Valentijnsdag


Publicatie datum:

Een beetje uitleg over Valentijnsdag

Gesponsorde koppelingen

Valentijnsdag: een dag voor geliefden.

Gesponsorde koppelingen

Valentijnsdag wordt elk jaar gevierd op 14 februari.


In verband met de oorsprong van Valentijnsdag vertelt één van de legendes over een priester die werd gemarteld en op 14 februari stierf. Hij had een briefje achtergelaten voor zijn geliefde en dat ondertekend met 'jouw Valentijn'.
Een andere legende gaat over priester Valentijn die in het geheim jonge koppels trouwde. Toen de keizer dit ontdekte, werd hij ter dood veroordeeld.

En zo zijn er nog meer verhalen maar het is onduidelijk wat nu werkelijk het ontstaan is van deze romantische dag.


Valentijnsdag zoals wij het kennen, begon als dag om anoniem je liefde te verklaren aan iemand. Het was vroeger niet zo gebruikelijk om open te zijn over je gevoelens, maar op deze dag kon je dan anoniem door middel van bijvoorbeeld een kaartje die speciale persoon vertellen wat je voelde.

Door de jaren heen werd deze dag steeds commerciëler. Al dan niet anoniem je liefde verklaren wordt op deze dag nog wel gedaan maar wel in mindere mate, eerder is het een dag geworden om afspraakjes te maken, iemand die je leuk vindt eindelijk mee uit te vragen, of om gewoon te zorgen dat je niet alleen hoeft te zijn.
Tegenwoordig wordt het vooral door veel koppeltjes gezien als een romantische dag waarop ze elkaar eens extra verwennen met bijvoorbeeld een etentje en cadeautjes.

Valentijnsdag is ondertussen uitgegroeid tot één van de belangrijkste dagen voor allerlei handelaren. Al weken voor 14 februari zijn er ontzettend veel speciale Valentijns-items verkrijgbaar zoals knuffels, kaarten, chocolade, cd's en zo veel meer.
Maar ook voor onder andere bloemisten, juwelieren en restaurants is het een zeer succesvolle dag.

Voor sommigen is Valentijnsdag minder leuk. Op deze dag voelen vrijgezellen zich soms alleen en somber omdat ze niemand hebben om deze speciale dag mee te delen en dat wel graag zouden willen. Vooral vrouwen zijn hier gevoelig voor en deze gevoelens worden vaak ook nog eens versterkt door vriendinnen die uitgebreid vertellen over hun romantische plannen.


En dan zijn er ook nog degenen die min of meer tegen Valentijnsdag zijn.
Hier zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste reden is dat koppels vinden dat je je liefde voor elkaar altijd moet tonen, en niet alleen op deze ene speciale dag.
De tweede reden is dat Valentijnsdag te commercieel geworden is, het draait niet meer zo zeer om de liefde maar om geld verdienen, en dat is jammer...


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Is een duurzame samenleving haalbaar of leggen we steeds een druppel op de gloeiende plaat?

Beste Foobie schrijvers en lezers, we worden door regeringen erop gewezen duurzaam te gaan leven. Dit alles ten behoeve van de natuur en voor al onze nazaten.

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Pakistan: Christen krijgt doodstraf

Asian Noreen, een 45 jarige analfabete en moeder van 5 kinderen, hoort in de Provincie Punjab in Pakistan de doodstraf tegen zich eisen.

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel II

Oplossingsrichtingen verslaving en depressie

Durkheims visie op religie

In dit artikel wordt aan de hand van Durkheim's ideeën betoogd dat religie in de moderne samenleving niet verdwijnt, maar slechts een andere functie krijgt.