DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking


Publicatie datum:

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

DNA is voor ieder mens uniek en daarom uiterst belangrijk bij het identificeren van een persoon die is opgeslagen in een DNA-databank. In Nederland is het NFI zo'n databank..Personen die veroordeeld zijn voor een misdaad/misdrijf die ze hebben gepleegd moesten wat DNA-materiaal afstaan zodat het kon worden opgeslagen. Ook is er DNA opgeslagen van verdachten bij onopgeloste misdrijven. Het DNA van vrijgesproken verdachten wordt direct verwijderd bij het NFI. 

DNA speelt een grote rol bij de misdaadbestrijding en -oplossing. DNA kan men in de vorm van spuug, sperma of vingerafdrukken aantreffen op het plaats van delict, waar dus het misdrijf heeft plaatsgevonden. Van dit DNA kan men een monster nemen en vergelijken met het DNA in een database.

Als het DNA overeenkomt/matcht met dat van iemand uit de DNA-database, wat af en toe het geval is, was deze persoon blijkbaar al een verdachte of veroordeelde.. Al het DNA-materiaal dat is gevonden kan van één iemand of van verschillende personen afkomstig zijn. Al deze personen worden gezien als verdachte.

Het DNA is wel altijd bekend maar nu moet er nog een persoon aan gelinkt worden. Een persoon die niet in de vorm van DNA is opgeslagen in een databank. Hoe gaan ze dat nu oplossen?

Sommige mensen zullen zeggen:

Doe iedere Nederlander in de DNA-databank. Dat adviseert Peter R. de Vries in de Panorama, een tijdje terug. 'Ik pleit er al jaren voor dat het DNA van iedere inwoner van Nederland in een databank wordt opgeslagen en dat van elke baby door middel van een hielprikje meteen bij de geboorte DNA wordt afgenomen, maar de politiek wil er niet aan.'

Wat zijn de voordelen van zo'n DNA-databank waar alle 16,5 miljoen Nederlanders in zijn opgeslagen?

- Ten eerste zullen misdrijven sneller opgelost kunnen worden. Dit is het belangrijkste voordeel. De kans is veel groter dat het gevonden DNA matcht met een DNA-profiel uit de databank. 

- Daarnaast zorgt het DNA ook voor een stukje meer veiligheid in ons rijke land. Iemand waarvan DNA is opgeslagen zou logischerwijs minder snel een misdrijf begaan als voorheen. Ook zal het in herhaling treden verminderen. 

- DNA is makkelijk af te nemen. Je hoeft geen bloed af te staan maar slechts een haar of schilfer.  

- Er is niet langer een onderscheidt tussen personen. Als de politie onderzoekt wie er illegaal in ons land verblijft pikken ze meestal de niet-blanke mensen ertussen uit. Met een algemene identificatieplicht (DNA controleren) zullen mensen gelijkelijk onderworpen worden, ook al hebben ze een andere huidskleur of cultuur. 

Wat zijn de nadelen van zo'n DNA-databank?

- Iedere Nederlander wordt eigenlijk als potentiële verdachte gezien. Iedereen is gelinkt aan een DNA-profiel. Als je DNA wordt gevonden op een plek van misdrijf en je hebt er totaal niets mee te maken kan het toch zijn dat je als een belangrijke verdachte wordt verklaard.

- Mensen kunnen daarnaast ook misbruik maken. Ze kunnen sporen vervalsen door het DNA van iemand anders ergens achter te laten om zo de schuld in de schoenen van diegene te schuiven. Iemand kan dus onterecht verdacht worden. 

- Rechters en jury's kunnen het DNA gaan beschouwen als een onomstotelijk bewijs. Mensen kunnen zo onterecht veroordeeld worden als er gesjoemeld is met het DNA. 

- Het kan leiden tot een privacy inbreuk.  De Wet Bescherming Persoonsgegevens is van toepassing in ons land. Het DNA-profiel van mensen die vrijgesproken zijn of toch niet schuldig bleken te zijn moet verwijderd worden uit de database. Het bevat namelijk persoonlijke gegevens die niet meer gebruikt hoeven te worden. 

- Er zijn tenslotte ook praktische problemen. Om een goed overzicht te krijgen zul je het DNA moeten afnemen van iedereen die Nederlands grondgebied betreedt. In dit geval bij toeristen, vluchtelingen of zakenlui. 

Uit verschillende enquêtes en andere onderzoeken blijkt dat vele Nederlanders graag zo'n databank zien verschijnen in de nabije toekomst. De meeste zijn al overtuigt van het feit dat meer misdaden opgelost zullen worden er er minder misdaden gepleegd zullen worden. Ze denken hierbij niet zo zeer aan het mogelijkheid dat hun DNA ook kan worden misbruikt en aan een mogelijke privacy-schending. 

Hoe denk jij erover?


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Het belang van de islam.

Dit artikel geeft de rol van de islam in het menselijke leven en in de samenleving weer.

Korte geschiedenis van de hiphopmuziek

Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel iets over de geschiedenis van hiphopmuziek.

Een historisch perspectief op lynchings in Mexico

In dit artikel zal worden besproken hoe het fenomeen lynchen (het eigenhandig mishandelen of vermoorden van potentiële daders door burgers) zich door de jaren heen in Mexico heeft ontwikkeld

De verloedering van de samenleving is een veelvoorkomend topic.

Het artikel gaat over een veelvoorkomend topic.

Waarom is de ene verslaving legaal en de andere verslaving illegaal?

Schrijfverslaving zorgt voor tijdelijke afleiding voor verslaafden en verminderd dus het gebruik van verslavende middelen en zou dus gesubsidieerd moeten worden.

Eerder stoppen met werken, pre pensioen

Eerder stoppen met werken kan nog steeds, lees hier hoe.

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Pesten? Wat een onzin!

Pesten? Wat een onzin!

Hans Christian Andersen

Over de sprookjesschrijver, Hans Christian Andersen.

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

Omgaan met angsten bij kinderen

Omgaan met angsten bij kinderen

is de jeugd van tegenwoordig echt zo rijk?

De jongeren van tegenwoordig hebben alles, maar zijn ze echt zo rijk of valt dat wel mee.

Nederlandse jongeren kunnen niet spellen

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Sperma van fokpaarden is het witte goud , wordt mensensperma ook miljoenen waard?

Wordt binnenkort na paarden- en koeienzaad nu ook mensenzaad goud waard?

Prada, budget of er tussen in?

Tips bij geboorte van een kind de kosten te besparen

Wat is de Holebifoon nu precies en met welke vragen kan je er terecht?

De Holebifoon is een vrijwillige organisatie die mensen helpt met vragen rond seksualiteit.

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

De Kijk op Geert Wilders in het Buitenland.

Dit artikel gaat er over of, en hoe Geert Wilders de Nederlandse betrekkingen met het buitenland beïnvloed

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Vrijheid

essay over vrijheid

Groen licht en groene lampen rukken op

Op bouwplaatsen en daarbuiten rukt de groene schijnwerper en andere verlichting met groene lampen steeds verder op

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

Katten van Groot tot Klein

Katten zijn vrijwel gelijk in structuur en in het gedrag.

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!