In de trein


Publicatie datum:

een observatie

Gesponsorde koppelingen

4 jaar lang reis ik, elke dag met de trein, van Alkmaar naar Amsterdam en weer terug. Mijn twee favoriete bezigheden zijn het lezen van de gratis krantjes en met name het observeren van mijn mede-reizigers.

En weer een vroege, koude donderdagochtend in de Intercity op weg naar Amsterdam Sloterdijk. Het is half acht en alle stoelen zijn bezet. Opnieuw kies ik voor het trappetje en kijk uit over de coupe waar velen hun favoriete krantjes lezen, varierend van De Telegraaf tot een opvallende Polder Express. Een wirwar van mensen waar toch een regelmaat in te vinden is. De meesten hebben een Metro bemachtigd en bladeren snel door naar het grote aanbod van de entertainmentsectie waar de grootste sensatieverhalen staan. Begrijpelijk, even wat ontspanning en vermaak voor de werkdag echt begint.De Telegraaf-lezers richten zich meer op de voorpagina en lezen de krant aandachtig door, ze hebben het blad toch speciaal gekocht en meegebracht.

De man voor mij eet nog even zijn broodje pindakaas op en kijkt soms wat chagrijnig om zich aan, glurend naar de studenten op de twee stoelen naast hem die plannen maken voor het weekend.


Station Castricum

Een nieuwe stroom mensen komt binnen, ze werken zich met moeite langs de reizigers in het trapgat de coupe binnen op zoek naar een zitplek, uiteraard tevergeefs. Naast mij komt een man staan, strak in het pak met een kreukvrij exemplaar van het NRC Handelsblad. Met moeite weet hij het grote formaat uit te slaan terwijl zijn tas onder zijn arm blijft geklemd. Hij kijkt wat streng en houd de aandacht bij zijn krant, vastbesloten goed op de hoogte te zijn bij aankomst op zijn werk.Ikzelf ben mijn Pers op schoot vergeten terwijl ik mijn medepasagiers observeer en het meisje dat achter me zit vraagt of ze het mag lezen, ik stem toe en kijk het meisje even aan, ze lacht me vriendelijk toe en begint dan snel met lezen, blijkbaar heeft ze haast.

 

Een opvallende verschijning

In de coupe wordt er wat geschoven waardoor de lezer van de Polder Express eindelijk zichtbaar is. Een opvallende verschijning in de Intercity naar Amsterdam. De man hoort hier duidelijk niet thuis gezien zijn vieze lederen werklaarzen en werkjas. Zijn ongeschoren gezicht oogt slaperig en heeft weinig aandacht voor het plaatselijke krantje. Waar zal deze man in godsnaam heengaan? Ik zie dat meerdere mensen zich hetzelfde afvragend door steeds een blik te werpen op de pasagier. Ik ben zelf opgegroeid in een boerendorp waar hij zo tussen past. De boeren die daar wonen reizen vrijwel nooit met de trein en hun werkzaamheden liggen dicht bij huis.

Iedere ochtend op weg naar school lees ik mijn favoriete krantje de Pers in de trein. Een moment van ontspanning. Ik kan het niet laten om ook naar andere reizigers te kijken, wat ze lezen kan veel over ze zeggen. Ik zal er nooit achter komen waar deze mensen vandaan komen en wat ze gaan doen, maar gissen is ook het leukst.


Foobie gebruiker evelienbroersen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Barack Obama, YES WE CAN !

Nuttige en beknopte informatie over Barack Obama.

Pleegouder worden, lees eerst dit!!

Hoe is het in de praktijk om pleegouder te zijn

De perfecte samenleving is maakbaar maar alleen op kleine schaal

Er is een samenleving mogelijk waarin iedereen gelijk, gezond en gelukkig is.

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Los Gitanos

De oorsprong van de Zigeuners.

Hells Angels

Hells Angels Rides the Harley Davidson

De perfecte wereld

Wat zou onze maatschappij verbeteren?

Virtuele schandpalen

Een essay over de verticale en horizontale bescherming van de burger tegen zijn mogelijke vogelvrijverklaring door internet

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Tips om op een positieve manier uw ergernissen te uiten en op te lossen.

Op een positieve manier kritiek uiten.

Is die trouwring wel nodig?

Is het verplicht trouwringen uit te wisselen bij een huwelijk?

Dag Koningin Beatrix, Hallo Koning Willem Alexander

Koningin Beatrix doet na 33 jaar op 30 april 2013 door ondertekening van akte van abdicatie afstand van de troon.

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

De democratische wereld

De wereld van technologie, vrijheid en democratie. De wereld die ongemerkt totalitarisme creeert.

Reuze ballenbad

Reuzen ballenbad of iets meer verontrustend

The Elixir of Immortality

Geschreven in een Twaalf Leder gebonden Papyrus Codices

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel I

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Werkstuk zinloos geweld en agressie

Iedere week vindt er wel een geval van zinloos geweld plaats, waar komt die agressie vandaan?

Eindhoven Airport blijft groeien

Het vliegveld in Eindhoven wordt steeds populairder. Kunnen we Eindhoven Airport al het tweede Schiphol noemen?

Op Avontuur in de Natuur met de Rugzak

Backpacking is dé Recreatie voor het Wandelen voor méér dan één dag.

Hoogbegaafdheid: Vermoedelijk Hoogbegaafd, wat nu?

Hoe bevestig je je vermoeden dat iemand hoogbegaafd is.

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?