Mens en mobieltje


Publicatie datum:

Wat doet het mobieltje met mens en samenleving?

Gesponsorde koppelingen

Ze bestaan nog geen twintig jaar. En weinig dingen zijn zo gemeengoed geworden als mobiele telefoons of ook wel GSM. Tenminste, dat waren ze oorspronkelijk. Zo worden ze ook nog wel gebruikt. Een man die zijn vrouw in de supermarkt belt om te vragen welk merk van al die soorten wasmiddelen hij nu eigenlijk moet meenemen. Een kind dat naar huis belt omdat de fietsband lekt is. “Ophalen, alsjeblieft”.

 

Je vraagt je weleens af hoe dat vroeger ging: hoe kon je zonder! O ja, je kunt die fietsband natuurlijk zelf plakken. En maakt het echt heel veel uit met welk wasmiddel je thuiskomt? Maar hoe dat vroeger ging is niet de belangrijkste vraag. Veel interessanter is wat mobieltjes – of hoe je ze tegenwoordig ook maar noemt – met mensen doen! Wat dat mensen er door veranderen is wel zeker.

Alleen de handen al. Japans onderzoek heeft uitgewezen dat de duim – veel gebruikt bij sms ‘n – een andere positie gaat innemen ten aanzien van de vingers. De duim wordt groter en sterker. En dat heeft weer invloed op hoe iemand schrijft.

 

Maar er is meer. Ooit bedoeld om gemakkelijk bereikbaar te zijn – even bellen! – zijn mobieltjes veranderd in kleine computers met internetverbinding en toetsenbordjes. Wie een jongere vraagt hoe vaak hij de mobiel gebruikt om te bellen, krijgt vaak een verbaasde blik. Alsof het ding daarvoor niet meer bedoeld is!

 

De mobiel heeft er voor gezorgd dat we altijd bereikbaar zijn. Hoeveel toespraken en concerten daarvan niet getuige zijn! Tenzij we het apparaat uitzetten. Maar dat doen we niet zo gemakkelijk. Want…..dan zijn we niet bereikbaar! Je bereikbaarheid geeft je positie blijkbaar aan, je belangrijkheid.

 

En we zijn niet alleen altijd bereikbaar, we kunnen nu ook de hele dag doorgeven wat we aan het doen zijn en waar we mee bezig zijn. We kunnen de hele dag laten zien dat we er zijn! We kunnen ogenblikkelijk onze mening ergens over geven of ons ongenoegen uiten. Twitteren, noemen we dat. En zo vliegen de meest onnozele berichtjes via onze gsmmetjes de wereld rond en houden we onszelf bezig door te vertellen wat we eten of dat we in de bus zitten. Wie niet mee doet, wordt vaak meewarig bekeken. Het is toch belangrijk? Je moet toch laten zien dat je belangrijk bent!

 

Gevaarlijk? Ach, wie iets zwart op wit “zegt”, zegt het vaak anders dan wanneer hij dat in een persoonlijk gesprek doet. Over iets of iemand iets zeggen, kan veel scherper overkomen als je het sms’t of twittert dan wanneer je de persoon in de ogen kijkt. Hoeveel ruzies op die manier ontstaan is niet na te gaan, en waarschijnlijk ook niet te tellen.

 

Een beetje mobiel is tegenwoordig naast telefoon en sms-apparaat ook fototoestel, organizer, notitieboekje, verbinding met internet, twittermachine. Via satellieten wordt precies in de gaten gehouden wie waar op welk moment is en wie wat op welk moment zegt. Nog even en je kunt met je mobiel betalen, met de trein reizen en ga maar door.

 

In het boek 1984 beschrijft Orwell een wereld waar alles in de gaten wordt gehouden. Toen het boek verscheen, vonden mensen dat idee beangstigend. Die kant moest het met de wereld beslist niet op. Maar stiekem, ongemerkt, ondoordacht, gaan we die kant op. Misschien had het boek 2024 moeten heten of 2030, maar dat Big Brother ons steeds meer in de gaten houdt, staat buiten kijf. Hij hoeft er ook niet verschrikkelijk z’n best voor te doen: we doen het immers zelf!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Hoezo een druk leven, we hebben tijd genoeg.

Iedereen roept dat hij-zij het zo druk heeft maar is dat wel zo.

Weg met de monarchie, leve de republiek

De monarchie is een achterhaald instituut. Er is maar één reden waarom hij nog wordt gedoogd.

Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

Het huidige communisme is besmet door hebzucht en corruptie, het kapitalisme heeft echter ook gefaald. Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Blijven lezen met een leesbeperking!

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

God sterft uit

De invloeden van het christendom nemen af. Steeds minder jongeren voelen zich nog aangetrokken tot de kerk.

Meer dan Beatlemania

Het breukkarakter van de jaren zastig ten opzichte van de jaren vijftig

Hoe kun je rijk en gelukkig zijn zonder te werken?

Ben je op zoek naar een alternatief voor een leven lang werken, wordt dan ook rijk en gelukkig zonder te werken.

De religieuze bril

Kijken door een religieuze bril als atheist zijnde.

De Vogelvrij Verklaarden

De Balling, In Ballingschap, In Exile of terwijl ; De Outlaw

Waarom een Dag van Eenheid?

Internationale beweging Humanity's Team vraagt de VN een Dag van Eenheid uit te roepen

De invloed van sociale relaties op risicogedrag

in dit artikel wordt de invloed van sociale relaties op risicogedrag besproken

Bestaan er nog echte Samurai vrouwen?

Bestaan er nog steeds echte Japanse vrouwelijke krijgers of Samurai vrouwen?

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?

Jongeren en jeugddelinquentie

Er zijn twee soorten van jeugddelinquentie waar jongeren te maken mee kunnen krijgen; de tijdelijke en de langdurige. Daarnaast zijn er jongeren die niet te maken krijgen met jeugddelinquentie.

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

De kerstboom

Een van de tradities van Nederlanders met kerst is het opzetten van een kerstboom, maar dit is oorspronkelijk geen Nederlandse traditie.

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

De perfecte samenleving is maakbaar maar alleen op kleine schaal

Er is een samenleving mogelijk waarin iedereen gelijk, gezond en gelukkig is.

Charlie Hebdo en hoe heilig is de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk?

Naar aanleiding van de vreselijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo roepen alle Fransen dat de vrijheid van meningsuiting heilig is in Frankrijk, maar is dat ook zo?

Korte geschiedenis van de hiphopmuziek

Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel iets over de geschiedenis van hiphopmuziek.

Zelfmoordvideo op facebook door cyberpesten

Hoe komt het dat er op Facebook een video circuleert van een meisje dat zelfmoord pleegt voor haar webcam?