Magic Senna


Publicatie datum:

De rechtervoet van God. Het verhaal van een wereldkampioen.

Gesponsorde koppelingen

Ayrton Senna was door velen aanbeden toen hij op eén mei in 1994 kwam hij om het leven kwam in Italë tijdens de grote prijs formule eén. Dit zorgde voor een schokgolf in de wereld. De drievoudige wereldkampioen was vierendertig jaar oud geworden. Hij liet niemand onverschillig. Zijn hele helm die hij altijd droeg was een vertrouwd beeld. Voor heel veel mensen leeft hij verder als een God. Zijn rivaliteit met andere rijders zorgden voor historische momenten. Niemand kan zeggen hoe groot zijn palmares zou zijn indien hij geen dodelijke crash had gemaakt. Hij haalde behaalde vijf overwinningen in de grote prijs van België. De grote prijs van België in Spa is de mooiste van de formule eén kalender volgens velen. Met zes overwinningen in de grote prijs van Monaco heeft hij grote indruk gemaakt.

Magic Senna

Die naam heeft hij te danken omdat hij races heeft gewonnen op magische wijze. Hij haalde altijd het maximum uit een racebolide. Ook al was die niet het snelste. Hij was verbluffend sterk in het rijden van poles en racen in de regen. Hij behaalde 65 poles en 41 zeges in tien jaar formule eén. Met het behalen van drie wereldtitels trad hij toe tot een select gezelschap. Op amper vierjarig jarige leeftijd zat Senna al in een kart en koos later voor de Formule Ford duizendzeshonderd en tweeduizend-klasses waar hij sterke indruk maakte. In negentienhonderddrieëntachtig won hij het Britisch Formule drie kampioenschap waar hij Martin Brundel versloeg die hij later terug in de formule eén zou zien. Zijn debuut in de formule eén was in negentienhonderddrieëntachtig  voor het Toleman team en reeds in zijn vierde race zorgde Senna voor sensatie door op het moeilijke circuit van Monaco tweede te eindigen na Alain Prost. Dankzij de regen kon Senna met een mindere wagen veel bolides inhalen want in de regen was niemand zo snel als hij. Hij had wel grote pech dat de race voortijdig afgevlagd werd. Dit kwam omdat door de vele regen het te gevaarlijk was om te racen. Maar grote indruk had hij zeker gemaakt. Het seizoen eindigde hij als dertiende in de eindstand waarna hij na het legendarische Lotus team vertrok. Dit team onder leiding van Chapman was goed voor de eerste overwinning van Ayrton tijdens de grote prijs van Portugal. Een regenrace.

De crash

Na twee moeilijke jaren met een mindere wagen was Senna in negentienhonderdvierennegentig de grote favoriet voor de wereldtitel. Hij wisselde van team, en maakte de overstap naar Williams Renault die in negentienhonderdtweeënnegentig en negentienhonderddrieënnegentig domineerde. Het was het jaar waar de reglementen drastisch veranderen. Zo mocht geen tractiecontrole meer op de wagens aanwezig zijn en werd het bijtanken weer tijdens de race weer ingevoerd. Tijdens het derde raceweekend van het seizoen liep het volledig fout toen door een technisch probleem toen Senna van de baan geraakte in de bocht Tamburello en verongelukte hij. Over de oorzaak is al veel gespeculeerd. Een autopsie bevestigde dat Senna onmogelijk een flauwte of hartaanval had gekregen. De conclusie was dat er een breuk was in de vervangen stuurkolom van de bolide. Deze breuk is er gekomen door de crash en niet door een breuk zoals men eerst dacht. De bandenspanning van de wagen was tijdens de race te laag en daardoor is de bodemplaat in contact gekomen met het asfalt. Deze contact zorgde ervoor dat de bolide van het circuit ging. Waarschijnlijk is dit de oorzaak geweest. Senna stierf aan de verwondingen aan zijn hoofd.

