Gebeurtenissen rond 1990


Publicatie datum:

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Gesponsorde koppelingen

1990, het jaar waarin ik geboren ben, voor mij een belangrijk jaar vanwege deze reden. Echter, mijn geboorte was niet de enige belangrijke gebeurtenis die in de jaren '90 plaats vond.

Gebeurtenissen rond mijn geboortejaar: 1990

Het jaar waarin ik ter wereld kwam, 1990, is een jaar waarin tot voor kort in mijn ogen relatief weinig belangrijke gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Je wordt geboren en je groeit op, onbezorgd en onbezonnen. Totdat je een jaar of twaalf wordt ben je helemaal niet bezig met de wijde wereld om je heen. Je maakt je druk om je ruzietjes met broertjes en/of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, je zakgeld etc. Sommigen onder ons hebben een wat minder makkelijk leven gehad en hebben zich misschien om andere, wellicht ergere dingen druk moeten maken. Hoe dan ook, de wereld is op die leeftijd vaak niet groter dan je directe omgeving. Wanneer je naar de middelbare school gaat word je wat meer geconfronteerd met die wijde wereld om je heen. Er wordt van je verlangt dat je de kranten gaat lezen en een vak als geschiedenis wordt meer betekenisvol, ook al hebben we dat op dat moment niet altijd door.

Echter, wanneer dat gebeurt is dat belangrijke jaar, het jaar waarin ik geboren ben, al voorbij. En laten we eerlijk zijn, op die leeftijd maakt het je allemaal niet zo veel uit. Je leeft immers in het heden en niet in het verleden. Het is dan ook tot voor dit moment, dat ik mij helemaal niet zo bewust ben geweest van belangrijke gebeurtenissen rond mijn geboortejaar. Dat wil niet zeggen dat die er niet waren, want belangrijke gebeurtenissen waren er wel degelijk.

De jaren '90; een tijd waarin een nieuwe muziekgenre zich tot een wereldwijd fenomeen ontwikkelde. Jawel, we hebben het over de gabberhouse. Er ontstond een rage waarbij mensen met kaalgeschoren hoofden op feesten bij elkaar kwamen om in hun (Aussi) trainingspakje te ‘hakken'.[1] "Daar is gabbertje met z'n kaalgeschoren kop, daar is gabbertje, rare gabbertje, zo te zien heeft hij al honderd pillen op".[2] Mensen die in de jaren '90 geboren zijn zullen deze ‘foute' tekst wel herkennen. Deze leefstijl is mij echter, behalve de ‘herrie' die mijn zus toen draaide, totaal ontgaan. Gelukkig maar, denk ik nu. De jaren '90; ook een tijd waarin het World Wide Web zijn grote doorbraak had. Tevens ontwikkelde zich in deze jaren het ‘instant messaging'.[3] Iets waar deze dag nog veel gebruik van wordt gemaakt. De doorbraak van het WWW leidde ook tot het ontstaan van een belangrijk fenomeen dat tegenwoordig volop in ontwikkeling is. Ik heb het over het concept Social Media (we kunnen hierbij denken aan: Facebook, Hyves, en Twitter). Het WWW en de ontwikkeling van social media zorgt ervoor dat men wereldwijd makkelijker in contact komt met elkaar. Het is iets dat niet meer weg te denken valt uit het hedendaagse leven en onze blik op de wereld wordt steeds groter. Het WWW en de social media leveren een belangrijke bijdrage aan  intensivering van het wereldnetwerk.

De ontwikkeling van bovengenoemde fenomenen is niet het enige dat gebeurde in de jaren '90. In mijn geboortejaar trad Margaret Thatcher, de eerste en tot nog toe enige vrouwelijke Britste premier, ook wel bekend als de ‘Iron Lady' af.[4]

1990 was ook het jaar waarin de Zuid-Afrikaanse regering van premier de Klerk het verbod op het Afrikaanse Nationaal Conrgres en andere anti-apartheidsgroeperingen ophief. Dit was tevens het jaar waarin Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap werd vrijgelaten.[5]

In 1990 werden de DDR en BRD ook weer met elkaar herenigd.

