Liefde als een vogelvlucht


Publicatie datum:

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt.

Gesponsorde koppelingen

Wat eerst als liefde wordt gezien kan wel eens heel verstikkend gaan werken.

Liefde, iedereen heeft er erover, en iedereen streeft er naar de perfecte liefde te vinden. Maar wat is liefde nou daadwerkelijk? Is het zoals men zich voorstelt wat het is, of kan er een diepere betekenis aan gegeven worden dan men nu doet?

Je ziet het op kopjes, glazen, pennen staan: Liefde is..... 

De rest kan door een ieder van jullie worden ingevuld, want wie heeft er niet ooit zo`n ding van iemand gehad? Het antwoord is echter minder simpel dan de hoeveelheden antwoorden die er dan gegeven worden. En heel vaak dreigt men met zijn allen dan te beamen: Liefde kan je maken of breken.

Echter is dit niet de juiste veronderstelling. Liefde kan je wel maken, maar liefde zal je nooit kunnen breken. Teleurstellingen kunnen je namelijk breken. Niet uitgekomen verwachtingen van de liefde, kunnen je breken. En dat is dan juist gelijk het punt waar iedereen de fout in gaat.

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt, die danst in de wind. Doet het dit niet? Dan heet het simpelweg angst wat je voelt. En angst en liefde behoren niet bij elkaar te vinden te zijn. Mensen zijn heel snel geneigd om liefde die ze voelen te willen vasthouden, te willen opeisen, te claimen alsof het hun eigendom is. Echter, liefde kan nooit geen eigendom zijn, van niemand niet. Doet het dit wel? Dan heet het simpelweg geen liefde meer.

Als mensen elkaar net leren kennen, dan vind men het prettig als je het gevoel hebt dat de ander je beschermd. Niemand mag jou dan pijn doen, en jij vind het heerlijk als de ander voor jouw rechten op komt. Je leunt heerlijk achterover en laat de ander de teugels nemen op je rit. Hij de prins op het witte paard, die galant voor jou opkomt, en je laat je voeren naar werelden van ongekend plezier.

Totdat, jij opeens ergens bevind waar je helemaal niet wil zijn. Jij had een andere bestemming in gedachten, maar immers heb jij de teugels niet in handen, en je verrassing is dan groot. Te groot eigenlijk. Je wilt eigenlijk wel weer terug naar hoe het was. Maar hoe krijg je hem nou terug naar hoe jij het wilde zonder die teugels bij hem weg te nemen? En als je ze wegneemt, kun je dan nog wel stellen dat je op dezelfde manier terug bent gegaan in de tijd? Je vogelvlucht is over, verdwenen, en de realiteit komt hard aan. Hij sloeg een weg in waar jij niet heen wilde gaan, en als jij terug wilt zal dat vaak zijn zonder je partner, want die blijft de richting in slaan die hij zelf uit koos, en al die tijd gedaan heeft. Het enige verschil is dat jij het oneens bent geworden, terwijl je eerder genoot van de keuzes van zijn rit.

Je probeert eerst met zachte hand hem te overtuigen dat je de hele andere kant op wilt, maar schept bij hem een naar gevoel dat je hem niet meer vertrouwt in zijn beslissingen. Hij heeft het heerlijk gevonden om je naar wegen te leiden die je nog niet gezien hebt, voor je te zorgen. En nu ineens zeg je hem dat je deze weg niet meer wilt volgen. Teleurstellingen kunnen niet uitblijven. Maar wat nu te gaan doen?

Moet je de teugels terugpakken, en de liefde van je leven zijn levensgenot af te pakken? Of moet je jouw woorden maar inslikken en hem zijn keuzes laten maken, zodat hij kan blijven stralen als de witte ridder? Dit betekend wel dat jouw eigen plezier daarmee ten einde is gekomen.

Liefde is......niet zo simpel als men op kommetjes en mokjes weet te zetten. Liefde voor de ander betekend vaak het inleveren van een stukje van jezelf. Of liefde betekend dat jij niet hoefde in te leveren, maar de ander dit voor je deed. En als je dit eenmaal in hebt gezien, belandt je vanzelf bij de spreuk: Liefde kan je maken en breken.

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Mensen willen graag zich als samen 1 geheel voelen. Dan voelen ze de liefde het sterkst aanwezig. Samen alles ondernemen, samen op reis, gezamelijke vriendschappen hebben, zelfs dezelfde hobby`s zodat men zoveel mogelijk in elkaars aanwezigheid kan verblijven. Maar dat is helemaal geen liefde.

