Hoe word je gelukkig?


Publicatie datum:

Het is de meest gestelde vraag, hoe word je gelukkig, lees hier de voorwaarden om gelukkig te worden.

Gesponsorde koppelingen

Vraag iedereen wat het belangrijkste is in het leven en de meerderheid zal antwoorden “gelukkig zijn”. Ook ik wil heel graag gelukkig zijn en anderen gelukkig maken. Om gelukkig te zijn of te worden moet je echter weten hoe je gelukkig kunt worden. In dit artikel lees je wat gelukkig zijn is en hoe je het kunt worden.

Hoe wordt ik gelukkig

Gesponsorde koppelingen

Om gelukkig te worden moet je eerst weten wat gelukkig zijn is.
In De Dikke van Dalen staat bij gelukkig: ge·luk·kig bn, bw 1 voorspoedig, door het lot begunstigd 2 aan het geluk (1) te danken: een ~ toeval 3 geluk (2) genietend; tevreden: zij voelde zich.
Wikipedia definieert gelukkig zijn als: “het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden of met het leven zoals zich dat nu presenteert”.  De bekende psycholoog Leo Krans definieert gelukkig zijn als “De afwezigheid van problemen”. De uit deze drie bronnen samen te vatten definitie van gelukkig is dan: “tevreden kunnen zijn”.

Hoe wordt ik gelukkig

Chronisch ziek en gelukkig:
Als mensen aan mij vragen wat de voorwaarden zijn om gelukkig te worden ben ik in eerste instantie geneigdte zeggen “een goede gezondheid”. Dit lijkt op het eerste gezicht een logische voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn. Echter als je er wat dieper over gaat nadenken is het niet waar. Er zijn heel veel mensen met een chronische ziekte die toch gelukkig zijn. Hieruit blijkt de hierboven in dit artikel samengevatte definitie van gelukkig zijn, “tevreden kunnen zijn”,  in het geval vanmensen met een chronische ziekte op gaat.

Hoe wordt ik gelukkig

Geld maakt gelukkig:
Heel veel mensen zullen als tweede belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn geld noemen. Dit is echter niet helemaal waar. Alleen geld maakt niet gelukkig maar bied je wel de mogelijkheid om in je eerste levensbehoeften te voorzien wat een basisvoorwaarde is om überhaupt gelukkig te kunnen zijn. Je moet dan wel voor dat geld water, voedsel en onderdak kunnen kopen. Dit lijkt vanzelfsprekend maar van geld kun je niet leven, het is alleen geschikt als ruilmiddel. Om dit te verduidelijken het voorbeeld van een grote stolpboerderij die “de Haringhoeve” heet. De boerderij heeft deze naam gekregen omdat de oorspronkelijke eigenaar van de stolpboerderij, die heel veel geld had in de oorlog tijdens de Hongerwinter zijn stolpboerderij ruilde voor een vaatje haring. Hij had wel heel veel geld maar dat had geen waarde in op dat moment. Omdat hij anders van de honger om zou komen bood hij zijn stolpboerderij aan in ruil voor het vaatje haring. Sindsdien noemen de mensen de stolpboerderij “de Haringhoeve”. Hieruit blijkt dat geld niet gelukkig maakt maar dat kunnen voorzien in je basisbehoeftes de voorwaarde is om gelukkig te kunnen zijn. Iedereen die tevreden is als in zijn basisbehoeften is voorzien kan dus gelukkig zijn.

Hoe wordt ik gelukkig

Basisbehoeften voor gelukkig zijn:
Uit de bovenstaande twee alinea’s kan de vraag ‘Hoe word je gelukkig” dus beantwoord worden met: “tevreden kunnen zijn als in je basisbehoeften is voorzien”. Om gelukkig te kunnen worden moeten  dus eerst deze basisbehoeften worden geformuleerd. De basisbehoeften om gelukkig te kunnen worden zijn 1. Zuurstof 2. Water 3. Voedsel 4. Liefde. De eerste drie behoeften zuurstof, water en voedsel zal iedereen vanzelfsprekend vinden maar bij de laatste, Liefde, zullen veel mensen denken, het is mooi als je het hebt maar het is niet van levensbelang. Dat dacht ik vroeger ook tot dat ik ,tijdens onze verplichte adoptie voorlichtingsmiddagen verzorgd door bureau VIA, een Engelse documentaire zag. Tijdens het filmen van de documentaire, over het leven in een Engels weeshuis in de jaren 60, was er een jongetje van ongeveer een half jaar dat daar geplaatst was omdat zijn moeder langdurig in het ziekenhuis lag en zijn vader door de week moest werken en niet voor het jongetje kon zorgen. Het jongetje werd goed verzorgd, hij kreeg op tijd zijn eten en drinken aangeboden en hij kon volop spelen. De verzorgsters waren heel lief voor hem maar wisselden elkaar om de 8 uur af zodat hij zich niet aan een van hen hechten kon. Hij kon zich dus niet hechten aan een persoon die van hem hield. Na een paar dagen stopte hij met eten en de dokter die hem onderzocht kon daar geen oorzaak voor vinden. Het jongetje was kerngezond maar werd na een paar dagen steeds zwakker. Gelukkig was er toen een andere arts die meer ervaring had met weeskinderen en die zij dat het door een gebrek aan liefde kwam. De vader kreeg toen vrij om voor zijn zoon te zorgen en zodra het jongetje thuis was met zijn vader begon hij weer te eten. De voorlichtster van bureau via vertelde dat deze gebeurtenis bij toeval gefilmd was maar dat het voor haar als voorlichtster een hele belangrijke  documentaire was. Zij vertelde dat belangrijkste doodsoorzaak van kinderen in weeshuizen overal ter wereld gebrek aan liefde is. Kinderen die zich op jonge leeftijd niet kunnen hechten aan iemand verhongeren met een bord eten voor hun neus. Liefde is dus voor mensen ook  van levensbelang.

Hoe wordt ik gelukkig

Conclusie:
Om gelukkig te zijn moet dus in de basisbehoeften zuurstof, water, voedsel en liefde worden voorzien en moet je tevreden zijn.

Hoe wordt ik gelukkig


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie spiritueel

Mooie woorden maken het leven en de dood mooier

Voor de een is het glas halfleeg en voor de ander is datzelfde glas halfvol, dezelfde waarheid kan dus door woorden mooier worden.

Hoe krijg je een gevoel van achting, respect en eigenwaarde? (deel 2)

Je gevoel voor eigenwaarde wordt o.a. gestuurd door je emoties maar wat is een emotie?

Ook God, de Paus, de Dalai Lama en de Christenunie houden van mooie vrouwen.

God en zijn trouwe dienaars houden ook van mooie vrouwen.

Personal branding

Dit artikel maakt duidelijk waar je op moet letten bij personal branding en hoe je dit effectiever kan inzetten.

Waarom is het nuttig om assertief te worden?

Het is belangrijk om je mening te geven in situaties waarbij dit verwacht of gevraagd wordt, daarom is het goed om assertief te zijn.