Monaco

Met zes overwinningen is Senna recordhouder van dit bekende stratencircuit. Deze grote prijs wordt beschouwd als de moeilijkste op de formule eén kalender. Er is zo weinig plaats dat je het kunt vergelijken als fietsen in je badkamer. Fysiek vraagt deze grote prijs het uiterste van een rijder. Bijna twee uur volle concentratie want het kleinste foutje kan fataal zijn. De vangrails staan zo dicht dat het onbegrijpelijk is dat er daar kan geracet worden. Senna en Monaco was bijna de perfecte combinatie. Zijn briljante rijstijl zorgde voor grote bewondering. Ook al was hij niet perfect was en maakte hij fouten . In negentienhonderdachtentachtig had hij bijna een minuut voorsprong op Prost . Door concentratieverlies raakte hij de vangrail en zo kon Prost de overwinning nemen. Zijn drang om te winnen was zo groot dat hij meer risico's nam dan sommige andere rijders.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie sport

Roeien

Artikel over roeien.

Barcelona - Chelsea

'De verdediging is de beste aanval'

Bondscoach zijn

Blij dat ik geen bondscoach ben want wanneer doe je het goed?

Iedereen kan top coach worden met het Barcelona systeem.

Met voetbal win je alleen als team, één speler is nooit bepalend.

Wie is Kaka

dit is een stukje tekst over Kaka

Wie hoort er in de spits bij Oranje?

dit artikeltje gaat over wie er in de spits hoort bij het Nederlands elftal

Bodypump

Een totale body workout voor alle spiergroepen

Lionel Messi

Lionel Messi, FC Barcelona, Maradona, Pele, Cruijff, Cristiano Ronaldo, Zidane

Keert Gerard Kemkers terug als schaatscoach?

Gerard Kemkers, misschien wel de meest succesvolle schaatscoach ooit, stopte in 2014 om bij FC Groningen aan de slag te gaan. Of keert hij terug als schaatscoach?

Uitslag per dag etappe Tour du France 2012

Per dag etappe de uitslag van de Tour du France 2012.

Interview met Luc Wouters

Een interview met Luc Wouters (Burgemeester van Lummen en Scheidsrechter in de Jupiler Pro League)

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Op de olympische spelen in Sotsji won Nederland nagenoeg alles met schaatsen, hoe komt dit en waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

Anke Huber

Duitse tennister die 12 WTA tornooien op haar naam wist te schrijven

Bowlen als sport.

Bowlen niet alleen als uitje, maar ook als sport!

Paris Saint-Germain Football Club

Franse club

badminton

badminton word gezien als een saaie luie sport, en toch is het de snelste sport ter wereld, hier wat uitleg over de spelregels

Voetbal werkstuk, Voetbal spreekbeurt

Het ontstaan en de ontwikkeling van het moderne Voetbal.

Zumba, de nieuwe fitnesstrend.

Zumba is dè nieuwe trend op het gebied van fitness, maar waarom?

Paaldansen of pole-fitness

De stripclubs ontstegen!

De mooiste surfstranden, de mooiste surf babes

Waar vindt je de mooiste surfstranden en de mooiste surf babes?

Beginnen met duiken

Begin vandaag nog met je Padi duik cursus. Hoe, wat, waar en waarom over duiken.

Kwartfinale Chelsea Liverpool lijkt al beslist

1-3 Liverpool Chelsea lijkt het een gesloten zaak.

Hoe zal de rematch tussen Yushin Okami en Anderson Silva verlopen?

Een analyse over hoe de rematch tussen Okami en A.Silva zal verlopen.

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord

Niet juichen wanneer tegen de oude club wordt gescoord, wordt dit wel of niet gewaardeerd?

Pentjak Silat, een oosterse vechtkunst

Pentjak Silat, oosterse vechtkunst waarbij geestelijke ontwikkeling, ontspanning, snelheid en soepelheid en kracht centraal staan. Pentjak Silat wordt ook wel Pencak Silat genoemd.