Opgroeien met verschillende levensfases


Publicatie datum:

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

Gesponsorde koppelingen

Tussen de geboorte en de dood zitten de Babytijd peutertijd kleutertijd kindertijd pubertijd volwassenheid en ouderdom.Een mens veranderd in verstandelijk,emotioneel,lichamelijk en sociaal gebied.Niet alle delen van een mens groeien even hard dit hangt van de groei van je skelet.Elke levensfase heeft andere ontwikkelingstaken.De ontwikkeling van een mens kun je onder acht levensfasen's onderscheiden.

 

Eerste levensfase : Baby    

Leeftijd tussen de 0 en anderhalf jaar

Baby's ondekken in de eerste tot de zesde maand dingentjes zoals hun handjes en voetjes, ze ontdekken dat ze bewegingen kunnen maken met het mondje bijvoorbeeld door hun tong uit te steken,op zijn/haar lipjes zuigen en leuke gezichtjes te trekken.Hij ondekt dat hij kan omrollen,dat hij naar links en naar rechts kan kijken.Dat hij geluidjes kan maken zoals gillen brabbelen en mompelen.Het leert in zijn handjes klappen,een blokje pakken.Hij leert hoe hij moet zitten en hoe hij op zijn hurken kan zitten.Hoe hij zich op kan trekken.Hoe hij leert staan, kruipen.Hij leert herkennen bijvoorbeeld zichzelf op een foto.Hij laat ook zijn eerste woordjes horen,zoals mama en papa.

 

Tweede levensfase : Peuter.

Leeftijd tussen de anderhalf en de vier jaar

In de tweede levensfase spreek je over een peuter.Een peuter leert in zijn peutertijd blokjes opstapelen,eten met een lepel,rennen,een potlood vasthouden,bladzijden omslaan,traplopen,ze leren om op de wc hun behoefte te doen (zinderlijk worden) Ze leren dat ze zich moeten aankleden voordat ze naar buiten gaan.Het praten neemt erg toe in de peutertijd.Peuters leren ook emoties kennen zoals trots,verlegenheid,schuldgevoel,schaamte en zelfs jaloezie.Peuters kunnen ook last van driftbuien krijgen dit noemen ze ook wel eens de peuterpuberteit.

Derde levensfase: Kleuter

Leeftijd tussen de vier en de zes jaar

Een kleuter leert voor het eerst naar school gaan en leert daar tekenen,kleine woordjes lezen,knutselen,veters strikken,een koprol maken,fietsen, en steppen.Ze kunnen goed vangen en gooien.Ze weten het verschil tussen goed of fout.Bij kleuters zie je dat hun lichaam veranderd het mollige wat peuters hebben verdwijnt.Kleuters krijgen echte vriendjes en vriendinnetjes en ze leren het verschil tussen jongentjes en meisjes,Ze weten of ze een jongetje of een meisje zijn want een jongentje heeft een piemeltje en een meisje niet.

Vierde levensfase: Schoolkind

Leeftijd tussen de zes en twaalf jaar

Een schoolkind leert schrijven,lezen,rekenen.Ze zijn goed in staat om te luisteren en zich te concentreren.Ze gaan op een club bijvoorbeeld zwemles of muziekles.Ze krijgen zakgeld en leren met geld om te gaan en ze kunnen geld wisselen.Ze leren zelf over te steken.Je merkt ook dat meisjes naar meisjes toetrekken om mee te spelen en jongens naar jongens.Ze vinden kinderen van het andere geslacht vaak maar stom.De tandjes gaan wisselen en ze weten het verschil tussen links en rechts.Sommige meiden kunnen rond hun elfde al in de pubertijd komen bij meisjes komt de pubertijd zo'n twee jaar eerder als bij een jongen.

 

Vijfde levensfase: Pubertijd

Leeftijd tussen het twaalfde en zestiende jaar

Pubers gaan naar de middelbare school, verzetten zich tegen hun ouders ,drinken voor het eerst alcohol,zijn onevenwichtig en onzeker,zijn minder vaak thuis,krijgen nieuwe vriendschappen,denken na wat ze in hun toekomst willen(welke keuzerichting ze moeten maken)  Maken de groeispurt door meisjes krijgen borsten, schaam/okselhaar en sommige meiden worden voor het eerst ongesteld en gaan anders naar jongens kijken ze fantaseren vaak over romantische dingen.Jongens krijgen een grotere penis,schaamhaar en okselhaar snor en baard groei en ze krijgen de baard in de keel (de stem veranderd) en ze fantaseren vaak over seks.

