Ferrari in de Formule 1


Publicatie datum:

Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Als enige team is de Italiaanse renstal vanaf de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950, alle seizoenen van de partij geweest. “Ferrari is het enige team dat we echt zouden missen als ze zouden stoppen’’ zei Bernie Ecclestone de grote baas van de Formule 1 ooit.

Gesponsorde koppelingen

Enzo Ferrari’s eerste auto die onder zijn eigen naam verscheen, was de 125S, die in 1947 het levenslicht zag. In die jaren na de Tweede Wereldoorlog waren nieuwe auto’s schaars, en toen het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950 begon, was het ook diezelfde 125S waarmee Ferrari in Monaco zijn eerste deelname aan een Grand Prix  in de boeken schreef. Een jaar later won Froilan Gonzalez, (vanwege zijn goedgevulde postuur bijgenaamd De Argentijnse Stier), in Silverstone de eerste Grand Prix voor Ferrari. Enzo Ferrari die jarenlang voor Alfa Romeo werkte, zag emotioneel hoe Gonzalez de Alfa’s versloeg. ,,Alsof ik mijn eigen moeder heb vermoord''. Het was het begin van een lang succesverhaal. Ferrari kende hoge pieken en diepen dalen, maar het merk uit Maranello zou altijd een magische klank houden. Rijden voor Ferrari was een droom voor elke coureur, zeker als die zelf ook uit Italië kwam. Enzo Ferrari had steevast meer coureurs dan auto’s. De reservisten liet hij in zijn sportcarsteam rijden, waar ze zich mochten bewijzen. In hun geldingsdrang reden de jonge talenten vaak boven hun kunnen, wat resulteerde in een aantal dodelijke ongelukken, waarvoor Ferrari veel kritiek kreeg.

Buitenlanders bij Ferrari

 
Het waren de buitenlanders die het best gedijde

125 s

n bij Ferrari. In 1961 werd Phil Hill in een Ferrari de eerste Amerikaanse wereldkampioen, in 1964 herhaalde de Brit John Surtees dit kunststukje. Het zou elf jaar duren voordat Ferrari weer wereldkampioen bij de constructeurs werd. Formule 1 werd alsmaar duurder, en Ferrari stond er financieel slecht voor. Terwijl andere teams begonnen met het binnenhalen van sponsoring, bleef Ferrari alles uit eigen bedrijfskas bekostigen. Een grote sponsor zoals concurrent Lotus die had in Gold Leaf sigaretten, kwam er bij Enzo Ferrari niet in.  ''Mijn mooie auto’s roken niet’’.

 

 

Magere Jaren

Roken deden de auto’s maar al te vaak, want de koppige Ferrari bleef vasthouden aan zijn zware onbetrouwbare twaalfcilindermotoren, terwijl de concurrenten één voor één overstapten op compacte, krachtige en veel betrouwbaardere Cosworth V8. Ferrari zat in een diepe crisis. Autofabrikant FIAT nam een aandeel in het team en president Gianni Agelli dwong Enzo Ferrari ertoe een deel van zijn taken af te staan. Het wondermiddel heette Luca di Montezemolo, die tot op de dag van vandaag president van Ferrari is. De jonge Di Montezemolo voerde een groot aantal veranderingen door binnen het team.
 

Terug keer 

Het succes keerde terug toen Ferrari de Oostenrijker Niki Lauda contracteerde. Jean Alesi Lauda werd in 1975 wereldkampioen, liet een jaar later bijna het leven in een zwaar ongeluk op de Nurburgring, maar Ferrari was ontegenzeggelijk terug. Ondanks Lauda’s crash pakte Ferrari ook in 1976 de constructeurs titel. Jody Scheckter werd in 1997 de volgende wereldkampioen in een Ferrari en hoewel het team ook in 1982 en 1983 het beste team was, zou het lang duren voordat er weer een Ferrari coureur kampioen werd. Jean Alesi, Alian Prost, Gerhard Berger, Nigel Mansel: geen van allen slaagden erin Ferrari terug te laten keren naar de top. Tijdens de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig was de chaos terug in Maranello. Er werden wel races gewonnen, maar een jaar later kon het zomaar weer doffe ellende zijn. Het herstel kondigde zich in 1993 Jean Todt werd aangesteld als sportief directeur. Enzo Ferrari maakte het niet meer mee: hij overleed in 1988 en liet Italië achter in diepe rouw.
 

