Hoezo trouw?


Publicatie datum:

De trouw verdwijnt uit onze maatschappij. Is dat wel zo goed?

Gesponsorde koppelingen

Ooit stond trouw hoog in het vaandel. Horigen zwoeren trouw aan hun landheer, ridders trouw aan hun koning, soldaten trouw aan hun aanvoerder. Burgers waren trouw aan hun stad of dorp, huwelijken waren voor het leven. Kleding werd niet zomaar gekocht en weer weggedaan maar er werd aan “gehecht”. Hetzelfde gold voor speelgoed, meubels, boeken, noem maar op. Sommige spullen gingen generaties mee want “nog van overgrootvader” geweest en dus van een bepaalde waarde.

Ik zeg niet dat dat altijd goed was. Veel mensen werden beperkt in hun mogelijkheden, zaten levenslang vast aan één plaats waar ze anders wellicht heel andere dingen hadden verricht. Huwelijken waren gevangenissen en om altijd maar weer de afgedragen kleren van een familielid of het gebruikte speelgoed van een ander te moeten aanvaarden, is ook niet altijd leuk.

 

Toch denk ik weleens dat we – maar dat geldt vaker – doorgeslagen zijn. Als het ergens anders beter lijkt, verhuizen we gemakkelijk. Een andere baan – uitdaging – elders hoeft maar even aantrekkelijker te zijn of beter te belonen, of hup, daar gaan we. En hoezo “kleren afdragen”? Je loopt achter of je valt uit de toon wanneer je je outfit niet jaarlijks aanvult. Want er is weer een andere kleur in de mode of een ander modelletje. En je mobiel moet ook minstens van de nieuwste snufjes zijn voorzien, anders komt het niet goed met je. Trouw aan  vereniging die je alles leerde als je ergens anders in een hoger elftal kunt spelen? En sommige echtgenoten stappen zo gemakkelijk weer bij elkaar weg, dat je je afvraagt hoeveel moeite ze hebben gedaan om bij elkaar te komen. Soms zijn er kinderen in het spel en ook daar nemen mensen soms even gemakkelijk afstand van als van hun oude auto. We zappen van het een naar het andere en snappen niet dat de maatschappij onrustig en stressvol is.

 

De maatschappij heeft zich daar keurig op ingesteld (of is het ons door die maatschappij opgedrongen?). Er is een voortdurende aanvoer van andere kleren in nieuwe kleuren die we moeten kopen; er worden nieuwe apparaten ontwikkeld die we toch minstens moeten aanschaffen. We komen moeilijk aan een vaste baan; de baas heeft immers ook ervaren dat we mogelijk snel weer weg zijn als het ergens anders beter lijkt, dus waarom zou hij trouw gaan belonen. Wie levenslang bij dezelfde partner blijft, wordt soms haast meewarig bekeken. En waar een huwelijk stuk loopt wordt degene die de kinderen krijgt er haast op aangekeken dat hij/zij het niet beter heeft geregeld.

 

Trouw wil zeggen dat je in alle redelijkheid bij een gemaakte keuze blijft. Dat niet ieder wissewasje je kan verleiden om toch maar anders of om die trouw in de steek te laten. Misschien kun je trouw wel vertalen met tevredenheid: je bent tevreden met wat je hebt, daar bouw je op of aan. Je kunt leven met wat je hebt en wat je meer of anders wilt, dat doe je met beleid of omdat het nodig is.

 

Ik denk dat het resultaat zou kunnen zijn dat er meer rust in de maatschappij komt, dat mensen zich meer bewust worden van hun welzijn in plaats van wat ze niet hebben. Dat werk en loopbaan meer worden gewaardeerd, relaties langer stand houden, kinderen meer tot hun recht komen. Misschien dat dat een positief gevolg van de economische crisis zou kunnen zijn?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Opgroeien met verschillende levensfases

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

Klap van de Molen

Duurzaam bezig zijn, is hot! Maar is alles wel zo duurzaam als wordt geclaimd?

The Elixir of Immortality

Geschreven in een Twaalf Leder gebonden Papyrus Codices

Waar houden vrouwen van, wat wil een vrouw voor haar verjaardag?

Praktische cadeau tips voor mannen die niet weten wat ze voor hun vriendin of vrouw kopen moeten.

Hoogbegaafdheid: Kind wel of niet testen?

Wat zijn de voor- en nadelen van testen

Zomerse zon

Zomerhitte

De vergrijzing, de oplossing voor de werkeloze vijftiger

De vergrijzing is de mogelijke oplossing voor werkelozen boven de 50 jaar

Tracking voor Eten

Tracking is het Volgen Van .....

Kun je ontslagen worden door een privébericht op Facebook?

Je zet uit frustratie een negatief privé bericht over een collega op je afgesloten Facebook account, kan dit je ontslag tot gevolg hebben?

Moeilijkheden in bestrijding mensenhandel

Hoe wetgeving de bestrijding van mensenhandel in de weg ligt

Peuters en eten, de ramp en de tips.

Waarom eten peuters niet altijd goed en wat kun je er aan doen?

Amazone

Van de naam Amazon wordt gezegd, dat de benaming het gevolg is van een Oorlog waarin Francisco de Orellana heeft gevochten, samen met een Stam van Tapuyas en diverse andere Stammen uit Zuid Amerika.

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

Moet Nederland uit de Europese Unie stappen?

Vandaag presenteerde Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma met als speerpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

Positieve uitwerkingen van plagen op de ontwikkeling van het kind

Veel kinderen worden geplaagd of gepest,hoewel velen denken dat dit een negatieve uitwerking heeft op de toekomst van het kind zijn er ook veel bewijzen dat er juist positieve effecten zijn van plagen op de ontwikkeling van het kind.

Hoe kun je rijk en gelukkig zijn zonder te werken?

Ben je op zoek naar een alternatief voor een leven lang werken, wordt dan ook rijk en gelukkig zonder te werken.

De Kijk op Geert Wilders in het Buitenland.

Dit artikel gaat er over of, en hoe Geert Wilders de Nederlandse betrekkingen met het buitenland beïnvloed

Durkheims visie op religie

In dit artikel wordt aan de hand van Durkheim's ideeën betoogd dat religie in de moderne samenleving niet verdwijnt, maar slechts een andere functie krijgt.

Hechte vriendschap

Tekst over hechte vriendschap en de bijhorende liefde

Drama Apeldoorn op koningendag

Drama Apeldoorn op koningendag

Meer dan Beatlemania

Het breukkarakter van de jaren zastig ten opzichte van de jaren vijftig

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Haast- of huisvrouw?