Gebeurtenissen rond 1990


Publicatie datum:

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Gesponsorde koppelingen

1990, het jaar waarin ik geboren ben, voor mij een belangrijk jaar vanwege deze reden. Echter, mijn geboorte was niet de enige belangrijke gebeurtenis die in de jaren '90 plaats vond.

Gebeurtenissen rond mijn geboortejaar: 1990

Het jaar waarin ik ter wereld kwam, 1990, is een jaar waarin tot voor kort in mijn ogen relatief weinig belangrijke gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Je wordt geboren en je groeit op, onbezorgd en onbezonnen. Totdat je een jaar of twaalf wordt ben je helemaal niet bezig met de wijde wereld om je heen. Je maakt je druk om je ruzietjes met broertjes en/of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, je zakgeld etc. Sommigen onder ons hebben een wat minder makkelijk leven gehad en hebben zich misschien om andere, wellicht ergere dingen druk moeten maken. Hoe dan ook, de wereld is op die leeftijd vaak niet groter dan je directe omgeving. Wanneer je naar de middelbare school gaat word je wat meer geconfronteerd met die wijde wereld om je heen. Er wordt van je verlangt dat je de kranten gaat lezen en een vak als geschiedenis wordt meer betekenisvol, ook al hebben we dat op dat moment niet altijd door.

Echter, wanneer dat gebeurt is dat belangrijke jaar, het jaar waarin ik geboren ben, al voorbij. En laten we eerlijk zijn, op die leeftijd maakt het je allemaal niet zo veel uit. Je leeft immers in het heden en niet in het verleden. Het is dan ook tot voor dit moment, dat ik mij helemaal niet zo bewust ben geweest van belangrijke gebeurtenissen rond mijn geboortejaar. Dat wil niet zeggen dat die er niet waren, want belangrijke gebeurtenissen waren er wel degelijk.

De jaren '90; een tijd waarin een nieuwe muziekgenre zich tot een wereldwijd fenomeen ontwikkelde. Jawel, we hebben het over de gabberhouse. Er ontstond een rage waarbij mensen met kaalgeschoren hoofden op feesten bij elkaar kwamen om in hun (Aussi) trainingspakje te ‘hakken'.[1] "Daar is gabbertje met z'n kaalgeschoren kop, daar is gabbertje, rare gabbertje, zo te zien heeft hij al honderd pillen op".[2] Mensen die in de jaren '90 geboren zijn zullen deze ‘foute' tekst wel herkennen. Deze leefstijl is mij echter, behalve de ‘herrie' die mijn zus toen draaide, totaal ontgaan. Gelukkig maar, denk ik nu. De jaren '90; ook een tijd waarin het World Wide Web zijn grote doorbraak had. Tevens ontwikkelde zich in deze jaren het ‘instant messaging'.[3] Iets waar deze dag nog veel gebruik van wordt gemaakt. De doorbraak van het WWW leidde ook tot het ontstaan van een belangrijk fenomeen dat tegenwoordig volop in ontwikkeling is. Ik heb het over het concept Social Media (we kunnen hierbij denken aan: Facebook, Hyves, en Twitter). Het WWW en de ontwikkeling van social media zorgt ervoor dat men wereldwijd makkelijker in contact komt met elkaar. Het is iets dat niet meer weg te denken valt uit het hedendaagse leven en onze blik op de wereld wordt steeds groter. Het WWW en de social media leveren een belangrijke bijdrage aan  intensivering van het wereldnetwerk.

De ontwikkeling van bovengenoemde fenomenen is niet het enige dat gebeurde in de jaren '90. In mijn geboortejaar trad Margaret Thatcher, de eerste en tot nog toe enige vrouwelijke Britste premier, ook wel bekend als de ‘Iron Lady' af.[4]

1990 was ook het jaar waarin de Zuid-Afrikaanse regering van premier de Klerk het verbod op het Afrikaanse Nationaal Conrgres en andere anti-apartheidsgroeperingen ophief. Dit was tevens het jaar waarin Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap werd vrijgelaten.[5]

In 1990 werden de DDR en BRD ook weer met elkaar herenigd.

De jaren '90; een periode waarin zoveel gebeurtenissen plaats hebben gevonden waar ik mij tot voor kort helemaal niet zo bewust van ben geweest. Directe invloed zullen deze gebeurtenissen en personen niet allemaal op mijn leven hebben gehad, maar dat ik mij er bewust van ben dat deze gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Dat speelt wel een rol in de blik die ik tegenwoordig op de wereld heb.

[1] http://www.50jaarnederpop.nl/canon.php?id=20

[2] http://www.muzikum.eu/nl/123-514-8568/hakkuhbar/gabbertje-songtekst.html

[3] http://nl.wikipedia.org/wiki/1990-1999

[4] http://nl.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher

[5] http://www.johandenblanken.nl/1990%20-%201999.html


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

De Kijk op Geert Wilders in het Buitenland.

Dit artikel gaat er over of, en hoe Geert Wilders de Nederlandse betrekkingen met het buitenland beïnvloed

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Iedereen kent wel een grote eikel maar waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Mannen in de kinderopvang, kan dat?

In dit artikel wordt ingegaan op het nut van mannen binnen de kinderopvang

Gedoogbeleid softdrugs moet weg!

Een artikel over het softdrugsbeleid in Nederland

De perfecte samenleving is maakbaar maar alleen op kleine schaal

Er is een samenleving mogelijk waarin iedereen gelijk, gezond en gelukkig is.

Verander jou impact op het klimaat/Samenleving!

Het veranderen van jou omgeving

Hoogbegaafdheid

Wat is Hoogbegaafdheid? Een definitie, omschrijving en enkele kenmerken.

Kwetsbaar opstellen

Waarom je kwetsbaar opstellen juist iets moois is.

Opzegging van een arbeidsovereenkomst.

De regels over opzegging van een arbeidsovereenkomst.

Vaccinatie, van twee kanten belicht

De wetgever(s)

bestaat er een wetgever? Zo ja, wie en wat is onze wetgever?

Waarom mag de Amerikaanse politie onschuldige negers of zwarten vermoorden?

Iedere keer als een Amerikaanse politieagent een onschuldige neger of zwarte vermoordt gaat hij vrijuit, waarom mag dat?

Schipperen tussen opvattingen en praktijken over opvoeding

Verschillen in opvattingen en praktijken tussen Westerse en niet-Westerse culturen.

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Is een verplichte commune de oplossing voor de toekomst?

Wordt door het opheffen van bejaardenhuizen en gezinsvervangende tehuizen de verplichte commune de toekomst?

De Vogelvrij Verklaarden

De Balling, In Ballingschap, In Exile of terwijl ; De Outlaw

Ontwikkelingen binnen de jeugdzorg

Beschrijving van ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulpverlening van de afgelopen 500 jaar.

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel I

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Hoogbegaafdheid: Vermoedelijk Hoogbegaafd, wat nu?

Hoe bevestig je je vermoeden dat iemand hoogbegaafd is.

Hechte vriendschap

Tekst over hechte vriendschap en de bijhorende liefde

Gratis internet, gratis beltegoed, gratis smartphone

Iedere moderne puber wil graag gratis internet, gratis beltegoed en een gratis smartphone krijgen.