Mens en mobieltje


Publicatie datum:

Wat doet het mobieltje met mens en samenleving?

Gesponsorde koppelingen

Ze bestaan nog geen twintig jaar. En weinig dingen zijn zo gemeengoed geworden als mobiele telefoons of ook wel GSM. Tenminste, dat waren ze oorspronkelijk. Zo worden ze ook nog wel gebruikt. Een man die zijn vrouw in de supermarkt belt om te vragen welk merk van al die soorten wasmiddelen hij nu eigenlijk moet meenemen. Een kind dat naar huis belt omdat de fietsband lekt is. “Ophalen, alsjeblieft”.

 

Je vraagt je weleens af hoe dat vroeger ging: hoe kon je zonder! O ja, je kunt die fietsband natuurlijk zelf plakken. En maakt het echt heel veel uit met welk wasmiddel je thuiskomt? Maar hoe dat vroeger ging is niet de belangrijkste vraag. Veel interessanter is wat mobieltjes – of hoe je ze tegenwoordig ook maar noemt – met mensen doen! Wat dat mensen er door veranderen is wel zeker.

Alleen de handen al. Japans onderzoek heeft uitgewezen dat de duim – veel gebruikt bij sms ‘n – een andere positie gaat innemen ten aanzien van de vingers. De duim wordt groter en sterker. En dat heeft weer invloed op hoe iemand schrijft.

 

Maar er is meer. Ooit bedoeld om gemakkelijk bereikbaar te zijn – even bellen! – zijn mobieltjes veranderd in kleine computers met internetverbinding en toetsenbordjes. Wie een jongere vraagt hoe vaak hij de mobiel gebruikt om te bellen, krijgt vaak een verbaasde blik. Alsof het ding daarvoor niet meer bedoeld is!

 

De mobiel heeft er voor gezorgd dat we altijd bereikbaar zijn. Hoeveel toespraken en concerten daarvan niet getuige zijn! Tenzij we het apparaat uitzetten. Maar dat doen we niet zo gemakkelijk. Want…..dan zijn we niet bereikbaar! Je bereikbaarheid geeft je positie blijkbaar aan, je belangrijkheid.

 

En we zijn niet alleen altijd bereikbaar, we kunnen nu ook de hele dag doorgeven wat we aan het doen zijn en waar we mee bezig zijn. We kunnen de hele dag laten zien dat we er zijn! We kunnen ogenblikkelijk onze mening ergens over geven of ons ongenoegen uiten. Twitteren, noemen we dat. En zo vliegen de meest onnozele berichtjes via onze gsmmetjes de wereld rond en houden we onszelf bezig door te vertellen wat we eten of dat we in de bus zitten. Wie niet mee doet, wordt vaak meewarig bekeken. Het is toch belangrijk? Je moet toch laten zien dat je belangrijk bent!

 

Gevaarlijk? Ach, wie iets zwart op wit “zegt”, zegt het vaak anders dan wanneer hij dat in een persoonlijk gesprek doet. Over iets of iemand iets zeggen, kan veel scherper overkomen als je het sms’t of twittert dan wanneer je de persoon in de ogen kijkt. Hoeveel ruzies op die manier ontstaan is niet na te gaan, en waarschijnlijk ook niet te tellen.

 

Een beetje mobiel is tegenwoordig naast telefoon en sms-apparaat ook fototoestel, organizer, notitieboekje, verbinding met internet, twittermachine. Via satellieten wordt precies in de gaten gehouden wie waar op welk moment is en wie wat op welk moment zegt. Nog even en je kunt met je mobiel betalen, met de trein reizen en ga maar door.

 

In het boek 1984 beschrijft Orwell een wereld waar alles in de gaten wordt gehouden. Toen het boek verscheen, vonden mensen dat idee beangstigend. Die kant moest het met de wereld beslist niet op. Maar stiekem, ongemerkt, ondoordacht, gaan we die kant op. Misschien had het boek 2024 moeten heten of 2030, maar dat Big Brother ons steeds meer in de gaten houdt, staat buiten kijf. Hij hoeft er ook niet verschrikkelijk z’n best voor te doen: we doen het immers zelf!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Autisme

Wat is Autisme? En hoe kan ik dat herkennen?

Hoe los je goedkoop gedragsproblemen op?

Gedragsproblemen kun je goedkoop oplossen met behulp van de piramide van Maslow en Pavlov.

De kerstboom

Een van de tradities van Nederlanders met kerst is het opzetten van een kerstboom, maar dit is oorspronkelijk geen Nederlandse traditie.

Hoogbegaafdheid: Vermoedelijk Hoogbegaafd, wat nu?

Hoe bevestig je je vermoeden dat iemand hoogbegaafd is.

Waarom komt er steeds meer ziekte, ellende en rampspoed voor in mijn directe omgeving?

Hoe is het te verklaren dat er iedere dag meer ziekte, ellende en rampspoed voorkomt in mijn directe omgeving?

De geschiedenis van de Kerstman

Hoe en waar is de figuur 'Kerstman' ontstaan?

Het belang van de islam.

Dit artikel geeft de rol van de islam in het menselijke leven en in de samenleving weer.

Passief meeroken

Gevolgen van passief meeroken

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Vaccinatie, van twee kanten belicht

Hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Er zijn heel veel families waar familieleden ruzie hebben met elkaar, hoe kun je een familieruzie beëindigen?

De economische crisis van 2008

In dit artikel beschrijf ik de economische crisis van 2008.

Mensenrechten en het ontstaan van het Klassiek liberalisme

De mensenrechten ontleedt.

Koude oorlog

stukje geschiedenis van de koude oorlog

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Burgerschapsvorming

beschouwing van de vraag: Heeft het vak burgerschapsvorming een toevoegende waarde als het gaat om de ontwikkeling van kinderen tot goede liberale burgers?

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Communicatie

Wat is communicatie

Wintertijd en zomertijd

Het hoe en waarom van het verzetten van de klok.

Waarom een goedkoop personenbusje voor gehandicapte wezen in India?

Wat is de motivering voor de aanschaf van een goedkoop personenbusje voor gehandicapte wezen in India?

Crowdsourcing

Is er een kracht van de massa of kan het ook anders zijn?

Eerder stoppen met werken, pre pensioen

Eerder stoppen met werken kan nog steeds, lees hier hoe.

Weg met de monarchie, leve de republiek

De monarchie is een achterhaald instituut. Er is maar één reden waarom hij nog wordt gedoogd.

Eindhoven Airport blijft groeien

Het vliegveld in Eindhoven wordt steeds populairder. Kunnen we Eindhoven Airport al het tweede Schiphol noemen?

Het belang van taal

Om verschillende redenen is taal belangrijk genoeg om er voortdurend alert op te zijn bij het gebruik ervan. Een eigentijds voorbeeld van een steeds toenemende verloedering is het gebruik van naar...toe waar dit gebruik altijd en zonder uitzondering vervangbaar is door een juist geplaatst werkwoord.