Top van het bedrijfsleven


Publicatie datum:

VNO voorzitter Wientjes denkt dat er meer topmensen in de politiek nodig zijn.

Gesponsorde koppelingen

Wie en welke mensen zou Wientjes bedoelen?

Wat zijn in zijn eigenlijk topmensen?

Je leest zo'n verhaal en wat denk je daar zelf dan van?

TOPMENSEN

Dagelijks kunnen we overal lezen en zien op t.v. hoe onze politici aandacht willen geven aan goed onderwijs. Pechtoldje voorop met de slogan: een leven lang werken en steeds bijscholen, dat geeft de beste baangarantie. Dit soort onzin slaat werkelijk nergens op. Hij behoort dus tot de categorie lieden die denken dat je alles kunt leren. Dat is dus de reden waarom wij op dit moment in een crisis zitten en er niet uitkomen. Wat we nodig hebben zijn de juiste mensen op de juiste plaats. Wientjes ''topondernemers'' zijn waarschijnlijk weer de categorie zakkenvullers 1ste klas.

Of er nu hooggeschoolden of laaggeschoolden nodig zijn dat is van minder belang. Wat er nodig zijn dat zijn de goed gemotiveerde vaklui die hun vak met plezier uitvoeren. Dat vak hebben ze gekozen omdat ze eerstens daar talent voor hebben en aldus ook zeer geinteresseerd zijn. Of zij daar al dan niet veel voor geleerd hebben is van minder belang als zij er maar wel hun ziel en zaligheid inleggen. En niet hun werk doen om in de eerste plaats snel rijk te worden.

Mijn ervaring met gemotiveerde mensen is altijd goed geweest. Ik heb tot nu toe nog nooit mensen hoeven te ontslaan omdat ze hun werk niet konden uitvoeren. Maar als je van een fietsenmaker een textielarbeider wilt maken of van een bouwvakker een machinebankwerker of van een beeldhouwer een schilder, dan denk ik dat er heel veel mis zal gaan.

ONDERNEMERS

De beste ondernemers die ik tegen gekomen ben hebben lang niet allemaal een titel voor hun naam staan. Evenmin met politici of sporters. Dat zijn getalenteerde mensen als Joop van den Ende, Hennie van der Most, Jan Zeeman of in de sport Johan Cruijff of in de politiek Jan Marijnissen.

Deze mensen hebben geen van allen de doelstelling gehad om rijk te worden maar wel om te proberen het beste te willen zijn op hun vakgebied en zijn daarin op hun manier ook geslaagd. Zij zijn in staat geweest om zelf het voortouw te nemen en de juiste mensen om hen heen te verzamelen zodat er een goed gemotiveerde onderneming of organisatie is ontstaan. Ze hebben zelf veel tijd, energie en geld geinvesteerd. Vergelijk dat nu eens met hoe het gaat bijvoorbeeld bij de overheid, corporaties, verzekeringsbedrijven, schoolbesturen of ziekenhuisbesturen. Ik hoef maar een paar voorbeelden te noemen als het COA, Vestia, EMC Ziekenhuis, Amarantis,'Rochdale, NS, Prorail enz.

Om nog maar niet tespreken over financiele instellingen. Het merendeel van de ''toppers'' daar zijn de categorie gestudeerden die snel geld willen verdienen en hun eigen ''vakgebied'' nog niet eens begrijpen.

VOORBEELD IN DE POLITIEK.

Er is geen politieke partij zo gedegen opgebouwd als de SP van Marijnissen. Hijzelf heeft altijd het voorbeeld gegeven door gewoon duidelijk te zijn t.o. leden en aanhangers. Hij heeft zogezegd zelf met de poten in de modder gestaan en weet dus waarover hij spreekt. Hij heeft zijn aprtij niet in 1 dag opgebouwd maar over een langere periode. Zorgvuldig zijn medewerkers uitgezocht en die ook goed gemotiveerd. Vergelijk dit maar eens met Fortuin, Wilders of Verdonk. En kijk wat die om zich heen verzamelen: baantjesjagers, zakkenvullers en ijdeltuiten. Bij Marijnissen zitten zeker geen zakkenvullers en toch zeer goede kwaliteit mensen. Waarom kan dat daar wel?

VOORBEELD IN DE SPORT

Ajax is misschien wel het beste voorbeeld. Er was een nieuwe RvC met Steven ten Haag en consorten.  Deze goed gestudeerde mensen hebben blunders begaan van heb ik jou daar. Als je een natuurtalent als Cruijff hebt en die organiseert een aantal praktijkmensen om Ajax weer terug te brengen tot het vroegere niveau met de reupatie van eigen kweek, dan moet je niet daarnaast nog een andere visie neerleggen en dan ook nog iemand in de directie benoemen waar Cruijff niet mee kan werken zoals Van Gaal.

