Het plan van de overheid om vettaks in te voeren


Publicatie datum:

Een betoog over het vettaks-plan van de overheid

Gesponsorde koppelingen

Een rookverbod, accijnsverhoging op tabak en alcohol. Dat zijn slechts een paar voorbeelden van maatregelen die de Nederlandse overheid neemt om ons gezonder te laten leven. Daarbij wil men nu ook nog de vettaks invoeren, een belasting op vet eten.

In Nederland heeft veertig procent van de bevolking overgewicht. Overgewicht zorgt voor meer kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsklachten. Alles behalve gezond dus en daarom een goede reden voor het invoeren van de vettaks. De vraag is alleen hoeveel mensen het daar mee eens zijn.

Het rookverbod heeft te maken met veel tegenstanders, maar door het ongezond zijn van meeroken zijn er ook genoeg voorstanders. Je kunt echter nooit iemand anders ziek maken door zelf te vet te eten, waardoor bij de vettaks misschien nog meer tegenstanders zullen zijn.

Of de vettaks ook echt nut zal hebben is een volgende vraag. Mensen met zwaar overgewicht zullen niet ineens gezond gaan eten als hun lievelingseten wat duurder wordt. Dat is net als bij mensen die verslaafd zijn aan roken of drank. Accijnsverhogingen hebben nooit zoveel effect gehad op het aantal mensen dat stopt met roken als het verbod op roken in de horeca. Maar vet eten verbieden in de horeca is niet doenbaar.

In de volkskrant van 26 mei 2007 staat een artikel over overgewicht van de bevolking van Nederland en de oplossingen van de overheid. Een andere oplossing dan de vettaks is ‘bewegen op recept'. Dan zouden mensen met overgewicht een vergoeding krijgen op sportscholen. Volgens hoogleraar Jaap Seidell is dit totaal geen goed idee. Te zware mensen hebben namelijk een vergrootte kans op blessures. Ze zouden dan beter hun hele levensstijl kunnen veranderen. Op dat moment is misschien de vettaks weer een beter idee.

Wat nou de beste oplossing zou zijn voor de ongezonde levensstijl van veel Nederlanders is nog niet helemaal duidelijk. Misschien maakt een goede voorlichting over gezond eten, vet eten en overgewicht en de gevolgen daarvan al wat verschil en hoeven mensen zich niet gedwongen te voelen gezond te eten. Of het goedkoper maken van gezond eten in plaats van het duurder maken van vet eten.

Het is wel zeker dat er wat moet veranderen aan de levensstijl van veel Nederlanders, maar of de overheid daar wat aan moet doen of de bevolking zelf is nog maar de vraag. Er zou veel kunnen veranderen als ouders hun kinderen gezonder opvoeden. Als die kinderen meer voorlichting krijgen op school over gezond eten. Ik denk dat de overheid al redelijk wat heeft gedaan door het rookverbod, accijns op tabak en alcohol en bijvoorbeeld het ‘Ik kies bewust'-logo dat op verpakkingen van gezonde, en bewuste, keuzes staat.

Eén ding is zeker: je kunt mensen niet dwingen gezond te eten en leven. Als je iets verbied willen ze het alleen maar vaker en meer. In plaats daarvan is het waarschijnlijk verstandiger gezonde dingen aan te moedigen, goedkoper te maken, te subsidiëren, enzovoort. Mensen zullen altijd zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze opeten en -drinken. Daar heeft de overheid waarschijnlijk geen invloed op, ook niet door de vettaks. En het verbieden van vette producten zorgt weer voor extra criminelen die frikadellen gaan dealen op het schoolplein. Dat is misschien weer net iets te gek, zelfs voor de overheid van Nederland. Laat de mensen gewoon hun gang gaan en eten wat ze willen, maar licht ze wel voor, zodat ze nooit zullen zeggen ‘Het is de schuld van de overheid dat hij hartkwalen kreeg door zijn overgewicht!'.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Kinderen en echtscheiding

Tips voor ouders bij een (echt)scheiding. Waar kun je op letten om het voor kinderen zo draaglijk mogelijk te maken?

Waarom mag de Amerikaanse politie onschuldige negers of zwarten vermoorden?

Iedere keer als een Amerikaanse politieagent een onschuldige neger of zwarte vermoordt gaat hij vrijuit, waarom mag dat?

Carnaval de oorsprong van een volksfeest

Waar komt het feest dat we tegenwoordig vol enthousiasme vieren eigenlijk vandaan?

Liefdesverdriet - een andere kijk

Dit artikel geeft een andere kijk op liefdesverdriet.

De Mechelse Dossinkazerne

De Mechelse Dossinkazerne als verzamelplaats voor (Joodse) gevangenen tijdens W.O.II

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

Wat is de zin van het menselijk leven.

Een bijzonder experiment in de zoektocht naar de zin van het menselijke leven.

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Het doel heiligt de kroongetuige

Nederland is gewend geraakt aan het fenomeen kroongetuige. De acceptatie voor het gebruik van een kroongetuige is door de jaren heen lichtelijk gegroeid.

Brand in Moedrijk zal vertrouwen in de overheid schaden

De ervaring leert dat de gevolgen van de brand in Moedrijk vooral het vertrouwen in de overheid zal schaden.

Waar gaan wij naar toe?

Essay nummer 2 geschreven als opdracht voor het vak ethiek door Erwin van der Land

Wat is Democratie

Democratie bestaat uit demos(=volk) en crator(=regeren/macht). Democratie betekent dus het volk regeert.

Waarom gaan jongeren steeds jonger met elkaar naar bed.

Verkering betekent tegenwoordig meteen met elkaar naar bed gaan.

De poenscheppers met een sociaal maatschappelijke functie

Het verhaal over poenscheppende bestuurders. Het verhaal van de andere crimineel.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

Moet Nederland uit de Europese Unie stappen?

Vandaag presenteerde Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma met als speerpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

The Elixir of Immortality

Geschreven in een Twaalf Leder gebonden Papyrus Codices

Drama Apeldoorn op koningendag

Drama Apeldoorn op koningendag

Leon de Winter

De bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent

Makkelijk scheiden, goedkoop scheiden

In dit artikel vindt je de beste tips voor een snelle en goedkope scheiding.

Totem

De spirituele benaming is Totemism

Koninginnedag

De geschiedenis van koninginnedag tot aan vandaag

Help! Mijn vriendin is Koreaanse!

Koreaanse traditie en trouwen met een 'Westerling'

Hoe kun je gehandicapte weeskinderen in India helpen?

Door de armoede in India zijn ouders soms genoodzaakt om hun gehandicapte kind ten vondeling te leggen. Hoe kun je deze gehandicapte weeskinderen helpen?