Liefdesverdriet - een andere kijk


Publicatie datum:

Dit artikel geeft een andere kijk op liefdesverdriet.

Gesponsorde koppelingen

Liefdesverdriet...enige uitzonderingen daargelaten, is iedereen wel eens geconfronteerd geworden met liefdesverdriet. Zoveel literatuur, zoveel artikelen worden gewijd aan het fenomeen...doch nergens vind je een pasklaar antwoord omdat de beleving ervan voor elk individu anders is vanuit welke betekenis gegeven wordt aan verdriet. De ene ervaart het als bijzonder ingrijpend, de ander bekijkt het als een leer- en groeiproces.

. Hoe pijnlijk liefdesverdriet ook kan zijn, enkel jij kan de keuze maken door het verdriet heen te gaan, niet te blijven hangen in destructieve en negatieve gedachten, niet koortsachtig te blijven zoeken naar antwoorden, want in de meeste gevallen heeft niemand hierop een helder en duidelijk antwoord.

 Relaties komen en gaan en waar van meetaf aan een gezonde basis van vertrouwen is tussen twee mensen zijn de slaagkansen tot een duurzame relatie groter, dan relaties die gebaseerd zijn op enkel fysieke aantrekkingskracht.

Als één van de partners niet verder kan/wil in een relatie, is het ook voor diegene die de relatie stopzet, emotioneel en moeilijk, aangezien hij/zij diegene is die de "oorzaak" is van jouw pijn, doch hierin zijn de uitzonderingen bij.

Liefdesverdriet, hartzeer, hartenpijn...voelt bij partners alsof hun hart breekt, voelen vaak ook pijn aan de hartstreek en helaas is het niet uitzonderlijk dat door de hevige emotionele staat iemand een hartaanval doet en/of komt te overlijden. Deze gebeurtenis staat niet los van meestal andere factoren die binnen de biologie van iemand reeds aanwezig is, doch alle stresstoevoegende elementen kunnen in dit geval escaleren tot gezondheidsproblemen. Liefdespijn is op meerdere dimensies niet te onderschatten, niet te geringschatten.

Daarom zijn goedbedoelende uitspraken " ach, je vindt wel snel iemand anders", "kop op, er zwemmen nog veel vissen in de zee", "je bent nog zo jong, ander en beter", "hij/zij verdient je niet, je verdient beter"....het klinkt ons allemaal in de oren, helaas is het vaak beter even geen adviezen te geven of uitspraken te doen die er op dat moment niet toe doen, nog meer pijn veroorzaken dan er al kan zijn. Leren luisteren, onbevooroordeeld, zonder ongevraagde commentaren te geven, gewoon bewust aan-wezig zijn .

WAT WERKT DAN WEL? Erkenning krijgen, gezien en gehoord worden in je pijn, verdriet, ontreddering, boosheid, teleurstelling, niet met de bedoeling "beslachtofferd" te worden, dan wel begrip te krijgen voor wat je voelt en wat je voelt best ok is.

Een liefdesbreuk verwerken is rouwen tegelijk, rouwen om diegene die wellicht voorgoed afscheid van je heeft genomen. Rouwen doen mensen niet alleen met een overlijden, en hierin heerst nog te vaak te weinig begrip rond.

Het proces van verwerken vraagt tijd en ook het aspect van de tijd is subjectief, alleen dient de omgeving erover te waken dat het proces wel degelijk op een bepaald moment naar actieve verwerking evolueert.

Hoe vaak zien we niet gebeuren dat bij oudere singles de angst om zich nog te durven verbinden met een partner zodanig groot is geworden, dat hij/zij nog liever alleen door het leven gaat, terwijl diep in hun hart het verlangen er nog wel is?

 Rouwen is werken, vaak bij momenten bijzonder intensief, het vraagt veel energie.Na een intense emotionele periode kan ruimte ontstaan om helder te kijken naar de kwaliteit van de relatie, hoe die in werkelijkheid (zonder franjes) is geweest, hoe vaak je jezelf misschien hebt voorgehouden dat het allemaal wel goed zou komen, dat het wel beter ging worden...om uiteindelijk dan te erkennen dat de relatie meer ging lijken op een slagveld of psychologische oorlogsvoering.

 Bij diepergaande gesprekken ont-dekken mensen vaak dat de relatie al bij al niet echt goed zat, veel ruzies, verdriet, verbaal of fysieke agressie, onderdrukking, emotionele chantage, jaloezie...jezelf die ruimte geven om met behulp van een relatiecoach of neutraal persoon tot inzicht te komen, kan je helpen bepaalde vastgeroeste patronen te doorbreken. Uit-zicht door In-zicht is de weg naar healing van je emoties. En dit is de essentie, de Weg naar genezing en het aantrekken van een duurzame relatie, gebaseerd op verbondenheid en vertrouwen.

 Mieke Coigné

Gediplomeerd Relatie- en Life Coach, Reading en Healing

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De Kijk op Geert Wilders in het Buitenland.

Dit artikel gaat er over of, en hoe Geert Wilders de Nederlandse betrekkingen met het buitenland beïnvloed

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

In de trein

een observatie

Heb jij alle gedichtjes al af?

Het is weer de tijd van het jaar dat iedereen druk bezig is met Sinterklaas. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken?

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Hells Angels

Hells Angels Rides the Harley Davidson

Verloedering

Langzamerhand worden we een maatschappij waarin mensen leven die gewoon lekker doen en laten wat ze willen

Tot waar zijn wij verantwoordelijk voor vluchtelingen?

De afgelopen decennia heeft Nederland veel vluchtelingen opgevangen, tot waar zijn wij verantwoordelijk voor al deze vluchtelingen?

Hoe kun je rijk en gelukkig zijn zonder te werken?

Ben je op zoek naar een alternatief voor een leven lang werken, wordt dan ook rijk en gelukkig zonder te werken.

Hans Christian Andersen

Over de sprookjesschrijver, Hans Christian Andersen.

Waar komt de paashaas vandaan?

Met pasen zie je vooral de paashaas huppelen met eieren,maar waar komt de paashaas nou eigenlijk vandaan.

Bezwaarschrift voor mijn boete

Bezwaarschrift schrijven voor mijn boete

Kinderen en spelen, waarom eigenlijk?

Kinderen spelen er op los, maar waarom?

Een historisch perspectief op lynchings in Mexico

In dit artikel zal worden besproken hoe het fenomeen lynchen (het eigenhandig mishandelen of vermoorden van potentiële daders door burgers) zich door de jaren heen in Mexico heeft ontwikkeld

De verloedering van de samenleving is een veelvoorkomend topic.

Het artikel gaat over een veelvoorkomend topic.

Gérard Depardieu: biografie en prijzen

Alles over de Franse acteur Gérard Depardieu.

Weg met koning Willem Alexander, leve koningin Maxima

Het koningshuis is een volledig achterhaalt feodaal instituut, de enige reden dat het mag blijven is Maxima.

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Waar houden vrouwen van, wat wil een vrouw voor haar verjaardag?

Praktische cadeau tips voor mannen die niet weten wat ze voor hun vriendin of vrouw kopen moeten.

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel I

Depressie als een voornamelijke oorzaak van diverse verslavingen

Wie is de weigerambtenaar?

In dit artikel wordt gekeken wat en wie een weigerambtenaar is. Mag hij zomaar een gedeelte van zijn werk weigeren te doen?

De economische crisis van 2008

In dit artikel beschrijf ik de economische crisis van 2008.

Zelfmoord trend of zelfmoord hype.

Zelfmoord onder jongeren neemt epidemische vormen aan, wat is de verklaring voor dit fenomeen.