Liefde als een vogelvlucht


Publicatie datum:

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt.

Gesponsorde koppelingen

Wat eerst als liefde wordt gezien kan wel eens heel verstikkend gaan werken.

Liefde, iedereen heeft er erover, en iedereen streeft er naar de perfecte liefde te vinden. Maar wat is liefde nou daadwerkelijk? Is het zoals men zich voorstelt wat het is, of kan er een diepere betekenis aan gegeven worden dan men nu doet?

Je ziet het op kopjes, glazen, pennen staan: Liefde is..... 

De rest kan door een ieder van jullie worden ingevuld, want wie heeft er niet ooit zo`n ding van iemand gehad? Het antwoord is echter minder simpel dan de hoeveelheden antwoorden die er dan gegeven worden. En heel vaak dreigt men met zijn allen dan te beamen: Liefde kan je maken of breken.

Echter is dit niet de juiste veronderstelling. Liefde kan je wel maken, maar liefde zal je nooit kunnen breken. Teleurstellingen kunnen je namelijk breken. Niet uitgekomen verwachtingen van de liefde, kunnen je breken. En dat is dan juist gelijk het punt waar iedereen de fout in gaat.

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt, die danst in de wind. Doet het dit niet? Dan heet het simpelweg angst wat je voelt. En angst en liefde behoren niet bij elkaar te vinden te zijn. Mensen zijn heel snel geneigd om liefde die ze voelen te willen vasthouden, te willen opeisen, te claimen alsof het hun eigendom is. Echter, liefde kan nooit geen eigendom zijn, van niemand niet. Doet het dit wel? Dan heet het simpelweg geen liefde meer.

Als mensen elkaar net leren kennen, dan vind men het prettig als je het gevoel hebt dat de ander je beschermd. Niemand mag jou dan pijn doen, en jij vind het heerlijk als de ander voor jouw rechten op komt. Je leunt heerlijk achterover en laat de ander de teugels nemen op je rit. Hij de prins op het witte paard, die galant voor jou opkomt, en je laat je voeren naar werelden van ongekend plezier.

Totdat, jij opeens ergens bevind waar je helemaal niet wil zijn. Jij had een andere bestemming in gedachten, maar immers heb jij de teugels niet in handen, en je verrassing is dan groot. Te groot eigenlijk. Je wilt eigenlijk wel weer terug naar hoe het was. Maar hoe krijg je hem nou terug naar hoe jij het wilde zonder die teugels bij hem weg te nemen? En als je ze wegneemt, kun je dan nog wel stellen dat je op dezelfde manier terug bent gegaan in de tijd? Je vogelvlucht is over, verdwenen, en de realiteit komt hard aan. Hij sloeg een weg in waar jij niet heen wilde gaan, en als jij terug wilt zal dat vaak zijn zonder je partner, want die blijft de richting in slaan die hij zelf uit koos, en al die tijd gedaan heeft. Het enige verschil is dat jij het oneens bent geworden, terwijl je eerder genoot van de keuzes van zijn rit.

Je probeert eerst met zachte hand hem te overtuigen dat je de hele andere kant op wilt, maar schept bij hem een naar gevoel dat je hem niet meer vertrouwt in zijn beslissingen. Hij heeft het heerlijk gevonden om je naar wegen te leiden die je nog niet gezien hebt, voor je te zorgen. En nu ineens zeg je hem dat je deze weg niet meer wilt volgen. Teleurstellingen kunnen niet uitblijven. Maar wat nu te gaan doen?

Moet je de teugels terugpakken, en de liefde van je leven zijn levensgenot af te pakken? Of moet je jouw woorden maar inslikken en hem zijn keuzes laten maken, zodat hij kan blijven stralen als de witte ridder? Dit betekend wel dat jouw eigen plezier daarmee ten einde is gekomen.

Liefde is......niet zo simpel als men op kommetjes en mokjes weet te zetten. Liefde voor de ander betekend vaak het inleveren van een stukje van jezelf. Of liefde betekend dat jij niet hoefde in te leveren, maar de ander dit voor je deed. En als je dit eenmaal in hebt gezien, belandt je vanzelf bij de spreuk: Liefde kan je maken en breken.

