Vaccinatie, van twee kanten belicht


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

Zal ik mijn kind wel of niet laten inenten, en waarom wel of niet? Dit zijn vragen waar vooral ouders met kinderen mee kampen. Veel ouders vinden dat er slecht wordt geïnformeerd over de gevolgen, van daaruit is ook de organisatie 'Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken' (NVKP opgericht. In deze tekste wil ik informatie over vaccineren geven met zowel de voor als nadelen. 

Algemene informatie vaccins

Een vaccinatie is een nabootsing van een ziekteverwekker, deze moet er dan voor zorgen dat je lichaam er antistoffen voor gaat produceren. Je bent dus beschermt voor een ziekte omdat je lichaam al antistoffen heeft aangemaakt. Er zijn twee soorten vaccins: de dode vaccins en de levende vaccins. Een dood vaccin bevat sotffen die de ziekteverwekker produceert. Het afweersysteem kan meteen na besmetting beginnen met bestrijding. Voorbeelden van dode vaccins zijn die tegen kinkhoest, tetanus, polio e.a. Een levend vaccin is anders. Het bevat een verzwakt virus en een kund zal bij deze prik de ziekte verlicht doormaken. De BMR-vaccin tegen de bof, de mazelen en de rodehond zijn voorbeelden hiervan. Het RIVM (Rijkstinstituur voor Volksgezondheid en Milieu) doet onderzoek en adviseert de overheid over de gezondheid. Het doet wereldwijd onderzoek en verspreid dit onder wetenschappers maar ook onder het publiek. De Nederlandse overheid kan ket Rijksvaccinatieprogramma zelf aansturen en is dus niet gebonden aan de commerciele vaccinproducenten. In Nederland is vaccinatie niet verplicht maar het wordt wel sterk aangeraden. Het RVP (Rijksvaccinatieprogramma) nodigt ouders uit om hun kind te laten inenten, 95% van de ouders doet dit ook.

Voordelen
Bij vaccinatie zijn zowel voordelen als nadelen, of de voordelen opwegen tegen de nadelen is aan u als lezer te beslissen. Het grootste voordeel van vaccinatie is, zonder da je de ziekte in zijn geheel hebt doorlopen, toch beschermt bent tegen deze ziekte. Je hebt dus niet kans op erge gevolgen van de ziekte. Ziekten als poliomyelitis hebben verlamming of zelfs sterfte als gevolg. Het inenten hiertegen wordt ook sterk aangeraden omdat de gevolgend zeer ernstig zijn. Vaccinatie wordt ook vaak aangeraden wanneer iemand naar een ver land gaat, soms zijn vaccinaties dat zelfs verplicht.Ook heeft vaccinatie voor een grote groep in een land of in de wereld voordelen. Dit is al gebeurd bij de pokken. Dit is jaren één van de grootste plagen in de wereld geweest, deze is nu geheel uitgeroeid middels vaccinatie. De pokken vaccinatie is daarom nu ook niet meer nodig. Het is vooral belangrijk dat iedereen zich inent, vindt het RIVM, want als 90% ingeënt is dan zal de andere 10% geneutralisereerd worden, dit wordt ook wel de 'groepsimmuniteit' genoemd.

Nadelen
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een nadeel is dat sommige vaccinaties maar voor een korte periode gelden, bij kinkhoest weten ze niet eens hoeland de vaccinatir werkt maar ze gokken op een paar jaar.  Een ander nadeel is de bijwerkingen die een vaccinatie tot gevolg kan hebben. Dit begint bij vrij onschuldige bijwerkingen als lichte zwelling op de plek van inenting, dit komt regelmatig voor bij kinderen. Maar er zijn ook ernstigere verschijnselen, het begint bij koortst of verschijnselen als braken of diarree maar kan ook een verstoord slaappatroon veroorzaken, een kind kan in schok raken of kan stuipen krijgen. Ook kan er allergie optreden na een vaccinatie. 

Hopelijk heb ik u goed geholpen met het geven van informatie. Blijf als ouder altijd kritisch, het gaat tenslotte om uw kind. Weeg de voordelen met de nadelen, maar let er wel op dat de nadelen liever in de doofpot worden gestopt, en zoals ik al in de inleiding heb aangegeven is daar de organtisatie NVKP uit ontstaan. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Wat is vrijheid van meningsuiting?

Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in en wat is het vervolg ervan?

Hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Telkens weer komen er nieuwe dictators aan de macht maar hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Ontwikkeling kan beter!

overheden NGO's ontwikkelingssamenwerking HDI

Elkaar een handje helpen!

Via Facebook elkaar helpen, wat een fijn idee

Dissociative Identity Disorder DID ook genaamd Multiple Personality Disorder MPD

Schakelen tussen een Normaal Bewustzijn en een Slaap-Wandelaar Toestand

Staatshervorming

Een samenvatting van de laaste staatshervorming.

Leve Prinses Beatrix!

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.

Weg met koning Willem Alexander, leve koningin Maxima

Het koningshuis is een volledig achterhaalt feodaal instituut, de enige reden dat het mag blijven is Maxima.

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.

Laat alcohol vrij onder de 18

De jeugd gaat niet kapot aan de alcohol maar aan de betutteling.

Op Avontuur in de Natuur met de Rugzak

Backpacking is dé Recreatie voor het Wandelen voor méér dan één dag.

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.

Betoog: Pesten moet strafbaar worden gesteld

Een betoog waarin argumenten worden gegeven om het samenlevingsprobleem genaamd pesten strafbaar te maken

Rechtsvorming door de rechter

Het is van belang te beseffen dat rechtsvorming iets anders is dan interpretatie en rechtsontwikkeling. De Hoge Raad gaat hier nader op in.

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?

Waarom een Dag van Eenheid?

Internationale beweging Humanity's Team vraagt de VN een Dag van Eenheid uit te roepen

De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag is een nationale feestdag tot eer van vaders en het vaderschap. Op deze dag worden vaders in het zonnetje gezet.

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Burgerschapsvorming

beschouwing van de vraag: Heeft het vak burgerschapsvorming een toevoegende waarde als het gaat om de ontwikkeling van kinderen tot goede liberale burgers?

Help we krijgen een gezinsvoogd

wat houdt het hebben van een gezinsvoogd in

Interview Marianne Thieme

In 2006 vlak voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er bij ons op school ook verkiezingen gehouden.

Hechte vriendschap

Tekst over hechte vriendschap en de bijhorende liefde

Hoezo een druk leven, we hebben tijd genoeg.

Iedereen roept dat hij-zij het zo druk heeft maar is dat wel zo.