Korte geschiedenis van de hiphopmuziek


Publicatie datum:

Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel iets over de geschiedenis van hiphopmuziek.

Gesponsorde koppelingen

Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop.

In het vorige artikel kon u iets lezen over de achtergrond en basis van de subcultuur hiphop.

In dit artikel ga ik verder in op de geschiedenis van de hiphopmuziek.

In artikel 3, het volgende artikel, schrijf ik iets over de kleding en taal binnen de subcultuur hiphop.

In artikel 4, het laatste artikel, sluit ik af met de principes van de subcultuur hiphop, waarom je voor deze subcultuur kunt kiezen en de mogelijke risico's.

Korte geschiedenis van de hiphopmuziek

De hiphopmuziek bevat elementen uit verschillende muziekstijlen zoals:funk, jazz, reggae, soul en disco. Het begin van de hiphopmuziek ligt echter nog voor het begin van deze muziekstijlen.Ondanks dat is hiphop pas vanaf de jaren 80 een populair muziekgenre met zijn eigen substromingen.

In de jaren negentig vinden de eerste grote doorbraken plaatsen langzaam uitgroeit tot een miljoenenindustrie. Tegenwoordig is hiphop dan ook overal te bekennen. Je ziet en hoort het op straat en op tv, in bijna alle huidige muziek is wel iets van hiphop te herkennen.

Maar hoe komt hiphop nu eigenlijk in Nederland terecht?

Begin jaren '80 doet hiphop zijn eerste intrede in ons land. Het gaat hier dan nog om de echte Amerikaanse hiphop. De eerste Nederlandse hiphoppers rappen dan ook in het Amerikaans. Het is eigenlijk niet meer dan een kopie.
Rappers als Deams, Extince en de Amsterdamse Small Boys zijn de eerste hiphoppers. De eerste doorbraakvoor een groter publiek is echter de Holiday Rap (1986) van rapper mc Miker G en dj Sven. Zij kwamen met deze single in meer dan 30 landen op nummer één.

Vanaf 1987 begint hiphop, als muziekstroming, zijn eerste erkenning te krijgen in Nederland. De rapper Extince heeft een bescheiden hit met The Milkshake Rap. Enkele andere rappers of crews krijgen in de jaren daarna internationale erkenning, denk bijvoorbeeld aan de Urban Dance Squad.

In 1989 slaat de Nederlandse hiphop voor het eerst een eigen weg in. Osdorp Posse uit Amsterdam en leadrapper Def P vertalen de Amerikaanse hiphopteksten voor het eerst letterlijk in Nederlandstalige teksten over blowen, bier, seks en de liefde voor hiphop.
De Nederhop is geboren!
Hierna rukken er verschillende rappers op, die populair zijn bij de massa. Denk hierbij aan Brainpower of Def Rhymz, twee van de wat meer bekende Nederlandse rappers. Ondertussen zijn er nog wel rappers die het Amerikaanse kopiëren, alleen zij zijn minder populair en zijn voornamelijk op de achtergrond aanwezig.

In de goede jaren die volgen, ontwikkelt Nederland een eigen geluid. Hiphop mengt zich met andere muziekstijlen en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek. Overal klinkt rap en zie je breakdance, hiphop wint terrein. Bekende namen uit deze tijd zijn: Raymtzer, Postmen en de alom bekende Ali B.
Het echte hiphopsucces komt echter van de Zwolse school, zoals: Opgezwolle en Typhoon. Laatst is zelfs een plaat van Typhoon door een muziekwebsite uitgeroepen tot plaat van het jaar.

Aan al het goede komt echter ook weer een eind. Na een periode van bloei, raakt hiphop in een stroomversnelling en er treedt vermainstreaming op. Het draait niet meer om de eigenlijke hiphop en kwaliteit, maar alleen nog maar om geld. De Amerikaanse hiphoppers worden te duur voor Nederland en langzaam winnen andere muziekstijlen terrein binnen Nederland, zoals R&B. Hierdoor zwakt de groep hiphoppers af. Al sluiten zich wel nieuwe generaties aan, deze zijn echter 'aangetast' door het bling-bling karakter en andere Amerikaanse trends. Ook hier in Nederland doen hiphoppers, waarbij het alleen om geld draait, hun intrede.

Het lijkt erop alsof we weer terug zijn bij het kopiëren van Amerikaase hiphop, de vraag is hoe lang duurt het voordat Nederland weer terugkeert naar zijn eigen hiphop?

Dit was het 2e artikel in deze reeks, in het volgende artikel meer over de kleding en taal binnen de subcultuur hiphop.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht

Blijven lezen met een leesbeperking!

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

Omgaan met boosheid en andere emoties van uw kind

Hoe u het beste kan omgaan met de emoties van uw kind.

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

Kinderen en echtscheiding

Tips voor ouders bij een (echt)scheiding. Waar kun je op letten om het voor kinderen zo draaglijk mogelijk te maken?

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

Wie is de nieuwe Messias of de nieuwe verlosser

De nieuwe Messias is eindelijk op aarde gekomen, hij stuit echter op tal van problemen.

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Wat is vrijheid van meningsuiting?

Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in en wat is het vervolg ervan?

Kwalitatieve aansprakelijkheid

Legt uit wie aansprakelijk is bij kinderen, dieren, ondergeschikten, roerende zaken, opstal enz.

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Hoe ver zijn we met het klonen van mensen?

Het klonen van dieren wordt al een aantal jaren gedaan, gaan we binnenkort ook mensen klonen en wat ze de voor- en nadelen daarvan?

Worden we permanent ongelukkig door de media?

De aanhoudende stroom vreselijke media berichten vergiftigt langzaam maar zeker ons leven.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur voor de huurder.

Wie is de weigerambtenaar?

In dit artikel wordt gekeken wat en wie een weigerambtenaar is. Mag hij zomaar een gedeelte van zijn werk weigeren te doen?

Is die trouwring wel nodig?

Is het verplicht trouwringen uit te wisselen bij een huwelijk?

Waarom plegen jonge Eskimo’s steeds vaker euthanasie?

Vroeger kozen alleen oude Eskimo’s voor euthanasie door bevriezing, waarom kiezen tegenwoordig jonge Eskimo’s steeds vaker voor euthanasie?

Wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

De zogenaamde “carbon footprint” wordt al gebruikt als rekenfactor voor de invloed van de productie op het milieu maar wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

Waarom komt er steeds meer ziekte, ellende en rampspoed voor in mijn directe omgeving?

Hoe is het te verklaren dat er iedere dag meer ziekte, ellende en rampspoed voorkomt in mijn directe omgeving?

Pubers: Hoe ga je met ze om? (Of: Hoe gaan ze met jou om?)

Puberperikelen

De invloed van televisie op de taalontwikkeling

Onderzoek naar de invloed van televisie op de taalontwikkeling van jonge kinderen.

The Green Man

Hij is de spirituele indentiteit van deze uitgestrekte wouden: een voorstelling in half-menselijke gedaante van de duurzame Boom-energie. Ook onderwees hij onze voorouders in de levensgeheimen.

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Globalisering

Wat is het verschijnsel globalisering?

Pleegzorg, wanneer het thuis misloopt!

pleegzorg : pleegouders die de armen kinderen een nieuwe thuis geven.