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Mensen willen graag zich als samen 1 geheel voelen. Dan voelen ze de liefde het sterkst aanwezig. Samen alles ondernemen, samen op reis, gezamelijke vriendschappen hebben, zelfs dezelfde hobby`s zodat men zoveel mogelijk in elkaars aanwezigheid kan verblijven. Maar dat is helemaal geen liefde.

Liefde is ......een eigen leven en identiteit behouden. Dingen met anderen te mogen ondernemen, terwijl je weet dat als je naar huis gaat de ander je met open armen verwelkomt. De andere gunnen plezier te hebben zonder jou. De ander vrij te laten om andere keuzes te willen maken dan jij. Indien je na dit alles dan nog steeds een relatie hebt waarin je vol liefde naar elkaar kan kijken, dan is dit echte liefde. Maar als je vind dat jijzelf te kort komt omdat jijzelf niet zo ondernemend was je eigen leven op te bouwen, en de ander er niet is om dit op te vullen, dan spreek je van bezitten. En dit is dan simpelweg weer geen liefde.

Dankbaar zijn wanneer de ander er wel is, heet liefde. Verlangen naar de ander heet liefde. Maar verdrietig of zelfs boos worden wanneer de ander er niet is, betekend dat jouw eigen leven te weinig kwaliteit heeft opgebouwd zodat je afhankelijk wordt. En afhankelijkheid is geen liefde. Want liefde is immers vrij......

Echte liefde wordt dus bijna nooit zichtbaar, behalve wanneer men een onzelfzuchtige daad stelt, en daar gelukkig mee kan zijn, simpelweg omdat de ander gelukkig is. En dit kan betekenen dat jij dan alleen achter blijft, maar nooit met een eenzaamheid, maar met een gezonde dosis verlangen. Verlangen in de hoop dat hij ooit de weg terug kan vinden naar jou.

Sylvia

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Het heerlijk avondje is gekomen, Sinterklaas gaat digitaal.

Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas. De digitalisering en de macht van Sinterklaas.

Cyberpesten

Algemene informatie over een moderne vorm van pesten: cyberpesten

Geduldig zijn

stappen om geduldig te worden

De echte werkelijkheid

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Waar maak je de mooiste fotokalender?

In veel huizen heeft de kalender een prominente plaats gekregen. Je hebt allerlei soorten. Verjaardagen van familie, vrienden en kennissen, je vindt ze terug op je verjaardagskalender.

Hoe gaan oplichters te werk?

Steeds meer mensen worden slachtoffer van oplichters maar hoe gaan oplichters te werk?

Recht op zelfverdediging

Mag je iemand doodschieten in Nederland uit noodweer?

Waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Iedereen kent wel een grote eikel maar waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Kinderen en spelen, waarom eigenlijk?

Kinderen spelen er op los, maar waarom?

Levenslang in de Gevangenis

Levenslange Straf, Levenslange Opsluiting, Life Sentence, Life Imprisonment, Lifelong Incarceration of Life Incarceration

Wat is Democratie

Democratie bestaat uit demos(=volk) en crator(=regeren/macht). Democratie betekent dus het volk regeert.

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.

Waarom is de ene verslaving legaal en de andere verslaving illegaal?

Schrijfverslaving zorgt voor tijdelijke afleiding voor verslaafden en verminderd dus het gebruik van verslavende middelen en zou dus gesubsidieerd moeten worden.

Hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Telkens weer komen er nieuwe dictators aan de macht maar hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Nominaties op Facebook

Inflatie van het woord 'nomineren'

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

De vergrijzing, de oplossing voor de werkeloze vijftiger

De vergrijzing is de mogelijke oplossing voor werkelozen boven de 50 jaar

De Kijk op Geert Wilders in het Buitenland.

Dit artikel gaat er over of, en hoe Geert Wilders de Nederlandse betrekkingen met het buitenland beïnvloed

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.

Hoogbegaafdheid

Wat is Hoogbegaafdheid? Een definitie, omschrijving en enkele kenmerken.

De rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

de rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

Wat militairvrouwen niet willen horen

Een stukje met humoristische ondertoon over de opmerkingen die militairvrouwen regelmatig te horen krijgen.

www.brandwonden.nl, Brandwonden stichting, brandwonden

Brandwonden stichting, geeft informatie over brandwonden, vraagt aandacht voor preventie, eerste hulp, behandeling en begeleiding van patiënten en onderzoek.

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.