Hoezo trouw?


Publicatie datum:

De trouw verdwijnt uit onze maatschappij. Is dat wel zo goed?

Gesponsorde koppelingen

Ooit stond trouw hoog in het vaandel. Horigen zwoeren trouw aan hun landheer, ridders trouw aan hun koning, soldaten trouw aan hun aanvoerder. Burgers waren trouw aan hun stad of dorp, huwelijken waren voor het leven. Kleding werd niet zomaar gekocht en weer weggedaan maar er werd aan “gehecht”. Hetzelfde gold voor speelgoed, meubels, boeken, noem maar op. Sommige spullen gingen generaties mee want “nog van overgrootvader” geweest en dus van een bepaalde waarde.

Ik zeg niet dat dat altijd goed was. Veel mensen werden beperkt in hun mogelijkheden, zaten levenslang vast aan één plaats waar ze anders wellicht heel andere dingen hadden verricht. Huwelijken waren gevangenissen en om altijd maar weer de afgedragen kleren van een familielid of het gebruikte speelgoed van een ander te moeten aanvaarden, is ook niet altijd leuk.

 

Toch denk ik weleens dat we – maar dat geldt vaker – doorgeslagen zijn. Als het ergens anders beter lijkt, verhuizen we gemakkelijk. Een andere baan – uitdaging – elders hoeft maar even aantrekkelijker te zijn of beter te belonen, of hup, daar gaan we. En hoezo “kleren afdragen”? Je loopt achter of je valt uit de toon wanneer je je outfit niet jaarlijks aanvult. Want er is weer een andere kleur in de mode of een ander modelletje. En je mobiel moet ook minstens van de nieuwste snufjes zijn voorzien, anders komt het niet goed met je. Trouw aan  vereniging die je alles leerde als je ergens anders in een hoger elftal kunt spelen? En sommige echtgenoten stappen zo gemakkelijk weer bij elkaar weg, dat je je afvraagt hoeveel moeite ze hebben gedaan om bij elkaar te komen. Soms zijn er kinderen in het spel en ook daar nemen mensen soms even gemakkelijk afstand van als van hun oude auto. We zappen van het een naar het andere en snappen niet dat de maatschappij onrustig en stressvol is.

 

De maatschappij heeft zich daar keurig op ingesteld (of is het ons door die maatschappij opgedrongen?). Er is een voortdurende aanvoer van andere kleren in nieuwe kleuren die we moeten kopen; er worden nieuwe apparaten ontwikkeld die we toch minstens moeten aanschaffen. We komen moeilijk aan een vaste baan; de baas heeft immers ook ervaren dat we mogelijk snel weer weg zijn als het ergens anders beter lijkt, dus waarom zou hij trouw gaan belonen. Wie levenslang bij dezelfde partner blijft, wordt soms haast meewarig bekeken. En waar een huwelijk stuk loopt wordt degene die de kinderen krijgt er haast op aangekeken dat hij/zij het niet beter heeft geregeld.

 

Trouw wil zeggen dat je in alle redelijkheid bij een gemaakte keuze blijft. Dat niet ieder wissewasje je kan verleiden om toch maar anders of om die trouw in de steek te laten. Misschien kun je trouw wel vertalen met tevredenheid: je bent tevreden met wat je hebt, daar bouw je op of aan. Je kunt leven met wat je hebt en wat je meer of anders wilt, dat doe je met beleid of omdat het nodig is.

 

Ik denk dat het resultaat zou kunnen zijn dat er meer rust in de maatschappij komt, dat mensen zich meer bewust worden van hun welzijn in plaats van wat ze niet hebben. Dat werk en loopbaan meer worden gewaardeerd, relaties langer stand houden, kinderen meer tot hun recht komen. Misschien dat dat een positief gevolg van de economische crisis zou kunnen zijn?


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De religieuze bril

Kijken door een religieuze bril als atheist zijnde.

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

Verloedering

Langzamerhand worden we een maatschappij waarin mensen leven die gewoon lekker doen en laten wat ze willen

Omgaan met boosheid en andere emoties van uw kind

Hoe u het beste kan omgaan met de emoties van uw kind.

Prioritering morele principes

Er zijn meerdere morele principes, wat is de juiste prioritering?

Waarom is alcoholvrij bier, zoals Bavaria 0.0 Original zo belangrijk?

Waarom vinden zowel Amstel, Bavaria als Warsteiner, Erdingen en vele andere bierbrouwers alcoholvrij bier zo belangrijk?

De geschiedenis van McDonald's en Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

Het meest populaire fastfoodketen ter wereld

Het verschil tussen egoïstisch en narcistisch.

Het verschil tussen egoïstisch en narcistisch.

Ancient aliens theorie

Er zijn mensen die geloven dat onze beschaving is opgezet door buitenaards leven. Wat geloven zij nu precies

Globalisering

Wat is het verschijnsel globalisering?

Burgerschapsvorming

beschouwing van de vraag: Heeft het vak burgerschapsvorming een toevoegende waarde als het gaat om de ontwikkeling van kinderen tot goede liberale burgers?

Groepsprocessen.

De fases die een groep doorloopt wanneer men voor het eerst bij elkaar is.

Waarom worden de meeste verkrachtingen niet gerapporteerd bij de politie.

Op een foto zag ik vandaag dat maar 5% van alle verkrachtingen wordt gerapporteerd bij de politie.

Hechte vriendschap

Tekst over hechte vriendschap en de bijhorende liefde

Tips voor toekomstige pleegouders

Pleegouder zijn is uitdagend werk

Waarom een Dag van Eenheid?

Internationale beweging Humanity's Team vraagt de VN een Dag van Eenheid uit te roepen

Meditatie en gezondheid

Meditatie in het algemeen

Telepathie

In het Oude Grieks betekend dit Afstandelijke Communicatie

Kun je ontslagen worden door een privébericht op Facebook?

Je zet uit frustratie een negatief privé bericht over een collega op je afgesloten Facebook account, kan dit je ontslag tot gevolg hebben?

Rechten van de vrouw

verhoudingen tussen man en vrouw in de geschiedenis

Stichting Stadshout Amsterdam

Dit is een weergave van het gedachtegoed van Crisow von Schulz, oprichter van Stichting Stadshout

Lichtwerkers Deel 2: Op weg naar een nieuwe wereld

De wereld door de ogen van een lichtwerker

Nederlandse jongeren kunnen niet spellen

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

De zogenaamde “carbon footprint” wordt al gebruikt als rekenfactor voor de invloed van de productie op het milieu maar wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.