Dan kun je nog zo veel studie gevolgd hebben maar dat kan nooit werken. Dan blijkt ook dat dit door medewerkers, spelers, trainers en supporters ook niet gewaardeerd wordt. Het dan toch proberen door te drijven onder het mom van dat je de beste mensen voor Ajax wilt hebben resulteert dan in een gevecht om macht. Om over de kosten nog maar niet te spreken. Het zegt dan ook, al heb je een titel voor je naam staan dit dus niet wil zeggen dat je in iedere branche iets kunt bereiken. Cruijff maakt van een keeper geen spits of van een centrale verdediger geen rechtsbuiten. En ook lang niet iedere speler is multifunctioneel.

DE JUISTE MAN OP DE JUISTE PLAATS.

Wientjes zegt dus dat er toppers nodig zijn in de politiek. Dat ben ik met hem eens. Maar net als bij het bedrijfsleven zien we in de politiek te veel baantjesjagers. Een jaar of vier of acht naam maken, en dan naar een internationale organisatie gaan, burgemeester worden, of in een bestuur gaan zitten of ga zo maar door. Mijn conclusie is dat zowel de top van het bedrijfsleven als van de politiek verziekt is door zulke lieden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Wat we niet nodig hebben zijn die ondernemers of bureaucraten die nog denken dat wij uit het slop geraken door werknemers minder te betalen en dat hierdoor onze concurrentiepositie kan verbeteren. Ik heb nieuws voor de mannen: wij kunnen nooit en te nimmer tegen de prijs van mensen in China of India werken. Wel kunnen we beter en sneller werken als we onze mensen goed gemotiveerd aan de gang houden. Mensen die hun vak verstaan en er hun ziel inleggen. Dan help een goed inkomen ook mee.

VOORBEELDFUNCTIE

Zodra Wientjes, zijn ''ondernemers'' en bestuurders hun voorbeeldfunctie eens laten zien, door te snijden waar gesneden hoort te worden, in hun eigen vlees, dan komen we waar we moeten zijn. Dan krijgen we wat goede ondernemers willen zien: mensen die het beste uit zichzelf halen. Die een topprestatie leveren. Laat Wientjes, Kamp, Pechtold en hun op wachtgeld staande collega's zelf maar eens in de kas gaan werken in het Westland. Zeker weten dat ze voor 12.00 uur al naar huis gestuurd zijn omdat ze niks presteren. Maar goed voorbeeld doet wel goed volgen.

Heel Nederland wacht op goed leiderschap. Wientjes zal dit niet brengen. Evenmin Rutte of Pechtold. Of de bankiers. Daar zijn mensen voor nodig die hun vak verstaan en die door de mensen begrepen worden.

fredira 7 mei 2012

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Gratis basis internet voor iedereen met Free Basics Platform van Internet.org

Facebook oprichter promoot Free Basics Platform voor gratis basis internet voor iedereen.

Top van het bedrijfsleven

VNO voorzitter Wientjes denkt dat er meer topmensen in de politiek nodig zijn.

Hoe veroorzaakten mooie vrouwen het verval van de kerk?

Het verval van de Nederlandse kerken is niet te stuiten. Hoe veroorzaken mooie vrouwen het verval van de kerk?

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

Nominaties op Facebook

Inflatie van het woord 'nomineren'

Welke rol speelt de persoonlijkheid van de ouder bij de opvoeding van een kind?

Valt de appel echt zo ver van de mand?

Kun je iedereen welvarend maken?

Zorgt volledige werkgelegenheid ervoor dat iedereen welvarend wordt?

Wat is er mis met het communisme?

Als je de westerse media moet geloven zijn communisten allemaal boeven, wat is er mis met het communisme?

Het doel heiligt de kroongetuige

Nederland is gewend geraakt aan het fenomeen kroongetuige. De acceptatie voor het gebruik van een kroongetuige is door de jaren heen lichtelijk gegroeid.

Katten van Groot tot Klein

Katten zijn vrijwel gelijk in structuur en in het gedrag.

Kindermishandeling

Globale informatie over kindermishandeling

Belgische straatverlichting

België zie je vanuit de ruimte beter dan alle andere landen. Het land is enorm verlicht. Hoe is het toch zo ver kunnen komen ?

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Ancient aliens theorie

Er zijn mensen die geloven dat onze beschaving is opgezet door buitenaards leven. Wat geloven zij nu precies

Generatiekloof?

Is er sprake van generatiekloof?

Tot waar zijn wij verantwoordelijk voor vluchtelingen?

De afgelopen decennia heeft Nederland veel vluchtelingen opgevangen, tot waar zijn wij verantwoordelijk voor al deze vluchtelingen?

Oppas en babysitters

Waar moet je op letten bij het vinden van een goede oppas?

Communicatie

Wat is communicatie

Provinciale Staten Verkiezingen

korte uitleg over wat de provinciale verkiezingen zijn

mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen?

wat kan je als ouder doen om je kind te helpen tegen pesten

Cyberpesten

Algemene informatie over een moderne vorm van pesten: cyberpesten

Minder alcoholische drankjes

Redenen om minder alcoholische drankjes te drinken

Visies op het kind: bevrijding, ontwikkeling en zorg

Er worden drie visies op het kind besproken: het bevrijdingsperspectief, het ontwikkelingsperspectief en het zorgperspectief. Ik zal in een betoog het zorgperspectief verdedigen.

Hells Angels

Hells Angels Rides the Harley Davidson

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.