Liefde is ......een eigen leven en identiteit behouden. Dingen met anderen te mogen ondernemen, terwijl je weet dat als je naar huis gaat de ander je met open armen verwelkomt. De andere gunnen plezier te hebben zonder jou. De ander vrij te laten om andere keuzes te willen maken dan jij. Indien je na dit alles dan nog steeds een relatie hebt waarin je vol liefde naar elkaar kan kijken, dan is dit echte liefde. Maar als je vind dat jijzelf te kort komt omdat jijzelf niet zo ondernemend was je eigen leven op te bouwen, en de ander er niet is om dit op te vullen, dan spreek je van bezitten. En dit is dan simpelweg weer geen liefde.

Dankbaar zijn wanneer de ander er wel is, heet liefde. Verlangen naar de ander heet liefde. Maar verdrietig of zelfs boos worden wanneer de ander er niet is, betekend dat jouw eigen leven te weinig kwaliteit heeft opgebouwd zodat je afhankelijk wordt. En afhankelijkheid is geen liefde. Want liefde is immers vrij......

Echte liefde wordt dus bijna nooit zichtbaar, behalve wanneer men een onzelfzuchtige daad stelt, en daar gelukkig mee kan zijn, simpelweg omdat de ander gelukkig is. En dit kan betekenen dat jij dan alleen achter blijft, maar nooit met een eenzaamheid, maar met een gezonde dosis verlangen. Verlangen in de hoop dat hij ooit de weg terug kan vinden naar jou.

Sylvia

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Blijven lezen met een leesbeperking!

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

Schoefiti

Mysterie en fenomeen.

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

Moet Nederland uit de Europese Unie stappen?

Vandaag presenteerde Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma met als speerpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

Rare feestdagen

vreemde feestdagen op de VS

Vergelijkend winkelen in Nederland en Belgie

Over prijsreglementeringen en vergelijkende reclame in beide lidstaten. Een vergelijkende studie van wetgeving en toepassingen.

De poenscheppers met een sociaal maatschappelijke functie

Het verhaal over poenscheppende bestuurders. Het verhaal van de andere crimineel.

Mens en Maatschappij

Overvloed aan Informatie

Sperma van fokpaarden is het witte goud , wordt mensensperma ook miljoenen waard?

Wordt binnenkort na paarden- en koeienzaad nu ook mensenzaad goud waard?

Mensenrechten en het ontstaan van het Klassiek liberalisme

De mensenrechten ontleedt.

Hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Telkens weer komen er nieuwe dictators aan de macht maar hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Opgroeien met verschillende levensfases

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

Recht en rechtvaardigheid voor eenieder, toevoegingen, rechtsbijstandverzekeringen, buitengerechtelijke kostenregeling en nog klassejustitie?

Goedbedoelde wetgevende initiatieven, echter waartoe leiden ze? Bieden ze een voldoende tegemoetkoming aan onvermogenden of toch no cure no pay als alternatief?

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Opzegging van een arbeidsovereenkomst.

De regels over opzegging van een arbeidsovereenkomst.

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

Waarom komt er steeds meer ziekte, ellende en rampspoed voor in mijn directe omgeving?

Hoe is het te verklaren dat er iedere dag meer ziekte, ellende en rampspoed voorkomt in mijn directe omgeving?

De geschiedenis van het joodse volk in vogelvlucht.

Het allereerste begin...lees alles over Abraham, Jakob, Jozef en Mozes

Vechter

waarom worden jongeren en volwassen mishandelt? Genoeg is genoeg,vind jij ook niet? Ik pik het niet langer!

Nederland als het Israël van het Westen

Nederland als uitverkoren natie

Jan Schaefer

De eigenzinnige politicus met helder taalgebruik

Fillipijnse werkster geen goedkope Filippijnse

Niet alle goedkope Fillipijnse werksters in Saoedi-Arabië worden misbruikt als seksslavin.

Waarom bekeren steeds meer Chinezen zich tot het christendom?

In ons land neemt het aantal christenen steeds meer af maar in China bekeren steeds meer mensen zich tot zich tot het christendom, waarom doe ze dat.

Waarom Afrika het kan

Ontwikkelingsproblemen zijn op te lossen.