Gebeurtenissen rond 1990


Publicatie datum:

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Gesponsorde koppelingen

1990, het jaar waarin ik geboren ben, voor mij een belangrijk jaar vanwege deze reden. Echter, mijn geboorte was niet de enige belangrijke gebeurtenis die in de jaren '90 plaats vond.

Gebeurtenissen rond mijn geboortejaar: 1990

Het jaar waarin ik ter wereld kwam, 1990, is een jaar waarin tot voor kort in mijn ogen relatief weinig belangrijke gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Je wordt geboren en je groeit op, onbezorgd en onbezonnen. Totdat je een jaar of twaalf wordt ben je helemaal niet bezig met de wijde wereld om je heen. Je maakt je druk om je ruzietjes met broertjes en/of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, je zakgeld etc. Sommigen onder ons hebben een wat minder makkelijk leven gehad en hebben zich misschien om andere, wellicht ergere dingen druk moeten maken. Hoe dan ook, de wereld is op die leeftijd vaak niet groter dan je directe omgeving. Wanneer je naar de middelbare school gaat word je wat meer geconfronteerd met die wijde wereld om je heen. Er wordt van je verlangt dat je de kranten gaat lezen en een vak als geschiedenis wordt meer betekenisvol, ook al hebben we dat op dat moment niet altijd door.

Echter, wanneer dat gebeurt is dat belangrijke jaar, het jaar waarin ik geboren ben, al voorbij. En laten we eerlijk zijn, op die leeftijd maakt het je allemaal niet zo veel uit. Je leeft immers in het heden en niet in het verleden. Het is dan ook tot voor dit moment, dat ik mij helemaal niet zo bewust ben geweest van belangrijke gebeurtenissen rond mijn geboortejaar. Dat wil niet zeggen dat die er niet waren, want belangrijke gebeurtenissen waren er wel degelijk.

De jaren '90; een tijd waarin een nieuwe muziekgenre zich tot een wereldwijd fenomeen ontwikkelde. Jawel, we hebben het over de gabberhouse. Er ontstond een rage waarbij mensen met kaalgeschoren hoofden op feesten bij elkaar kwamen om in hun (Aussi) trainingspakje te ‘hakken'.[1] "Daar is gabbertje met z'n kaalgeschoren kop, daar is gabbertje, rare gabbertje, zo te zien heeft hij al honderd pillen op".[2] Mensen die in de jaren '90 geboren zijn zullen deze ‘foute' tekst wel herkennen. Deze leefstijl is mij echter, behalve de ‘herrie' die mijn zus toen draaide, totaal ontgaan. Gelukkig maar, denk ik nu. De jaren '90; ook een tijd waarin het World Wide Web zijn grote doorbraak had. Tevens ontwikkelde zich in deze jaren het ‘instant messaging'.[3] Iets waar deze dag nog veel gebruik van wordt gemaakt. De doorbraak van het WWW leidde ook tot het ontstaan van een belangrijk fenomeen dat tegenwoordig volop in ontwikkeling is. Ik heb het over het concept Social Media (we kunnen hierbij denken aan: Facebook, Hyves, en Twitter). Het WWW en de ontwikkeling van social media zorgt ervoor dat men wereldwijd makkelijker in contact komt met elkaar. Het is iets dat niet meer weg te denken valt uit het hedendaagse leven en onze blik op de wereld wordt steeds groter. Het WWW en de social media leveren een belangrijke bijdrage aan  intensivering van het wereldnetwerk.

De ontwikkeling van bovengenoemde fenomenen is niet het enige dat gebeurde in de jaren '90. In mijn geboortejaar trad Margaret Thatcher, de eerste en tot nog toe enige vrouwelijke Britste premier, ook wel bekend als de ‘Iron Lady' af.[4]

1990 was ook het jaar waarin de Zuid-Afrikaanse regering van premier de Klerk het verbod op het Afrikaanse Nationaal Conrgres en andere anti-apartheidsgroeperingen ophief. Dit was tevens het jaar waarin Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap werd vrijgelaten.[5]

In 1990 werden de DDR en BRD ook weer met elkaar herenigd.

De jaren '90; een periode waarin zoveel gebeurtenissen plaats hebben gevonden waar ik mij tot voor kort helemaal niet zo bewust van ben geweest. Directe invloed zullen deze gebeurtenissen en personen niet allemaal op mijn leven hebben gehad, maar dat ik mij er bewust van ben dat deze gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Dat speelt wel een rol in de blik die ik tegenwoordig op de wereld heb.

[1] http://www.50jaarnederpop.nl/canon.php?id=20

[2] http://www.muzikum.eu/nl/123-514-8568/hakkuhbar/gabbertje-songtekst.html

[3] http://nl.wikipedia.org/wiki/1990-1999

[4] http://nl.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher

[5] http://www.johandenblanken.nl/1990%20-%201999.html


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Discriminatie: een maatschappelijk probleem

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

2 oktober Internationale dag van de geweldloosheid

beschrijving van de internationale dag van de geweldloosheid.

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

Selectiviteit in de Strafrechtspleging

Selectiviteit in de Strafrechtspleging

Wat staat er vandaag op mijn Facebook pagina d.d. 2014-12-27?

Facebook is het belangrijkste communicatiekanaal van deze tijd, wat staat er vandaag op mijn Facebook pagina.

Hoogbegaafdheid: IQ test

Wat is een IQ test precies?

De Kijk op Geert Wilders in het Buitenland.

Dit artikel gaat er over of, en hoe Geert Wilders de Nederlandse betrekkingen met het buitenland beïnvloed

Kunnen we alle vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Alleen al uit Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië, Soedan en Congo vluchten in 2013 meer dan 6 miljoen mensen, kunnen we al deze vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

Leon de Winter

De bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent

Wat zijn de oorzaken en de ontwikkeling van de Globalisering?

Heeft de globalisering invloed op het gebied van handel, financiën, technologie, communicatie en macro-economische coördinatie.

Waarom moet de consument steeds meer verleid worden? (ten koste van het milieu)

Steeds meer milieuvriendelijk producten wijken voor meer vervuilende producten die de consument meer verleiden.

Soorten depressie

Verschillende types depressie

Onderzoek over Zinloos Geweld onder de jongeren

Tegenwoordig zijn er veel studenten die in de schulden raken, maar hoe komt dat?

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

Voorkomen van eenzaamheid bij bejaarden.

Voorkomen doet het veel, eenzaamheid bij bejaarden, hoe kun je het voorkomen…

De rol van vrienden, school en broers en zussen bij criminaliteit

In dit artikel wordt ingegaan op de rol van vrienden, school en broers en zussen bij de ontwikkeling van criminaliteit

The Elixir of Immortality

Geschreven in een Twaalf Leder gebonden Papyrus Codices

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

God sterft uit

De invloeden van het christendom nemen af. Steeds minder jongeren voelen zich nog aangetrokken tot de kerk.

Het gilet is helemaal terug en hipper dan ooit, vandaar deze tips.

Hoe is het gilet eigenlijk ontstaan en waar moet je op letten tijdens het dragen. Na het lezen van dit artikel kom jij altijd goed voor de dag.

Gilles de la Tourette

Wat is Gilles de la Tourette?

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.