Opgroeien met verschillende levensfases


Publicatie datum:

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

Gesponsorde koppelingen

Tussen de geboorte en de dood zitten de Babytijd peutertijd kleutertijd kindertijd pubertijd volwassenheid en ouderdom.Een mens veranderd in verstandelijk,emotioneel,lichamelijk en sociaal gebied.Niet alle delen van een mens groeien even hard dit hangt van de groei van je skelet.Elke levensfase heeft andere ontwikkelingstaken.De ontwikkeling van een mens kun je onder acht levensfasen's onderscheiden.

 

Eerste levensfase : Baby    

Leeftijd tussen de 0 en anderhalf jaar

Baby's ondekken in de eerste tot de zesde maand dingentjes zoals hun handjes en voetjes, ze ontdekken dat ze bewegingen kunnen maken met het mondje bijvoorbeeld door hun tong uit te steken,op zijn/haar lipjes zuigen en leuke gezichtjes te trekken.Hij ondekt dat hij kan omrollen,dat hij naar links en naar rechts kan kijken.Dat hij geluidjes kan maken zoals gillen brabbelen en mompelen.Het leert in zijn handjes klappen,een blokje pakken.Hij leert hoe hij moet zitten en hoe hij op zijn hurken kan zitten.Hoe hij zich op kan trekken.Hoe hij leert staan, kruipen.Hij leert herkennen bijvoorbeeld zichzelf op een foto.Hij laat ook zijn eerste woordjes horen,zoals mama en papa.

 

Tweede levensfase : Peuter.

Leeftijd tussen de anderhalf en de vier jaar

In de tweede levensfase spreek je over een peuter.Een peuter leert in zijn peutertijd blokjes opstapelen,eten met een lepel,rennen,een potlood vasthouden,bladzijden omslaan,traplopen,ze leren om op de wc hun behoefte te doen (zinderlijk worden) Ze leren dat ze zich moeten aankleden voordat ze naar buiten gaan.Het praten neemt erg toe in de peutertijd.Peuters leren ook emoties kennen zoals trots,verlegenheid,schuldgevoel,schaamte en zelfs jaloezie.Peuters kunnen ook last van driftbuien krijgen dit noemen ze ook wel eens de peuterpuberteit.

Derde levensfase: Kleuter

Leeftijd tussen de vier en de zes jaar

Een kleuter leert voor het eerst naar school gaan en leert daar tekenen,kleine woordjes lezen,knutselen,veters strikken,een koprol maken,fietsen, en steppen.Ze kunnen goed vangen en gooien.Ze weten het verschil tussen goed of fout.Bij kleuters zie je dat hun lichaam veranderd het mollige wat peuters hebben verdwijnt.Kleuters krijgen echte vriendjes en vriendinnetjes en ze leren het verschil tussen jongentjes en meisjes,Ze weten of ze een jongetje of een meisje zijn want een jongentje heeft een piemeltje en een meisje niet.

Vierde levensfase: Schoolkind

Leeftijd tussen de zes en twaalf jaar

Een schoolkind leert schrijven,lezen,rekenen.Ze zijn goed in staat om te luisteren en zich te concentreren.Ze gaan op een club bijvoorbeeld zwemles of muziekles.Ze krijgen zakgeld en leren met geld om te gaan en ze kunnen geld wisselen.Ze leren zelf over te steken.Je merkt ook dat meisjes naar meisjes toetrekken om mee te spelen en jongens naar jongens.Ze vinden kinderen van het andere geslacht vaak maar stom.De tandjes gaan wisselen en ze weten het verschil tussen links en rechts.Sommige meiden kunnen rond hun elfde al in de pubertijd komen bij meisjes komt de pubertijd zo'n twee jaar eerder als bij een jongen.

 

Vijfde levensfase: Pubertijd

Leeftijd tussen het twaalfde en zestiende jaar

Pubers gaan naar de middelbare school, verzetten zich tegen hun ouders ,drinken voor het eerst alcohol,zijn onevenwichtig en onzeker,zijn minder vaak thuis,krijgen nieuwe vriendschappen,denken na wat ze in hun toekomst willen(welke keuzerichting ze moeten maken)  Maken de groeispurt door meisjes krijgen borsten, schaam/okselhaar en sommige meiden worden voor het eerst ongesteld en gaan anders naar jongens kijken ze fantaseren vaak over romantische dingen.Jongens krijgen een grotere penis,schaamhaar en okselhaar snor en baard groei en ze krijgen de baard in de keel (de stem veranderd) en ze fantaseren vaak over seks.