De jaren '90; een periode waarin zoveel gebeurtenissen plaats hebben gevonden waar ik mij tot voor kort helemaal niet zo bewust van ben geweest. Directe invloed zullen deze gebeurtenissen en personen niet allemaal op mijn leven hebben gehad, maar dat ik mij er bewust van ben dat deze gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Dat speelt wel een rol in de blik die ik tegenwoordig op de wereld heb.

[1] http://www.50jaarnederpop.nl/canon.php?id=20

[2] http://www.muzikum.eu/nl/123-514-8568/hakkuhbar/gabbertje-songtekst.html

[3] http://nl.wikipedia.org/wiki/1990-1999

[4] http://nl.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher

[5] http://www.johandenblanken.nl/1990%20-%201999.html

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De religieuze bril

Kijken door een religieuze bril als atheist zijnde.

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

De achtergrond van hiphop

Eerste artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel kort de achtergrond en de basis van de subcultuur hiphop.

Skinheads the spirit of '69

Een artikel over de herkomst van skinheads en over alle vooroordelen die er bestaan ten opzichte van deze groep.

Staatshervorming

Een samenvatting van de laaste staatshervorming.

De menselijke factor in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

P.P.P. staat voor People, Planet en Profit in het M.V.O. Wat betekend M.V.O. voor People of te wel, voor mensen.

Wie maakt de daklozenkrant en hoe werkt de daklozenkrant?

Af en toe staat ergens een dakloze die je een daklozenkrant probeert te verkopen, wie maakt die en waar gaat het geld naartoe?

Adoptie [binnen- en buitenland]

De eisen van een adoptie in Nederland of in het buitenland

De bewuste keuze van afgelopen verkiezingen bleek zo bewust nog niet

Tot hoeverre zijn we bewust van onze eigen keuze en wat is de rol van het brein daarbij?

Meer dan Beatlemania

Het breukkarakter van de jaren zastig ten opzichte van de jaren vijftig

Waarom mag de Amerikaanse politie onschuldige negers of zwarten vermoorden?

Iedere keer als een Amerikaanse politieagent een onschuldige neger of zwarte vermoordt gaat hij vrijuit, waarom mag dat?

De definitie van intelligent zijn

De beschrijving van de betekenis intelligentie

De mooiste Vaderdag cadeaus

Ieder jaar met Vaderdag is daar weer die vraag, wat geven we vader. Daarom ging ik op zoek naar de mooiste Vaderdag cadeaus.

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

Internationale afspraken klimaat

Artikel over internationale afspraken op het gebied van klimaatverandering.

De Wet Mulder, theoretisch een bedenkelijke wet, in de praktijk een monsterlijk systeem.

De Wet Mulder is theoretisch al een wet met een tekort aan rechtswaarborgen, zoals ze wordt toegepast is ze nog meer een aantijging tegen de menselijkheid alhoewel de wet zelf haar uitvoerders niet verbiedt om ze netjes toe te passen.

Leven in een wereld zonder oorlog, is wereldvrede mogelijk?

Iedere dag zie ik mensen vechten op televisie of internet, toch leef ik al mijn hele leven in een wereld zonder oorlog.

Lichtwerkers Deel 2: Op weg naar een nieuwe wereld

De wereld door de ogen van een lichtwerker

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

Wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

De zogenaamde “carbon footprint” wordt al gebruikt als rekenfactor voor de invloed van de productie op het milieu maar wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

Vechter

waarom worden jongeren en volwassen mishandelt? Genoeg is genoeg,vind jij ook niet? Ik pik het niet langer!

Wintertijd en zomertijd

Het hoe en waarom van het verzetten van de klok.

Mens en mobieltje

Wat doet het mobieltje met mens en samenleving?