Nederlandse jongeren kunnen niet spellen


Publicatie datum:

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Gesponsorde koppelingen

Studenten en scholieren kunnen steeds minder goed spellen. Dat is een understatement. Je hoort het overal en het is amper meer te ontkennen. Dit is al meerdere malen aangetoond door verschillende toetsen en ervaringen van leraren. Het dalen van het taalniveau is een groot probleem en er moet iets aan gedaan worden. Maar waarom is het taalniveau nu zo laag?

Bijna iedereen is het erover eens dat de oorzaak ligt bij de kwaliteit van het onderwijs. Op de basisschool, vooral in de eerste jaren waarin je leert lezen en schrijven, ligt de nadruk op het spellingsonderwijs. Er wordt erg veel aandacht aan spellen besteed. Daarom kunnen de meeste leerlingen als zij naar het voortgezet onderwijs gaan redelijk spellen. Dan gaat het echter helemaal verkeerd. Er wordt op het voortgezet onderwijs een stuk minder tijd besteed aan spellen en het onderhouden van deze belangrijke vaardigheid.  De nadruk ligt daar meer op schrijfvaardigheid en het lezen en bewerken van teksten.

 

Er is dus te weinig aandacht voor spellen op de middelbare school. Ook is de norm van het spellingsniveau op de middelbare school veel te laag, waardoor leerlingen het niveau dat zij op de basisschool hebben aangeleerd niet kunnen vasthouden. Ook worden er dankzij het lerarentekort steeds meer matige leraren aangenomen waardoor leerlingen nog minder in staat zijn hun spelling en grammatica te onderhouden. Dit is een van de redenen waardoor er steeds vaker studenten met een te laag taalniveau naar universiteiten of hoge scholen gaan.

 

Andere redenen voor het lage niveau in taal is dat kinderen steeds minder boeken en kranten lezen, in ieder geval veel minder dan de vorige generatie, en steeds meer met elkaar communiceren in MSN-taal en chattaal. De beeldcultuur wordt dominant. Ook is er in het hardwerkende Nederlandse gezin steeds minder tijd voor de ouders om tijd te steken in het taalniveau van hun kinderen. Kinderen komen minder in aanraking met goede taal en nemen deze daarom ook moeizamer over.

 

Er is dus een groot probleem, de vraag is hoe dit opgelost moet worden. Het belangrijkste is dat het onderwijs in spelling en grammatica goed wordt aangepakt op vooral middelbare scholen zodat het niveau hoog blijft en nog verder kan worden verhoogd. Leerlingen moeten regelmatig gepaste oefeningen maken zodat ze continu actief bezig blijven met de spelling en de regels die daar bij horen. Ook is het belangrijk dat de leraren goede en duidelijke uitleg kunnen geven en daarom moet ook de kwaliteit van de leraren omhoog. Het is ook nog eens belangrijk dat de leerlingen de spelling- en grammaticaregels uit hun hoofd kennen. De vaardigheden moeten continu worden hooggehouden.

 

Vooral belangrijk is dat universiteiten een taaltoets laten afnemen en extra hulp kunnen bieden als dat nodig is. De eisen van het onderwijs omtrent taalonderwijs moeten omhoog. Daarmee ook de kwaliteit van de leraren. Als de motivatie maar terugkeert. De wil te kunnen schrijven in correct Nederlands. Dat is het allerbelangrijkste.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Cursus hoe creëer je mooie gewillige vrouwen.

Hoe kun je een mooie vrouw of een mooi meisje zo manipuleren dat ze alles voor je wil doen.

Is die trouwring wel nodig?

Is het verplicht trouwringen uit te wisselen bij een huwelijk?

Interview Marianne Thieme

In 2006 vlak voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er bij ons op school ook verkiezingen gehouden.

Het doel heiligt de kroongetuige

Nederland is gewend geraakt aan het fenomeen kroongetuige. De acceptatie voor het gebruik van een kroongetuige is door de jaren heen lichtelijk gegroeid.

Hoogbegaafdheid: IQ test

Wat is een IQ test precies?

Toename verkoop van gouden sieraden in pandjeshuizen

Verkopen van je spullen

Prioritering morele principes

Er zijn meerdere morele principes, wat is de juiste prioritering?

Los Gitanos

De oorsprong van de Zigeuners.

Nationalisme een begripsbepaling

Een uitleg van de verschillen tussen nationalisme, nationaal besef, nationaal gevoel, objectief en subjectief nationalisme en oosters en westers nationalisme

De achtergrond van hiphop

Eerste artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel kort de achtergrond en de basis van de subcultuur hiphop.

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

Soorten organisaties, bijvoorbeeld het Museum van het Universum?

Wat voor soorten organisaties zijn er? Wat is het interessantste van een organisatie als het Museum van het Universum?

Vechter

waarom worden jongeren en volwassen mishandelt? Genoeg is genoeg,vind jij ook niet? Ik pik het niet langer!

Hoogbegaafdheid: Hoe herken je het?

Kenmerken en informatie over het herkennen van hoogbegaafdheid

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

De geschiedenis van het joodse volk in vogelvlucht.

Het allereerste begin...lees alles over Abraham, Jakob, Jozef en Mozes

Waar komt de paashaas vandaan?

Met pasen zie je vooral de paashaas huppelen met eieren,maar waar komt de paashaas nou eigenlijk vandaan.

Het belang van de islam.

Dit artikel geeft de rol van de islam in het menselijke leven en in de samenleving weer.

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.

Moeilijkheden in bestrijding mensenhandel

Hoe wetgeving de bestrijding van mensenhandel in de weg ligt

Meer dan Beatlemania

Het breukkarakter van de jaren zastig ten opzichte van de jaren vijftig

Is een duurzame samenleving haalbaar of leggen we steeds een druppel op de gloeiende plaat?

Beste Foobie schrijvers en lezers, we worden door regeringen erop gewezen duurzaam te gaan leven. Dit alles ten behoeve van de natuur en voor al onze nazaten.

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

Moet Nederland uit de Europese Unie stappen?

Vandaag presenteerde Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma met als speerpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen.