Homohuwelijk


Publicatie datum:

Hoe gewoon het homohuwelijk is in vergelijking tot het heterohuwelijk.

Gesponsorde koppelingen

Is het echt zo anders?

Sinds april 2001 kunnen twee mannen en twee vrouwen met elkaar trouwen. Voor die tijd konden stellen van gelijk geslacht alleen via het geregistreerd partnerschap elkaar eeuwige trouw beloven. Daarmee hadden ze nog steeds niet dezelfde rechten als hetero's die al sinds jaar en dag via het huwelijk aan elkaar worden verbonden. De discussie wat het huwelijk nu precies inhoud werd hiermee wel aangezwengeld.

'Waarom moet je zo nodig trouwen?' is dan een veel gestelde vraag. Waarom wordt die vraag niet aan hetero's gesteld? Ik vraag mij altijd af wat er nu zo anders is aan een man en een vrouw in een huwelijk of twee mannen of twee vrouwen in een huwelijk. Alle vragen die je kunt bedenken waarom stellen van gelijk geslacht zouden moeten kunnen trouwen, zijn vragen die je ook aan hetero's kunt vragen. Denk maar eens na over het waarom van een huwelijk. Als je die vragen kunt beantwoorden, dan weet je ook waarom homo's en lesbienes dat graag willen.

Moeilijk

Toch vinden veel mensen het moeilijk om juist die vragen te beantwoorden. Waarom wil je trouwen? Wat is de toegevoegde waarde? Voor wie trouw je? Wat zijn de voordelen? Ze zetten je echter wel aan het nadenken over het huwelijk en misschien wel je eigen huwelijk. Er zijn mensen die dat eng vinden, want dan moeten zze nadenken over het feit waarom zij eigenlijk zijn getrouwd. Soms willen ze zelf niet eens antwoord op die vraag. Dus zullen wij hier die vragen ook maar laten zitten.

Doorbraak

In april 2001 kwam in Nederland de wereldwijde doorbraak. Stellen van gelijk geslacht konden trouwen voor de wet en kregen daarmee dezelfde rechten als hetero's. Bijna dan. Adoptie is nog steeds een hekel punt. Die gelijkstelling kan het kabinet en het Nederlandse volk nog niet aan. Hoewel er al vele Nederlandse homo stellen zijn die via een omweg in het buitenland kinderen adopteren. Jammer genoeg gaat daar veel zoekwerk aan vooraf. Dat wat anders een adoptieorganisatie regelt, moet je nu zelf regelen. Toch vreemd, terwijl men in het buitenland wel afstaat aan adoptiefouders van gelijk geslacht. Denk maar aan Paul de Leeuw. Hij heeft samen met zijn partner zelfs twee kinderen geadopteert uit het buitenland, Amerika nota bene.

Anders

Hoe anders is nu een homohuwelijk van een heterohuwelijk? Eigenlijk is deze vraag heel simpel te beantwoorden: NIETS! Dan spreek ik uit eigen ervaring. Ik ben nu 6,5 jaar getrouwd. Ik gaf mijn vrouw het ja-woord voor de wet en zelfs voor de kerk. Waarom? Ik houd van haar en ik wil aan haar verbonden zijn voor de wet. Iedereen mocht het weten en horen. Daarom ben ik getrouwd. Ik voel mezelf niet anders dan een hetero. Ik doe ook niet anders dan een hetero.
In mijn huwelijk is het ook niet veel anders. Ik moet er net zo hard voor werken als mijn hetero buren. Als wij ruzie hebben, dan moeten wij het ook uitpraten. Ook in een homohuwelijk moet je voorkomen dat je langs elkaar heen leeft. Het huwelijk moet leuk, serieus, grappig en mooi zijn, waar plek is voor liefde, verdriet, boosheid en geluk. Samen moet je ervoor zorgen dat je aan elkaar gewaagd blijft. Anders kun je net zo goed huisgenoten zijn. Dat geld niet alleen voor homo's, maar ook voor hetero's.

Is Nederland de enige?

Sinds een paar jaar is Nederland niet meer het enige land waar het homohuwelijk bij de wet is geregeld. Sinds 2003 hebben onze zuiderburen het huwelijk ook opengesteld voor stellen van gelijk geslacht. Spanje volgde in 2005 en Canada volgde twee maanden later. In Zuid-Afrika mogen homostellen sinds 2006 trouwen en in Noorwegen sinds 11 juni 2008. Ik zou zeggen dat de wereld al een aardig eind op weg is.
In de Verenigde Staten, het land waar je zou verwachten dat same sex mariage geen probleem is, veroorzaakte een wet in Massachusettseen paar jaar geleden ophef. De wet kon zo worden geïnterpreteerd dat een huwelijk tussen stellen van gelijk geslacht mogelijk was. Vervolgens waren er honderden, zij het niet duizenden, stellen die vanuit het hele land kwamen om te trouwen.  Helaas, de wet moest worden gewijzigd. Het huwelijk wordt wel erkend in deze staat en Californië. Maar de VS heeft nog een lange weg te gaan.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Op Avontuur in de Natuur met de Rugzak

Backpacking is dé Recreatie voor het Wandelen voor méér dan één dag.

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Overbevolking

Beschrijving van overbevolking, de evolutie, gevolgen, problematiek en oplossingen.

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Prada, budget of er tussen in?

Tips bij geboorte van een kind de kosten te besparen

Bijgeloof over en met kerstmis

beschrijving van bijgeloof over de kerst

Hoogbegaafdheid: IQ test

Wat is een IQ test precies?

Oppas en babysitters

Waar moet je op letten bij het vinden van een goede oppas?

Jan Schaefer

De eigenzinnige politicus met helder taalgebruik

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

Oorlog in het midden-oosten

De mogelijke gevolgen van een oorlog in het midden-oosten voor Nederland.

Mens en Maatschappij

Overvloed aan Informatie

Voorkomen van eenzaamheid bij bejaarden.

Voorkomen doet het veel, eenzaamheid bij bejaarden, hoe kun je het voorkomen…

Korte geschiedenis van de hiphopmuziek

Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel iets over de geschiedenis van hiphopmuziek.

Waarom is alcoholvrij bier, zoals Bavaria 0.0 Original zo belangrijk?

Waarom vinden zowel Amstel, Bavaria als Warsteiner, Erdingen en vele andere bierbrouwers alcoholvrij bier zo belangrijk?

Hoe gaan oplichters te werk?

Steeds meer mensen worden slachtoffer van oplichters maar hoe gaan oplichters te werk?

Ancient aliens theorie

Er zijn mensen die geloven dat onze beschaving is opgezet door buitenaards leven. Wat geloven zij nu precies

Ost Deutschland

Oost Duitsland is hernoemd als; Het Voormalig Oostelijk Grond-Gebied van Duitsland

Rechten van de vrouw

verhoudingen tussen man en vrouw in de geschiedenis

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Opzegging van een arbeidsovereenkomst.

De regels over opzegging van een arbeidsovereenkomst.

Crowdsourcing

Is er een kracht van de massa of kan het ook anders zijn?

Karl Marx

Een beschrijving van het leven van Marx en zijn utopie het communisme

Groen licht en groene lampen rukken op

Op bouwplaatsen en daarbuiten rukt de groene schijnwerper en andere verlichting met groene lampen steeds verder op

Loverboys op de moderne manier van werken

Loverboys en de moderne stijl van werken.