In de trein


Publicatie datum:

een observatie

Gesponsorde koppelingen

4 jaar lang reis ik, elke dag met de trein, van Alkmaar naar Amsterdam en weer terug. Mijn twee favoriete bezigheden zijn het lezen van de gratis krantjes en met name het observeren van mijn mede-reizigers.

En weer een vroege, koude donderdagochtend in de Intercity op weg naar Amsterdam Sloterdijk. Het is half acht en alle stoelen zijn bezet. Opnieuw kies ik voor het trappetje en kijk uit over de coupe waar velen hun favoriete krantjes lezen, varierend van De Telegraaf tot een opvallende Polder Express. Een wirwar van mensen waar toch een regelmaat in te vinden is. De meesten hebben een Metro bemachtigd en bladeren snel door naar het grote aanbod van de entertainmentsectie waar de grootste sensatieverhalen staan. Begrijpelijk, even wat ontspanning en vermaak voor de werkdag echt begint.De Telegraaf-lezers richten zich meer op de voorpagina en lezen de krant aandachtig door, ze hebben het blad toch speciaal gekocht en meegebracht.

De man voor mij eet nog even zijn broodje pindakaas op en kijkt soms wat chagrijnig om zich aan, glurend naar de studenten op de twee stoelen naast hem die plannen maken voor het weekend.


Station Castricum

Een nieuwe stroom mensen komt binnen, ze werken zich met moeite langs de reizigers in het trapgat de coupe binnen op zoek naar een zitplek, uiteraard tevergeefs. Naast mij komt een man staan, strak in het pak met een kreukvrij exemplaar van het NRC Handelsblad. Met moeite weet hij het grote formaat uit te slaan terwijl zijn tas onder zijn arm blijft geklemd. Hij kijkt wat streng en houd de aandacht bij zijn krant, vastbesloten goed op de hoogte te zijn bij aankomst op zijn werk.Ikzelf ben mijn Pers op schoot vergeten terwijl ik mijn medepasagiers observeer en het meisje dat achter me zit vraagt of ze het mag lezen, ik stem toe en kijk het meisje even aan, ze lacht me vriendelijk toe en begint dan snel met lezen, blijkbaar heeft ze haast.

 

Een opvallende verschijning

In de coupe wordt er wat geschoven waardoor de lezer van de Polder Express eindelijk zichtbaar is. Een opvallende verschijning in de Intercity naar Amsterdam. De man hoort hier duidelijk niet thuis gezien zijn vieze lederen werklaarzen en werkjas. Zijn ongeschoren gezicht oogt slaperig en heeft weinig aandacht voor het plaatselijke krantje. Waar zal deze man in godsnaam heengaan? Ik zie dat meerdere mensen zich hetzelfde afvragend door steeds een blik te werpen op de pasagier. Ik ben zelf opgegroeid in een boerendorp waar hij zo tussen past. De boeren die daar wonen reizen vrijwel nooit met de trein en hun werkzaamheden liggen dicht bij huis.

Iedere ochtend op weg naar school lees ik mijn favoriete krantje de Pers in de trein. Een moment van ontspanning. Ik kan het niet laten om ook naar andere reizigers te kijken, wat ze lezen kan veel over ze zeggen. Ik zal er nooit achter komen waar deze mensen vandaan komen en wat ze gaan doen, maar gissen is ook het leukst.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker evelienbroersen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Het onstaan en geschiedenis van Valentijnsdag

onstaan en geschiedenis van valentijnsdag

God sterft uit

De invloeden van het christendom nemen af. Steeds minder jongeren voelen zich nog aangetrokken tot de kerk.

Geothermische energie

Geschiedenis van geothermische enrgie

De rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

de rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

Koninginnedag

De geschiedenis van koninginnedag tot aan vandaag

De kerstboom

Een van de tradities van Nederlanders met kerst is het opzetten van een kerstboom, maar dit is oorspronkelijk geen Nederlandse traditie.

Ontwikkeling kan beter!

overheden NGO's ontwikkelingssamenwerking HDI

Eerder stoppen met werken, pre pensioen

Eerder stoppen met werken kan nog steeds, lees hier hoe.

Wat is er mis met het communisme?

Als je de westerse media moet geloven zijn communisten allemaal boeven, wat is er mis met het communisme?

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

De grondslagen van de Joodse traditie

Hier kunt u in beknopte versie de grondslagen of geloofsbeginselen van het jodendom lezen.

Is een verplichte commune de oplossing voor de toekomst?

Wordt door het opheffen van bejaardenhuizen en gezinsvervangende tehuizen de verplichte commune de toekomst?

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Rangen bij de Koninklijke Luchtmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse luchtmacht en hoe kan je deze herkennen?

Pubers: Hoe ga je met ze om? (Of: Hoe gaan ze met jou om?)

Puberperikelen

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Moet “Zwarte Piet” weg, ja of nee?

Één van de grote wereldvragen van dit moment, moet “Zwarte Piet” weg?

Ost Deutschland

Oost Duitsland is hernoemd als; Het Voormalig Oostelijk Grond-Gebied van Duitsland

Mermaids

Mermaids is vertaald in het Nederlands Zeemeerminnen

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Horror huizen in India, als jeugd opvanghuizen exploitatie centrums worden.

De opvang van weeskinderen, gehandicapte en gemarginaliseerde kinderen in India is momenteel nog één grote puinhoop.

Moet Nederland uit de Europese Unie stappen?

Vandaag presenteerde Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma met als speerpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

Sociale isolement: hoe krijg je sociaal contact

Hoe kun je snel sociaal contact krijgen met andere mensen? Wat zijn de mogelijkheden om een sociaal isolement te doorbreken?

Hoe wordt je lid van de Illuminati?

Steeds meer mensen zijn bang voor de Illuminati. De oplossing is echter simpel. Lid worden van de Illuminati. Lees hier hoe je lid wordt van de Illuminati?

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.