Los Gitanos


Publicatie datum:

De oorsprong van de Zigeuners.

Gesponsorde koppelingen
  • Waar komen Zigeuners oorspronkelijk vandaan?
  • Welke Zigeunergroeperingen zijn er?
  • Wat zijn de benamingen van Zigeuners?
  • Welke verschillen zijn er tussen Zigeunergroeperingen?

Oorsprong

Zigeuners komen oorspronkelijk uit India. Door de moslimoorlogen werden zij gedwongen een zwervend bestaan te leiden en werden vaak als slaven gevangen genomen. Het waren namelijk kundige vaklui met specialisaties zoals metaalbewerking of het temmen van paarden. Toen ze rond 1400 vrijkwamen hadden ze geen territorium waar ze zich konden vestigen. Ze verlieten hun geboortestreek en trokken via Perzië in westelijke richting.

Doortocht naar Europa

De groepen verdienden hun geld met handel, diverse ambachten en vooral met muziek en dans. De zigeuners die uit het oosten kwamen, botsten op de barrière van de Middellandse Zee. Een deel koos voor een doortocht via Noord-Afrika naar Spanje, terwijl het andere deel via Turkije en Griekenland, de Balkan en Centraal-Europa binnentrok.

Beginperiode in Europa

Na hun aankomst in Europa bestond er nauwelijks of geen weerstand tegen hen. Zowel in de Midden-Europese landen als in Spanje kregen de eerste rondtrekkende zigeuners zelfs vrijgeleide brieven. De Spaanse koning Alfonso gaf een dergelijke brief en benadrukte dat de zigeuners bepaald geen bedelaars zijn want zij bezaten veel paarden, goud en zilver.

Onderdrukking

Lang duurde deze bescherming niet want in de 16e eeuw begon de stigmatisering van deze groepen en werden door de kerk en overheid als heidenen beschouwd. In heel Europa brak een periode van vervolging en onderdrukking aan. In Roemenië werd er zelfs gejaagd op zigeuners en werden ze door de kloosters als slaven gekocht en verkocht.

Benamingen

Voor zigeuners worden verschillende benamingen gebruikt. De bekendste zijn: gitanos, gitanes, gipsy, tzigane en zigeuner. Deze benamingen werden gebruikt voor de zigeuners die via Noord-Afrika, Europa binnengekomen waren. Zelf noemen zij zich liever Roma, de naam voor een nomadisch volk. De term Roma kan zowel slaan op gehele volk als op één van de stammen. De eerder genoemde benamingen zijn afgeleid van het woord Egyptenaar (Egyptien)

De Taal

De taal van de zigeuners kent verschillende varianten. De taal vertoont sterke overeenkomsten met het oud-Indiaas: het Sanskriet, een oude Indische taal die in India zelf niet meer wordt gesproken maar nog wel bestudeerd kan worden.

De Muziek

In de loop der tijd raakten de zigeuners toch min of meer verbonden met bepaalde gebieden. Ze namen verschillende kenmerken uit die culturen over en mengden die met hun eigen cultuur. Op het gebied van muziek is dit duidelijk te horen. Zo is er duidelijk verschil tussen de muziek en dans van de Spaanse gitanos (de flamenco) en die van de Hogaarse zigeuners. Bij Spaanse zigeuners varieert de muziek van langgerekte smartelijke klaagzangen tot heftige explosies. het is een combinatie van gitaarmuziek, handgeklap, zang en gedanste voetritmes "zapateados" genoemd.

http://www.myspace.com/video/vid/6333702

De Hongaarse zigeuners maken naast gitaren gebruik van andere instrumenten, zoals de cimbaal en violen.

De Spaanse zigeuner heeft de zang, dans en muziek ontwikkelt tot een heel eigen, strenge dansstijl en techniek: de flamenco. Dit is een samensmelting van Indiase, Arabische en Spaanse elementen.

Zigeunermuzikanten

Bekende zigeunermuzikanten uit deze tijd zijn:

  • de gitarist Django Reinhardt
  • het Nederlandse Trio Rosenberg
  • de Spaans/Franse zigeuners Manitas de la Plata
  • de Gypsy Kings

Dans

De verschillen in de muziek tussen diverse zigeurgroeperingen zijn groter dan wanneer we naar de dans kijken. De voetritmen, de golvende armbewegingen, het heen en weer zwenken van het bovenlichaam en de wiegende heupen, zijn karakteristiek bij zigeuners uit alle streken.

Tegenwoordig

De zigeuners hebben vaak onder armoedige omstandigheden geleefd aan de rand van een plaats. Tegenwoordig reizen ze nog maar weinig en meestal wonen ze op woonwagenkampen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Hoogbegaafdheid: Hoe herken je het?

Kenmerken en informatie over het herkennen van hoogbegaafdheid

Peuters en eten, de ramp en de tips.

Waarom eten peuters niet altijd goed en wat kun je er aan doen?

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

Recht en rechtvaardigheid voor eenieder, toevoegingen, rechtsbijstandverzekeringen, buitengerechtelijke kostenregeling en nog klassejustitie?

Goedbedoelde wetgevende initiatieven, echter waartoe leiden ze? Bieden ze een voldoende tegemoetkoming aan onvermogenden of toch no cure no pay als alternatief?

Zelfmoord trend of zelfmoord hype.

Zelfmoord onder jongeren neemt epidemische vormen aan, wat is de verklaring voor dit fenomeen.

Waar komt de paashaas vandaan?

Met pasen zie je vooral de paashaas huppelen met eieren,maar waar komt de paashaas nou eigenlijk vandaan.

Over gummen en potloden

We zijn vertrouwd met gummen en potloden, maar waar komen ze vandaan?

Interview Marianne Thieme

In 2006 vlak voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er bij ons op school ook verkiezingen gehouden.

Nationale Feestdagen

Nationale Feestdagen van Nederland in 2010

Wat militairvrouwen niet willen horen

Een stukje met humoristische ondertoon over de opmerkingen die militairvrouwen regelmatig te horen krijgen.

Rare feestdagen

vreemde feestdagen op de VS

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Heb jij alle gedichtjes al af?

Het is weer de tijd van het jaar dat iedereen druk bezig is met Sinterklaas. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken?

Het gilet is helemaal terug en hipper dan ooit, vandaar deze tips.

Hoe is het gilet eigenlijk ontstaan en waar moet je op letten tijdens het dragen. Na het lezen van dit artikel kom jij altijd goed voor de dag.

Alleenstaande ouders in de bijstand

ouders in de bijstand

Is een duurzame samenleving haalbaar of leggen we steeds een druppel op de gloeiende plaat?

Beste Foobie schrijvers en lezers, we worden door regeringen erop gewezen duurzaam te gaan leven. Dit alles ten behoeve van de natuur en voor al onze nazaten.

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel I

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Soorten depressie

Verschillende types depressie

Zomerse zon

Zomerhitte

Moeilijkheden in bestrijding mensenhandel

Hoe wetgeving de bestrijding van mensenhandel in de weg ligt

Zijn alle lekkere blonde meiden domme blondjes?

Heel veel lekkere blonde meiden zijn meer dan alleen maar domme blonde dozen.

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

Hoe ontstaat eenzaamheid bij ouderen en wat kun je er aan doen?

Eenzaamheid bij ouderen wordt in Nederland een steeds groter probleem, hoe komt dat en wat is er aan te doen?

Het doel heiligt de kroongetuige

Nederland is gewend geraakt aan het fenomeen kroongetuige. De acceptatie voor het gebruik van een kroongetuige is door de jaren heen lichtelijk gegroeid.

Blijven lezen met een leesbeperking!

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!