Leon de Winter


Publicatie datum:

De bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent

Gesponsorde koppelingen

Leon de Winter is een bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproduct. Hij is op 24 februari 1954 geboren te Den Bosch.

Levensloop

De Winter is de zoon van Moos de Winter en Johanna Zeldenrust. Beide ouders waren orthodox-joods, en de Winter is daarom ook zo opgevoed. Zijn joodse achtergrond komt in (bijna) al zijn boeken terug.

Op zijn 20e begon hij bij de filmacademie in Amsterdam. Tijdens zijn studie debuteerde hij al met zijn eerste boek: Over de leegte in de wereld. Twee jaar later zou hij de filmacademie verlaten, zonder een diploma gehaald te hebben. Dit deed hij samen met twee vrienden, René Seegers en Jean van de Velde, die later filmproducent en regisseur zouden worden. Samen richtten het drietal de Eerste Amsterdamse Filmassociatie op, waarmee ze een aantal televisiefilms zouden uitbrengen. In die tijd schreef hij ook (onder andere) zoeken naar Eileen W. en La Place de la Bastille, welke allebei binnen relatief korte tijd verfilmd zijn.

Rond 1985 zou de Eerste Amsterdamse Filmassociatie worden opgeheven, waardoor de Winter zich fulltime ging richten op het schrijven. Een jaar later kwam hij met Kaplan, wat Leon de Winter meer dan alleen succes opleverde: voor zijn boek werd hij geïnterviewd door Jessica Durlacher, zijn toekomstige vrouw.

De Winter is tot op heden een actief schrijver, maar hij heeft ook een aantal andere activiteiten (gehad). Zo is hij vanaf ongeveer het begin van de 21e eeuw ook columnist voor onder andere Der Spiegel, Elsevier en Trouw, en verscheen hij regelmatig op tv. Op het moment is hij gestopt met al deze bezigheden, omdat hij overweegt te emigreren naar de Verenigde Staten.

Bibliografie

  • Over de leegte in de wereld (1976);
  • De (ver)wording van de jongere Dürer (1978);
  • Zoeken naar Eileen W. (1981);
  • La Place de la Bastille (1981);
  • Vertraagde roman (1982);
  • Kaplan (1986);
  • Hoffman's honger (1990);
  • SuperTex (1991);
  • Een Abessijnse woestijnkat (1992);
  • De ruimte van Sokolov (1992);
  • De verhalen (1993);
  • Serenade (1995);
  • Zionoco (1995);
  • Het grote Leon de Winter boek (1996);
  • Lady Di in een bevallige pose (1996);
  • De hemel van Hollywood (1997);
  • God's Gym (2002);
  • De vijand (2004);
  • Het recht op terugkeer (2008).

Prijzen

  • Reina Prinsen Geerligsprijs (1979);
  • Buber-Rosenzweig-Medaille (2006);
  • Schrijversprijs der Brabantse Letteren (2009).

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Richtlijnen van een BHV verbanddoos

Ben je op zoek naar een geschikte BHV verbanddoos? Wat moet hier eigenlijk in zitten en wat wordt verplicht door de overheid?

De rol van plagen in de ontwikkeling

Plagen blijkt een positieve invloed te hebben in de ontwikkeling van het kind.

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Werkstuk zinloos geweld en agressie

Iedere week vindt er wel een geval van zinloos geweld plaats, waar komt die agressie vandaan?

Profilers

Het werk van een profiler,overgewaaid uit de VS, is meer een kunst dan een vak

Stichting Stadshout Amsterdam

Dit is een weergave van het gedachtegoed van Crisow von Schulz, oprichter van Stichting Stadshout

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel I

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Hoezo is de claimcultuur slecht? en oma tegen Ajax, normaal?

Over megaschadeclaims, hun punitieve bedoeling en het no cure no pay systeem.

Transportbedrijven geraakt door de crisis

De transportsector wordt hard geraakt door de economische crisis: weinig werk, winstdalingen en faillisementen.

Is het streven naar autarkie, autarkisch wonen en qua energie autarkisch zijn goed?

Texel wil in 2030 op het gebied van energie in 2030 volledig autarkisch zijn, is dat goed?

Groepen, hoe werkt het theoretisch gezien

Groepsdynamica in de theorie

Leven in een wereld zonder oorlog, is wereldvrede mogelijk?

Iedere dag zie ik mensen vechten op televisie of internet, toch leef ik al mijn hele leven in een wereld zonder oorlog.

Op Avontuur in de Natuur met de Rugzak

Backpacking is dé Recreatie voor het Wandelen voor méér dan één dag.

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht

Hoe kun je gehandicapte weeskinderen in India helpen?

Door de armoede in India zijn ouders soms genoodzaakt om hun gehandicapte kind ten vondeling te leggen. Hoe kun je deze gehandicapte weeskinderen helpen?

Hoe staan we vandaag de dag tegenover seksualiteit in onze samenleving.

De seksuele revolutie begon in de jaren 60 van de vorige eeuw, hoe staan we nu tegenover seksualiteit?

Is een clown eigenlijk nog wel grappig?

In een Parijs woedt een ware clown terreur, maar ook hier zijn clowns niet allemaal meer om te lachen.

Het gilet is helemaal terug en hipper dan ooit, vandaar deze tips.

Hoe is het gilet eigenlijk ontstaan en waar moet je op letten tijdens het dragen. Na het lezen van dit artikel kom jij altijd goed voor de dag.

Rechtsvorming door de rechter

Het is van belang te beseffen dat rechtsvorming iets anders is dan interpretatie en rechtsontwikkeling. De Hoge Raad gaat hier nader op in.

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Wie is de nieuwe Messias of de nieuwe verlosser

De nieuwe Messias is eindelijk op aarde gekomen, hij stuit echter op tal van problemen.

Virtuele schandpalen

Een essay over de verticale en horizontale bescherming van de burger tegen zijn mogelijke vogelvrijverklaring door internet

Gérard Depardieu: biografie en prijzen

Alles over de Franse acteur Gérard Depardieu.