DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking


Publicatie datum:

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

DNA is voor ieder mens uniek en daarom uiterst belangrijk bij het identificeren van een persoon die is opgeslagen in een DNA-databank. In Nederland is het NFI zo'n databank..Personen die veroordeeld zijn voor een misdaad/misdrijf die ze hebben gepleegd moesten wat DNA-materiaal afstaan zodat het kon worden opgeslagen. Ook is er DNA opgeslagen van verdachten bij onopgeloste misdrijven. Het DNA van vrijgesproken verdachten wordt direct verwijderd bij het NFI. 

DNA speelt een grote rol bij de misdaadbestrijding en -oplossing. DNA kan men in de vorm van spuug, sperma of vingerafdrukken aantreffen op het plaats van delict, waar dus het misdrijf heeft plaatsgevonden. Van dit DNA kan men een monster nemen en vergelijken met het DNA in een database.

Als het DNA overeenkomt/matcht met dat van iemand uit de DNA-database, wat af en toe het geval is, was deze persoon blijkbaar al een verdachte of veroordeelde.. Al het DNA-materiaal dat is gevonden kan van één iemand of van verschillende personen afkomstig zijn. Al deze personen worden gezien als verdachte.

Het DNA is wel altijd bekend maar nu moet er nog een persoon aan gelinkt worden. Een persoon die niet in de vorm van DNA is opgeslagen in een databank. Hoe gaan ze dat nu oplossen?

Sommige mensen zullen zeggen:

Doe iedere Nederlander in de DNA-databank. Dat adviseert Peter R. de Vries in de Panorama, een tijdje terug. 'Ik pleit er al jaren voor dat het DNA van iedere inwoner van Nederland in een databank wordt opgeslagen en dat van elke baby door middel van een hielprikje meteen bij de geboorte DNA wordt afgenomen, maar de politiek wil er niet aan.'

Wat zijn de voordelen van zo'n DNA-databank waar alle 16,5 miljoen Nederlanders in zijn opgeslagen?

- Ten eerste zullen misdrijven sneller opgelost kunnen worden. Dit is het belangrijkste voordeel. De kans is veel groter dat het gevonden DNA matcht met een DNA-profiel uit de databank. 

- Daarnaast zorgt het DNA ook voor een stukje meer veiligheid in ons rijke land. Iemand waarvan DNA is opgeslagen zou logischerwijs minder snel een misdrijf begaan als voorheen. Ook zal het in herhaling treden verminderen. 

- DNA is makkelijk af te nemen. Je hoeft geen bloed af te staan maar slechts een haar of schilfer.  

- Er is niet langer een onderscheidt tussen personen. Als de politie onderzoekt wie er illegaal in ons land verblijft pikken ze meestal de niet-blanke mensen ertussen uit. Met een algemene identificatieplicht (DNA controleren) zullen mensen gelijkelijk onderworpen worden, ook al hebben ze een andere huidskleur of cultuur. 

Wat zijn de nadelen van zo'n DNA-databank?

- Iedere Nederlander wordt eigenlijk als potentiële verdachte gezien. Iedereen is gelinkt aan een DNA-profiel. Als je DNA wordt gevonden op een plek van misdrijf en je hebt er totaal niets mee te maken kan het toch zijn dat je als een belangrijke verdachte wordt verklaard.

- Mensen kunnen daarnaast ook misbruik maken. Ze kunnen sporen vervalsen door het DNA van iemand anders ergens achter te laten om zo de schuld in de schoenen van diegene te schuiven. Iemand kan dus onterecht verdacht worden. 

- Rechters en jury's kunnen het DNA gaan beschouwen als een onomstotelijk bewijs. Mensen kunnen zo onterecht veroordeeld worden als er gesjoemeld is met het DNA. 

- Het kan leiden tot een privacy inbreuk.  De Wet Bescherming Persoonsgegevens is van toepassing in ons land. Het DNA-profiel van mensen die vrijgesproken zijn of toch niet schuldig bleken te zijn moet verwijderd worden uit de database. Het bevat namelijk persoonlijke gegevens die niet meer gebruikt hoeven te worden. 

- Er zijn tenslotte ook praktische problemen. Om een goed overzicht te krijgen zul je het DNA moeten afnemen van iedereen die Nederlands grondgebied betreedt. In dit geval bij toeristen, vluchtelingen of zakenlui. 

Uit verschillende enquêtes en andere onderzoeken blijkt dat vele Nederlanders graag zo'n databank zien verschijnen in de nabije toekomst. De meeste zijn al overtuigt van het feit dat meer misdaden opgelost zullen worden er er minder misdaden gepleegd zullen worden. Ze denken hierbij niet zo zeer aan het mogelijkheid dat hun DNA ook kan worden misbruikt en aan een mogelijke privacy-schending. 

Hoe denk jij erover?

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Wat is cultuur

Wat houdt cultuur nou eigenlijk in?

Inburgeren: Een kans of een barrière?

Een essay over inburgeren in Nederland

Rare feestdagen

vreemde feestdagen op de VS

Vergelijkend winkelen in Nederland en Belgie

Over prijsreglementeringen en vergelijkende reclame in beide lidstaten. Een vergelijkende studie van wetgeving en toepassingen.

Generatiekloof?

Is er sprake van generatiekloof?

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

Oorlog in het midden-oosten

De mogelijke gevolgen van een oorlog in het midden-oosten voor Nederland.

De rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

de rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

De consumptiemaatschappij als grootste angst

kan de huidige consumptiemaatschappij kwaad?

Burgerschapsvorming

beschouwing van de vraag: Heeft het vak burgerschapsvorming een toevoegende waarde als het gaat om de ontwikkeling van kinderen tot goede liberale burgers?

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

Wat zijn de oorzaken en de ontwikkeling van de Globalisering?

Heeft de globalisering invloed op het gebied van handel, financiën, technologie, communicatie en macro-economische coördinatie.

Nominaties op Facebook

Inflatie van het woord 'nomineren'

Verliefde Paus Jorge Mario Bergoglio, Verliefde paus Franciscus

Paus Jorge Mario Bergoglio, eindelijk een paus die wel van een vrouw houdt?

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Staatshervorming

Een samenvatting van de laaste staatshervorming.

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Alleenstaande ouders in de bijstand

ouders in de bijstand

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

De theologische lente

De Arabische lente is een voorbode van de theologische lente.

Hoezo trouw?

De trouw verdwijnt uit onze maatschappij. Is dat wel zo goed?

Hoe staan we vandaag de dag tegenover seksualiteit in onze samenleving.

De seksuele revolutie begon in de jaren 60 van de vorige eeuw, hoe staan we nu tegenover seksualiteit?

Groepen, hoe werkt het theoretisch gezien

Groepsdynamica in de theorie