Kraamzorg


Publicatie datum:

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Gesponsorde koppelingen

Je bent zwanger. Er breekt een spannende, maar ook leuke tijd voor je aan. Naast dat je natuurlijk van je zwangerschap wilt genieten moet je aan veel dingen denken. Vergeet niet dat je kraamzorg op tijd moet regelen. Je wilt tenslotte niet alleen van je zwangerschap kunnen genieten, maar ook van je kindje wanneer hij is geboren.

Gesponsorde koppelingen

De kraamperiode is een emotionele tijd waarin nieuwe ervaringen centraal staan. Je maakt kennis met je baby en herstelt van de bevalling. Daarnaast moet je gezin wennen aan de nieuwe situatie. Ook vrienden en familie willen zo snel mogelijk de kersverse ouders feliciteren en het kleine hummeltje aan-schouwen.

Wanneer je een probleemloze bevalling hebt ondergaan, word je na een paar uur uit het ziekenhuis ontslagen. Wanneer je thuis bevalt, kun je in dat geval gewoon thuis blijven. Vanaf dat moment is alle hulp welkom en professionele hulp is geen overbodige luxe. Iemand die voor je zorgt en aan wie jij je vragen kunt stellen is dan broodnodig.

Om er zeker van te zijn dat je kraamhulp krijgt, moet je je al in het begin van je zwangerschap inschrijven bij een kraamhulporganisatie. Het is verstandig om je al in je derde maand aan te melden voor kraamzorg. In grote steden luidt het advies dit al in de achtste week te doen. Ben je te laat met inschrijven, dan ben je vaak aangewezen op (te) dure particuliere hulp.

Er bestaat een kans dat je kunt terugvallen op familie of vrienden. Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar op het moment dat er problemen zijn met jou of je baby dan is er geen deskundige hulp aanwezig. Dit geldt ook voor vragen over de voeding en de verzorging van je baby. Bovendien kan de kraamverzorgende vanuit ervaring bekijken of alles goed gaat met je kindje en zich resoluut opstellen wanneer bezoek te lang blijft hangen of wanneer je moet rusten.

De kraamzorg start op de dag dat je kindje is geboren. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij de bevalling. Hier is een kraamverzorgster speciaal voor opgeleid. Dit geldt zowel voor een bevalling thuis als in het ziekenhuis.

Wettelijk heb je daarna recht op minimaal 24 uur kraamhulp verdeeld over acht dagen. Dit is een vastgesteld minimum. Meestal heb je meer uren nodig, met een maximum van tachtig uur. In sommige gevallen is het nodig dat je meer dagen en uren kraamhulp krijgt. Bijvoorbeeld wanneer er complicaties bij de bevalling zijn en jij en/of je baby  langer in het ziekenhuis moeten blijven.

In principe is kraamzorg opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering, wel moet je vaak nog een eigen bijdrage betalen. Het aantal uren dat je vergoed krijgt, hangt af van je verzekering. De kraamzorgorganisatie stelt voor de bevalling vast op hoeveel uur je recht hebt.

Op het moment dat je op zoek gaat naar een geschikte kraamzorgorganisatie zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Let er op dat:

- de organisatie goede service biedt

-de kraamverzorgsters deskundig en gediplomeerd zijn

- het kraamcentrum zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is

- de zorg die je ontvangt volgens het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg is. Dit is een landelijk richtlijn.

Wanneer je je aanmeldt bij een kraamzorgorganisatie krijg je een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijkt de organisatie naar je gezinssituatie. Daarnaast kun je bepaalde wensen kenbaar maken met betrekking tot de zorg die je ontvangt. Aan de hand van dit gesprek wordt er een schema gemaakt met de uren kraamzorg die je zult ontvangen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De 21e eeuwse bankhanger

Is bankhangen nou echt zo slecht?

Velodrome d'Hiver

In 1942 vond de grootste razzia in de Franse geschiedenis plaats. Duizenden Joden werden ondergebracht in het wielerstadion Velodrome d'Hiver wachtend op hun dood in Auschwitz.

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

Profilers

Het werk van een profiler,overgewaaid uit de VS, is meer een kunst dan een vak

Recht en rechtvaardigheid voor eenieder, toevoegingen, rechtsbijstandverzekeringen, buitengerechtelijke kostenregeling en nog klassejustitie?

Goedbedoelde wetgevende initiatieven, echter waartoe leiden ze? Bieden ze een voldoende tegemoetkoming aan onvermogenden of toch no cure no pay als alternatief?