Nederlandse jongeren kunnen niet spellen


Publicatie datum:

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Gesponsorde koppelingen

Studenten en scholieren kunnen steeds minder goed spellen. Dat is een understatement. Je hoort het overal en het is amper meer te ontkennen. Dit is al meerdere malen aangetoond door verschillende toetsen en ervaringen van leraren. Het dalen van het taalniveau is een groot probleem en er moet iets aan gedaan worden. Maar waarom is het taalniveau nu zo laag?

Bijna iedereen is het erover eens dat de oorzaak ligt bij de kwaliteit van het onderwijs. Op de basisschool, vooral in de eerste jaren waarin je leert lezen en schrijven, ligt de nadruk op het spellingsonderwijs. Er wordt erg veel aandacht aan spellen besteed. Daarom kunnen de meeste leerlingen als zij naar het voortgezet onderwijs gaan redelijk spellen. Dan gaat het echter helemaal verkeerd. Er wordt op het voortgezet onderwijs een stuk minder tijd besteed aan spellen en het onderhouden van deze belangrijke vaardigheid.  De nadruk ligt daar meer op schrijfvaardigheid en het lezen en bewerken van teksten.

 

Er is dus te weinig aandacht voor spellen op de middelbare school. Ook is de norm van het spellingsniveau op de middelbare school veel te laag, waardoor leerlingen het niveau dat zij op de basisschool hebben aangeleerd niet kunnen vasthouden. Ook worden er dankzij het lerarentekort steeds meer matige leraren aangenomen waardoor leerlingen nog minder in staat zijn hun spelling en grammatica te onderhouden. Dit is een van de redenen waardoor er steeds vaker studenten met een te laag taalniveau naar universiteiten of hoge scholen gaan.

 

Andere redenen voor het lage niveau in taal is dat kinderen steeds minder boeken en kranten lezen, in ieder geval veel minder dan de vorige generatie, en steeds meer met elkaar communiceren in MSN-taal en chattaal. De beeldcultuur wordt dominant. Ook is er in het hardwerkende Nederlandse gezin steeds minder tijd voor de ouders om tijd te steken in het taalniveau van hun kinderen. Kinderen komen minder in aanraking met goede taal en nemen deze daarom ook moeizamer over.

 

Er is dus een groot probleem, de vraag is hoe dit opgelost moet worden. Het belangrijkste is dat het onderwijs in spelling en grammatica goed wordt aangepakt op vooral middelbare scholen zodat het niveau hoog blijft en nog verder kan worden verhoogd. Leerlingen moeten regelmatig gepaste oefeningen maken zodat ze continu actief bezig blijven met de spelling en de regels die daar bij horen. Ook is het belangrijk dat de leraren goede en duidelijke uitleg kunnen geven en daarom moet ook de kwaliteit van de leraren omhoog. Het is ook nog eens belangrijk dat de leerlingen de spelling- en grammaticaregels uit hun hoofd kennen. De vaardigheden moeten continu worden hooggehouden.

 

Vooral belangrijk is dat universiteiten een taaltoets laten afnemen en extra hulp kunnen bieden als dat nodig is. De eisen van het onderwijs omtrent taalonderwijs moeten omhoog. Daarmee ook de kwaliteit van de leraren. Als de motivatie maar terugkeert. De wil te kunnen schrijven in correct Nederlands. Dat is het allerbelangrijkste.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Laat alcohol vrij onder de 18

De jeugd gaat niet kapot aan de alcohol maar aan de betutteling.

ADHD, een last of een gemak?

ADHD, wat is dat eigenlijk? Wat kun je ermee en wat niet?

Mannen in de kinderopvang, kan dat?

In dit artikel wordt ingegaan op het nut van mannen binnen de kinderopvang

Engelse leenwoorden in het Nederlands

Neemt het aantal Engelse leenwoorden echt toe of lijkt dit alleen zo?

De rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

de rechten van verstandelijk gehandicapte ouders

De verloedering van de samenleving is een veelvoorkomend topic.

Het artikel gaat over een veelvoorkomend topic.

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

Kwalitatieve aansprakelijkheid

Legt uit wie aansprakelijk is bij kinderen, dieren, ondergeschikten, roerende zaken, opstal enz.

Belgische straatverlichting

België zie je vanuit de ruimte beter dan alle andere landen. Het land is enorm verlicht. Hoe is het toch zo ver kunnen komen ?

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Vrijheid

essay over vrijheid

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Kunnen we alle vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Alleen al uit Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië, Soedan en Congo vluchten in 2013 meer dan 6 miljoen mensen, kunnen we al deze vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Minder voedselverspilling, minder honger!

Betoog. Wij moeten zuiniger met ons voedsel omgaan en de vrijheid om het voedsel weg te gooien of te vernietigen moet beperkt worden.

Rangen bij de Koninklijke Luchtmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse luchtmacht en hoe kan je deze herkennen?

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Waarom is de ene verslaving legaal en de andere verslaving illegaal?

Schrijfverslaving zorgt voor tijdelijke afleiding voor verslaafden en verminderd dus het gebruik van verslavende middelen en zou dus gesubsidieerd moeten worden.

Cyberpesten

Algemene informatie over een moderne vorm van pesten: cyberpesten

Waar houden vrouwen van, wat wil een vrouw voor haar verjaardag?

Praktische cadeau tips voor mannen die niet weten wat ze voor hun vriendin of vrouw kopen moeten.

Met hangjongeren naar de top, met hangjeugd naar de top

Lees hier de beste manier om met hangjongeren aan de top te komen.

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Koude oorlog

stukje geschiedenis van de koude oorlog

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht