Hoezo trouw?


Publicatie datum:

De trouw verdwijnt uit onze maatschappij. Is dat wel zo goed?

Gesponsorde koppelingen

Ooit stond trouw hoog in het vaandel. Horigen zwoeren trouw aan hun landheer, ridders trouw aan hun koning, soldaten trouw aan hun aanvoerder. Burgers waren trouw aan hun stad of dorp, huwelijken waren voor het leven. Kleding werd niet zomaar gekocht en weer weggedaan maar er werd aan “gehecht”. Hetzelfde gold voor speelgoed, meubels, boeken, noem maar op. Sommige spullen gingen generaties mee want “nog van overgrootvader” geweest en dus van een bepaalde waarde.

Ik zeg niet dat dat altijd goed was. Veel mensen werden beperkt in hun mogelijkheden, zaten levenslang vast aan één plaats waar ze anders wellicht heel andere dingen hadden verricht. Huwelijken waren gevangenissen en om altijd maar weer de afgedragen kleren van een familielid of het gebruikte speelgoed van een ander te moeten aanvaarden, is ook niet altijd leuk.

 

Toch denk ik weleens dat we – maar dat geldt vaker – doorgeslagen zijn. Als het ergens anders beter lijkt, verhuizen we gemakkelijk. Een andere baan – uitdaging – elders hoeft maar even aantrekkelijker te zijn of beter te belonen, of hup, daar gaan we. En hoezo “kleren afdragen”? Je loopt achter of je valt uit de toon wanneer je je outfit niet jaarlijks aanvult. Want er is weer een andere kleur in de mode of een ander modelletje. En je mobiel moet ook minstens van de nieuwste snufjes zijn voorzien, anders komt het niet goed met je. Trouw aan  vereniging die je alles leerde als je ergens anders in een hoger elftal kunt spelen? En sommige echtgenoten stappen zo gemakkelijk weer bij elkaar weg, dat je je afvraagt hoeveel moeite ze hebben gedaan om bij elkaar te komen. Soms zijn er kinderen in het spel en ook daar nemen mensen soms even gemakkelijk afstand van als van hun oude auto. We zappen van het een naar het andere en snappen niet dat de maatschappij onrustig en stressvol is.

 

De maatschappij heeft zich daar keurig op ingesteld (of is het ons door die maatschappij opgedrongen?). Er is een voortdurende aanvoer van andere kleren in nieuwe kleuren die we moeten kopen; er worden nieuwe apparaten ontwikkeld die we toch minstens moeten aanschaffen. We komen moeilijk aan een vaste baan; de baas heeft immers ook ervaren dat we mogelijk snel weer weg zijn als het ergens anders beter lijkt, dus waarom zou hij trouw gaan belonen. Wie levenslang bij dezelfde partner blijft, wordt soms haast meewarig bekeken. En waar een huwelijk stuk loopt wordt degene die de kinderen krijgt er haast op aangekeken dat hij/zij het niet beter heeft geregeld.

 

Trouw wil zeggen dat je in alle redelijkheid bij een gemaakte keuze blijft. Dat niet ieder wissewasje je kan verleiden om toch maar anders of om die trouw in de steek te laten. Misschien kun je trouw wel vertalen met tevredenheid: je bent tevreden met wat je hebt, daar bouw je op of aan. Je kunt leven met wat je hebt en wat je meer of anders wilt, dat doe je met beleid of omdat het nodig is.

 

Ik denk dat het resultaat zou kunnen zijn dat er meer rust in de maatschappij komt, dat mensen zich meer bewust worden van hun welzijn in plaats van wat ze niet hebben. Dat werk en loopbaan meer worden gewaardeerd, relaties langer stand houden, kinderen meer tot hun recht komen. Misschien dat dat een positief gevolg van de economische crisis zou kunnen zijn?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

Tracking voor Eten

Tracking is het Volgen Van .....

Hoe gaan oplichters te werk?

Steeds meer mensen worden slachtoffer van oplichters maar hoe gaan oplichters te werk?

Hans Christian Andersen

Over de sprookjesschrijver, Hans Christian Andersen.

Is een clown eigenlijk nog wel grappig?

In een Parijs woedt een ware clown terreur, maar ook hier zijn clowns niet allemaal meer om te lachen.

Vergelijkend winkelen in Nederland en Belgie

Over prijsreglementeringen en vergelijkende reclame in beide lidstaten. Een vergelijkende studie van wetgeving en toepassingen.

Het plan van de overheid om vettaks in te voeren

Een betoog over het vettaks-plan van de overheid

Gedwongen prostitutie, illegale vrouwenhandel.

Van een mooie vrouw tot gedwongen prostitutie voor geld.

Ontwikkelingen binnen de jeugdzorg

Beschrijving van ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulpverlening van de afgelopen 500 jaar.

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

Rechtsvorming door de rechter

Het is van belang te beseffen dat rechtsvorming iets anders is dan interpretatie en rechtsontwikkeling. De Hoge Raad gaat hier nader op in.

De grondslagen van de Joodse traditie

Hier kunt u in beknopte versie de grondslagen of geloofsbeginselen van het jodendom lezen.

Valentijnsdag

Een beetje uitleg over Valentijnsdag

Marktplaats nl, Marktplaats auto.

Marktplaats.nl is de bekendste plek om nieuwe en tweedehands spullen te kopen en verkopen.

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

Mannen in de kinderopvang, kan dat?

In dit artikel wordt ingegaan op het nut van mannen binnen de kinderopvang

Waarom is de ene verslaving legaal en de andere verslaving illegaal?

Schrijfverslaving zorgt voor tijdelijke afleiding voor verslaafden en verminderd dus het gebruik van verslavende middelen en zou dus gesubsidieerd moeten worden.

Groepsprocessen.

De fases die een groep doorloopt wanneer men voor het eerst bij elkaar is.

Verliefd worden is zo gebeurt, maar hoe blijf je verliefd? (deel 3)

De vonk van de liefde zet je makkelijk in lichter laaien maar hoe hou je het liefdesvuur brandend?

Multiproblemgezinnen

De invloed van risico- en protectieve factoren op het gezin: risicocumulatie en multiproblemgezinnen.

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht

Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

Het huidige communisme is besmet door hebzucht en corruptie, het kapitalisme heeft echter ook gefaald. Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Kwalitatieve aansprakelijkheid

Legt uit wie aansprakelijk is bij kinderen, dieren, ondergeschikten, roerende zaken, opstal enz.

De geschiedenis van de Kerstman

Hoe en waar is de figuur 'Kerstman' ontstaan?