Top van het bedrijfsleven


Publicatie datum:

VNO voorzitter Wientjes denkt dat er meer topmensen in de politiek nodig zijn.

Gesponsorde koppelingen

Wie en welke mensen zou Wientjes bedoelen?

Wat zijn in zijn eigenlijk topmensen?

Je leest zo'n verhaal en wat denk je daar zelf dan van?

TOPMENSEN

Dagelijks kunnen we overal lezen en zien op t.v. hoe onze politici aandacht willen geven aan goed onderwijs. Pechtoldje voorop met de slogan: een leven lang werken en steeds bijscholen, dat geeft de beste baangarantie. Dit soort onzin slaat werkelijk nergens op. Hij behoort dus tot de categorie lieden die denken dat je alles kunt leren. Dat is dus de reden waarom wij op dit moment in een crisis zitten en er niet uitkomen. Wat we nodig hebben zijn de juiste mensen op de juiste plaats. Wientjes ''topondernemers'' zijn waarschijnlijk weer de categorie zakkenvullers 1ste klas.

Of er nu hooggeschoolden of laaggeschoolden nodig zijn dat is van minder belang. Wat er nodig zijn dat zijn de goed gemotiveerde vaklui die hun vak met plezier uitvoeren. Dat vak hebben ze gekozen omdat ze eerstens daar talent voor hebben en aldus ook zeer geinteresseerd zijn. Of zij daar al dan niet veel voor geleerd hebben is van minder belang als zij er maar wel hun ziel en zaligheid inleggen. En niet hun werk doen om in de eerste plaats snel rijk te worden.

Mijn ervaring met gemotiveerde mensen is altijd goed geweest. Ik heb tot nu toe nog nooit mensen hoeven te ontslaan omdat ze hun werk niet konden uitvoeren. Maar als je van een fietsenmaker een textielarbeider wilt maken of van een bouwvakker een machinebankwerker of van een beeldhouwer een schilder, dan denk ik dat er heel veel mis zal gaan.

ONDERNEMERS

De beste ondernemers die ik tegen gekomen ben hebben lang niet allemaal een titel voor hun naam staan. Evenmin met politici of sporters. Dat zijn getalenteerde mensen als Joop van den Ende, Hennie van der Most, Jan Zeeman of in de sport Johan Cruijff of in de politiek Jan Marijnissen.

Deze mensen hebben geen van allen de doelstelling gehad om rijk te worden maar wel om te proberen het beste te willen zijn op hun vakgebied en zijn daarin op hun manier ook geslaagd. Zij zijn in staat geweest om zelf het voortouw te nemen en de juiste mensen om hen heen te verzamelen zodat er een goed gemotiveerde onderneming of organisatie is ontstaan. Ze hebben zelf veel tijd, energie en geld geinvesteerd. Vergelijk dat nu eens met hoe het gaat bijvoorbeeld bij de overheid, corporaties, verzekeringsbedrijven, schoolbesturen of ziekenhuisbesturen. Ik hoef maar een paar voorbeelden te noemen als het COA, Vestia, EMC Ziekenhuis, Amarantis,'Rochdale, NS, Prorail enz.

Om nog maar niet tespreken over financiele instellingen. Het merendeel van de ''toppers'' daar zijn de categorie gestudeerden die snel geld willen verdienen en hun eigen ''vakgebied'' nog niet eens begrijpen.

VOORBEELD IN DE POLITIEK.

Er is geen politieke partij zo gedegen opgebouwd als de SP van Marijnissen. Hijzelf heeft altijd het voorbeeld gegeven door gewoon duidelijk te zijn t.o. leden en aanhangers. Hij heeft zogezegd zelf met de poten in de modder gestaan en weet dus waarover hij spreekt. Hij heeft zijn aprtij niet in 1 dag opgebouwd maar over een langere periode. Zorgvuldig zijn medewerkers uitgezocht en die ook goed gemotiveerd. Vergelijk dit maar eens met Fortuin, Wilders of Verdonk. En kijk wat die om zich heen verzamelen: baantjesjagers, zakkenvullers en ijdeltuiten. Bij Marijnissen zitten zeker geen zakkenvullers en toch zeer goede kwaliteit mensen. Waarom kan dat daar wel?

VOORBEELD IN DE SPORT

Ajax is misschien wel het beste voorbeeld. Er was een nieuwe RvC met Steven ten Haag en consorten.  Deze goed gestudeerde mensen hebben blunders begaan van heb ik jou daar. Als je een natuurtalent als Cruijff hebt en die organiseert een aantal praktijkmensen om Ajax weer terug te brengen tot het vroegere niveau met de reupatie van eigen kweek, dan moet je niet daarnaast nog een andere visie neerleggen en dan ook nog iemand in de directie benoemen waar Cruijff niet mee kan werken zoals Van Gaal.

Dan kun je nog zo veel studie gevolgd hebben maar dat kan nooit werken. Dan blijkt ook dat dit door medewerkers, spelers, trainers en supporters ook niet gewaardeerd wordt. Het dan toch proberen door te drijven onder het mom van dat je de beste mensen voor Ajax wilt hebben resulteert dan in een gevecht om macht. Om over de kosten nog maar niet te spreken. Het zegt dan ook, al heb je een titel voor je naam staan dit dus niet wil zeggen dat je in iedere branche iets kunt bereiken. Cruijff maakt van een keeper geen spits of van een centrale verdediger geen rechtsbuiten. En ook lang niet iedere speler is multifunctioneel.