 

Zesde levensfase: Adolescent

Leeftijd tussen het zestiende en het eenentwintigste jaar

Een adolescent is een jong volwassene.Het is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid.Een asolescent probeert zijn kindertijd achter zich te laten leert omgaan met regels afspraken en conflicten en  is vooral bezig met zelfstandig worden. Ze zijn veel bezig met hun studie, uitgaan en met bijbaantjes.Een adolescent heeft behoefte aan ervaringen opdoen en willen zich bewijzen.

 

Zevende levensfase: Volwassen worden

Leeftijd tussen het eenentwintigste en vijfenzestigste jaar

Je noemt iemand volwassen als iemand zelfstandig is.In deze levensfase wordt alles wat serieuzer en ben je bezig met werk,liefde en een eigen bestaan op te bouwen. Ook met vragen zoals wel of niet trouwen? En wel of geen kinderen krijgen?

 

Achtste levensfase: Ouderdom

Leeftijd na het vijfenzestigste jaar tot aan de dood

In deze fase stop je met werken.Heb je waarschijnlijk kleinkinderen.Nemen de herrineringen af ,ook het abstract denken zoals het invullen van een puzzel neemt af.De haren worden grijs.Je krijgt meer rimpels en kun je last krijgen van een droge huid.Bejaarden worden vaak afhankelijk van mensen omdat ze vaak last krijgen van lichamenlijke ongemakken.Hulpmiddelen zoals een rollator,medicijnen,wandelstok komen dan ook vaak voor.Maar dit geld niet voor alle bejaarden er zijn ook bejaarden die nog gezond en fit zijn en alles nog zelf kunnen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker valerie20

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Positieve uitwerkingen van plagen op de ontwikkeling van het kind

Veel kinderen worden geplaagd of gepest,hoewel velen denken dat dit een negatieve uitwerking heeft op de toekomst van het kind zijn er ook veel bewijzen dat er juist positieve effecten zijn van plagen op de ontwikkeling van het kind.

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

De grondslagen van de Joodse traditie

Hier kunt u in beknopte versie de grondslagen of geloofsbeginselen van het jodendom lezen.

Vaccinatie, van twee kanten belicht

Bestaan er nog echte Samurai vrouwen?

Bestaan er nog steeds echte Japanse vrouwelijke krijgers of Samurai vrouwen?

Visies op het kind: bevrijding, ontwikkeling en zorg

Er worden drie visies op het kind besproken: het bevrijdingsperspectief, het ontwikkelingsperspectief en het zorgperspectief. Ik zal in een betoog het zorgperspectief verdedigen.

Over gummen en potloden

We zijn vertrouwd met gummen en potloden, maar waar komen ze vandaan?

Waarom moet de consument steeds meer verleid worden? (ten koste van het milieu)

Steeds meer milieuvriendelijk producten wijken voor meer vervuilende producten die de consument meer verleiden.

Hoe kunnen we leven in vrede en welk bestuursvorm hoort daarbij?

Ondanks dat de mens steeds slimmer wordt lijkt vrede onmogelijk, hoe komt dat en is er een staatsvorm die waarbij wel wereldvrede mogelijk is.

De echte werkelijkheid

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Gedwongen prostitutie, illegale vrouwenhandel.

Van een mooie vrouw tot gedwongen prostitutie voor geld.

Help! Mijn vriendin is Koreaanse!

Koreaanse traditie en trouwen met een 'Westerling'

Het onstaan en geschiedenis van Valentijnsdag

onstaan en geschiedenis van valentijnsdag

Hells Angels

Hells Angels Rides the Harley Davidson

Koninginnedag

De geschiedenis van koninginnedag tot aan vandaag

Gedoogbeleid softdrugs moet weg!

Een artikel over het softdrugsbeleid in Nederland

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Carnaval de oorsprong van een volksfeest

Waar komt het feest dat we tegenwoordig vol enthousiasme vieren eigenlijk vandaan?

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht

Van nozem tot punker – een geschiedenis van jongerensubculturen

Een korte geschiedenis (jaren '50 tot nu) van subculturen onder jongeren.

Mensenrechten en het ontstaan van het Klassiek liberalisme

De mensenrechten ontleedt.

Ontstaan en ontwikkeling van jeugddelinquentie

De theorieën van Moffitt en van Loeber & Hay over het ontstaan en verloop van jeugddelinquentie.

Geduldig zijn

stappen om geduldig te worden

Verliefde Paus Jorge Mario Bergoglio, Verliefde paus Franciscus

Paus Jorge Mario Bergoglio, eindelijk een paus die wel van een vrouw houdt?

Hoe wordt je lid van de Illuminati?

Steeds meer mensen zijn bang voor de Illuminati. De oplossing is echter simpel. Lid worden van de Illuminati. Lees hier hoe je lid wordt van de Illuminati?