prost 

 

Absolute top

Todt liet er geen gras over groeien: hij haalde in 1996 Michael Schumacher naar Ferrari, de man met wie het team zijn grootste successen zou beleven. Het duurde een paar jaar voordat de grootscheepse reorganisatie zijn vruchten zou afwerpen, maar het resultaat mocht er zijn: Schumacher werd het symbool van een tijdperk waarin Ferrari domineerde. Tussen 1999 en 2004 was het team onafgebroken kampioen bij de constructeurs, Schumacher haalde vijf titel bij de coureurs binnen. Toen de Duitser in 2006 zijn afscheid bekendmaakte, vreesde heel Italië voor een terugval. Dat bleek mee te vallen. Kimi Raikonen pakte in 2007 de wereldtitel voor Ferrari, Felipe Massa greep er een jaar later net nest door op een punt te verliezen van Lewis Hamilton van Mclaren. In 2009 moest Ferrari erg wennen aan de nieuwe regels binnen de Formule 1 en werd het een teleurstellend jaar met maar één overwinning van Raikonen, In 2010 had Ferrari een beter seizoen en werd de Titel in de laatste race weggegeven en won Sabastian Vettelde titel voor Red Bull Racing, In 2011 had Ferrari geen antwoord op de dominantie van Red Bull en werd er slechts één keer gewonnen door Fernando Alonso. In 2012 had Ferrari niet de beste auto van het veld, In het begin van het seizoen moest Fernando Alonso achter de feiten aanrijden, ondanks een verrassende overwinning in Maleisië werd het een moeilijk begin. Toch deed Alonso nog mee voor het kampioenschap tot aan de laatste wedstrijd, maar moest de titel toch aan Vettel laten.
 
schumacher Micheal Schumacher 

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Voor de beginnende bodybuilder

Handige gids voor de beginnende bodybuilder met een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van het bodybuilden.

Olympische Spelen

waarom de olympische spelen goed zijn voor Nederland

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Messi klaar voor start nieuw seizoen

Lionel Messi is klaar voor het nieuw seizoen in de Primera Division.

Kickboksen

De herkomst en basisprincipes van het Kickboksen

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

Geen fluwelen maar betonnen revolutie

Johan Cruijff staat op het punt om de macht over te nemen binnen AJAX. Artikel over woensdag 30-03-2011. Dag van de waarheid.

Hockey, de basis van het spel

In dit artikel wordt de basis van het hockeyspel besproken

Krav Maga - De Israelische zelfverdedigingssport

Krav Maga uitleg wat de sport inhoud

Het verkrijgen van Six-Pack

Waarom wil je Six-Pack verkrijgen? Hoe verkrijg je Six-Pack?

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

ITF Taekwon-do

Wat is taekwon-do en wat heeft het te bieden.

Sportschoenen: De vaktermen

over de vaktermen die te maken hebben met sportschoenen

Nordic Walking

Nordic Walking, lopen met stokken.

Cricket voor dummies

De absolute basis principes van cricket worden in woord en beeld voorgesteld.

Alles over voetbal

Hoe werkt het potje voetbal en alles over voetbal

Tscha Bum, Aziatisch voetballer van de 20e eeuw

Cha Bum-Kun, in 1999 door de IFFHS werd hij verkozen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.

Rugby

Rugby is een leuke cantact sport voor grote, kleine, dikke, dunne, dames en heren.

Sportvoeding

Wat is sportvoeding juist en waaruit bestaat deze zoal?

Thuis trainen een goed alternatief voor de sportschool?

thuis trainen lijkt een ideale oplossing maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de valkuilen.

Ontstaan van het tafeltennis

Het ontstaan en de evolutie van tafeltennis.

De bijzondere band tussen Speedo en de zwemwereld

Het merk Speedo en de zwemwereld zijn niet meer los van elkaar te zien

Worden we als Nederland ooit nog wereldkampioen voetballen?

Wat moet er verbeteren in het met name jeugdvoetbal om wereldkampioen te worden

Dopinggebruik in de topsport moet niet gelegaliseerd worden

Er wordt tegenwoordig steeds vaker doping gebruikt in de topsport, maar dit verpest de sport en daarom moet doping niet gelegaliseerd worden.

Bewegingen aanleren met actief leren

De theorie en de practijk van het actief leren. Hoe pak je dat het beste aan?