Hans Christian Andersen


Publicatie datum:

Over de sprookjesschrijver, Hans Christian Andersen.

Gesponsorde koppelingen

De eeuwige verteller van sprookjes en verhalen, Hans Christian Andersen werd ruim 200 jaar geleden (op 2 april 1805) geboren in de achterbuurten van Odense op het eiland Funen in Denemarken.

Reeds op jonge leeftijd verloor Andersen zijn vader en zijn schoolgaande jeugd werd gekenmerkt door jarenlange pesterijen van medestudenten. Voor zijn tijd was Hans Christian Andersen een grote jongen. Hij had voeten van 33 cm lang, een lange neus en zijn fysieke uiterlijk was dat van een slungelige knaap. Andersen reageerde op die pesterijen met een vijandige en agressieve houding. Velen gingen hem liever uit de weg en hij had dan ook weinig vrienden. Hij voelde zich anders dan de anderen en velen vermoeden dan ook dat die periode aan de basis lag van zijn sprookje: “Het lelijke eendje”.

Beginjaren

Op zijn veertiende verhuisde Andersen naar Kopenhagen. Daar probeerde hij zijn passie voor toneel, dansen en acteren een kans te geven. Het ontbrak hem aan voldoende talent, maar na jarenlang zwoegen en het geloof in zijn kunnen van zijn moeder en sommige van zijn medekunstenaars, wist hij zich beetje bij beetje verder te ontwikkelen. Tijdens deze jonge jaren kreeg hij de smaak van het verhaalschrijven te pakken. Zijn eerste werken waren echter geen sprookjes, maar gedichten en proza. Het is in 1826 dat Andersen zijn eerste echte succeswerk schreef, het gedicht: “Het stervende kind.” In de tien daaropvolgende jaren zou Andersen zich storten op het schrijven van succesvolle proza.

Ondanks zijn povere afkomst leerde hij zich vlug integreren in de burgerij van Kopenhagen en werd hij een veel geziene gast op Deense landgoeden en paleizen over heel Europa. Hij legde voor zichzelf een gans netwerk aan van contacten in de culturele wereld en werd er gekend door zijn moderne visie op de samenleving. Hij had een sterk psychologisch inzicht ontwikkeld en combineerde zijn sociale ervaringen, fantasie en schrijftalent in zijn unieke verzameling van geschriften.

Sprookjes

Pas in 1835 begon Andersen met het schrijven van sprookjes en vertellingen. Tussen 1835 en 1872 zou hij er 190 schrijven. Daarbij mikte hij zowel op een volwassen als op een jonger publiek. Het zijn ook zijn sprookjes die de sprong naar het buitenland gemaakt hebben. Van zijn toneelstukken, novellen, gedichten, reisverhalen en autobiografieën is buiten Denemarken niet veel gekend.

Met zijn pratende dieren en voorwerpen mikte Andersen allereerst op een jong publiek, maar vaak drongen in zijn kinderverhalen ook volwassen thema’s en sociale vraagstukken door. Niettemin lag de sterkte van deze taalherder in het ontdekken van de fantasie in het alledaagse leven. Wat geen sinecure was in die tijd, want vertellingen moesten educatief zijn en niet puur vermakelijk. Hans Christian Andersen rebelleerde vaak tegen de toen heersende mentaliteit en bleef zijn verhalen schrijven zoals hij dat voelde, vaak gekenmerkt door een expliciete spreekstijl. Andersen schreef namelijk zoals hij de sprookjes zou vertellen aan kinderen. Begin de negentiende eeuw werden sprookjes en vertellingen hoofdzakelijk mondeling overgeleverd en een echte geschreven stijl bestond nog niet.

Het feit dat Andersen voorwerpen en dieren liet spreken gaf hem de mogelijkheid de alledaagse werkelijkheid in zijn boeken te verwerken. Zij het met een fantasierijke twist.

Reizen

Andersen was een begenadigd reiziger. Hij was als het ware de eerste reisjournalist, want alle ervaringen die opdeed gedurende zijn reizen werden verwerkt op papier. Hij bezocht culturele steden in Frankrijk, Italië, Duitsland en Zwitserland en andere Europese oorden en ontmoette hooggeplaatste personen als componisten Robert Schumann, Edvard Grieg en schrijver Charles Dickens. In totaal maakte hij om en bij de dertig reizen, wat in zijn tijd een absoluut unicum was.

