Leon de Winter


Publicatie datum:

De bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent

Gesponsorde koppelingen

Leon de Winter is een bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproduct. Hij is op 24 februari 1954 geboren te Den Bosch.

Levensloop

De Winter is de zoon van Moos de Winter en Johanna Zeldenrust. Beide ouders waren orthodox-joods, en de Winter is daarom ook zo opgevoed. Zijn joodse achtergrond komt in (bijna) al zijn boeken terug.

Op zijn 20e begon hij bij de filmacademie in Amsterdam. Tijdens zijn studie debuteerde hij al met zijn eerste boek: Over de leegte in de wereld. Twee jaar later zou hij de filmacademie verlaten, zonder een diploma gehaald te hebben. Dit deed hij samen met twee vrienden, René Seegers en Jean van de Velde, die later filmproducent en regisseur zouden worden. Samen richtten het drietal de Eerste Amsterdamse Filmassociatie op, waarmee ze een aantal televisiefilms zouden uitbrengen. In die tijd schreef hij ook (onder andere) zoeken naar Eileen W. en La Place de la Bastille, welke allebei binnen relatief korte tijd verfilmd zijn.

Rond 1985 zou de Eerste Amsterdamse Filmassociatie worden opgeheven, waardoor de Winter zich fulltime ging richten op het schrijven. Een jaar later kwam hij met Kaplan, wat Leon de Winter meer dan alleen succes opleverde: voor zijn boek werd hij geïnterviewd door Jessica Durlacher, zijn toekomstige vrouw.

De Winter is tot op heden een actief schrijver, maar hij heeft ook een aantal andere activiteiten (gehad). Zo is hij vanaf ongeveer het begin van de 21e eeuw ook columnist voor onder andere Der Spiegel, Elsevier en Trouw, en verscheen hij regelmatig op tv. Op het moment is hij gestopt met al deze bezigheden, omdat hij overweegt te emigreren naar de Verenigde Staten.

Bibliografie

  • Over de leegte in de wereld (1976);
  • De (ver)wording van de jongere Dürer (1978);
  • Zoeken naar Eileen W. (1981);
  • La Place de la Bastille (1981);
  • Vertraagde roman (1982);
  • Kaplan (1986);
  • Hoffman's honger (1990);
  • SuperTex (1991);
  • Een Abessijnse woestijnkat (1992);
  • De ruimte van Sokolov (1992);
  • De verhalen (1993);
  • Serenade (1995);
  • Zionoco (1995);
  • Het grote Leon de Winter boek (1996);
  • Lady Di in een bevallige pose (1996);
  • De hemel van Hollywood (1997);
  • God's Gym (2002);
  • De vijand (2004);
  • Het recht op terugkeer (2008).

Prijzen

  • Reina Prinsen Geerligsprijs (1979);
  • Buber-Rosenzweig-Medaille (2006);
  • Schrijversprijs der Brabantse Letteren (2009).

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Homohuwelijk

Hoe gewoon het homohuwelijk is in vergelijking tot het heterohuwelijk.

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

De mooiste Vaderdag cadeaus

Ieder jaar met Vaderdag is daar weer die vraag, wat geven we vader. Daarom ging ik op zoek naar de mooiste Vaderdag cadeaus.

Waarom een Dag van Eenheid?

Internationale beweging Humanity's Team vraagt de VN een Dag van Eenheid uit te roepen

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

Pakistan: Christen krijgt doodstraf

Asian Noreen, een 45 jarige analfabete en moeder van 5 kinderen, hoort in de Provincie Punjab in Pakistan de doodstraf tegen zich eisen.

Kwetsbaar opstellen

Waarom je kwetsbaar opstellen juist iets moois is.

De echte werkelijkheid

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Het heerlijk avondje is gekomen, Sinterklaas gaat digitaal.

Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas. De digitalisering en de macht van Sinterklaas.

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Hoe ontstaat eenzaamheid bij ouderen en wat kun je er aan doen?

Eenzaamheid bij ouderen wordt in Nederland een steeds groter probleem, hoe komt dat en wat is er aan te doen?

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel IV

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Beroepsaansprakelijkheid

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Schipperen tussen opvattingen en praktijken over opvoeding

Verschillen in opvattingen en praktijken tussen Westerse en niet-Westerse culturen.

Tips om op een positieve manier uw ergernissen te uiten en op te lossen.

Op een positieve manier kritiek uiten.

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Levenslang in de Gevangenis

Levenslange Straf, Levenslange Opsluiting, Life Sentence, Life Imprisonment, Lifelong Incarceration of Life Incarceration

Tips voor toekomstige pleegouders

Pleegouder zijn is uitdagend werk

Weg met koning Willem Alexander, leve koningin Maxima

Het koningshuis is een volledig achterhaalt feodaal instituut, de enige reden dat het mag blijven is Maxima.

Hoe los je goedkoop gedragsproblemen op?

Gedragsproblemen kun je goedkoop oplossen met behulp van de piramide van Maslow en Pavlov.

The Green Man

Hij is de spirituele indentiteit van deze uitgestrekte wouden: een voorstelling in half-menselijke gedaante van de duurzame Boom-energie. Ook onderwees hij onze voorouders in de levensgeheimen.

Groepsprocessen.

De fases die een groep doorloopt wanneer men voor het eerst bij elkaar is.

Nederlandse jongeren kunnen niet spellen

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?