukste Sinterklaasgedichten met voorbeelden. In dit artikel leer je hoe je op een eenvoudige manier een pakkend Sinterklaasgedicht kunt schrijven.

DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

Discriminatie: een maatschappelijk probleem

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

Valentijnsdag

Een beetje uitleg over Valentijnsdag

Op Avontuur in de Natuur met de Rugzak

Backpacking is dé Recreatie voor het Wandelen voor méér dan één dag.

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel IV

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Ouderafhankelijkheid versus kinderafhankelijkheid.

Kinderen zijn vanzelfsprekend afhankelijk van hun ouders, ouders worden langzaamaan weer afhankelijk van hun kinderen.

Positieve uitwerkingen van plagen op de ontwikkeling van het kind

Veel kinderen worden geplaagd of gepest,hoewel velen denken dat dit een negatieve uitwerking heeft op de toekomst van het kind zijn er ook veel bewijzen dat er juist positieve effecten zijn van plagen op de ontwikkeling van het kind.

Multiproblemgezinnen

De invloed van risico- en protectieve factoren op het gezin: risicocumulatie en multiproblemgezinnen.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Nederland als het Israël van het Westen

Nederland als uitverkoren natie

Hoe ver zijn we met het klonen van mensen?

Het klonen van dieren wordt al een aantal jaren gedaan, gaan we binnenkort ook mensen klonen en wat ze de voor- en nadelen daarvan?

Belgische straatverlichting

België zie je vanuit de ruimte beter dan alle andere landen. Het land is enorm verlicht. Hoe is het toch zo ver kunnen komen ?