Vóór of tégen een boerkaverbod


Publicatie datum:

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Gesponsorde koppelingen

Een boerka is zoals je vast wel weet een kledingstuk dat vooral door streng islamitische vrouwen gedragen wordt. Een boerka bedekt het hele lichaam, en dan vaak ook de ogen. Vrouwen kijken daarom door een soort gaas waardoor zij zelf wel kunnen kijken maar niet bekeken kunnen worden. De boerka die in Nederland door een klein percentage vrouwen wordt gedragen is een nikab. Bij het dragen van zo’n kledingstuk (een sluier) zijn de ogen meestal wel zichtbaar.

Argumenten tegen een boerka(nikab)verbod:

1. Een verbod op de boerka tast de vrijheid van godsdienst aan. Langzaam maar zeker wordt godsdienst teruggedrongen uit het openbare leven, zo ervaren sommige mensen het. Wie weet zal er binnenkort ook een verbod komen op keppeltjes en hoofddoeken.

2. Door het dragen van een nikab wordt er meer vrijheid gegeven aan de vrouw die deze draagt. De man staat meestal niet toe om zonder nikab zijn vrouw de straat op te laten gaan. Door het dragen van een nikab mag de vrouw tenminste wel boodschappen doen.

3. Daarnaast beweren de islamitische vrouwen ook vaak dat ze de nikab vrijwillig willen dragen. Ze vinden het geen teken van onderdrukking wat toch veel mensen denken. Wij vinden het vaak vreemd dat deze vrouwen er helemaal bedekt bijlopen. Zij vinden het vaak weer raar dat een vrouw in onze westerse wereld er uitdagend of ‘halfnaakt’ mag bijlopen. Een onderbouwing hiervoor is dat een vrouw van haar man is en niet van de wereld. In de westerse wereld wordt de vrouw eerder als een object gezien, zo beweren sommigen.

4. Boerka’s worden in Nederland maar door een kleine groep vrouwen dagelijks gedragen. Een verbod hierop hoeft voor ons als (niet-islamitische) burgers helemaal niets te betekenen. Voor een kleine moslimgroepering in ons land levert het alleen frustraties op.

Argumenten vóór een boerka(nikab)verbod

1. Als men een islamitische vrouw ziet lopen in een nikab denkt men vaak aan onderdrukking. Het wordt namelijk vaak verplicht door de man om een nikab te dragen. Ook kan het als discriminerend ervaren worden: Vrouwen zijn minderwaardig of kunnen op straat worden uitgescholden bij het dragen van een nikab. 

2. Nikabs verhinderen de integratie (het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen). Daarnaast is het niet mogelijk om goed te communiceren met iemand die een nikab draagt: Je ziet namelijk alleen twee knipperende ogen en helemaal geen gezichtsuitdrukkingen. Geen enkele werknemer zal daardoor een nikabdragende vrouw aannemen.

3. Je kan niet zien wie de boerka draagt. Het kan zowel een man als een vrouw zijn. Het valt haast niet te onderscheiden. Daarnaast kunnen mensen een boerka/nikab gebruiken om expres hun uiterlijk te verbergen om criminele activiteiten te verrichten, wat misschien wat vergezocht is. De identiteit van de persoon lijkt totaal verborgen wat ook het geval is bij een bivakmuts die niet in het openbaar mogen worden gedragen.

4. Een boerkaverbod tast tenslotte niet de vrijheid van de islamitische godsdienst aan. Het gaat namelijk meer om de cultuur en niet om een bepaalde geloofsregel of voorschrift. Het is namelijk maar een klein aantal vrouwen die een nikab dragen.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Wilders oorzaak val kabinet

Geert Wilders heeft het zijn eigen kabinet laten vallen. Waarom heeft hij Nederland in een tijd van crisis laten vallen? Is dit een strategisch slimme zet?

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

Het plan van de overheid om vettaks in te voeren

Een betoog over het vettaks-plan van de overheid

Kun je iedereen welvarend maken?

Zorgt volledige werkgelegenheid ervoor dat iedereen welvarend wordt?

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

De bewuste keuze van afgelopen verkiezingen bleek zo bewust nog niet

Tot hoeverre zijn we bewust van onze eigen keuze en wat is de rol van het brein daarbij?

Waar maak je de mooiste fotokalender?

In veel huizen heeft de kalender een prominente plaats gekregen. Je hebt allerlei soorten. Verjaardagen van familie, vrienden en kennissen, je vindt ze terug op je verjaardagskalender.

Hoogbegaafdheid: Vermoedelijk Hoogbegaafd, wat nu?

Hoe bevestig je je vermoeden dat iemand hoogbegaafd is.

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Werkloosheid

Hierin beschrijf ik wat voor manieren van werkloosheid er zijn.

Artsen Zonder Grenzen

De geschiedenis en activiteiten van Artsen Zonder Grenzen

Totem

De spirituele benaming is Totemism

Mermaids

Mermaids is vertaald in het Nederlands Zeemeerminnen

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

Minder alcoholische drankjes

Redenen om minder alcoholische drankjes te drinken

Dissociative Identity Disorder DID ook genaamd Multiple Personality Disorder MPD

Schakelen tussen een Normaal Bewustzijn en een Slaap-Wandelaar Toestand

Nederlandse jongeren kunnen niet spellen

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Telepathie

In het Oude Grieks betekend dit Afstandelijke Communicatie

Barack Obama, YES WE CAN !

Nuttige en beknopte informatie over Barack Obama.

Waarom moet vuurwerk verboden worden?

Ieder jaar rond nieuwjaar laait de discussie weer op, moet vuurwerk verboden worden?

Autisme

Wat is Autisme? En hoe kan ik dat herkennen?

Recht op zelfverdediging

Mag je iemand doodschieten in Nederland uit noodweer?

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.