De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.


Publicatie datum:

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

Gesponsorde koppelingen

Begin dit jaar was er heel wat opschudding in het nieuws over de kinderbijslag. Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet. Leefbaar Rotterdam schrijft dit in hun verkiezingsprogramma.

De schrik van elke ouder:Je kind in de criminaliteit

‘Geen kinderbijslag voor Criminele Jeugd'‘Wethouder Van den Anker betwijfelt de opvoedkundigheid van ouders over hun criminele kroost'

Begin dit jaar was er heel wat opschudding in het nieuws over de kinderbijslag. Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet. Leefbaar Rotterdam schrijft dit in hun verkiezingsprogramma.

Kinderbijslag is een toeslag voor het opvoeden van je kinderen, een hulpmiddel voor ouders. Ouders waarvan de kinderen het criminaliteitscircuit kiezen falen in de opvoeding, Aldus wethouder Van den Anker. Leefbaar Rotterdam is dan ook van plan om een wet door te voeren waarbij de kinderbijslag in dit soort gevallen kan worden ingenomen.

Is het niet zo dat we in Nederland een goed werkend rechtssysteem hebben? Criminele jongeren zouden via het rechtssysteem moeten worden berecht. Op deze manier worden de jongeren zich hopelijk bewust van hun daden. Enkel intrekken van de kinderbijslag is voor hen geen straf, eerder een aanleiding tot meer delicten om meer geld en een hogere status in de groep te verwerven.

Waarom dan de kinderbijslag van de ouders invorderen? De jeugd kiest er toch zeker zelf voor welk pad ze bewandelen? Als een jongere de criminaliteit in wilt, dan doet deze dat toch wel ongeacht wat ouders ervan vinden. In de meeste gevallen zijn ouders niet eens op de hoogte van het doen en laten van hun kinderen.

 ‘Ik schrok me een ongeluk'

Lieke de Bruijn (38) schrok zich een ongeluk toen ze een telefoontje kreeg van de politie. ‘Het was een agent die me vroeg of ik mijn zoon even wilde identificeren op het bureau, hij was op heterdaad betrapt bij autodiefstal.'

‘'Kunt u uw zoon komen identificeren op het bureau?' Dat wil je als ouder gewoon niet horen.'

Lieke is op de bewuste avond direct in de auto gestapt op weg naar het bureau. Eenmaal daar aangekomen trof ze een geschrokken Ralf aan in het aangifte kantoor. ‘Ik wist niet wat me over kwam, ik wist niet hoe ik moest reageren toen ik hem daar zo gelaten zag zitten. Het was duidelijk dat hij was geschrokken, maar spijt, dat toonde hij niet.'

Ook Lieke heeft gehoord van het nieuws vanuit leefbaar Rotterdam. De afkeuring en schrik valt duidelijk van haar gezicht af te lezen. ‘Ik had geen flauw benul waarmee Ralf allemaal bezig was. Thuis is hij altijd zo netjes en beleefd, een voorbeeld voor de jongens in de buurt, heb ik altijd gedacht. Als hij 's avonds weg was, dan dacht ik altijd dat hij met vrienden naar de bioscoop was, of een dvd kijken bij zijn vriendinnetje.'

‘Het is een kwestie van haantjesgedrag, wie heeft de grooste mond?'

Het betreft vaak jongeren in grotere groepen, veroorzaakt haantjes gedrag; ze meten onderling uit wie de grootste en sterkste van de groep is, wie de grootste mond heeft en het meeste waar kan maken. Gelukkig bestaan er nog alternatieve straffen buiten een bepaalde tijd vastzitten.

Bureau HALT zet zich in voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar die in aanraking komen met criminaliteit. Een aantal van deze jongeren keert echter weer terug naar het foute pad...

Maart 2009

 Martine Langeveld

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Mens en mobieltje

Wat doet het mobieltje met mens en samenleving?

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag is een nationale feestdag tot eer van vaders en het vaderschap. Op deze dag worden vaders in het zonnetje gezet.

Wanneer verzetten we de klok van zomertijd naar wintertijd?

Zomertijd en wintertijd, wanneer zetten we de klok vooruit of achteruit?

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

De nadelen van vrijheid van internet uitingen

Het recht van vrijheid van internet uitingen is bij ons bijna heilig, toch kleven er steeds vaker nadelen aan.

Kunnen we alle vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Alleen al uit Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië, Soedan en Congo vluchten in 2013 meer dan 6 miljoen mensen, kunnen we al deze vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Mannen in de kinderopvang, kan dat?

In dit artikel wordt ingegaan op het nut van mannen binnen de kinderopvang

Hoe versier je een mooie vrouw?

Je ziet een mooie vrouw en je wilt haar versieren, hoe pak je dat aan?

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Wat is cultuur

Wat houdt cultuur nou eigenlijk in?

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Fillipijnse werkster geen goedkope Filippijnse

Niet alle goedkope Fillipijnse werksters in Saoedi-Arabië worden misbruikt als seksslavin.

De rol van plagen in de ontwikkeling

Plagen blijkt een positieve invloed te hebben in de ontwikkeling van het kind.

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Communicatie

Wat is communicatie

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Nominaties op Facebook

Inflatie van het woord 'nomineren'

Stichting Stadshout Amsterdam

Dit is een weergave van het gedachtegoed van Crisow von Schulz, oprichter van Stichting Stadshout

Waarom is alcoholvrij bier, zoals Bavaria 0.0 Original zo belangrijk?

Waarom vinden zowel Amstel, Bavaria als Warsteiner, Erdingen en vele andere bierbrouwers alcoholvrij bier zo belangrijk?

Het plan van de overheid om vettaks in te voeren

Een betoog over het vettaks-plan van de overheid

Morele ontwikkeling bij autisme

Men denkt dat mensen met autisme een beperking hebben in het ontwikkeling van theory of mind. Hoe beperkt dit de ontwikkeling van het geweten?

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

De 21e eeuwse bankhanger

Is bankhangen nou echt zo slecht?