Soorten depressie


Publicatie datum:

Verschillende types depressie

Gesponsorde koppelingen

Soorten depressie die momenteel in DSM-IV worden vermeld, kan mensen voorzien van een betere analyse. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders en de IV staat voor de vierde editie. Het is een Amerikaans boek die als standaard dient in de psychiatrische diagnostiek. Niet iedereen die aan depressie lijdt, ervaart dezelfde symptomen, en vandaar dat de aandoeningen geclassificeerd worden in verschillende types.

Als je lijdt aan symptomen van depressie, moet je dat voorleggen aan jouw (huis)arts. De (huis)arts kan jou dan diagnostiseren of hij kan jou doorverwijzen naar een specialist voor verdere evaluatie. Vaak wanneer je dus hulp zoekt voor de depressie, de arts of de psychaiter zal dan gaan kijken welke soort depressie je dan op dat moment ervaart.

Informatie over soorten van depressie kun je jouw diagnose leren begrijpen of om te kunnen achterhalen waaraan je lijdt.

*Klinische depressie

Klinische depressie is de ergste vorm van deze aandoening. Mensen laten dan de meeste symptomen zien en ervaren ze voor lange perioden. Veel mensen geloven dat zij dan suïcidaal aan toe zijn wanneer ze dit soort depressie hebben maar dat is niet altijd het geval.

 

*Atypische depressie

Dit is een mildere vorm van klinische depressie omdat de lijder nog in staat is om wat geluk in zijn of haar leven te ervaren. Deze aandoening past gewoonlijk bij mensen die geloven dat de invloeden van buitenaf buiten hun controle de oorzaak van hun droefheid en andere symptomen van depressie zijn.

 

*Dysthymische depressie

Dit is de mildste vorm van de aandoening maar het kan het langst duren. Dit soort kan zelfs jarenlang duren. Jammer genoeg is de aandoening soms bestand tegen behandeling en de persoon kan dan aan klinische depressie lijden.

 

*Psychotische depressie

Psychose is wanneer iemand hallucinaties en/of waanideeën heeft. Mensen met psychotische depressie hebben symptomen van depressie samen met het zien en horen van dingen die niet reëel zijn.

 

*Manische depressie

De mensen zouden een diagnose van manische depressie of bipolaire stoornis te horen kunnen krijgen als zij tussen depressie en manie ‘cirkelen'. Het is heel belangrijk om hier hulp mee te gaan zoeken omdat het risico dat iemand dan zelfmoord gaat plegen hoog is.

 

*Postnatale depressie

Postnatale depressie komt voor bij moeders vlak na de geboorte van hun kind en tijdens het eerste jaar van hun kind. De oorzaak is gewoonlijk de schommelende hormonen en de eisen als een nieuwe ouder. De moeder kan angstaanjagende gedachten ervaren om schade toe te brengen aan zichzelf of aan haar kind. Postnatale depressie is ernstig en vergt één of ander type van interventie door medicijnen of psychotherapie.

 

*Seizoens-afhankelijke depressie

De seizoens-afhankelijke depressie of SAD is een type depressie dat mensen tijdens bepaalde tijden van het jaar beïnvloedt. De meeste mensen lijden aan deze wanorde tijdens de wintermaanden maar het is mogelijk om het eveneens tijdens de warmere maanden te ervaren.

 

*Aanpassingsdepressie

Aanpassingsdepressie is een afzonderlijke wanorde maar het kan met depressie worden geassocieerd. Veel geestelijke medewerkers kunnen jou aanpassingswaanorde diagnostiseren met depressie als je aan de symptomen van depressie leidt die toe te schrijven is aan een traumatische of een grote levensveranderende gebeurtenis.

 

*Niet-gespecificeerd depressie

Niet zoveel mensen krijgen dit diagnose omdat de symptomen van dit type onduidelijk zijn. Dit is om een houvast aan te geven voor een aandoening die niet aan de criteria van de bovengenoemde types voldoet.

 

Depressie is niet een aandoening die je alleen moet behandelen. Denk niet dat het zomaar voorbij gaat. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en zoek een specialist om je symptomen te evalueren en te behandelen en spoedig zul je zien dat je weer van het leven gaat genieten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Pleegzorg, de soorten pleegzorg

Duidelijkheid in welke soorten pleegzorg er zijn

De definitie van intelligent zijn

De beschrijving van de betekenis intelligentie

Met hangjongeren naar de top, met hangjeugd naar de top

Lees hier de beste manier om met hangjongeren aan de top te komen.

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Tot waar zijn wij verantwoordelijk voor vluchtelingen?

De afgelopen decennia heeft Nederland veel vluchtelingen opgevangen, tot waar zijn wij verantwoordelijk voor al deze vluchtelingen?

Liefde als een vogelvlucht

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt.

Waarom plegen jonge Eskimo’s steeds vaker euthanasie?

Vroeger kozen alleen oude Eskimo’s voor euthanasie door bevriezing, waarom kiezen tegenwoordig jonge Eskimo’s steeds vaker voor euthanasie?

Wie is de nieuwe Messias of de nieuwe verlosser

De nieuwe Messias is eindelijk op aarde gekomen, hij stuit echter op tal van problemen.

is de jeugd van tegenwoordig echt zo rijk?

De jongeren van tegenwoordig hebben alles, maar zijn ze echt zo rijk of valt dat wel mee.

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

Wie maakt de daklozenkrant en hoe werkt de daklozenkrant?

Af en toe staat ergens een dakloze die je een daklozenkrant probeert te verkopen, wie maakt die en waar gaat het geld naartoe?

Hechte vriendschap

Tekst over hechte vriendschap en de bijhorende liefde

Waarom Afrika het kan

Ontwikkelingsproblemen zijn op te lossen.

Waarom haten mensen andere mensen en doden extremistische moslims zelfs andere moslims?

Het lijkt wel of momenteel de haat regeert in onze wereld. Hoe komt het dat mensen andere mensen haten?

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel I

Depressie als een voornamelijke oorzaak van diverse verslavingen

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Waarom een goedkoop personenbusje voor gehandicapte wezen in India?

Wat is de motivering voor de aanschaf van een goedkoop personenbusje voor gehandicapte wezen in India?

Jan Schaefer

De eigenzinnige politicus met helder taalgebruik

Totem

De spirituele benaming is Totemism

Waarom mag de Amerikaanse politie onschuldige negers of zwarten vermoorden?

Iedere keer als een Amerikaanse politieagent een onschuldige neger of zwarte vermoordt gaat hij vrijuit, waarom mag dat?

Over gummen en potloden

We zijn vertrouwd met gummen en potloden, maar waar komen ze vandaan?

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

De democratische wereld

De wereld van technologie, vrijheid en democratie. De wereld die ongemerkt totalitarisme creeert.