Leon de Winter


Publicatie datum:

De bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent

Gesponsorde koppelingen

Leon de Winter is een bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproduct. Hij is op 24 februari 1954 geboren te Den Bosch.

Gesponsorde koppelingen

Levensloop

De Winter is de zoon van Moos de Winter en Johanna Zeldenrust. Beide ouders waren orthodox-joods, en de Winter is daarom ook zo opgevoed. Zijn joodse achtergrond komt in (bijna) al zijn boeken terug.

Op zijn 20e begon hij bij de filmacademie in Amsterdam. Tijdens zijn studie debuteerde hij al met zijn eerste boek: Over de leegte in de wereld. Twee jaar later zou hij de filmacademie verlaten, zonder een diploma gehaald te hebben. Dit deed hij samen met twee vrienden, René Seegers en Jean van de Velde, die later filmproducent en regisseur zouden worden. Samen richtten het drietal de Eerste Amsterdamse Filmassociatie op, waarmee ze een aantal televisiefilms zouden uitbrengen. In die tijd schreef hij ook (onder andere) zoeken naar Eileen W. en La Place de la Bastille, welke allebei binnen relatief korte tijd verfilmd zijn.

Rond 1985 zou de Eerste Amsterdamse Filmassociatie worden opgeheven, waardoor de Winter zich fulltime ging richten op het schrijven. Een jaar later kwam hij met Kaplan, wat Leon de Winter meer dan alleen succes opleverde: voor zijn boek werd hij geïnterviewd door Jessica Durlacher, zijn toekomstige vrouw.

De Winter is tot op heden een actief schrijver, maar hij heeft ook een aantal andere activiteiten (gehad). Zo is hij vanaf ongeveer het begin van de 21e eeuw ook columnist voor onder andere Der Spiegel, Elsevier en Trouw, en verscheen hij regelmatig op tv. Op het moment is hij gestopt met al deze bezigheden, omdat hij overweegt te emigreren naar de Verenigde Staten.

Bibliografie

  • Over de leegte in de wereld (1976);
  • De (ver)wording van de jongere Dürer (1978);
  • Zoeken naar Eileen W. (1981);
  • La Place de la Bastille (1981);
  • Vertraagde roman (1982);
  • Kaplan (1986);
  • Hoffman's honger (1990);
  • SuperTex (1991);
  • Een Abessijnse woestijnkat (1992);
  • De ruimte van Sokolov (1992);
  • De verhalen (1993);
  • Serenade (1995);
  • Zionoco (1995);
  • Het grote Leon de Winter boek (1996);
  • Lady Di in een bevallige pose (1996);
  • De hemel van Hollywood (1997);
  • God's Gym (2002);
  • De vijand (2004);
  • Het recht op terugkeer (2008).

Prijzen

  • Reina Prinsen Geerligsprijs (1979);
  • Buber-Rosenzweig-Medaille (2006);
  • Schrijversprijs der Brabantse Letteren (2009).

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Hoe versier je een mooie vrouw?

Je ziet een mooie vrouw en je wilt haar versieren, hoe pak je dat aan?

Is het streven naar autarkie, autarkisch wonen en qua energie autarkisch zijn goed?

Texel wil in 2030 op het gebied van energie in 2030 volledig autarkisch zijn, is dat goed?

Hoogbegaafdheid: IQ test

Wat is een IQ test precies?

Moeilijkheden in bestrijding mensenhandel

Hoe wetgeving de bestrijding van mensenhandel in de weg ligt

Interview Marianne Thieme

In 2006 vlak voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er bij ons op school ook verkiezingen gehouden.