Velodrome d'Hiver


Publicatie datum:

In 1942 vond de grootste razzia in de Franse geschiedenis plaats. Duizenden Joden werden ondergebracht in het wielerstadion Velodrome d'Hiver wachtend op hun dood in Auschwitz.

Gesponsorde koppelingen

In het Franse wielerstadion Velodrome d’Hiver zijn in juli 1942 duizenden Joden dagenlang zijn vastgehouden, wachtend op hun dood. Zijn we dit vergeten? Of willen we dit niet meer weten? Waarom wordt het in de doofpot gestopt?

In juli 1942 vond de grootste razzia plaatst in de Franse geschiedenis. Ruim 13.000 Joden, waaronder 3500 kinderen werden ondergebracht in het stadion Velodrome d’Hiver, beter bekend als Vel d’Hiv, om vervolgens in kampen als Beaune-la-Rolande en Pithiviers geïnterneerd te worden. Ten slotte werden ze gedeporteerd naar Auschwitz hun dood tegemoet. Tegenstrijdig genoeg was de codenaam van deze razzia Operation Spring Breeze, lentebries. Verontrustend is dat niet de Duitse nazi’s de arrestatie uitvoerden, maar de Franse politie. Wel stonden ze onder bevel van de nazi’s. Franse burgers stonden machteloos. Ze wisten niet wat er met deze Joden, die door hun straat werden geëscorteerd, zou gebeuren.
De Joden werden eerst in het stadion dagenlang vastgehouden. Het was hartje zomer en verstikkend heet. Ze kregen nauwelijks voedsel of water. Sommigen van hen stierven hier van de honger en dorst of pleegden zelfmoord. Na vijf dagen werden ze uit het stadion gehaald en op een trein gezet.. De mannen werden van de vrouwen en kinderen gescheiden. Wat de Joden niet wisten, is dat hun mannen en vaders rechtstreeks naar Auschwitz gingen. De vrouwen en kinderen werden in een kamp ondergebracht. Al hun kostbare bezittingen werden afgenomen. Na een paar dagen werden de vrouwen van hun kinderen gescheiden en gedeporteerd naar Auschwitz. De kinderen bleven achter. Sommigen waren nog geen 3 jaar. Als laatste werden ook de kinderen gedeporteerd.

Frankrijk heeft spijt betuigd voor de rol van de Franse politie in de oorlog. De razzia was een gezamenlijke actie van samenwerkend Frankrijk en Duitsland. De Franse politie heeft de bevelen van de nazi’s gehoorzaamd en schaamt zich daar diep voor. Dit past niet in het plaatje van een land met de grondbeginselen als de ‘Déclaration des droits de l'Homme et du Citoyen’ van 1791. De primaire reden voor de razzia was het doden van mensen vanwege hun religie. Hoe het kan dat de nazi’s de Franse politie zover heeft beïnvloed dat ze hun eigen Franse volk ging uitmoorden is een raadsel. Wel zijn er sommige politiemannen die geprobeerd hebben Joden te laten ontsnappen. Veel wisten niet eens waar ze mee bezig waren. Het is een zwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis.

Wat is er nu nog over van Vel d’Hiv? In 1959 is een deel van het stadion door een brand vergaan, de rest is afgebroken. Nu staat er een flat en een gebouw voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Verscheidene monumenten staan in de buurt om de Joden die zijn omgekomen te gedenken. Laten we dit nooit vergeten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Eerder stoppen met werken, pre pensioen

Eerder stoppen met werken kan nog steeds, lees hier hoe.

Mag ik nog normaal mijn brood verdienen?

Flexwerk ofwel op hol geslagen arbeidsmarkt

Hoogbegaafdheid: Vermoedelijk Hoogbegaafd, wat nu?

Hoe bevestig je je vermoeden dat iemand hoogbegaafd is.

Nederland als het Israël van het Westen

Nederland als uitverkoren natie

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

De kerstboom

Een van de tradities van Nederlanders met kerst is het opzetten van een kerstboom, maar dit is oorspronkelijk geen Nederlandse traditie.

De impact van muziek op jongeren en adolescenten.

Steeds meer jongeren kunnen geen moment meer zonder muziek, hoe groot is de impact van muziek op adolescenten?

Leven in een wereld zonder oorlog, is wereldvrede mogelijk?

Iedere dag zie ik mensen vechten op televisie of internet, toch leef ik al mijn hele leven in een wereld zonder oorlog.

Tracking voor Eten

Tracking is het Volgen Van .....

Carnaval de oorsprong van een volksfeest

Waar komt het feest dat we tegenwoordig vol enthousiasme vieren eigenlijk vandaan?

Opzegging van een arbeidsovereenkomst.

De regels over opzegging van een arbeidsovereenkomst.

Mens en Maatschappij

Overvloed aan Informatie

Hoe wordt je lid van de Illuminati?

Steeds meer mensen zijn bang voor de Illuminati. De oplossing is echter simpel. Lid worden van de Illuminati. Lees hier hoe je lid wordt van de Illuminati?

Moonshine, Bootleggers en Baptists

Bootleggers Verkopen Illegaal Alcohol

Hoogbegaafdheid: Hoe herken je het?

Kenmerken en informatie over het herkennen van hoogbegaafdheid

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel II

Oplossingsrichtingen verslaving en depressie

Scheidingsangst bij jonge kinderen

Omschrijft scheidingsangst bij jonge kinderen

Kun je ontslagen worden door een privébericht op Facebook?

Je zet uit frustratie een negatief privé bericht over een collega op je afgesloten Facebook account, kan dit je ontslag tot gevolg hebben?

Vechter

waarom worden jongeren en volwassen mishandelt? Genoeg is genoeg,vind jij ook niet? Ik pik het niet langer!

De Vogelvrij Verklaarden

De Balling, In Ballingschap, In Exile of terwijl ; De Outlaw

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

Wintertijd en zomertijd

Het hoe en waarom van het verzetten van de klok.

Hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Er zijn heel veel families waar familieleden ruzie hebben met elkaar, hoe kun je een familieruzie beëindigen?

Hoogbegaafdheid

Wat is Hoogbegaafdheid? Een definitie, omschrijving en enkele kenmerken.

De grondslagen van de Joodse traditie

Hier kunt u in beknopte versie de grondslagen of geloofsbeginselen van het jodendom lezen.