Kinderen en spelen, waarom eigenlijk?


Publicatie datum:

Kinderen spelen er op los, maar waarom?

Gesponsorde koppelingen

Wanneer je op een mooie zomerdag naar buiten kijkt dan zie je vaak kinderen buiten spelen. De speeltuinen zijn druk bezet en in de tuinen klinkt opgewekt gegil. Kinderen spelen alom, maar waar is dit nu eigenlijk goed voor?

Spelen is een belangrijk onderdeel voor 

Sociaal emotionele ontwikkeling; Door het spelen doet een kind allerlei verschillende ervaringen op. Het kind leert om te gaan met emoties zoals teleurstellingen wanneer vriendjes of vriendinnetjes niet willen buiten spelen. Verder ontwikkelt het kind uithoudingsvermogen, bijvoorbeeld een ondernomen plan wat na het proberen lukt. Het kind zal zich dan tevreden voelen.

Motorische ontwikkeling; Door te spelen leert een kind zijn eigen lichaam kennen. Al op jonge leeftijd leert een kind steeds beter om te gaan met zijn of haar eigen lichaam. Denk hierbij aan het sabbelen op tenen of het uit de box klimmen. Ook zal de hand oog coördinatie van een kind toenemen en verbeteren. Zonder spelen zou een kind ook minder snel reageren op de buitenwereld, het zal invloed hebben op zijn of haar reflexen.

Cognitieve ontwikkeling; Tijdens het spelen komen ook de hersenen aan de beurt. Het kind leer logisch nadenken door middel van spelen. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een puzzel. Ook zal het kind zich leren te concentreren. Wanneer die puzzel gemaakt wordt zal het kind zich hierop richten en naar mate het kind ouder wordt zal het kind dit ook langer kunnen volhouden. De concentratie bouwt zichzelf op.

Persoonlijke ontwikkeling; Het kind legt tijdens het spelen de basis voor het latere leven. Het kind leert, zoals hierboven omschreven samen te spelen en sociale vaardigheden worden ontwikkeld. Wanneer je alle ontwikkelingen bij elkaar optelt zie je dat een kind veel leert tijdens het spelen. Beetje bij beetje ontdekken zij de omgeving, de straal waarin ze ontdekken zal zich ook steeds meer uitbreiden. Het kind zal ook zijn spel kunnen herhalen, hierdoor wordt het steeds meer geperfectioneerd. Het kind kan zichzelf motiveren. Wanneer het spel goed gaat vind het kind dit leuk en wil dan graag ook verder spelen. Dit heeft intrinsieke motivatie. Het komt namelijk uit het kind zelf.  

Hoe kun je als ouder je kind stimuleren? 

We hebben het net over intrinsieke motivatie gehad, maar er bestaat ook extrinsieke motivatie. Dit houdt in dat de motivatie van buiten het kind komt. Dit kunnen de ouders zijn. Er zijn verschillende vormen van motivatie. Je kunt bij het opstarten van een spel het kind motiveren. "Wat een mooie brandweer auto, gaat hij een brand blussen?" Je geeft het kind een idee en kan hiermee aan de slag. Ieder kind is uiteraard verschillend. Het kan zijn dat een kind het nodig heeft dat je hem/ haar een beetje extra helpt. Je kunt er dan bij gaan zitten en de brandweer auto pakken en beginnen met het spel.

Je kunt een kind ook midden in een spel stimuleren. Wanneer een kind bijvoorbeeld een kleurplaat maakt en halverwege een beetje afgeleid is kun je zeggen: "Wat een mooie kleurplaat wordt dat, maar hij is nog niet helemaal af toch?" Op deze manier kijkt het kind opnieuw naar de kleurplaat een zal de kleurplaat af kunnen maken.

Hierboven omschreven zij natuurlijk ideeën. Kijk wat het kind nodig heeft en waar het kind mee bezig is. Dwing het kind niet om het spel af te moeten maken. Spel blijft namelijk een leuke en plezierige manier van ontdekken. Wanneer dit niet verplicht wordt zal het voor het kind ook leuk blijven.

De jongens en de meisjes

Jongens:

 • Zitten elkaar meer achterna
 • Vechten en stoeien meer
 • Verkennen een groter speelterrein
 • Lopen verder van de leidsters weg
 • Houden vaker van onbekend speelgoed
 • Hun lievelingsspeeltje is meestal van hard materiaal

Meisjes:

 • Doen verfijnder bewegingsspel
 • Blijven dichter bij huis
 • Zitten meer aan tafeltjes
 • Spelen vaker vadertje en moedertje
 • Houden van bekend speelgoed
 • Hun lievelingsspeeltje is meestal van zacht materiaal

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Zijn alle lekkere blonde meiden domme blondjes?

Heel veel lekkere blonde meiden zijn meer dan alleen maar domme blonde dozen.

De perfecte wereld

Wat zou onze maatschappij verbeteren?

Koude oorlog

stukje geschiedenis van de koude oorlog

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

Turkije en de Europese Unie; Islam en Christendom

Christenen vormen een heel klein deel van de Turkse bevolking en worden gewantrouwd en gezien als tweederangs burgers.

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Er zijn heel veel families waar familieleden ruzie hebben met elkaar, hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Kun je ontslagen worden door een privébericht op Facebook?

Je zet uit frustratie een negatief privé bericht over een collega op je afgesloten Facebook account, kan dit je ontslag tot gevolg hebben?

De beperkendheid van het huidige regeer akkoord.

In deze paper zal ik weerleggen waarom de regeer akkoorden die tegenwoordig worden geschreven de invloed van het parlement teveel beperken.

Waarom rampenfilms me zo fascineren.

Rampenfilms fascineren me al mijn hele leven, maar toen na 11 september 2001 en andere rampen in de wereld de fictie werkelijkheid leek te zijn geworden voelde dit behoorlijk bizar.

Levenslang in de Gevangenis

Levenslange Straf, Levenslange Opsluiting, Life Sentence, Life Imprisonment, Lifelong Incarceration of Life Incarceration

Leve Prinses Beatrix!

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.

Van nozem tot punker – een geschiedenis van jongerensubculturen

Een korte geschiedenis (jaren '50 tot nu) van subculturen onder jongeren.

Bijgeloof over en met kerstmis

beschrijving van bijgeloof over de kerst

Wat zijn de voor en nadelen van ritueel slachten?

Weet u net als ik niets van ritueel slachten lees dan deze uitgebreide objectieve uitleg.

Gérard Depardieu: biografie en prijzen

Alles over de Franse acteur Gérard Depardieu.

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Discriminatie: een maatschappelijk probleem

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

Hoe staan we vandaag de dag tegenover seksualiteit in onze samenleving.

De seksuele revolutie begon in de jaren 60 van de vorige eeuw, hoe staan we nu tegenover seksualiteit?

Bestaan er nog echte Samurai vrouwen?

Bestaan er nog steeds echte Japanse vrouwelijke krijgers of Samurai vrouwen?

Het plan van de overheid om vettaks in te voeren

Een betoog over het vettaks-plan van de overheid

Waarom Afrika het kan

Ontwikkelingsproblemen zijn op te lossen.

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.