The Great Chain of Knowing: De intelligentie van baby's


Publicatie datum:

In dit artikel wordt het idee van The Great Chain of Knowing besproken. Er wordt ingegaan op het tabula rasa-idee van John Locke en de ontdekking dat baby's wel degelijk intelligentie bezitten.

Gesponsorde koppelingen

Hoe ziet u een pasgeboren baby? Worden baby's geboren als een onbeschreven blad - een tabula rasa - dat beschreven moet worden door invloeden van buitenaf? Of denkt u dat baby's al een bepaalde vorm van kennis en intelligentie bezitten? Tegenwoordig gelooft de wetenschap in het laatste.

Een beeld over de kinderlijke ontwikkeling dat vroeger algemeen aanvaard werd, is het beeld van de "Great Chain of Knowing". De Great Chain of Knowing is het idee dat er een hiërarchie in kennis bestaat, met baby's en primitieven aan de ene kant en wetenschappers en filosofen aan de kant. De aanhangers van dit idee geloofden dat baby's, dieren en primitieve wezens het verst verwijderd waren van kennis, waar de wetenschappers en filosofen hier het dichtst bij stonden. Baby's werden gezien als een soort incomplete volwassenen, die slechts op hun gevoel en intuïtie afgaan en eigenlijk niet echt konden denken. Van rede en systematiek was volgens dit idee geen enkele sprake. John Locke beschreef jonge kinderen als "tabula rasae": onbeschreven leien die beschreven moesten worden met de kennis van volwassenen en eigen ervaringen. Dat zou betekenen dat kinderen zonder de invloed van volwassenen helemaal niets zouden weten, kunnen of leren. De aanhangers van de Romantiek gingen wel enigszins tegen het idee in: volgens de romantici hadden jonge kinderen juist een speciale vorm van kennis doordat ze nog geen invloeden van buitenaf hadden gehad. Echter bevestigden de romantici nog steeds in het idee dat kinderen irrationele wezens waren die geleid werden door gevoelens en passies.

Tegenwoordig weten we dat dit idee niet helemaal correct is. Een baby heeft zeker nog veel te leren, maar er zijn bepaalde dingen die jonge baby's al meteen weten en begrijpen. Zo begrijpen ze al van jongs af aan dat de wereld driedimensionaal is. We zijn er inmiddels ook achter dat baby's en jonge kinderen wel degelijk kunnen denken en redeneren. De denkwijze van een jonge baby heeft zelfs opvallend veel weg van de denkwijze van een wetenschapper. Net als een wetenschapper vormt een baby hypotheses, theorieën over hoe de wereld in elkaar zit. Door middel van observeren en experimenteren komt hij steeds dichter bij de waarheid. Theorieën die niet blijken te kloppen, worden verworpen of herzien. Een baby zal natuurlijk minder stilstaan bij de methodiek van zijn onderzoek dan een wetenschapper, maar in zekere zin houdt hij zich op dezelfde manier bezig met het verwerven van kennis.

Er zijn mensen die nog steeds in het tabula rasa-idee van John Locke geloven, maar binnen de sociale wetenschappen is het moderne beeld algemeen aanvaard. Dit heeft grote invloed op de manier waarop we naar baby's kijken. Opeens beseffen we ons dat er heel veel te leren is over het brein en de geest van baby's en jonge kinderen, terwijl dit vroeger niet echt als interessant beschouwd werd. Vrouwen hoorden zich op de praktische manier met kinderen bezig te houden, door ze op te voeden en te verzorgen. Kinderen waren geen zaak voor wetenschappers. Nu is daar wel aandacht voor. Ook is deze kennis belangrijk in de dagelijkse praktijk van het opvoeden. Als opvoeders zich beseffen dat een jong kind wel degelijk denkt, observeert en beredeneert, kan daar op ingespeeld worden. Zo kunnen we zorgen dat een baby zoveel mogelijk leert door hem te laten experimenteren, of door spelletjes met hem te doen die zijn theorieën over de wereld versterken of verzwakken. Het is van belang voor moeders, vaders, pedagogen, leerkrachten en alle andere opvoeders om inzicht te hebben in de geest en gedachten van kinderen, zodat we hun ontwikkeling kunnen stimuleren.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

Is die trouwring wel nodig?

Is het verplicht trouwringen uit te wisselen bij een huwelijk?

Waarom haten mensen andere mensen en doden extremistische moslims zelfs andere moslims?

Het lijkt wel of momenteel de haat regeert in onze wereld. Hoe komt het dat mensen andere mensen haten?

Wat zijn de voor en nadelen van ritueel slachten?

Weet u net als ik niets van ritueel slachten lees dan deze uitgebreide objectieve uitleg.

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Levenslang in de Gevangenis

Levenslange Straf, Levenslange Opsluiting, Life Sentence, Life Imprisonment, Lifelong Incarceration of Life Incarceration

Wie is de weigerambtenaar?

In dit artikel wordt gekeken wat en wie een weigerambtenaar is. Mag hij zomaar een gedeelte van zijn werk weigeren te doen?

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

is de jeugd van tegenwoordig echt zo rijk?

De jongeren van tegenwoordig hebben alles, maar zijn ze echt zo rijk of valt dat wel mee.

De 21e eeuwse bankhanger

Is bankhangen nou echt zo slecht?

Hoeveel vluchtelingen en asielzoekers kunnen we opnemen in Nederland?

De discussie over vluchtelingen en asielzoekers is in volle gang, de meest gehoorde vraag is; hoeveel vluchtelingen en asielzoekers kan Nederland opnemen?

Jongerenwerk deel I

de zichtbaarheid van het jongerenwerk, voldoende of voor verbetering vatbaar?

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Telepathie

In het Oude Grieks betekend dit Afstandelijke Communicatie

De nadelen van vrijheid van internet uitingen

Het recht van vrijheid van internet uitingen is bij ons bijna heilig, toch kleven er steeds vaker nadelen aan.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika

Op Avontuur in de Natuur met de Rugzak

Backpacking is dé Recreatie voor het Wandelen voor méér dan één dag.

Reuze ballenbad

Reuzen ballenbad of iets meer verontrustend

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Waarom wordt ons leven steeds complexer en moet je alle tijd doden?

Wordt ons leven zelf complexer of maken we het zelf steeds complexer?

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Wilders oorzaak val kabinet

Geert Wilders heeft het zijn eigen kabinet laten vallen. Waarom heeft hij Nederland in een tijd van crisis laten vallen? Is dit een strategisch slimme zet?

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.