Vóór of tégen een boerkaverbod


Publicatie datum:

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Gesponsorde koppelingen

Een boerka is zoals je vast wel weet een kledingstuk dat vooral door streng islamitische vrouwen gedragen wordt. Een boerka bedekt het hele lichaam, en dan vaak ook de ogen. Vrouwen kijken daarom door een soort gaas waardoor zij zelf wel kunnen kijken maar niet bekeken kunnen worden. De boerka die in Nederland door een klein percentage vrouwen wordt gedragen is een nikab. Bij het dragen van zo’n kledingstuk (een sluier) zijn de ogen meestal wel zichtbaar.

Argumenten tegen een boerka(nikab)verbod:

1. Een verbod op de boerka tast de vrijheid van godsdienst aan. Langzaam maar zeker wordt godsdienst teruggedrongen uit het openbare leven, zo ervaren sommige mensen het. Wie weet zal er binnenkort ook een verbod komen op keppeltjes en hoofddoeken.

2. Door het dragen van een nikab wordt er meer vrijheid gegeven aan de vrouw die deze draagt. De man staat meestal niet toe om zonder nikab zijn vrouw de straat op te laten gaan. Door het dragen van een nikab mag de vrouw tenminste wel boodschappen doen.

3. Daarnaast beweren de islamitische vrouwen ook vaak dat ze de nikab vrijwillig willen dragen. Ze vinden het geen teken van onderdrukking wat toch veel mensen denken. Wij vinden het vaak vreemd dat deze vrouwen er helemaal bedekt bijlopen. Zij vinden het vaak weer raar dat een vrouw in onze westerse wereld er uitdagend of ‘halfnaakt’ mag bijlopen. Een onderbouwing hiervoor is dat een vrouw van haar man is en niet van de wereld. In de westerse wereld wordt de vrouw eerder als een object gezien, zo beweren sommigen.

4. Boerka’s worden in Nederland maar door een kleine groep vrouwen dagelijks gedragen. Een verbod hierop hoeft voor ons als (niet-islamitische) burgers helemaal niets te betekenen. Voor een kleine moslimgroepering in ons land levert het alleen frustraties op.

Argumenten vóór een boerka(nikab)verbod

1. Als men een islamitische vrouw ziet lopen in een nikab denkt men vaak aan onderdrukking. Het wordt namelijk vaak verplicht door de man om een nikab te dragen. Ook kan het als discriminerend ervaren worden: Vrouwen zijn minderwaardig of kunnen op straat worden uitgescholden bij het dragen van een nikab. 

2. Nikabs verhinderen de integratie (het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen). Daarnaast is het niet mogelijk om goed te communiceren met iemand die een nikab draagt: Je ziet namelijk alleen twee knipperende ogen en helemaal geen gezichtsuitdrukkingen. Geen enkele werknemer zal daardoor een nikabdragende vrouw aannemen.

3. Je kan niet zien wie de boerka draagt. Het kan zowel een man als een vrouw zijn. Het valt haast niet te onderscheiden. Daarnaast kunnen mensen een boerka/nikab gebruiken om expres hun uiterlijk te verbergen om criminele activiteiten te verrichten, wat misschien wat vergezocht is. De identiteit van de persoon lijkt totaal verborgen wat ook het geval is bij een bivakmuts die niet in het openbaar mogen worden gedragen.

4. Een boerkaverbod tast tenslotte niet de vrijheid van de islamitische godsdienst aan. Het gaat namelijk meer om de cultuur en niet om een bepaalde geloofsregel of voorschrift. Het is namelijk maar een klein aantal vrouwen die een nikab dragen.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Brand in Moedrijk zal vertrouwen in de overheid schaden

De ervaring leert dat de gevolgen van de brand in Moedrijk vooral het vertrouwen in de overheid zal schaden.

Stichting Stadshout Amsterdam

Dit is een weergave van het gedachtegoed van Crisow von Schulz, oprichter van Stichting Stadshout

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika

Rare feestdagen

vreemde feestdagen op de VS

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Hells Angels

Hells Angels Rides the Harley Davidson

De invloed van sociale relaties op risicogedrag

in dit artikel wordt de invloed van sociale relaties op risicogedrag besproken

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

Katten van Groot tot Klein

Katten zijn vrijwel gelijk in structuur en in het gedrag.

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

Tracking voor Eten

Tracking is het Volgen Van .....

Haast- of huisvrouw?

Adoptie [binnen- en buitenland]

De eisen van een adoptie in Nederland of in het buitenland

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

De Nederlandse grondwet als symbool voor nationale eenheid in Nederland

in dit artikel wordt ingegaan op de discussie of de nederlandse grondwet een goed symbool is voor de nederlandse eenheid.

Hoezo is de claimcultuur slecht? en oma tegen Ajax, normaal?

Over megaschadeclaims, hun punitieve bedoeling en het no cure no pay systeem.

Help, de helikopterouder rukt op!

Opvoeden is loslaten. Waarom helikopterouders hun kind tekort doen.

Barack Obama, YES WE CAN !

Nuttige en beknopte informatie over Barack Obama.

Pleegzorg, wanneer het thuis misloopt!

pleegzorg : pleegouders die de armen kinderen een nieuwe thuis geven.

Staatshervorming

Een samenvatting van de laaste staatshervorming.

Waar maak je de mooiste fotokalender?

In veel huizen heeft de kalender een prominente plaats gekregen. Je hebt allerlei soorten. Verjaardagen van familie, vrienden en kennissen, je vindt ze terug op je verjaardagskalender.