DE JUISTE MAN OP DE JUISTE PLAATS.

Wientjes zegt dus dat er toppers nodig zijn in de politiek. Dat ben ik met hem eens. Maar net als bij het bedrijfsleven zien we in de politiek te veel baantjesjagers. Een jaar of vier of acht naam maken, en dan naar een internationale organisatie gaan, burgemeester worden, of in een bestuur gaan zitten of ga zo maar door. Mijn conclusie is dat zowel de top van het bedrijfsleven als van de politiek verziekt is door zulke lieden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Wat we niet nodig hebben zijn die ondernemers of bureaucraten die nog denken dat wij uit het slop geraken door werknemers minder te betalen en dat hierdoor onze concurrentiepositie kan verbeteren. Ik heb nieuws voor de mannen: wij kunnen nooit en te nimmer tegen de prijs van mensen in China of India werken. Wel kunnen we beter en sneller werken als we onze mensen goed gemotiveerd aan de gang houden. Mensen die hun vak verstaan en er hun ziel inleggen. Dan help een goed inkomen ook mee.

VOORBEELDFUNCTIE

Zodra Wientjes, zijn ''ondernemers'' en bestuurders hun voorbeeldfunctie eens laten zien, door te snijden waar gesneden hoort te worden, in hun eigen vlees, dan komen we waar we moeten zijn. Dan krijgen we wat goede ondernemers willen zien: mensen die het beste uit zichzelf halen. Die een topprestatie leveren. Laat Wientjes, Kamp, Pechtold en hun op wachtgeld staande collega's zelf maar eens in de kas gaan werken in het Westland. Zeker weten dat ze voor 12.00 uur al naar huis gestuurd zijn omdat ze niks presteren. Maar goed voorbeeld doet wel goed volgen.

Heel Nederland wacht op goed leiderschap. Wientjes zal dit niet brengen. Evenmin Rutte of Pechtold. Of de bankiers. Daar zijn mensen voor nodig die hun vak verstaan en die door de mensen begrepen worden.

fredira 7 mei 2012

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De nadelen van vrijheid van internet uitingen

Het recht van vrijheid van internet uitingen is bij ons bijna heilig, toch kleven er steeds vaker nadelen aan.

Obsessieve relaties

Dit artikel gaat over obsessie binnen een relatie

De invloed van televisie op de taalontwikkeling

Onderzoek naar de invloed van televisie op de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Jongerenwerk deel I

de zichtbaarheid van het jongerenwerk, voldoende of voor verbetering vatbaar?

Wat is vrijheid van meningsuiting?

Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in en wat is het vervolg ervan?

Profilers

Het werk van een profiler,overgewaaid uit de VS, is meer een kunst dan een vak

Katten van Groot tot Klein

Katten zijn vrijwel gelijk in structuur en in het gedrag.

De Wet Mulder, theoretisch een bedenkelijke wet, in de praktijk een monsterlijk systeem.

De Wet Mulder is theoretisch al een wet met een tekort aan rechtswaarborgen, zoals ze wordt toegepast is ze nog meer een aantijging tegen de menselijkheid alhoewel de wet zelf haar uitvoerders niet verbiedt om ze netjes toe te passen.

Moet “Zwarte Piet” weg, ja of nee?

Één van de grote wereldvragen van dit moment, moet “Zwarte Piet” weg?

Marktwerking in de zorg

betoog over marktwerking zorg

Generatiekloof?

Is er sprake van generatiekloof?

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

Help we krijgen een gezinsvoogd

wat houdt het hebben van een gezinsvoogd in

Wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

De zogenaamde “carbon footprint” wordt al gebruikt als rekenfactor voor de invloed van de productie op het milieu maar wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

Waarom Afrika het kan

Ontwikkelingsproblemen zijn op te lossen.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur voor de huurder.

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

Waarom plegen steeds meer jongeren zelfmoord?

Zelfdoding wordt doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren, waarom plegen steeds meer jongeren zelfmoord?

www.brandwonden.nl, Brandwonden stichting, brandwonden

Brandwonden stichting, geeft informatie over brandwonden, vraagt aandacht voor preventie, eerste hulp, behandeling en begeleiding van patiënten en onderzoek.

Wat is de Holebifoon nu precies en met welke vragen kan je er terecht?

De Holebifoon is een vrijwillige organisatie die mensen helpt met vragen rond seksualiteit.

Ouderafhankelijkheid versus kinderafhankelijkheid.

Kinderen zijn vanzelfsprekend afhankelijk van hun ouders, ouders worden langzaamaan weer afhankelijk van hun kinderen.

Gratis basis internet voor iedereen met Free Basics Platform van Internet.org

Facebook oprichter promoot Free Basics Platform voor gratis basis internet voor iedereen.

Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

Het huidige communisme is besmet door hebzucht en corruptie, het kapitalisme heeft echter ook gefaald. Wanneer wordt het moderne communisme mogelijk?

De perfecte wereld

Wat zou onze maatschappij verbeteren?

Waarom zijn domme (laagopgeleide) mensen rechts en slimme (hoogopgeleide) mensen links?

Heb je een links-superieur ego als je vindt dat ieder mens gelijk is?