DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking


Publicatie datum:

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

DNA is voor ieder mens uniek en daarom uiterst belangrijk bij het identificeren van een persoon die is opgeslagen in een DNA-databank. In Nederland is het NFI zo'n databank..Personen die veroordeeld zijn voor een misdaad/misdrijf die ze hebben gepleegd moesten wat DNA-materiaal afstaan zodat het kon worden opgeslagen. Ook is er DNA opgeslagen van verdachten bij onopgeloste misdrijven. Het DNA van vrijgesproken verdachten wordt direct verwijderd bij het NFI. 

DNA speelt een grote rol bij de misdaadbestrijding en -oplossing. DNA kan men in de vorm van spuug, sperma of vingerafdrukken aantreffen op het plaats van delict, waar dus het misdrijf heeft plaatsgevonden. Van dit DNA kan men een monster nemen en vergelijken met het DNA in een database.

Als het DNA overeenkomt/matcht met dat van iemand uit de DNA-database, wat af en toe het geval is, was deze persoon blijkbaar al een verdachte of veroordeelde.. Al het DNA-materiaal dat is gevonden kan van één iemand of van verschillende personen afkomstig zijn. Al deze personen worden gezien als verdachte.

Het DNA is wel altijd bekend maar nu moet er nog een persoon aan gelinkt worden. Een persoon die niet in de vorm van DNA is opgeslagen in een databank. Hoe gaan ze dat nu oplossen?

Sommige mensen zullen zeggen:

Doe iedere Nederlander in de DNA-databank. Dat adviseert Peter R. de Vries in de Panorama, een tijdje terug. 'Ik pleit er al jaren voor dat het DNA van iedere inwoner van Nederland in een databank wordt opgeslagen en dat van elke baby door middel van een hielprikje meteen bij de geboorte DNA wordt afgenomen, maar de politiek wil er niet aan.'

Wat zijn de voordelen van zo'n DNA-databank waar alle 16,5 miljoen Nederlanders in zijn opgeslagen?

- Ten eerste zullen misdrijven sneller opgelost kunnen worden. Dit is het belangrijkste voordeel. De kans is veel groter dat het gevonden DNA matcht met een DNA-profiel uit de databank. 

- Daarnaast zorgt het DNA ook voor een stukje meer veiligheid in ons rijke land. Iemand waarvan DNA is opgeslagen zou logischerwijs minder snel een misdrijf begaan als voorheen. Ook zal het in herhaling treden verminderen. 

- DNA is makkelijk af te nemen. Je hoeft geen bloed af te staan maar slechts een haar of schilfer.  

- Er is niet langer een onderscheidt tussen personen. Als de politie onderzoekt wie er illegaal in ons land verblijft pikken ze meestal de niet-blanke mensen ertussen uit. Met een algemene identificatieplicht (DNA controleren) zullen mensen gelijkelijk onderworpen worden, ook al hebben ze een andere huidskleur of cultuur. 

Wat zijn de nadelen van zo'n DNA-databank?

- Iedere Nederlander wordt eigenlijk als potentiële verdachte gezien. Iedereen is gelinkt aan een DNA-profiel. Als je DNA wordt gevonden op een plek van misdrijf en je hebt er totaal niets mee te maken kan het toch zijn dat je als een belangrijke verdachte wordt verklaard.

- Mensen kunnen daarnaast ook misbruik maken. Ze kunnen sporen vervalsen door het DNA van iemand anders ergens achter te laten om zo de schuld in de schoenen van diegene te schuiven. Iemand kan dus onterecht verdacht worden. 

- Rechters en jury's kunnen het DNA gaan beschouwen als een onomstotelijk bewijs. Mensen kunnen zo onterecht veroordeeld worden als er gesjoemeld is met het DNA. 

- Het kan leiden tot een privacy inbreuk.  De Wet Bescherming Persoonsgegevens is van toepassing in ons land. Het DNA-profiel van mensen die vrijgesproken zijn of toch niet schuldig bleken te zijn moet verwijderd worden uit de database. Het bevat namelijk persoonlijke gegevens die niet meer gebruikt hoeven te worden. 

- Er zijn tenslotte ook praktische problemen. Om een goed overzicht te krijgen zul je het DNA moeten afnemen van iedereen die Nederlands grondgebied betreedt. In dit geval bij toeristen, vluchtelingen of zakenlui. 

Uit verschillende enquêtes en andere onderzoeken blijkt dat vele Nederlanders graag zo'n databank zien verschijnen in de nabije toekomst. De meeste zijn al overtuigt van het feit dat meer misdaden opgelost zullen worden er er minder misdaden gepleegd zullen worden. Ze denken hierbij niet zo zeer aan het mogelijkheid dat hun DNA ook kan worden misbruikt en aan een mogelijke privacy-schending. 

Hoe denk jij erover?


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

De mooiste Vaderdag cadeaus

Ieder jaar met Vaderdag is daar weer die vraag, wat geven we vader. Daarom ging ik op zoek naar de mooiste Vaderdag cadeaus.

Haast- of huisvrouw?

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel I

Depressie als een voornamelijke oorzaak van diverse verslavingen

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Leven in een wereld zonder oorlog, is wereldvrede mogelijk?

Iedere dag zie ik mensen vechten op televisie of internet, toch leef ik al mijn hele leven in een wereld zonder oorlog.

www.brandwonden.nl, Brandwonden stichting, brandwonden

Brandwonden stichting, geeft informatie over brandwonden, vraagt aandacht voor preventie, eerste hulp, behandeling en begeleiding van patiënten en onderzoek.

In de trein

een observatie

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

Wanneer verzetten we de klok van zomertijd naar wintertijd?

Zomertijd en wintertijd, wanneer zetten we de klok vooruit of achteruit?

Cursus hoe creëer je mooie gewillige vrouwen.

Hoe kun je een mooie vrouw of een mooi meisje zo manipuleren dat ze alles voor je wil doen.

Wat zijn de voor en nadelen van ritueel slachten?

Weet u net als ik niets van ritueel slachten lees dan deze uitgebreide objectieve uitleg.

Weg met koning Willem Alexander, leve koningin Maxima

Het koningshuis is een volledig achterhaalt feodaal instituut, de enige reden dat het mag blijven is Maxima.

Hoe kun je gehandicapte weeskinderen in India helpen?

Door de armoede in India zijn ouders soms genoodzaakt om hun gehandicapte kind ten vondeling te leggen. Hoe kun je deze gehandicapte weeskinderen helpen?

Wat zijn de oorzaken en de ontwikkeling van de Globalisering?

Heeft de globalisering invloed op het gebied van handel, financiën, technologie, communicatie en macro-economische coördinatie.

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Prioritering morele principes

Er zijn meerdere morele principes, wat is de juiste prioritering?

Wat is de zin van het menselijk leven.

Een bijzonder experiment in de zoektocht naar de zin van het menselijke leven.

Dag Koningin Beatrix, Hallo Koning Willem Alexander

Koningin Beatrix doet na 33 jaar op 30 april 2013 door ondertekening van akte van abdicatie afstand van de troon.

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

De vergrijzing, de oplossing voor de werkeloze vijftiger

De vergrijzing is de mogelijke oplossing voor werkelozen boven de 50 jaar

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Help! Mijn vriendin is Koreaanse!

Koreaanse traditie en trouwen met een 'Westerling'

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht