De Ku Klux Klan tussen 1944 en 1950


Publicatie datum:

Hoe de Ku Klux Klan werd bestreden tegen het eind van Wereld Oorlog II en de periode daarna

Gesponsorde koppelingen

In 1915 werd de Ku Klux Klan (KKK) nieuw leven ingeblazen door de film: The Birth of a Nation. Daarin werd de Klan werd afgeschilderd als een heroïsche groepering, de nieuwe KKK was geboren. WOII vereende de Verenigde Staten, en daarmee ging een afname in de populariteit van de Klan gepaard. Na de oorlog een ging een kleine groep verder om deze afbreuk verder te stimuleren.

Vanwege de enorme proporties van de Verenigde Staten was het altijd al lastig om elke Amerikaan tevreden te stellen. De Ku Klux Klan was voor armere en lager opgeleide blanke Amerikanen een gelegenheid om hun frustatie te uiten, daarnaast was het ook een manier om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. De Ku Klux Klan maakte in de eerste helft van de 20ste eeuw gebruik van de roerige tijden waarin het land verkeerde om meer leden te werven. Toen de Verenigde Staten zich gingen bemoeien met WOII leek de intresse in de geleidelijk af te nemen. De oorlog bracht mensen dichter bij elkaar, waardoor hun onderlinge verschillen minder uitmaakten. De Ku Klux Klan merkte dit aanzienlijk in de opkomsten en giften tijdens bijeenkomsten en zag al gauw dat het initiatief moest nemen om weer een grotere achterban te creëren en niet weer stilletjes uit te sterven zoals eerder in de 19e eeuw was gebeurd.

Aangezien de Ku Klux Klan een redelijke tijd zeer populair was geweest, was het de Klan gelukt om in hogere kringen te infiltreren. Sommige Klansmen waren vooraanstaande politici, hoge politie-officieren of hadden andere beroepen met een belangrijke maatschappelijke betekenis. Hierdoor bleef de Klan een redelijke invloed uitoefenen in de gemeenschap, vooral in de zuidelijke staten van de VS. Maar omgekeerd werden er pogingen gedaan om de ivloed van de Ku Klux Klan te beperken. Stetson Kennedy was één van de pioneers die infiltreerde in de klan. Komend uit een familie die nauwe banden had met de groepering, was het vrij makkelijk voor hem om bijeenkomsten van de Ku Klux Klan bij te wonen en bekend te worden met alle codetaal en wachtwoorden die ze gebruikten. Stetson Kennedy maakte zijn doel ervan om de Klan van binnenuit aan te vallen, waardoor zij hun beetje bij beetje hun macht zouden kwijtraken, maar dit was moeilijker dan alleen infiltreren. Nadat WOII was afgelopen kreeg de Ku Klux Klan de kans om weer te groeien, aangezien de natie weer een gezamelijke vijand moest vinden. Precies in deze tijd lukt het Stetson Kennedy om met een plan te komen hoe hij de Klan kon aanpakken. Via de journalist Pearson, die voor de radio kinderprogramma over Superman schreef, speelde hij alle geheime codetaal van de klan door. Bijvoorbeeld, als een onbekend lid van de Klan in een dorp kwam en hij vroeg naar "Mr. Ayak" (Are you a Klansmen) en er werd gereageerd met: "Yes, and I also know a Mr. Akai." (A Klansmen am I) dan wisten de twee betrokkenen dat ze allebei bij de Klan hoorde. Nu werden deze geheimen via nationale radio bekendgemaakt aan miljoenen luisteraars. In totaal werden er 15 shows gemaakt over Superman die tegen de Klan vocht. In en na deze periode de klan merkte een substantiële achteruitgang van bezoekers en giften tijdens bijeenkomsten en ook het aantal nieuwe leden daalde stevig. Later schreef Kennedy ook het book The Klan Unmasked, waarin hij nog meer geheimen van de Klan onthulde. Uiteindelijke lukte het Kennedy bijna eigenhandig, maar met een beetje hulp van andere, om de groei van de Klan na decennia lang stop te zetten en het zelfs terug te draaien. Vaak worden zijn pogingen overzien, maar daadwerkelijk is zijn werk zeer belangrijk geweest. Als men wil inkijken waarom de Ku Klux Klan zo erg in popularitieit daalde, dan doet men er goed aan om nauwkeurig Stetson Kennedy undercover onderzoek te bekijken.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Lichtwerkers Deel 2: Op weg naar een nieuwe wereld

De wereld door de ogen van een lichtwerker

Is de numerieke identiteit de oplossing voor etnische discriminatie?

Hoe zou het zijn als we geen naam zouden hebben maar een numerieke identiteit?

Welke rol speelt de persoonlijkheid van de ouder bij de opvoeding van een kind?

Valt de appel echt zo ver van de mand?

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel II

Oplossingsrichtingen verslaving en depressie

De vergrijzing, de oplossing voor de werkeloze vijftiger

De vergrijzing is de mogelijke oplossing voor werkelozen boven de 50 jaar

Amazone

Van de naam Amazon wordt gezegd, dat de benaming het gevolg is van een Oorlog waarin Francisco de Orellana heeft gevochten, samen met een Stam van Tapuyas en diverse andere Stammen uit Zuid Amerika.

Kunnen we alle vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Alleen al uit Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië, Soedan en Congo vluchten in 2013 meer dan 6 miljoen mensen, kunnen we al deze vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

De Ku Klux Klan tussen 1944 en 1950

Hoe de Ku Klux Klan werd bestreden tegen het eind van Wereld Oorlog II en de periode daarna

Omgaan met angsten bij kinderen

Omgaan met angsten bij kinderen

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur voor de huurder.

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

Gérard Depardieu: biografie en prijzen

Alles over de Franse acteur Gérard Depardieu.

Engelse leenwoorden in het Nederlands

Neemt het aantal Engelse leenwoorden echt toe of lijkt dit alleen zo?

Wie is de weigerambtenaar?

In dit artikel wordt gekeken wat en wie een weigerambtenaar is. Mag hij zomaar een gedeelte van zijn werk weigeren te doen?

De religieuze bril

Kijken door een religieuze bril als atheist zijnde.

De verloedering van de samenleving is een veelvoorkomend topic.

Het artikel gaat over een veelvoorkomend topic.

Waarom is alcoholvrij bier, zoals Bavaria 0.0 Original zo belangrijk?

Waarom vinden zowel Amstel, Bavaria als Warsteiner, Erdingen en vele andere bierbrouwers alcoholvrij bier zo belangrijk?

Eindhoven Airport blijft groeien

Het vliegveld in Eindhoven wordt steeds populairder. Kunnen we Eindhoven Airport al het tweede Schiphol noemen?

Cursus hoe creëer je mooie gewillige vrouwen.

Hoe kun je een mooie vrouw of een mooi meisje zo manipuleren dat ze alles voor je wil doen.

De Nederlandse grondwet als symbool voor nationale eenheid in Nederland

in dit artikel wordt ingegaan op de discussie of de nederlandse grondwet een goed symbool is voor de nederlandse eenheid.

Obsessieve relaties

Dit artikel gaat over obsessie binnen een relatie

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

Weg met de monarchie, leve de republiek

De monarchie is een achterhaald instituut. Er is maar één reden waarom hij nog wordt gedoogd.

Wintertijd en zomertijd

Het hoe en waarom van het verzetten van de klok.