Deze constante drang naar reizen bracht Andersen vaak in verwarring. Zijn kunstenaarshart smachtte naar afwisseling van het eenzame schrijven en op zijn reizen vulde hij zijn tijd veelal met het maken van karikaturen en het knippen van sprookjessilhouetten in papier. Toch zou hij altijd terugkeren naar pen en papier.

Privéleven

Over het persoonlijke leven van Hans Christian Andersen is weinig geweten. Hij was een eenzaam persoon, voornamelijk door zijn vele en lange reizen, en toonde weinig interesse in het andere geslacht. Door zijn vaak sterk homoseksueel getinte figuren werd over Andersen vaak geschreven dat hij een homoseksuele voorkeur had, maar deze omwille van de tijdsgeest nooit heeft uitgeoefend. Toch zijn er enkele geschriften die dat tegenspreken en hem koppelen aan zowel vrouwen als mannen, maar tot echte relaties is het evenwel nooit gekomen.

Op 4 augustus 1875 stierf deze grote Deen aan leverkanker. Hij liet ons een erfenis na van hartverwarmende sprookjes als: “Het lelijke eendje”, “Het meisje met de zwavelstokjes”, “Duimelijntje”, “De nieuwe kleren van de keizer”, “De prinses op de erwt”, “Het tinnen soldaatje” en nog zo vele andere.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

Kwalitatieve aansprakelijkheid

Legt uit wie aansprakelijk is bij kinderen, dieren, ondergeschikten, roerende zaken, opstal enz.

Obsessieve relaties

Dit artikel gaat over obsessie binnen een relatie

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Waarom mag de Amerikaanse politie onschuldige negers of zwarten vermoorden?

Iedere keer als een Amerikaanse politieagent een onschuldige neger of zwarte vermoordt gaat hij vrijuit, waarom mag dat?

Vrijheid

essay over vrijheid

Wie maakt de daklozenkrant en hoe werkt de daklozenkrant?

Af en toe staat ergens een dakloze die je een daklozenkrant probeert te verkopen, wie maakt die en waar gaat het geld naartoe?

Katten van Groot tot Klein

Katten zijn vrijwel gelijk in structuur en in het gedrag.

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?

Waarom komt er steeds meer ziekte, ellende en rampspoed voor in mijn directe omgeving?

Hoe is het te verklaren dat er iedere dag meer ziekte, ellende en rampspoed voorkomt in mijn directe omgeving?

Gratis op te halen, spaar het milieu door hergebruik

Gratis op te halen laptops, elektrische apparaten, speelgoed, foto en film apparatuur etc.

De geschiedenis van de Kerstman

Hoe en waar is de figuur 'Kerstman' ontstaan?

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.

Waarom haten mensen andere mensen en doden extremistische moslims zelfs andere moslims?

Het lijkt wel of momenteel de haat regeert in onze wereld. Hoe komt het dat mensen andere mensen haten?

Homohuwelijk ja of nee, mogen homo’s trouwen.

Er is veel te doen om het homo huwelijk, hier de feiten en de voorwaarden.

Velodrome d'Hiver

In 1942 vond de grootste razzia in de Franse geschiedenis plaats. Duizenden Joden werden ondergebracht in het wielerstadion Velodrome d'Hiver wachtend op hun dood in Auschwitz.

Waarom Afrika het kan

Ontwikkelingsproblemen zijn op te lossen.

Reuze ballenbad

Reuzen ballenbad of iets meer verontrustend

Karl Marx

Een beschrijving van het leven van Marx en zijn utopie het communisme

Waarom kiezen voor de subcultuur hiphop?

Dit is het laatste artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel vertelt ik iets over de principes binnen deze subcultuur, waarom je voor deze subcultuur kunt kiezen en eventuele risico's.

Eerder stoppen met werken, pre pensioen

Eerder stoppen met werken kan nog steeds, lees hier hoe.

Hoezo een druk leven, we hebben tijd genoeg.

Iedereen roept dat hij-zij het zo druk heeft maar is dat wel zo.

Met je vinger in je neus

Waar komen etiketten eigenlijk vandaan en hoe ontwikkelen deze zich?