Soorten depressie


Publicatie datum:

Verschillende types depressie

Gesponsorde koppelingen

Soorten depressie die momenteel in DSM-IV worden vermeld, kan mensen voorzien van een betere analyse. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders en de IV staat voor de vierde editie. Het is een Amerikaans boek die als standaard dient in de psychiatrische diagnostiek. Niet iedereen die aan depressie lijdt, ervaart dezelfde symptomen, en vandaar dat de aandoeningen geclassificeerd worden in verschillende types.

Als je lijdt aan symptomen van depressie, moet je dat voorleggen aan jouw (huis)arts. De (huis)arts kan jou dan diagnostiseren of hij kan jou doorverwijzen naar een specialist voor verdere evaluatie. Vaak wanneer je dus hulp zoekt voor de depressie, de arts of de psychaiter zal dan gaan kijken welke soort depressie je dan op dat moment ervaart.

Informatie over soorten van depressie kun je jouw diagnose leren begrijpen of om te kunnen achterhalen waaraan je lijdt.

*Klinische depressie

Klinische depressie is de ergste vorm van deze aandoening. Mensen laten dan de meeste symptomen zien en ervaren ze voor lange perioden. Veel mensen geloven dat zij dan suïcidaal aan toe zijn wanneer ze dit soort depressie hebben maar dat is niet altijd het geval.

 

*Atypische depressie

Dit is een mildere vorm van klinische depressie omdat de lijder nog in staat is om wat geluk in zijn of haar leven te ervaren. Deze aandoening past gewoonlijk bij mensen die geloven dat de invloeden van buitenaf buiten hun controle de oorzaak van hun droefheid en andere symptomen van depressie zijn.

 

*Dysthymische depressie

Dit is de mildste vorm van de aandoening maar het kan het langst duren. Dit soort kan zelfs jarenlang duren. Jammer genoeg is de aandoening soms bestand tegen behandeling en de persoon kan dan aan klinische depressie lijden.

 

*Psychotische depressie

Psychose is wanneer iemand hallucinaties en/of waanideeën heeft. Mensen met psychotische depressie hebben symptomen van depressie samen met het zien en horen van dingen die niet reëel zijn.

 

*Manische depressie

De mensen zouden een diagnose van manische depressie of bipolaire stoornis te horen kunnen krijgen als zij tussen depressie en manie ‘cirkelen'. Het is heel belangrijk om hier hulp mee te gaan zoeken omdat het risico dat iemand dan zelfmoord gaat plegen hoog is.

 

*Postnatale depressie

Postnatale depressie komt voor bij moeders vlak na de geboorte van hun kind en tijdens het eerste jaar van hun kind. De oorzaak is gewoonlijk de schommelende hormonen en de eisen als een nieuwe ouder. De moeder kan angstaanjagende gedachten ervaren om schade toe te brengen aan zichzelf of aan haar kind. Postnatale depressie is ernstig en vergt één of ander type van interventie door medicijnen of psychotherapie.

 

*Seizoens-afhankelijke depressie

De seizoens-afhankelijke depressie of SAD is een type depressie dat mensen tijdens bepaalde tijden van het jaar beïnvloedt. De meeste mensen lijden aan deze wanorde tijdens de wintermaanden maar het is mogelijk om het eveneens tijdens de warmere maanden te ervaren.

 

*Aanpassingsdepressie

Aanpassingsdepressie is een afzonderlijke wanorde maar het kan met depressie worden geassocieerd. Veel geestelijke medewerkers kunnen jou aanpassingswaanorde diagnostiseren met depressie als je aan de symptomen van depressie leidt die toe te schrijven is aan een traumatische of een grote levensveranderende gebeurtenis.

 

*Niet-gespecificeerd depressie

Niet zoveel mensen krijgen dit diagnose omdat de symptomen van dit type onduidelijk zijn. Dit is om een houvast aan te geven voor een aandoening die niet aan de criteria van de bovengenoemde types voldoet.

 

Depressie is niet een aandoening die je alleen moet behandelen. Denk niet dat het zomaar voorbij gaat. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en zoek een specialist om je symptomen te evalueren en te behandelen en spoedig zul je zien dat je weer van het leven gaat genieten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De geschiedenis van McDonald's en Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

Het meest populaire fastfoodketen ter wereld

De beperkendheid van het huidige regeer akkoord.

In deze paper zal ik weerleggen waarom de regeer akkoorden die tegenwoordig worden geschreven de invloed van het parlement teveel beperken.

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Ontstaan en ontwikkeling van jeugddelinquentie

De theorieën van Moffitt en van Loeber & Hay over het ontstaan en verloop van jeugddelinquentie.

Richtlijnen van een BHV verbanddoos

Ben je op zoek naar een geschikte BHV verbanddoos? Wat moet hier eigenlijk in zitten en wat wordt verplicht door de overheid?

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

Weg met de monarchie, leve de republiek

De monarchie is een achterhaald instituut. Er is maar één reden waarom hij nog wordt gedoogd.

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Op Avontuur in de Natuur met de Rugzak

Backpacking is dé Recreatie voor het Wandelen voor méér dan één dag.

Waarom gaan jongeren steeds jonger met elkaar naar bed.

Verkering betekent tegenwoordig meteen met elkaar naar bed gaan.

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Verliefde Paus Jorge Mario Bergoglio, Verliefde paus Franciscus

Paus Jorge Mario Bergoglio, eindelijk een paus die wel van een vrouw houdt?

Levenslang in de Gevangenis

Levenslange Straf, Levenslange Opsluiting, Life Sentence, Life Imprisonment, Lifelong Incarceration of Life Incarceration

The Great Chain of Knowing: De intelligentie van baby's

In dit artikel wordt het idee van The Great Chain of Knowing besproken. Er wordt ingegaan op het tabula rasa-idee van John Locke en de ontdekking dat baby's wel degelijk intelligentie bezitten.

Hoe los je goedkoop gedragsproblemen op?

Gedragsproblemen kun je goedkoop oplossen met behulp van de piramide van Maslow en Pavlov.

Wat drijft de Soenniten tot hun terreurdaden?

Steeds vaker worden er aanslagen gepleegd door extremistische Soenniten, wat drijft hen tot hun daden.

Meditatie en gezondheid

Meditatie in het algemeen

Schoefiti

Mysterie en fenomeen.

Opzegging van een arbeidsovereenkomst.

De regels over opzegging van een arbeidsovereenkomst.

Skinheads the spirit of '69

Een artikel over de herkomst van skinheads en over alle vooroordelen die er bestaan ten opzichte van deze groep.

Oorlog in het midden-oosten

De mogelijke gevolgen van een oorlog in het midden-oosten voor Nederland.

Succes koning Willem!

Beatrix doet afstand van de troon en we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe hij dat gaat doen. Dit artikel bevat kort wat prins Willem over het koningschap zei en hoe hij het wil invullen. En daarbij wensen wij hem natuurlijk heel veel succes.

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Marktplaats nl, Marktplaats auto.

Marktplaats.nl is de bekendste plek om nieuwe en tweedehands spullen te kopen en verkopen.

Communicatie

Wat is communicatie