 

Zesde levensfase: Adolescent

Leeftijd tussen het zestiende en het eenentwintigste jaar

Een adolescent is een jong volwassene.Het is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid.Een asolescent probeert zijn kindertijd achter zich te laten leert omgaan met regels afspraken en conflicten en  is vooral bezig met zelfstandig worden. Ze zijn veel bezig met hun studie, uitgaan en met bijbaantjes.Een adolescent heeft behoefte aan ervaringen opdoen en willen zich bewijzen.

 

Zevende levensfase: Volwassen worden

Leeftijd tussen het eenentwintigste en vijfenzestigste jaar

Je noemt iemand volwassen als iemand zelfstandig is.In deze levensfase wordt alles wat serieuzer en ben je bezig met werk,liefde en een eigen bestaan op te bouwen. Ook met vragen zoals wel of niet trouwen? En wel of geen kinderen krijgen?

 

Achtste levensfase: Ouderdom

Leeftijd na het vijfenzestigste jaar tot aan de dood

In deze fase stop je met werken.Heb je waarschijnlijk kleinkinderen.Nemen de herrineringen af ,ook het abstract denken zoals het invullen van een puzzel neemt af.De haren worden grijs.Je krijgt meer rimpels en kun je last krijgen van een droge huid.Bejaarden worden vaak afhankelijk van mensen omdat ze vaak last krijgen van lichamenlijke ongemakken.Hulpmiddelen zoals een rollator,medicijnen,wandelstok komen dan ook vaak voor.Maar dit geld niet voor alle bejaarden er zijn ook bejaarden die nog gezond en fit zijn en alles nog zelf kunnen.


Foobie gebruiker valerie20

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag is een nationale feestdag tot eer van vaders en het vaderschap. Op deze dag worden vaders in het zonnetje gezet.

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

De menselijke factor in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

P.P.P. staat voor People, Planet en Profit in het M.V.O. Wat betekend M.V.O. voor People of te wel, voor mensen.

De consumptiemaatschappij als grootste angst

kan de huidige consumptiemaatschappij kwaad?

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Nederlandse jongeren kunnen niet spellen

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Amazone

Van de naam Amazon wordt gezegd, dat de benaming het gevolg is van een Oorlog waarin Francisco de Orellana heeft gevochten, samen met een Stam van Tapuyas en diverse andere Stammen uit Zuid Amerika.

Positieve uitwerkingen van plagen op de ontwikkeling van het kind

Veel kinderen worden geplaagd of gepest,hoewel velen denken dat dit een negatieve uitwerking heeft op de toekomst van het kind zijn er ook veel bewijzen dat er juist positieve effecten zijn van plagen op de ontwikkeling van het kind.

Hoezo een druk leven, we hebben tijd genoeg.

Iedereen roept dat hij-zij het zo druk heeft maar is dat wel zo.

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

Makkelijk en snel zelf verhuizen

Verhuizen naar de nieuwe woning kan je prima zelf regelen. Zo kan je tijdens de verhuzing veel geld besparen.

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Omgaan met angsten bij kinderen

Omgaan met angsten bij kinderen

De mooiste Vaderdag cadeaus

Ieder jaar met Vaderdag is daar weer die vraag, wat geven we vader. Daarom ging ik op zoek naar de mooiste Vaderdag cadeaus.

Pleegzorg, wanneer het thuis misloopt!

pleegzorg : pleegouders die de armen kinderen een nieuwe thuis geven.

Homohuwelijk

Hoe gewoon het homohuwelijk is in vergelijking tot het heterohuwelijk.

Globalisering

Wat is het verschijnsel globalisering?

Waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Iedereen kent wel een grote eikel maar waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Hoe ver zijn we met het klonen van mensen?

Het klonen van dieren wordt al een aantal jaren gedaan, gaan we binnenkort ook mensen klonen en wat ze de voor- en nadelen daarvan?

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

Verliefde Paus Jorge Mario Bergoglio, Verliefde paus Franciscus

Paus Jorge Mario Bergoglio, eindelijk een paus die wel van een vrouw houdt?

In de trein

een observatie

Is het streven naar autarkie, autarkisch wonen en qua energie autarkisch zijn goed?

Texel wil in 2030 op het gebied van energie in 2030 volledig autarkisch zijn, is dat goed?

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?