Geothermische energie


Publicatie datum:

Geschiedenis van geothermische enrgie

Gesponsorde koppelingen

INLEIDING

In dit rapport staat een onderzoek naar duurzame energiesystemen, dit om te kijken of het mogelijk is om een woning energie neutraal te krijgen. Wanneer een woning 'energieneutraal' is dan spreekt men van een woning die geen energie van buitenaf nodig heeft. Hiermee word bedoeld dat de woning in zijn eigen energie kan voorzien. Dit is gemeten over een periode van een jaar.

Om dit te kunnen onderzoeken zijn de taken binnen de projectgroepen verdeeld. Er moet namelijk onderzoek worden gedaan naar de mogelijke energiesystemen.  In dit rapport staat het onderzoek naar Geothermische energie als energiesysteem.

1.1 Aanleiding voor het onderzoek

om een systeem te kunnen ontwikkelen dat een gemiddeld eengezinswoning energieneutraal houdt, moet eerst onderzoek worden gedaan naar de energiesystemen zoals die nu bestaan. Hierbij zijn verschillende geschikte systemen bekeken die mogelijke potentie hebben om verwerkt te worden in het systeem dat de eengezinswoning energieneutraal houdt. Om te kijken of Geothermische energie ook potentie heeft moet eerst een onderzoek worden gedaan.

 

2.1      Begrip geothermische energie

 

Geothermische energie is niks anders dan de alle energie die word opgewekt door middel van aardwarmte. De vele op natuurlijke wijze ontstane geisers in IJsland zijn hier een mooi voorbeeld van, maar ook als er een gat geboord wordt door de mens is dit een vorm van geothermische energie. De energie kan op verschillende manieren omgezet worden naar elektriciteit. Zo is het mogelijk om de hete stoom die uit geisers of kunstmatige gaten omhoog spuit door een turbine te leiden waardoor er elektriciteit opgewekt kan worden.

zeker met de huidige problematiek rondom duurzame energiebronnen kan dit een goede uitweg zijn om milieubelastende energiesystemen stop te zetten. 

 

2.2     Geschiedenis van geothermische energie

 

In de jaren dertig van de vorige eeuw maakte men voor het eerst op een innovatieve manier gebruik van de warmte van de aarde. In bepaalde landen van de wereld zijn baden te vinden waarvan het water altijd warm blijft door aardwarmte. Italië is zo'n land, de Italianen waren dan ook de eerste die deze warmtebron gebruikte voor de opwekking van elektriciteit. in het plaatsje Lardello in de omgeving van Pisa werd geëxperimenteerd met die fenomeen. Men liet koud water via buizen in een gat van enkele kilometers diep lopen, door de hoge temperaturen in dat gat werd het water als stoom weer naar boven gedreven. Eenmaal boven werd de stoom gebruikt om een elektriciteitsgenerator aan te drijven. In de hoofdstad van IJsland is later een systeem ontwikkeld dat huizen verwarmde met warmte van de vele geisers.

 

op de VN conferentie in Rome was geothermische energie ook één van de onderwerpen. Hierbij werd vooral gesproken over zogeheten 'geothermische velden'. Dit zijn gebieden waar de omstandigheden gunstig waren om geothermische energie op te wekken. Ook werd op deze conferentie veel gesproken over de methoden om de vrijgekomen energie zo goed mogelijk te gebruiken. In de jaren daarna is de aandacht voor geothermische energie, in tegenstelling tot windenergie of waterkrachtenergie, niet afgenomen.

 

Ondanks het feit dat er in Nederland weinig vulkanische activiteit is was er in de jaren zeventig toch belangstelling voor aardwarmte. Door het nationale energieonderzoeksprogramma werden de mogelijkheden van aardwarmte onder de loep genomen. Hoewel geothermische energie in Nederland moeilijk te realiseren was, werd wel een serieus beroep gedaan op andere opties die gebruik maakte van de "bodem". Het opslaan van energie in waterlagen diep onder de grond werd uitvoerig onderzocht en is naderhand één van de succesverhalen van duurzame energie in Nederland.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag is een nationale feestdag tot eer van vaders en het vaderschap. Op deze dag worden vaders in het zonnetje gezet.

Ancient aliens theorie

Er zijn mensen die geloven dat onze beschaving is opgezet door buitenaards leven. Wat geloven zij nu precies

Alleenstaande ouders in de bijstand

ouders in de bijstand

Marktwerking in de zorg

betoog over marktwerking zorg

Hoe los je goedkoop gedragsproblemen op?

Gedragsproblemen kun je goedkoop oplossen met behulp van de piramide van Maslow en Pavlov.

Telepathie

In het Oude Grieks betekend dit Afstandelijke Communicatie

Voorkomen van eenzaamheid bij bejaarden.

Voorkomen doet het veel, eenzaamheid bij bejaarden, hoe kun je het voorkomen…

Tips om op een positieve manier uw ergernissen te uiten en op te lossen.

Op een positieve manier kritiek uiten.

Soorten depressie

Verschillende types depressie

Wat is er mis met het communisme?

Als je de westerse media moet geloven zijn communisten allemaal boeven, wat is er mis met het communisme?

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Geothermische energie

Geschiedenis van geothermische enrgie

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Het Venus Project

De doelstelling van Het Venus Project.

De Vogelvrij Verklaarden

De Balling, In Ballingschap, In Exile of terwijl ; De Outlaw

Waarom plegen jonge Eskimo’s steeds vaker euthanasie?

Vroeger kozen alleen oude Eskimo’s voor euthanasie door bevriezing, waarom kiezen tegenwoordig jonge Eskimo’s steeds vaker voor euthanasie?

Hoogbegaafdheid: Kind wel of niet testen?

Wat zijn de voor- en nadelen van testen

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

Pubers: Hoe ga je met ze om? (Of: Hoe gaan ze met jou om?)

Puberperikelen

Hoezo is de claimcultuur slecht? en oma tegen Ajax, normaal?

Over megaschadeclaims, hun punitieve bedoeling en het no cure no pay systeem.

Hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Telkens weer komen er nieuwe dictators aan de macht maar hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Gilles de la Tourette

Wat is Gilles de la Tourette?

Waarom gaan jongeren steeds jonger met elkaar naar bed.

Verkering betekent tegenwoordig meteen met elkaar naar bed gaan.

Makkelijk geld verdienen met octrooien op de natuur.

Verdien ook eenvoudig veel geld met octrooien op “uitvindingen” van de natuur.

De bewuste keuze van afgelopen verkiezingen bleek zo bewust nog niet

Tot hoeverre zijn we bewust van onze eigen keuze en wat is de rol van het brein daarbij?